(9.10 hodin)
(pokračuje Věra Kovářová)

Nyní přistoupíme k jedinému bodu pořadu, kterým je

 

1.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 117/1995 Sb., o státní
sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 111/2006 Sb.,
o pomoci v hmotné nouzi, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 235/ - třetí čtení

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal za navrhovatele místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka a zpravodajka garančního výboru pro sociální politiku, poslankyně Vladimíra Lesenská. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 235/2, který byl doručen dne 16. června 2022. Usnesení garančního výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 235/3.

Nyní se táži navrhovatele, zda má zájem vystoupit před otevřením rozpravy? Má zájem. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Dobré dopoledne, vážená paní předsedající, kolegyně, kolegové. Já si dovolím už jenom velmi stručně uvést tento návrh novely těchto dvou zmíněných zákonů a sněmovní tisk 235. V tomto návrhu se snažíme řešit komplikovanou situaci, která byla v posledních měsících opakovaně zmiňována, a to je poměrně velká složitost administrativních nároků při žádosti o příspěvek na bydlení, to znamená, jdeme opravdu tou cestou, abychom dokázali zjednodušit to prostředí pro ty, kteří žádají. Nemusí předkládat každoročně novou žádost, nemusí dokládat všechny informace každé čtvrtletí, stačí to dělat v půlročním taktu. Pokud samozřejmě v té domácnosti se změní něco, například narostou náklady na bydlení, tak logicky mohou tito žadatelé přijít v tom půlročním období, zaktualizovat informace, a tím pádem získat případně vyšší nárok příspěvku.

Upravujeme také zároveň i ty věci, které se týkají mimořádné okamžité pomoci, zase tak, abychom byli schopni reagovat na tu situaci, že když se zvyšují ceny energií, aby tady byla zase větší flexibilita, větší operativnost při rozhodování, tak aby tato forma podpory opravdu lidem dokázala pomoci, abychom nenaráželi na ta místa nebo na ty situace, na které narážíme teď, že prostě ti lidé jsou řekněme objektivně ve složité situaci a my jim neumíme úplně efektivně pomoci. To je smyslem tohoto návrhu, tohoto sněmovního tisku.

Myslím si, že o tom bylo řečeno opravdu hodně i na jednání výboru, takže já děkuji za konstruktivní debatu.

Zároveň ještě upozorním na tu záležitost, že zvyšujeme i míru určité flexibility v čerpání rodičovského příspěvku se zvýšením limitu z 10 000 korun na 13 000. To jsou ty hlavní oblasti, které se snažíme tímto upravit. Děkuji za pozornost a případnou podporu.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře. Ptám se, jestli paní zpravodajka má zájem, nebo až v rozpravě? (Nemá zájem.) Dobře, děkuji. Nyní tedy otevírám rozpravu, do které se přihlásil pan předseda Tomio Okamura s přednostním právem. Po něm vystoupí paní místopředsedkyně klubu ANO Jana Pastuchová, která dnes zastupuje paní předsedkyni Schillerovou. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, hnutí SPD dlouhodobě prosazuje snižování byrokracie a administrativní zátěže, takže podpoříme i snížení administrativní zátěže související s uplatňováním a prokazováním nároku na sociální dávku. Byrokracie je pro mnohé potřebné lidi nepřekročitelná bariéra. Denně se na mě nebo na SPD obracejí lidé v nouzi a zoufale volají po jakékoliv pomoci. Vláda Petra Fialy, která na jedné straně dokáže dát ukrajinské rodině až 12 000 příspěvek na bydlení, 12 000 korun, tak na druhé straně odmítá přispět na smrt nemocnému českému invalidovi nebo okradené důchodkyni. Několikrát jsem tu zmiňoval případ důchodkyně Vlasty Bartošové. Ta se dodnes, opakuji dodnes, nedomohla příspěvku na bydlení, kdy poté, co byla okradena podvodem o byt a má důchod nižší, než je nájem na ubytovně, a přestože má žebrácký důchod kolem 8 500, tak stát, tedy vláda, jí odmítá jakkoli pomoci. To je jaký signál pro občany? Na normální české občany, kteří celý život makali, tak na ně vláda kašle, protože peníze a vstřícnost má vláda hlavně pro menšiny a migranty. Že se nestydíte konkrétně vy, pane ministře Jurečko z KDU-ČSL! Tento vládní zákon na snížení administrativy u dávek, jakkoli je přínosný, je jen mizerná záplata, protože to, co je třeba řešit teď, inflaci a drahotu, to nejen neřeší, ale naopak, pokud budete řešit drahotu jen almužnami, a to je váš styl, pak inflaci budete nadále zvyšovat.

Je třeba snižovat ceny energií, nikoliv se drahotě podvolovat. A je to tak jednoduché, až to bolí. ČEZ by měl okamžitě ukončit prodeje elektřiny do zahraničí a prodávat napřímo našim občanům a firmám za výrobní cenu plus rozumnou marži a do zahraničí prodávat až přebytky. To je náš názor, názor SPD. ČEZ, protože má licenci na nákup plynu, by měl okamžitě zahájit jednání s Gazpromem a nakoupit plyn napřímo pro Českou republiku. Ten levný plyn. Tak jako to má demokratické Německo, Rakousko, Maďarsko a Slovensko. Těmito kroky násobně snížíme cenu elektřiny a plynu a to se ihned projeví na cenách potravin, stavebnin, průmyslového zboží, ale i na nižších výdajích domácností. Stejně tak není problém nakoupit ihned napřímo ropu. Bohužel, stát už nevlastní rafinerie. Myslím, že je načase, aby stát uvažoval o deprivatizaci strategické infrastruktury tak, aby byla ve vlastnictví státu, tak jako to je v mnoha supervyspělých demokratických zemích.

Dám ale příklad i ze vzdálenější země, která možná nepatří mezi ty úplně supervyspělé, ale v mnoha ohledech se jim blíží. Například v Mexiku v minulosti deprivatizovali strategickou energetiku a ropný průmysl včetně čerpacích stanic. Dnes tyto státní firmy nejen udržují směšně nízké ceny energií, ale ze zisků jdou příjmy do zdravotnictví, do školství a na důchodce. Je to komunismus? Ne, je to správná ekonomická a sociální politika. Chudé děti v Mexiku mají obědy, ale třeba i autobus nebo školní uniformy zdarma. A u nás? U nás ty chudé prostě oběd nedostanou. A když se dívám na počty bezdomovců v Praze a na počty lidí žijících u nás na nebo pod hranicí chudoby, pak si musíme klást otázky, na jakou úroveň jsme se po třiceti letech dosavadních vlád dostali. Tady bych jenom upozornil, že nejčastěji byly u vlády právě ODS, ČSSD a KDU-ČSL.

Vyspělost společnosti se pozná nikoliv podle toho, jaké technologie má, ale jak se stará o své nemohoucí spoluobčany. Paradoxně jediný, o koho má vláda zájem se starat, jak vidí i veřejnost, jsou migranti. Chápu pocity lidí, kteří jdou za lepším, ale není normální, aby stát, který vybudovali ti, kdo dnes potřebují pomoc, pomáhal lidem, kteří na tento stát nepřispěli ani haléř, a zároveň na ty, kdo ty peníze vydělali, se vláda vykašlala a nechala je živořit.

Vážené dámy a pánové, tohle nejsou řečnické obraty. Mám desítky konkrétních případů a vsadím se, že je má nejen pan ministr Jurečka, ale také vy, vážení kolegové a kolegyně poslanci, protože z té korespondence zoufalých lidí vidím často, že se obraceli i na mnohé z vás. A tady bych znova zopakoval, a říkal jsem to už v úterý na tiskové konferenci, že mi píše obrovské množství občanů, mně chodí až pět tisíc podnětů denně, takže na to v SPD máme několik mých spolupracovníků, abychom pokud možno takovému množství občanů vůbec byli schopni alespoň v rámci možností odpovídat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP