(0.10 hodin)
(pokračuje Zbyněk Stanjura)

Vy jste hledali usnesení. Tak nevím, jak hledali. My jsme schválili návrh novely energetického zákona. Tam jsou ty věci, které budeme používat. Nicméně pokud to chcete rozklíčovat, je to velmi jednoduché. Včera jsme rozhodli o nařízení vlády, kterým se nuluje platba za POZE za 10., 11. a 12. měsíc - 4,6 miliardy. Ministr průmysl dostal úkol, aby do tří týdnů - má to být hotové do 30. září, to znamená - do tří týdnů aby předložil nařízení vlády, které vynuluje POZE pro celý rok 2023, což bude zhruba 18,6 miliardy. Když ta dvě čísla sečtete, je to zhruba 23 miliard. Jedno nařízení vlády bylo schváleno, druhé bude schváleno do tří týdnů. O tom jsme informovali své sociální partnery na jednání tripartity před vládou. Současně jsme rozhodli, že ten úsporný tarif bude v objemu 27 miliard korun, vyhlásit ho můžeme až v okamžiku, kdy schválíme tu novelu energetického zákona. Do té doby to prostě možné není.

Vy se ptáte, co děláme pro podniky. Na rozdíl od vaší vlády jsme obnovili program kompenzace nepřímých nákladů v energeticky náročných profesích. Vy jste do rozpočtu na 2022 ten program nevypsali a do rozpočtu jste dali nula. V letošním roce tam bude 0,8 miliardy, to znamená 800 milionů, v příštím roce 1,2 miliardy. Jsou to profese, respektive sektory hospodářství, které jsou notifikované. Týká se to zejména ocelářství, týká se toho chemie a podobně, energeticky náročných provozů a podniků. Takže to máme 24 nebo 23 plus 27 plus 2. Pokud dobře počítám, je to 52 miliard. Současně jsme rozhodli, že pro ty, kteří používají v těch panelácích, o kterých jste mluvila, plynové kotelny nebo domovní kotelny, to bude zhruba 3,6 miliardy a bude to na období 1. 10. 2022 až 30. 9. 2023, to znamená celou příští topnou sezónu. To samé bude platit u toho úsporného tarifu od 1. 10. 2022 do 30. 9. 2023.

Co se týče teplárenství, to znamená domácností, které jsou vytápěny dálkovým způsobem, tak tam jsme alokovali 10 miliard. Využity jsou dvě. Pokusíme se dotáhnout notifikaci, která probíhá tři roky, zatím neúspěšně. To je třeba říct. Nepovedlo se to minulé vládě, nepovedlo se to zatím ani této vládě. To znamená, to by byly peníze na modernizaci teplárenství. Pokud se to nepovede, bude tam podobná dotace pro domácnosti, jako je u toho úsporného tarifu. To znamená, domácnosti by měly dostat zhruba stejný příspěvek na vytápění bez ohledu na zdroj, jestli se jedná o elektrickou energii, plyn, nebo centrální zásobování tepla. Takže když to máte 52 plus 3,3 plus 10, je to 66 miliard. Doufám, že je to naprosto jasné. Pokud schválíme, a my navrhujeme, aby to bylo v režimu legislativní nouze, pokud se nám to povede do konce června schválit, tak budeme mít předpoklady, abychom vydali nařízení vlády a všechny ty částky byly poskytnuty našim domácnostem a našim podnikatelům.

Z toho POZE - myslím, že znáte všichni, nebo že všichni známe statistiky - zhruba jednu třetinu platí podnikatelé, podniky a zhruba dvě třetiny platí domácnosti, takže z těch 23,6 miliardy je jedna na podporu podniků, dvě třetiny na podporu domácností. U plátců DPH je to 495 korun na megawatthodinu, protože to je bez daně, u domácností je to 598,50 s daní, takže my říkáme 600 korun. Myslím, že toto zaokrouhlení si v tomto bodě můžeme dovolit.

Současně se připravujeme na to, že 11. nebo 12. července Putin ohlásil odstavení Nord Stream 1, údajně z technických důvodů. Už na to reagovaly i některé jiné okolní státy, které zavádějí stupně pohotovosti, které my v legislativě bohužel zatím nemáme. My takový nástroj nemáme. Pokud se nám povede schválit společně s vámi v legislativní nouzi tu novelu energetického zákona, tak budeme moci udělat kroky jako přípravu na tu nouzi případnou, tak jak to mají Němci, kteří v této chvíli už jsou ve stupni dva, ale to ještě neznamená žádné omezení dodávek. My kdybychom přistupovali k regulaci, kterou má v rukou NET4GAS, tak už dochází k omezení dodávek. Takže tento nástroj nám chybí a my se snažíme, abychom to v rámci legislativy do těch nástrojů, které má vláda k dispozici, dali.

Stejně tak jsme použili nařízení ministra průmyslu a obchodu, kterým nařídil plnit zásobníky. V této chvíli máme zásobníky naplněné z více než dvou třetin. Říkám si, mělo by to stačit do konce ledna. Díky spolupráci v Poslanecké sněmovně, v Senátu a podpisu pana prezidenta nebudeme muset k tomu potřebovat nouzový stav. A toto opatření se dá potom na základě této novely uplatnit i od 1. července příštího roku. To všechno jsou konkrétní kroky a měl by to být národní zájem, na kterém bychom měli mít tu základní shodu. Že to nebude jednoduché, je pravda. My jsme v minulých dnech absolvovali také návštěvu Kataru, kde jsme vyjednávali o dodávce plynu. Uvidíme, jak ta jednání dopadnou.

Když už jste začala s tím, že neděláme nic, tak já jsem chtěl na tom krátkém příkladu ukázat jenom kroky posledních několika dnů nebo týdnů, kdy doháníme letité resty, protože pro Finsko, Pobaltí nebo Polsko Putinovo zastavení kohoutku znamená, že ten problém vyřeší do dvou tří měsíců, nám nebudou stačit ani dva nebo tři roky. Ale je v našem společném zájmu, abychom to udělali co nejrychleji. Jak jsem říkal, nebude to ani rychlé, ani levné, ale udělat to prostě musíme.

Pokud se ptáte, a je to logická otázka, kde na to vezmeme: letošní dividenda ČEZu, pokud ji schválí valná hromada příští týden, bude něco mezi 17,5 a 18 miliardami korun. Z těch 66 miliard, o kterých jsem mluvil, bude, když je to období od 1. 10., tak bude jedna čtvrtina v letošním roce, takže to je něco přes 15 miliard, kdy to znamená, že letošní dividenda ČEZu pokryje všechny tyto náklady. Předpokládáme, o tom jsme se bavili na minulé schůzi tady s panem místopředsedou Havlíčkem, předpokládáme, že příští rok ty dividendy budou prostě vyšší a z toho se budou pokrývat náklady na kompenzaci zvýšených cen energií v příštím roce.

Myslím, že ta informace je korektní, odpovídá realitě. Říkám, schválili jsme jedno nařízení vlády a schválili jsme ten návrh zákona, který jsme postoupili Poslanecké sněmovně. A doufám, že ho společně docela rychle schválíme v rámci legislativní nouze tak, abychom případně mohli zapracovat rozumné a smysluplné pozměňovací návrhy.

Už jsem říkal ve svém vystoupení, že EET je pro nás priorita, ale není na prvním místě. Říkal jsem, že je to zhruba tři měsíce, kdy ten návrh zákona leží v Poslanecké sněmovně, tak abychom to stihli, protože umíme počítat, jak dlouhý může být legislativní proces, tak jsme museli přikročit ještě v červnu k tomu, abychom projednali tento návrh zákona v prvním čtení tak, aby k 1. lednu nenaběhla třetí a čtvrtá vlna.

To je vlastně všechno, co jsem k tomu chtěl říct. Já jsem v zásadě poslední slovo mít nechtěl, protože si myslím, že ta debata byla poměrně silná argumentačně z obou dvou stran. Prostě na to máme roky různé názory, konzistentně jsme si je zachovali. Ale protože jste tady vytáhla i otázku energetické bezpečnosti, kompenzace vysokých cen energií, tak jsem považoval za vhodné, abych takhle v kostce aspoň informoval o těch základních rozhodnutích, která učinila vláda. Také pan premiér říkal, že to rozhodnutí padlo, a teď se bude naplňovat jednotlivými kroky.

Co se týče příspěvku 5 000 korun za dítě pro děti do 18 let v rodinách, které mají příjem do jednoho milionu korun hrubého za rok 2021, výplata bude probíhat od měsíce srpna. Na tom se nic nemění, to tady říkal vicepremiér a ministr práce a sociální věcí v okamžiku, kdy se ten návrh zákona projednával. To je asi všechno v té reakci. Myslím, že nebylo od věci, přestože máme 18 minut po půlnoci, aby takhle v krátkosti aspoň ty základní informace zazněly.

Současně platí, že pečlivě posuzujeme a debatujeme s našimi kolegy z jiných evropských států o efektivitě některých opatření, a my se prostě neshodujeme. Některá opatření nejsou efektivní, stojí velké peníze a ve skutečnosti prodlužují vysokou inflaci. Ale k tomu se určitě dostaneme v jiném okamžiku při projednávání jiných návrhů zákona.

Děkuji za pozornost a prosím Poslaneckou sněmovnu, aby tento zákon propustila do druhého čtení. Nebudeme navrhovat žádné zkrácení lhůty. Myslím si, že když projde dneska do druhého čtení, tak to stihneme v pohodě do konce roku zrušit. A jak jsem říkal ve svém úplně prvním úvodním slově k tomuto návrhu zákona, pokud se nám to povede, tak podnikání v České republice bude zase o něco svobodnější a o něco méně byrokratické. Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců vládní koalice.)

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Já konstatuji, že to bylo závěrečné slovo navrhovatele, ministra financí Zbyňka Stanjury. Zeptám se, jestli má zájem o závěrečné slovo zpravodaj. Nemá. Děkuji. Mám v tuto chvíli avizovánu přihlášku s přednostním právem, kdy se hlásí pan místopředseda Poslanecké sněmovny pan Karel Havlíček. Pane místopředsedo, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP