(19.50 hodin)
(pokračuje Marek Novák)

Pro majitele restaurace nebo řemeslné dílny z takto zmapovaného toku financí mohou vzniknout další sekundární ukazatele a ty pak mohou jim samotným pomoci při dalším směrování nebo rozšiřování podnikání. A ano, jak již tady bylo řečeno, že stát má data a díky předchozí vládě, která to nějakým způsobem nedotáhla, je údajně neumí využít, myslím si, že každý z vás, kdo tady sedí, ví, že nejcennější není ten systém jako takový, ten IT systém, ale právě ta data. A my se jich teď dobrovolně zřekneme? No to snad ne.

Vážené poslankyně, vážení poslanci, svůj vztah a postavení musel změnit také stát, respektive finanční úřady. Pominu-li investice do technologií a tlak na odbornost zaměstnanců, to byla zejména změna ve fungování. Ano, byly porodní bolesti. Právě finančáky si prošly dětskými chorobami a po jejich vyléčení začal vztah mezi úřadem a podnikateli fungovat lépe, pružněji, efektivněji, ale hlavně elektronicky. A tak mě napadá, není vlastně tento způsob také širší součástí potřeb digitalizace české ekonomiky? Já chápu námitky na takzvanou buzeraci, ale vy ji přece dnes, pane ministře, můžete rozumným nastavením omezit.

Jedním z nejbolestivějších okamžiků zavedení systému EET byly počáteční náklady do techniky a datových tarifů, které museli všichni ze svých kapes vytáhnout. Nakonec to všichni udělali v domnění, že stát ví, co dělá, systém se bude nějak rozvíjet, prostě že to má smysl.

Nejvíce kritiky na nás padlo právě ve chvíli, kdy jsme ten systém pozastavili a když nám podnikatelé říkali: Proč to děláte? My to chceme. Dnes, po šesti letech, to znovu opakuji, v té nejcitlivější chvíli pro ekonomiku České republiky z důvodů, o kterých tady stále mluvíme dokola, si chce pětikoalice zatančit svůj vítězný verbuňk. Asi i zatančí díky těm hlasům. No a co myslíte, že se stane? Skoro všechny naštve, že jedna vláda něco zavede a druhá to zruší. Ale to je vám, pane ministře, jak už jste dnes na tuto námitku jednou řekl, jedno. Máte na to právo. Ať už si lidi skáčou tak, jak si ta současná vláda usmyslí. A je to smutné. Ti poctiví a prozíraví by používali systém dál, protože jim pomáhá a zvykli si na něj, ale to by muselo zůstat EET alespoň dobrovolné.

Nevím, jakými argumenty vás nepřesvědčila Hospodářská komora, kterou jste tady zmiňoval, nicméně právě v rámci připomínkového řízení si myslím, že ačkoliv to nebrali jako zásadní připomínku, ale jako obecnou připomínku, tak ji rozhodně měli podloženou a za mě ty jejich argumenty byly věcné a jasné. Ono ostatně vlastně dneska je to používání dobrovolné a nepovinné, protože ano, bohužel, je to vypnuté. No a skupina chytrolínů, co optimalizovali a odkláněli, se budou moci pokojně vrátit ke svým kšeftíkům a šedé ekonomice. Vám přijde normální, že podnikatel podniká proto, že může sice daň svému zákazníkovi naúčtovat, ale už ji neodvede státu? A když tu daň po něm stát chce, on řekne: Vy mě likvidujete. To je normální? Asi jo.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dle mého názoru by rozumná vláda celou věc nejprve velmi precizně zvážila, seznámila se se skutečnými dopady, s názory odborné i širší veřejnosti podrobněji, a pak teprve konala. Ostatně si vzpomeňte, že i zavedení systému EET neproběhlo z neděle na pondělí najednou, ale v etapách, přičemž každá etapa byla vždy vyhodnocena, a velmi podrobně. Ostatně už to tady padlo, že systém přinesl do ekonomiky ročně zhruba tolik peněz, kolik chce dnes sebrat vláda zdravotním pojišťovnám.

Osobně bych se jako člen hospodářského výboru o takový dialog a vyhodnocení přimlouval. Pojďme do toho dobrovolného EET. Umožněme těm podnikatelům férovou hru. Proč ne? Proč by jim ten stát nemohl pomoci? Bohužel je mi jasné, že v tomto punktu nemohu najít se skupinou "bylo nás pět" společnou řeč. A moc mě to mrzí. Ono ostatně, jak říká paní předsedkyně TOP 09, a velmi trefně, vláda tady není pro lidi. A o tom to je. Díky.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní načtu omluvy a následovat bude patnáctiminutová přestávka, protože pan ministr tady opravdu tráví celé odpoledne, není tady žádný jiný ministr, takže je domluva, že by byla patnáctiminutová přestávka, hygienická, dá se říci.

Tudíž nejdříve přečtu omluvy. Paní poslankyně Vladimíra Lesenská se omlouvá mezi 18. hodinou a půlnocí, tedy do konce jednacího dne, z rodinných důvodů, Jaroslav Faltýnek se omlouvá od 17 hodin do konce jednacího dne bez udání důvodu a pak pan poslanec Roman Bělor se omlouvá od 19.30 do konce jednání z důvodu nemoci.

Nyní tedy vyhlašuji 15 minut, dejme tomu, ať to není tak složité z hlediska času, o několik minut více, takže ve 20.15 bychom se tady sešli. Je to nějakých 19 minut přestávka. Děkuji.

 

(Jednání bylo přerušeno v 19.56 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP