(19.10 hodin)
(pokračuje Alena Schillerová)

Ale nový zákon o daních z příjmů má jiný problém. Napsat ho není problém. Expertů je tam dost. Určitě terminologicky a legislativně by byl v pořádku, ale pokud nedojde k zásadní změně, k zásadním škrtům třeba v daňových výjimkách, což je svým způsobem zvýšení daně, to já moc dobře vím, že jsme ty debaty vedli a s jakoukoliv výjimkou jsem sem přišla, a to se mi jich podařilo asi za 13 miliard - 12,7, ať jsem přesná - tady se nám podařilo zrušit, tak o každou byl obrovský boj i u těch 100 milionů kotelen. Pamatuju si tady, jak se tady krvácelo na barikádách. A pokud nedojde k zásadnímu odplevelení toho zákona o dani z příjmu, tak to nemá žádný smysl.

Co však mě tady úplně, naprosto je pro mě zdrcující informace, a pochopila jsem, že nepřijdete na rozpočtový výbor - co naděláme, vy jste si vybrali středu, zkrátili si jednací den Sněmovny. Připadá mi to tedy katastrofální takhle se vyjádřit. Roky jste seděl v rozpočtovém výboru. Já si pamatuju, jak jste mě peskoval několikrát, že jsem si dovolila - já jsem chodila poměrně pravidelně. Já si myslím, že moje docházka jako ministryně financí byla celkem příkladná na rozpočtový výbor - tak když jsem si dovolila někdy nepřijít, protože jsem samozřejmě měla taky jiné pracovní povinnosti, dneska to doufám vidíte, že ten ministr taky musí dělat něco jiného, tak jste měli k tomu celou řadu připomínek. Takže - a tady si řeknete, nepřijdu, klidně může, nepřijdu, protože je vláda.

Ale horší je to, co jste, řekl. To, co jste přiznal. Že prostě si chcete dosadit na Finanční správu svého člověka. To mělo nějaký význam. Já nebyla u toho, když se ten zákon o státní službě přijímal. Já jsem na to neměla žádný vliv. Já jsem byla tamhle někde... pracovala někde v Brně. Ale má to něco do sebe. Můžeme debatovat, jestli tam má být pět let, deset let, to je druhá věc, ale jedině člověk z toho systému je schopen účinně pochopit ty procesy, znát je a účinně je řídit. To znamená jinými slovy, prostě chcete rozvolnění pravidel zákona o státní službě, abyste si tam dosadil svého člověka, svou loutku, kterou budete řídit a kterou budete politizovat, to je politizace Finanční správy a toho já jsem velmi bojím a k tomu se budu velmi hlasitě ohrazovat. Protože toto jestli něco někdy udělal dobře jeden z mých předchůdců, a to je exministr Kalousek - taky jsem ho tady jednou veřejně za to pochválila -, tak bylo odpolitizování Finanční správy. To, že ji tvrdě odpolitizoval. Že ji vyčlenil z Ministerstva financí a stal se z toho 1. lednem 2013 tuším, jestli se nemýlím, myslím si, že ano, se stal v podstatě samostatný systém orgánů Finanční správy, stejně jako Celní správy, stejně jako potom za mého působení se vyčlenilo, nebo možná za Andreje Babiše, abych mluvila přesně, ale za našeho působení se vyčlenil třeba Finanční analytický úřad, který také přestal být samostatným, nebo přestal být odborem v rámci Ministerstva financí. A toto je ta správná cesta. A ten systém by měl vygenerovat ze svého středu člověka, který tomu rozumí. Který prostě apoliticky bez ohledu na to, jestli jste ministr vy nebo já nebo kdokoliv jiný, řídí Finanční správu a nedovolí, aby se zasahovalo do těch procesů, jako je daňová kontrola, do kterých se zasahovat nikdy nikdy nesmí. A věřte, že já jsem v tom systému byla velmi dlouho a naštěstí jsem vždy díky své silné povaze naprosto odolala čemukoliv, a teď myslím, když jsem byla na těch nižších stupních, ale mohla bych v určitých dobách vyprávět. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Já také děkuji paní předsedkyni poslaneckého klubu hnutí ANO paní Aleně Schillerové. Dobrý večer, převzala jsem řízení schůze. Vaše vystoupení vyvolalo dvě faktické poznámky. S tou první pan ministr financí Zbyněk Stanjura. Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: V té debatě muže a ženy je muž v nevýhodě, protože vy mě urážíte v jednom kuse a ještě říkáte, že jsem arogantní. Ale já vám nebudu vracet stejně, protože se to nehodí, a někdy si přečtěte snůšku urážek, kterou jste schopna za tři minuty, a ještě jsou se u toho pochválit, jak jste vstřícná, hodná, a přitom urážet své politické oponenty.

Tak já mám na to, vy jste řekla, že tam chci mít nějakou, že si tam chci dát svého šéfa Finanční správy. (S poslankyní Schillerovou hovoří kolega.) No já počkám, já nikam nespěchám. Vy jste urazila mě, ale i budoucího šéfa nebo šéfku Finanční správy, protože jste řekla, že si tam chci dosadit svoji loutku. Na to máme jedno hezké české přísloví, aniž bychom si tykali paní předsedkyně, prostřednictvím paní místopředsedkyně: podle sebe soudím tebe. To byla největší urážka, kterou jste tady řekla. A ještě jste se chválila, jak jste odolná, skvělá, hodná nevím co všechno. Já nebudu hodnotit, mohl bych, jak fungovali bývalí generální ředitelé. A jaké měli průšvihy. A kdo je vybral. Najednou, když tam jste byli vy z hnutí ANO, tak to byla nezávislá výběrová komise, která je vybírala, na tom se nic nezměnilo a nezmění, ale v okamžiku, kdy tam nesedí hnutí ANO, tak nezávislá výběrová komise vlastně neexistuje a ministr si tam dosazuje své loutky. Podle sebe soudím tebe. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji, pane ministře, za dodržení času. Vidím, že s faktickou poznámkou, mohla paní předsedkyně i s přednostním právem, s faktickou poznámkou se hlásí paní Alena Schillerová. Paní předsedkyně, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Ale pane ministře, já jsem nemluvila o výběrové komisi, tu sestavíte plus minus stejně jako já pravděpodobně z úředníků, kteří - nevím, kdo by jiný v té výběrové komisi seděl. Politici asi těžko, to už by byl tedy vrchol. Takže o té nemluvím, já mluvím o těch podmínkách. Protože pokud ty podmínky jsou svazující do určité míry ze zákona, že ten člověk musí mít za sebou praxi v tom daném systému, to znamená, něco tam odsloužil, zná ten systém a pravděpodobně, když tam byl ve vedoucí pozici, tak si to tam odšlapal i na té referentské, tak ta komise nemá moc možností.

A já prosím, vím... Nebudeme asi urážet. Já se nebavím o nikom konkrétním, takže jsem těžko mohla někoho urazit. Těžko jsem mohla urazit někoho, kdo tam není a o kom nevíme, kdo to bude. Ale vy jste konkrétně, když už jste tak důsledný, tak vy jste už urazil. Vy jste urazil předcházející generální ředitele Finanční správy. A já si nejsem vědoma, že by tedy minimálně u té poslední došlo k nějakým pochybením. Byla tam přes 30 roků v systému a nechala za sebou kus poctivé práce.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji, paní předsedkyně, za dodržení času. Další faktická poznámka, pan poslanec Vojtěch Munzar. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Vojtěch Munzar: Ano, děkuji paní předsedající. Já bych chtěl zareagovat paní kolegyni Schillerovou vaším prostřednictvím. No ono to, řekněme, ta otevřenost případného výběrového řízení přece nevylučuje, že ten nejlepší může být zevnitř. Je to prostě jenom větší vějíř pro výběr. Ale v souvislosti s tím jsem se chtěl zeptat, protože mě to velmi zaujalo, tahle debata, i když přímo nesouvisí s tímhle tiskem, jestli opravdu skutečně třeba nejlepší byl generální ředitel Martin Janeček, s kterým přišlo zneužívání zajišťovacích příkazů, jejich nadužívání, kdy Finanční správa začala prohrávat spoustu sporů na základě toho, že nadužívala některé nástroje? Všichni si vzpomínáme, řešili jsme to tady v minulém období, že vydával pokyn, jak odměňovat kontrolory Finanční správy, aby byli přímo zainteresováni na výši uložené pokuty, respektive zadržování daní a podobně. Takže jsem se chtěl zeptat, jestli tohle byla tedy ta správná cesta. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za dodržení času. To byla poslední faktická poznámka. A nyní se vracíme do obecné rozpravy, kde je řádně přihlášen pan poslanec Jan Volný. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jan Volný: Tak mockrát děkuji. Neskutečné se stalo skutkem. Prosím vás, já se měl tady připravenu takovou dost sofistikovanou, takový materiál s nějakými čísly, grafy. Ale z toho, co jsem tady slyšel, jsem si tady napsal pár poznámek a nebudu se k tomu vracet. Jednak toho spousty řekli tady moji kolegové, paní předsedkyně našeho klubu, ale jednak mám obavy z toho, že pokud bych tady říkal opravdu souhrn pravdivých čísel a skutečností, pak by tady někdo vystoupil a řekl by, že to jsou pohádky ovčí babičky, a přečetl by mně jednu vytrženou větu z důvodové zprávy a řekl by, že jsem lhář. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP