(17.20 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Také děkuji. Mám zde přihlášené poslance a poslankyně k faktické poznámce. Jenom připomínám, že podle § 60 se poslanec může přihlásit k faktické poznámce, kterou reaguje na průběh rozpravy, a my ještě nemáme otevřenou rozpravu. Ale ptám se paní předsedkyně, zda chce s přednostním právem reagovat? Ano. S přednostním právem ano, nikoliv s faktickou. Nemáme rozpravu. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji, paní místopředsedkyně. Máte pravdu jako vždy, já jsem si neuvědomila, že není zahájená rozprava.

Pane poslanče Jakobe, krátce, prostřednictvím paní místopředsedkyně. Vy jste fakt roztomilej. (Smích, potlesk poslanců ANO.) Děkuji. Je to tak. Je to tak. Vy prostě přijdete, vůbec jste tu nebyl, vy jste se neúčastnil těch debat kolem EET. Já nevím, kam tedy chodíte, zřejmě asi chodíte do té minoritní skupiny. Protože já chodím tedy úplně jinam a mí kolegové taky a zástupci svazů a komor taky. A až se dostaneme do rozpočtového výboru, tak já je požádám, aby tam přišli a řekli vám to oni, to bude určitě autentičtější než ode mě. Já tady mluvím, nevím, kolik jsem mluvila, 40 minut, 45, a myslím si, že jsem celkem, doufám aspoň, mluvila fakticky, snažila jsem se o to, té politiky jsem tam dala minimum, ale to víte, nějaká se tam taky dostala. Vy sem přijdete a řeknete, že to není vůbec pravda, že to je úplně jinak, řeknete těch pět headlinů, to klišé. Ještě tady chybí pan poslanec Kučera, předseda zemědělského výboru, prostřednictvím paní místopředsedkyně. Si vzpomínám, když jsem byla ještě náměstkyně pro daně a cla, tak vždycky jsem šla někam do nějaké debaty k EET a dost často jsme se potkali v té debatě, párkrát tedy, párkrát jsme se potkali, oni vás poslali, v tom předminulém volebním období, a mě poslali taky, ještě nezkušenou úřednici, takovou snaživou. A vy jste na mě vždycky - a to bylo pořád dokola - a když jste mně to řekl asi počtvrté nebo potřetí v nějakém vystoupení, tak už jsem vám na to tenkrát odpověděla, abyste si něco našel jiného. Já to zopakuju, protože to určitě třeba pan - teď mu to vezmu, když to řeknu - vždycky mi řekl: jdete s kanónem na vrabce. Takhle jste mi to řekl v každé debatě, takhle jsme začali EET. Tady to ještě chybělo, pane předsedo Jakobe, prostřednictvím paní místopředsedkyně, říct mně, že jdeme s kanónem na vrabce, jinak ty headliny všechny, co jste tady opakovali rok a půl, co jsem jenom já zažila obstrukcí.

Podívejte se, já nebudu tady deklamovat politicky, to nechám na vás. Čerpám - ono je to i v té důvodové zprávě, plus minus jsem se dívala, protože ti úředníci jsou pořád stejní: 2017 - 7,9 miliardy, 2018 - 20,2, 2019 - 33. Mám tady konkrétní propočty. Pak jsme snižovali daňovou zátěž. Celá tabulka, co jsme si díky tomu mohli dovolit (ukazuje) snížit už tehdy za ty tři roky - tohle je po 20, pak samozřejmě tam byly další změny 21, ale to už jsme se na tom podíleli tady, tak to dělalo téměř 130 miliard. A teď se podívejte - počet živností, to mám přímo graf, zdroj je Ministerstvo průmyslu a obchodu - takhle rostly za tři roky živnosti (vždy ukazuje). Pak tady máme dynamický růst mezd v pohostinství. Nemluvím tady politicky, že jo, mám tady fakta. Zdroj ČSÚ. Tempo růstu průměrné hrubé mzdy. Tady když se podíváte - a to po čtvrtletí takhle skákalo od zavedení EET, okamžitě, okamžitě rostly průměrné mzdy. Logicky si odpovězte proč. Teď jak nám rostly přiznané tržby, zdroj ČSÚ, ne ministerstvo, ČSÚ. Ubytování o 13 %, přiznané tržby v pohostinství o 20 %, maloobchod o 8 % po zavedení. To byla ta první a druhá vlna. A tady mám zas graf za ty tři roky, jak se snížily kontroly - vy jste mluvil o té administrativní náročnosti - tak tady je jeden krok ke snížení. A nálezovost naopak rostla. To znamená, že oni jich udělali méně, ale zacílili na ty nepoctivce. Já jsem to tady řekla v té své řeči, ale mám to samozřejmě tady podloženo tehdy z dat a údajů Ministerstva financí. A pak mám tady tu průměrnou pokutu, že naopak ty byly velmi nízké, a tak dále.

Takže pane předsedo Jakobe, prostřednictvím paní místopředsedkyně, ověřte si ta fakta. To jsou takové ty vaše headliny pořád dokola, které nejsou pravdivé. Vysvětlete mi tedy, proč většina těch podnikatelů, svazů - a až tady zas někdy vystoupím, to určitě bude dneska ještě mockrát, tak tady mám, přímo mně poslal zástupce Asociace malých a středních podnikatelů, majitel několika restaurací v Praze i v okolí, podněty a prosby, mluvil dneska dokonce někde v médiích, jsme si telefonovali před chvílí, než začal tento bod, abychom zachovali to EET aspoň dobrovolné. Oni se skutečně ti poctiví bojí, že na to doplatí. Takže možná zkuste třeba promluvit i tady s touto většinovou a majoritní skupinou. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji a nyní s přednostním právem pan předseda Jakob. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Jakob: Tak já si jenom dovolím fakticky reagovat na to, co tady padlo. Grafy neumím samozřejmě ověřit, a ty zdroje, nicméně velmi stručně odcituji z důvodové zprávy návrhu, který tady projednáváme, který se týká hospodářského a finančního dopadu. První odstavec: Zrušení evidence tržeb nepředstavuje pro státní rozpočet a veřejné rozpočty dodatečný výdaj. Ale pozor - předpokládá se nevýznamně nižší inkaso daní na straně veřejných rozpočtů. Předpokládají se nižší výdaje na straně veřejných rozpočtů. - A pak je to tady podrobně rozepsáno, to si každý může najít sám. Takže to jsou jasná fakta, která máme napsaná v důvodové zprávě.

A co se týká počtu živnostníků, tak já taky nemám tady tu statistiku před sebou. Nicméně čím jsem si ale zcela jist, tak to, že by byl rostoucí počet živnostníků díky tomu, že jste zavedli EET, je zcela liché. Bylo to díky tomu, že tady byl hospodářský růst. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Také děkuji. Hlásí se ještě někdo s přednostním právem? Ještě paní předsedkyně. Prosím slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji, už budu velmi stručná, paní místopředsedkyně. Děkuji vám za slovo. Pane předsedo Jakobe, budu vás lehce edukovat, prostřednictvím paní místopředsedkyně. Přečetl jste tady - vytrhl jste tady z kontextu té důvodové zprávy jednu větu. Ale já jsem neříkala, že v důsledku zavedení EET - já se dívám na své kolegy, jestli to chápali stejně jako vy, tak jsem to špatně interpretovala - že v důsledku EET se zvedly živnosti. Já jsem řekla, že EET neznamenalo zavedení, že se snížily, což jste tady říkali celou dobu - neříkám vy, vy jste tady nebyl v té době, ale vaši spolustraníci, prostřednictvím paní místopředsedkyně. Že jste strašili, že budou zanikat živnosti. Nestalo se to, citovala jsem čísla Ministerstva průmyslu a obchodu, která čerpají z živnostenského rejstříku, že naopak ty živnosti i z té první a druhé vlny vzrostly. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Pokud se nehlásí nikdo s přednostním právem, otevírám obecnou rozpravu, do které se přihlásil nejprve pan poslanec Karel Sládeček, který je zplnomocněn přednést stanovisko poslaneckého klubu hnutí SPD, a poté pan zpravodaj Vojtěch Munzar. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Karel Sládeček: Děkuji za slovo, paní předsedající. Milé dámy, pánové, v SPD říkáme, že daně se mají platit. Podpořili jsme zavedení paušální daně s tím, že prosazujeme, aby byla až do výše příjmů 2 miliony korun ročně. A podporujeme i limit pro povinnou registraci k DPH od 2 milionů korun ročně. Hnutí SPD ale vždy bylo proti zavedení elektronické evidence tržeb, protože si myslíme, že to negativně postihlo velké množství malých a středních podnikatelů a živnostníků. Spousta z nich musela skončit, což je vina vlád Andreje Babiše. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP