(15.30 hodin)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Ano, děkuji panu poslanci Aleši Juchelkovi a táži se, jestli ještě někdo má zájem. Ano, vidím zde zájem paní místopředsedkyně Richterové.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Srdečně zdravím. Já jsem, vážené kolegyně a kolegové, sem přišla poděkovat za tu vstřícnost, se kterou to bude projednáno. Chtěla jsem zdůraznit, jak je skvělé, že budeme postupovat v tom zjednodušení vyplácení příspěvků. Roky jsme tady přijímali věci, které zesložiťovaly, konečně zjednodušíme. Jsem ráda, že jsem měla příležitost se na tom osobně podílet, a velice si vážím i práce těch, kteří to velmi narychlo připravovali, protože to byla opravdu velmi intenzivní práce i těch úředníků a úřednic na ministerstvu. Přijde mi fér to tady taky říct. Bylo to opravdu pod velkým časovým tlakem.

Ještě jednu věc bych ráda zmínila. Dneska je přibližně jen asi 30 % oprávněných domácností, které pobírají, nechávají si pomoci skrze příspěvek na bydlení, takže myslím, že je také důležité si říci zejména třeba pro domácnosti opravdu seniorů, kteří si už nemohou přivydělat, aby se nestyděli, aby si řekli o pomoc, třeba i přes kontaktní centra bydlení, a aby příspěvek na bydlení, který bude jednodušší a bude s ním opravdu méně papírování, využívali. To by byl takový můj druhý apel a zároveň snad i příspěvek k tomu, aby se rozšířilo povědomí o téhle cílené pomoci těm, kdo prostě bez ní by nemohli dále bydlet ve svém bytě. Takhle je celou dobu koncipován.

A co se týče ještě jedné věci související vlastně s tím limitem 13 000, zvednutým limitem 13 000 korun měsíčním pro rodičovský příspěvek, to je poslední věc, za kterou chci poděkovat. Jsem velice ráda za to, že k této změně limitu dochází. Já jsem vlastně v minulém období tady měla pozměňovací návrh, který navyšoval ten limit na 10 000 korun z předcházejících myslím 7 600. Proč? Protože ve finále to je umožnění svobody volby lidem, ať si každá rodina nastaví tu situaci svoji rodinnou a délku čerpání, jak potřebuje. A současně vlastně se to nekryje s tím, kolik v případě toho souběhu čerpání rodičovského příspěvku a příspěvku na bydlení v průměru ta domácnost má, takže to furt není jaksi zbytečně v kolizi. Já věřím, že do budoucna se nám podaří najít shodu na tom rodičovském příspěvku.

A nyní už zmíním velmi závěrem, také samozřejmě v téhle novele jsme nemohli řešit všechno, takže tam prostě třeba není vyřešení kolizního limitu 92 hodin, který nyní omezuje zejména nízkopříjmovější domácnosti v přístupu k péči o malé děti. Je tam samozřejmě celá řada variant, jak by se to dalo řešit, ať už navýšením tohoto limitu, nebo úplně vypuštěním tohoto limitu, což bych já preferovala. Budeme se o tom dále bavit. Nicméně nyní jde zejména o to, aby tato novela, tak jak je předložena, prošla, abychom mohli zjednodušit čerpání příspěvku na bydlení, a to je pro mě priorita, abychom opravdu od 1. července toto měli pro lidi co nejjednodušší. Takže ještě jednou velice děkuji za tu vstřícnost a podporu a věřím, že se nám podaří dlouhodobě dořešit i ty další aspekty. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Já děkuji. Ještě před závěrečným slovem do obecné rozpravy se hlásí pan ministr Jurečka.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji moc a děkuji za tu velmi korektní a konstruktivní debatu. Já musím říct, že vlastně opravdu teď, pokud se nám to podaří stihnout projednat, tak se opravdu posuneme hodně klientsky, protože my kromě těch konkrétních změn, které jsou (nesrozumitelné) v zákonu, máme připravené i změny vlastně v oblasti přijímání toho formuláře až do toho procesu zpracovávání a výplaty v rámci úřadů práce. Já jsem vám nechal jako poslankyním a poslancům, myslím, že ve čtvrtek minulého týdne, rozeslat vlastně nějaký stručný přehled o tom, kam bychom chtěli z hlediska toho klientského přístupu pro ty žadatele to dokázat posunout. A pokud se to podaří, tak se to prostě od toho června, respektive července rozeběhne.

Pokud jde o ty debaty kolem zvýšení rodičovského příspěvku, tady samozřejmě je potřeba to brát taky v nějakém kontextu toho balíčku celkového, kdy se bavíme nejen o té větší flexibilitě, ale také se bavíme i o provázaném opatření, které se bude týkat toho sněmovního tisku následujícího, a to je oblast podpory částečných úvazků, kdy když tyto věci dáme dohromady, tak prostě dáváme těm rodinám nejenom větší flexibilitu v tom čerpání, ale i větší flexibilitu v oblasti možností si aktivně sám na pracovním trhu zvýšit příjem pro domácnost. Samozřejmě debaty o tom celkovém zvýšení rodičáku jako takového, ty tady jsou a já za sebe to vnímám jako krok, který je v diskusi jako nějaké opatření v budoucnu, ke kterému můžeme také případně přistoupit, ale jako celek je zase vidět i ty rozpočtové dopady a v rámci celostátní sociální podpory je tato podpora vlastně v rámci výplaty rodičáku ekonomicky a rozpočtově nejnáročnější. Takže tolik k tomuto komentář.

Pak zde byla ještě i konkrétní otázka na tu výši podpory v rámci příspěvku na bydlení. Celkově je to za první čtyři měsíce tohoto roku zhruba objem v částce 3,1 miliardy korun. Když to vezmu v konkrétním počtu žadatelů, tak v lednu to bylo 143 477 lidí, v únoru 132 226, v březnu to bylo číslo 168 804, v dubnu to bylo 165 408 a v květnu 145 353 v případě žádostí o příspěvek na bydlení. Pak jsou samozřejmě i počty žadatelů na příspěvek, na doplatek na bydlení a na mimořádnou okamžitou pomoc. Ta čísla se také vyvíjela s tím, že vlastně největší kulminace byla právě na období měsíce března a dubna i v případě doplatku na bydlení.

Takže tolik asi k těm informacím, které tady ještě padaly v té obecné rozpravě. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, pane ministře. S faktickou poznámkou se přihlásila paní poslankyně Pastuchová. Máte slovo.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji. Já bych se chtěla zeptat, pane ministře, jestli máte nějakou statistiku, kolika rodin se týká vlastně to vybírání rodičovského příspěvku těch 10 000, kolika rodinám pomůžeme, když jim to teď zvedneme na 13 000, a jestli ještě máte nějaký rozbor, jestli to byli studenti, což chápu, protože nemohli doložit, a ty ostatní rodiny, jestli máte, kolika rodinám tedy, jak říká paní poslankyně Richterová, pomůžeme k tomu, že si to rychleji vyberou. Nebo ano, jsou to studenti, ale jestli máte statistiku, kolik rodin teď vybírá desetitisícový příspěvek a teď bude moct třináct, protože opravdu tyto rodiny nám budou o sedm měsíců dřív žádat o sociální dávky.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan ministr chce ještě reagovat.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Já to teď z hlavy říct neumím. Jsem připraven potom do jednání výboru dnešního nebo na příštím jednání tu informaci doplnit, vytáhnout ji ze systému úřadů práce a tu informaci dát. Teď ji opravdu v tenhle okamžik nejsem schopen zajistit. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a táži se, jestli ještě někdo má zájem vystoupit v rámci obecné rozpravy? Nevidím nikoho, tím tedy končím obecnou rozpravu a táži se pana ministra, jestli má zájem o závěrečné slovo? Není. Paní zpravodajka? Rovněž ne.

Tak nyní se tedy budeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání a nejprve rozhodneme o přikázání garančnímu výboru. Předsedkyně Poslanecké sněmovny svým rozhodnutím navrhla přikázat předložený návrh k projednání výboru pro sociální politiku jakožto výboru garančnímu. Já se tedy ptám, jestli někdo navrhuje přikázání jinému výboru než garančnímu? Nevidím nikoho. Přistoupíme tedy k hlasování.

Já jsem zagongoval, a než dorazí kolegové, tak ještě dvě omluvy, a to u paní místopředsedkyně Kovářové od 15 do 16 hodin z pracovních důvodů a u paní místopředsedkyně Mračkové Vildumetzové od 15 hodin do konce jednacího dne, a to z rodinných důvodů.

 

Tak jsme u hlasování. Kdo tedy souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednání výboru pro sociální politiku jako garančnímu výboru? Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 3, přihlášeno 147, pro je 137, proti nikdo. Výsledek: je přijato.***




Přihlásit/registrovat se do ISP