(20.20 hodin)
(pokračuje Martin Kolovratník)

Pro pořádek, abychom se nedopustili žádné chyby, v rychlosti zrekapituluji, jak v tomto případě má Sněmovna podle jednacího řádu postupovat. My se budeme řídit podle čl. 5 jednacího a volebního řádu Poslanecké sněmovny, a to konkrétně odst. č. 14 až 21. S předstihem vás i požádám i o trpělivost a strpení. Mám tu připraveny kolegy ze sekretariátu volební komise a z organizačního oddělení, abychom vždy provedli kontrolu hlasování, aby nedošlo k žádné chybě a nemohla ta volba být poté napadena.

K samotnému procesu, on není zas až tolik složitý. Společně ve spolupráci s panem předsedajícím my necháme hlasovat o každém jednotlivém jméně. Tady připomínám, u této volby vybíráme nebo volíme na jedno neobsazené místo, a vybíráme tedy ze tří návrhů, které Sněmovně postoupil mediální volební výbor. Budeme tedy hlasovat o každém z nich a sčítat pozitivní hlasy. Volební řád Sněmovny říká, že v prvním kole jsou zvoleni ti, kteří získali nadpoloviční většinu hlasů přítomných kandidátů, a pokud by jich bylo více, což je možné, jsou zvoleni ti, kteří obdrželi nejvyšší počet hlasů. Ta logika je celkem jednoduchá.

Pokud by došlo k rovnosti hlasů, tak se mezi těmi, kteří mají stejný počet hlasů, pořádá druhé kolo, volí se znovu. Pokud by rovnost zůstala, rozhoduje los. A tady řeknu i to, že technicky jsme na případné losování také připraveni. Už jsem s předstihem jednal s panem místopředsedou volební komise Karlem Haasem, takže před vašimi zraky, řeknu já jako zástupce opozice, kolega Haas jako zástupce koalice, bychom vložili do krabice, nechci říci osudí, ale do krabice nebo do urny ta jména, o kterých se losuje, a pan předsedající by před vašimi zraky to vylosování provedl.

Takže tolik k procesu volby. A nyní, pane předsedající, můžeme začít jednotlivá hlasování. Možná pro jistotu prosím, protože jsme se tu sešli po přerušení schůze, abyste nás odhlásil, abychom měli přesně spočítané kvorum. Já to teď myslím opravdu v dobrém, aby jako počet... nikdy se to nestalo a počítáme s kvorem. Takže já prosím o odhlášení a přihlášení.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, máme tady požadavek pana poslance, abych vás odhlásil, takže já vás všechny odhlásím a poprosím vás, abyste se svými identifikačními kartami opětovně přihlásili.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Je to důležité opravdu proto, abychom u každého mohli posoudit kvorum, které je nutné pro zvolení a dosažený počet hlasů.

A nyní, pane předsedající, tedy prosím, vyhlašuji nebo zahajuji tuto volbu, nebo vás žádám, abyste zahájil tuto volbu, a prosím o hlasování o prvním navrženém kandidátu do Rady České televize. Budu je číst v abecedním pořadí: je to pan Jakub Končelík.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, takže já zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro, dát hlas panu Jakubovi Končelíkovi? Takže já prohlašuji to hlasování (číslo 135) za zmatečné a prosím, aby...

Ještě vás tedy asi jednou odhlásím a pokusíme se, jestli se to zlepší. (Poslanci Tesaříkovi nefunguje hlasovací karta.) Takže jsem vás odhlásil a poprosím vás ještě jednou, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami.

Pan poslanec si půjde vyžádat náhradní kartu, takže počkáme, než mu bude vydána náhradní karta. (Kratičká pauza.) Takže pan Antonín Tesařík bude hlasovat s náhradní kartou číslo 34. (Poslanci Tesaříkovi stále nefunguje hlasovací karta.) Karta pana poslance Tesaříka stále nefunguje, možná kdyby si zkusil jiné místo?

Naposledy ještě zkusím vás všechny odhlásit. Já vás všechny ještě jednou odhlásím, potom bychom vyhlásili přestávku a poprosili bychom informatiky, aby to nějakým způsobem řešili. Ale odhlásil jsem vás ještě pro jistotu a poprosím, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami.

Tak výborně, už to vypadá nadějně. Pane předsedo, já myslím, že můžeme k volbě přistoupit. Ještě jednou bych vás poprosil, abyste zopakoval před tím opakovaným hlasováním, pro koho budeme nebo nebudeme hlasovat.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Takže pokud tedy je vše technicky v pořádku, můžeme přistoupit k volbě, je to v bodu číslo 112, veřejná volba k návrhu na volbu člena Rady České televize na uvolněné místo s funkčním obdobím do 27. května 2026. Hlasujeme nebo vybíráme ze tří kandidátů a prosím o první hlasování o návrhu na pana Jakuba Končelíka.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro pana Jakuba Končelíka? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku.

hlasování číslo 136 bylo přihlášeno 99 poslanců, pro hlasoval 1, proti 4, zdrželo se 94 poslanců. Ale nás zajímají jenom kladné hlasy, takže 1 hlas získal.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Ano, potvrzuji. Pro jistotu, omlouvám se, možná je to zbytečné opakování, je to opravdu poprvé, takže i pro stenozáznam pro naše následovníky v budoucích obdobích případných. Kvorum v této volbě je 50, pokud by tedy nominant měl být zvolen, musel by získat nadpoloviční počet hlasů. Kvorum je 50, obdržel 1 hlas, tudíž nebyl zvolen.

Prosím o další hlasování pro pana Ladislava Mrklase.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro pana Ladislava Mrklase? Ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko.

hlasování číslo 137 hlasovalo pro Ladislava Mrklase 99 poslanců.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Takže v souladu s volebním řádem pan Mrklas postupuje, může být zvolen, ale musíme ještě znát ten třetí výsledek. Kvorum tedy je stále 50. A nyní prosím hlasování pro pana Jana Svačinu.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro pana Jana Svačinu? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku.

hlasování číslo 138 bylo přihlášeno 99 poslanců a pan Svačina Jan získal 1 hlas.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji, takže já mohu rychle vyhlásit výsledek té volby, který je jednoznačný. Ve všech třech případech bylo kvorum nutné pro zvolení kandidátem 50. Pan Jakub Končelík získal 1 hlas, pan Ladislav Mrklas 99, pan Jan Svačina 1. Konstatuji tedy, že v souladu s jednacím a volebním řádem Poslanecké sněmovny do této funkce byl zvolen veřejnou volbou pan Ladislav Mrklas.

A pane předsedající, tento bod můžete ukončit.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, děkuji pěkně za vyhlášení výsledků voleb a já tímto končím projednávání bodu číslo 112.

A pan ministr Jurečka se omlouvá z důvodu zahraniční pracovní cesty odteď do konce jednacího dne. Dále ještě přišla omluva ze strany paní poslankyně Dražilové, která se omlouvá od 20.10 do konce jednacího dne z pracovních důvodů. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP