(18.30 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

O naší závislosti, mimo jiné tedy o naší závislosti na ruské ropě a zemním plynu, víme a nepůjdou nahradit ze dne na den. Druhý faktor jsou hnojiva, kde bylo Rusko jedním z největších dodavatelů. Některá hnojiva se produkovala i na Ukrajině. Šlo by ho vyrábět i u nás, ale k tomu potřebujeme zemní plyn. Ale po pravdě, cena ropy, zdá se, není jediná příčina. Například cena nafty 15. 2. letošního roku, před válkou na Ukrajině, byla 36,30 korun, dnes to je zhruba 45 korun, takže zdražení nafty je tedy o 24 %. Cena barelu ropy ve stejný den, 15. února letošního roku, byla 96 dolarů, dnes stojí barel 106,5 dolaru. Zdražení ropy je tedy jen o 11 %. Vypadá to na umělé zvednutí ceny. To říkám proto, že tady se nám vláda snaží házet vinu jen na marže pumpařů, ale jak je vidět, problém je v celém řetězci. Energie jsou krví ekonomiky - doslova, i proto mnohé země včetně Británie zvažují deprivatizaci. Některé země, jako je třeba Mexiko, dokonce znárodnily celé energetické produkční řetězce. Těžba, rafinerie i čerpací stanice tam jsou státní a díky tomu jsou pohonné hmoty levné a příjmy ze státního monopolu posilují státní rozpočet. Díky tomu si naopak může dovolit velmi nízké daně a tím opět snižuje obecně veškeré ceny, aniž by je musel nějak regulovat.

Podpořme potravinový řetězec na jeho počátku, tudíž podpořme zemědělce v tom, aby mohli produkovat za a) dostatečně a za b) s rozumnými náklady. Ostatní členské státy Evropské unie už začaly využívat toho, že jim Evropská komise oproti běžným zvykům dovolila z vlastních rozpočtů podpořit své zemědělce a potravináře. Nejlepším lékem na drahotu je produkce včetně intenzifikace zemědělství.

Problém jsou samozřejmě i nekalé praktiky řetězců a jejich vysoké marže. Zástupci zemědělců navrhují, aby vznikla parlamentní komise, která by kontrolovala Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Ten je sice nezávislý, ale patří pod Ministerstvo průmyslu a obchodu. Už v minulosti se diskutovalo, zdali se nekalé praktiky řetězců řeší více či méně v závislosti na tom, jaká strana vládne. Je to samozřejmě politická otázka, kdo úřad obsadí a zdali favorizuje trh, či jeho kontrolu. Podle zemědělců by parlamentní komise měla mít jednak kontrolní funkci, jednak by měla i sbírat podněty o tom, co nefunguje a co dát do novely zákona na základě praxe. Zemědělci často narážejí na to, že jejich podněty vyznějí naprázdno. Žádají o možnost poslance přímo oslovit s tím, jak ta či ona opatření fungují nebo nefungují.

Jak už jsem nedávno říkal, inflace a růst cen nejen u potravin je problém. Na jeho řešení by se měli shodnout všichni politici i odborníci i veřejnost. Nemělo by jít o předvolební exhibici ani vlády, ani opozice. Řešením rozhodně nejsou vrtulníkové peníze, tedy 5 000 na jedno dítě, ale systémové změny v mnoha rovinách ekonomiky, které začnou vracet ceny na rozumnou úroveň. Samozřejmě těch 5 000 podpoříme, ale to přece není systémové řešení zdražování v České republice. Naopak to svědčí o bezzubosti a v podstatě o bezradnosti vlády, protože zdražování samozřejmě přesahuje jednorázovou dávku 5 000 korun. Právě systémové změny v mnoha rovinách ekonomiky jsou potřeba, které začnou vracet ceny na rozumnou úroveň.

Bohužel, nejen v této oblasti vláda Petra Fialy nic pozitivního pro občany neudělala a působí doslova bezradně, což cítí na svých peněženkách všichni občané České republiky. Já jezdím nakupovat potraviny raději do Polska, kde vláda snížila DPH na potraviny na nulu, což navrhuje i SPD na vybrané základní potraviny, a tím pádem je v Polsku levněji. Polská vlastenecká vláda pracuje pro občany. Premiér Petr Fiala donekonečna opakuje, že nechce dělat plošná řešení - a i ta jakoby adresná, která představil, v podstatě drtivé většině občanů v ničem vůbec nepomáhají. To je bohužel tristní výsledek více než půl roku, kdy tady má současná vládní koalice většinu.

Hnutí SPD předkládá do Sněmovny nový zákon, který zaručí českým občanům a firmám levnější elektřinu, a tím i zlevnění produkce potravin. Víme, jak ukončit předražování energií. Cílem tohoto zákona je, aby dodavatelé elektřiny měli možnost dodávat elektřinu spotřebitelům, fyzickým i právnickým osobám, výhradně za cenu odpovídající jejich výrobním nákladům v rámci takzvaného sociálního tarifu, případně za cenu stanovenou nařízením vlády. Návrh zákona pevně definuje povinnosti osob zastupujících stát v orgánech energetických společností se státní majetkovou účastí, například ČEZ, hájit zájmy státu včetně hlavních cílů energetické politiky státu a v souladu s péčí řádného hospodáře. Tím cílem by mělo být samozřejmě to, aby čeští občané, české firmy dokázali tady normálně žít a pracovat.

Zákon z pera SPD dále stanoví nástroje státní energetické politiky, kterými jsou v prvé řadě povinnost dodavatelů elektřiny s majetkovou účastí státu dodávat elektřinu přednostně a přímo jejím distributorům na území České republiky alespoň v množství předpokládaném pro spotřebitele, a to za cenu, která neobsahuje nepřiměřený zisk korporace. Tímto způsobem se vynechá i přeprodej na zahraniční trh a zpětný prodej do České republiky za vyšší cenu, což je bohužel kvůli Evropské unii současný stav, či tvorba ceny podle komoditní burzy v zahraničí. Podle našeho názoru by se měly do zahraničí vyvážet pouze přebytky energie a to tak právě v současné době kvůli Evropské unii a taky kvůli nečinnosti bohužel není, protože vláda bohužel upřednostňuje zájmy Evropské unie místo zájmů našich občanů a firem, takže samozřejmě potom se firmy a občané nemůžou doplatit, když nás přeplácí na zahraniční burze Německo a další bohatší státy. Přitom původně tu energii máme levnou, tu, kterou tam vyvážíme.

Jak vidíte, hnutí SPD má na rozdíl od současné nečinné vlády konkrétní řešení na pomoc občanům ohroženým vysokými cenami energií i potravin. SPD má připraveny změny zákonů a řešení, která by zlevnila ceny energií a následně i ceny potravin. Jde jen o tom, zda jakémukoli rozumnému návrhu bude vládní koalice tady ve Sněmovně ochotna naslouchat a dobrá řešení přijímat, zvláště v situaci, kdy vláda žádná alternativní řešení nenabízí, což vidí všichni občané na svých peněženkách. Nemá smysl tvrdit, jak tvrdí vládní ministři v médiích, že něco dělají, když nedělají vůbec nic. Představili jste nějaký deštník, ale to... Já jsem se na to díval, na úvodních stránkách jsou jenom politické proklamace, že za to může minulá vláda, že za to může válka na Ukrajině, ale řešení tam žádné vláda nenabízí. Tak to je opravdu myslím problém. Já bych očekával, že na první straně občan klikne a bude tam hned to řešení, ale to tam není, jsou to v podstatě pouze politické proklamace a prokliky na nějaké stránky a složité formuláře, takže opět v podstatě vůbec nic. A občané, jak říkám, to na svých peněženkách okamžitě ucítí. Ať si kliknou na ty stránky a zjistí, že většině občanů vůbec žádná pomoc samozřejmě nepřichází. Je to opět další důkaz bezradnosti a tu vládní bezradnost bohužel platí, tvrdě ji platí všechny české domácnosti, na rozdíl od ostatních evropských zemí.

Jde o to, zdali vládní koalice, když tady sama žádné návrhy nemá, žádné zásadní návrhy nemá, tak zdali bude naslouchat návrhům SPD a opozice a dobrá řešení od nás přijímat, nebo jestli si radši budou dupat, že za každou cenu opoziční návrhy přijímat nebudou, když sami žádné nemají, sama vláda žádné nemá. A samozřejmě, občané jsou z toho zoufalí. My jsme na řešení - mluvím za SPD, která zlevní občanům život - připraveni spolupracovat ihned. Míč a plná zodpovědnost za současnou situaci je ale na straně vlády. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP