(8.50 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Další věcí, kterou je třeba řešit, je lichva. Po tom SPD marně volá už léta. Lichva je půjčka za extrémní úrok. V České republice některé firmy poskytují malé půjčky až za 7 500 %. Proč o tom mluvím? Protože hovoříme o drahotě, o tom, co v tom širším kontextu sužuje české občany a brání jim, aby mohli žít plnohodnotné životy. Ještě jednou zdůrazním, že některé malé půjčky se tady poskytují za 7 500 % navýšení RPSN a díky naprosto nefunkčnímu, bezzubému zákonu o lichvě je to legální. My jsme tady už navrhovali v minulém volebním období zákon na zastropování roční úrokové sazby RPSN na určitou maximální hranici. Mimochodem, platí to dokonce ve většině zemí Evropské unie, ty modely se různí. Ale Česká republika jde na ruku exekutorům a různým lichvářským - chtělo by se říci v uvozovkách - mafiím a v podstatě se tento problém vůbec neřeší. Takže SPD je tady jedinou stranou, která chce pomáhat lidem, aby nepadali do exekucí, abychom potřeli lichvu, protože je to samozřejmě první krok k tomu, že lidé se dostávají potom do těch dluhových pastí. Na Slovensku RPSN zastropovali a samozřejmě ty lichvářské firmy v podstatě musely opustit trh, takže tam dochází také k zásadnímu zlepšení. Ale jak jsem říkal, platí to ve většině zemí Evropské unie. Takže to je další věc, kterou se vláda Petra Fialy ani nechystá řešit, a v podstatě je to velmi slabé z toho hlediska výkonu.

Mimochodem, už v současné době stát půjčuje levně, případně i bezúročně firmám, takže je otázkou, zdali by vláda nemohla udělat nějaký mechanismus, aby se to rozšířilo, rozšířit tyto služby i na obyčejné lidi, kteří mají samozřejmě jasnou pracovní minulost, mají jasnou historii a tímto způsobem samozřejmě také neudělat řekl bych konkurenční služby, které by pomohly lidem.

Návrhů, které by zlevnily život lidem, protože tématem dnešní schůze je drahota, řešení zdražování, tak těch návrhů, kterými bychom zlevnili život lidem, máme desítky a stálo by za to si nad nimi zcela vážně sednout - vládní koalice i opozice. Třeba bychom se na některých návrzích shodli. Problémem je, že vládní koalice Petra Fialy si na žádné návrhy sednout nechce, nad žádnými opozičními návrhy. Pochopil bych to v situaci, kdyby sama nějaké navrhovala, jenže vláda Petra Fialy žádné návrhy sama nenavrhuje, řekl bych žádné zásadní. Ve srovnání - a tím nejlepším srovnáním je právě pohled do jiných zemí Evropské unie, které zdražování řeší, jak razantním snížením DPH, daní pro ty vybrané produkty, nebo dokonce i zastropováním cen, ale tady prostě žádné návrhy realizovány v tomto smyslu nejsou. Jenom připomínám, že podle údajů Sociologického ústavu Akademie věd 30 %lidí, už to bude více než 30 % lidí, se dostává do energetické chudoby, dostává se do finančních problémů, dostává se do obrovských finančních problémů, tento podíl lidí bude stoupat a vláda jenom nečinně přihlíží. A vždycky pan premiér řekne, že nemá signály.

Takže myslím, že opravdu není vhodná doba hrát si tu na bezzubou vládní politiku a na odmítání pozitivních opozičních návrhů. Cokoli, co pomůže lidem, je dobré, a fakticky to pomůže přece i vládě, která by dokonce díky opozici udělala pro lidi alespoň něco dobrého.

Samozřejmě vrcholem ubohosti byl ten status na Twitteru před dvěma dny ministra Válka, ministra zdravotnictví za TOP 09, který - zároveň tady se ještě večer četla jeho omluva, že ze zdravotních důvodů se nemůže zúčastnit, ale zároveň tweetuje, takže byl plný energie - kdy nazval SPD proruskou stranou podle všeho proto, že my říkáme, že by vláda místo předraženého plynu kupovaného přes překupníky z Německa, což prodražuje českým občanům třikrát až pětkrát - kupujeme třikrát až pětkrát dražší plyn - tak místo toho aby vláda nasmlouvala dodávky přímo po vzoru Rakouska, Maďarska či Slovenska. Takže nás prý zajímají jenom rubly. To je opravdu - já bych to nazval jako zoufalost týdne, protože nechat lidi platit v České republice třikrát až pětkrát předražený plyn kvůli neschopnosti vlády nebo kvůli řekl bych ideologické zatemněnosti vlády, zatímco demokratické sousední země nakupují přímo takto, opravdu považuji za totální zoufalost a plivnutí do tváře občanům České republiky a do jejich peněženek. Takže tyhlety vládní řečičky, že SPD je proruská strana, protože chce, aby se nakupoval přímo plyn po vzoru demokratických zemí a tak podobně, tak to je opravdu už šílená záležitost, to je neuvěřitelné.

A ještě nás poplivat v tom smyslu - byl ten tweet - že jsme kritizovali to, že jsme včera vzali pojišťovnám 14 miliard korun, čímž se zhorší samozřejmě dostupnost zdravotní péče občanům - vláda zhorší dostupnost zdravotní péče občanům.

Takže argument žádný, jenom takovéto špinavé sliny, takže tady zmatlala hrušky s jablky a je to opravdu otřesný obrázek vlády. Místo toho, aby řešila zdražování, útočí na ty, kteří navrhují řešení, která jsou správná, a za druhé jsou už ověřená i v okolních demokratických zemích. Ale vláda prostě nechává naše občany platit třikrát až pětkrát dražší plyn, přestože občané už padají do finanční chudoby, do finančních problémů, prostě vládě je to úplně jedno. Politicky bychom se my v opozici z toho asi měli v uvozovkách radovat, že nám díky vládní nekompetentnosti, nekompetentnosti vlády Petra Fialy, nekompetentnosti koalice ODS, KDU ČSL, TOP 09, STAN a Pirátů a jejich odmítání řešit plíživou rostoucí drahotu, zametáte nám cestu k volebnímu úspěchu. Ale radovat se nemůžeme, protože tím vaším nekonáním a netečností trpí celá země, a to doslova, lidé i stát.

Tady bych dal příklad dalšího úplně - to je přesně to nastavení zrcadla - jak Evropská unie škodí. Když se podíváme na jeden z návrhů zákonů na této schůzi Sněmovny, tisk 153, kdy se tady navrhuje ze strany opozice osvobodit domácnosti od části regulované ceny elektřiny určené na podporu obnovitelných a dalších podporovaných zdrojů energie, má to pomoci zabránit růstu cen energií. No a vláda k tomu tady uvádí, že předloha podle vlády zasahuje do oblasti veřejné podpory, jejíž regulace je obsažena v právu Evropské unie. Neboli přeloženo - Evropská unie to zakazuje, takže další konkrétní příklad, kdy Evropská unie škodí a brání tomu, aby šlo pomoci českým občanům. Samozřejmě vláda, i kdyby to Evropská unie neodmítala, tak by to stejně neodsouhlasila, protože vláda Petra Fialy je asociální. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP