(21.10 hodin)

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Seděli jsme tady dva dny, jednu noc, debatovali jsme, všechny argumenty, které jsme chtěli říct, jsme řekli. Vědoma si politické reality, bezesporu dnes ta novela projde prvním čtením. Já chci připomenout, a nebudu znovu opakovat všechno to, co jsem tady řekla, chci říct, že přijímám nabídku pana ministra financí na to, abychom se sešli a spolupracovali nad valorizačním schématem, které by zajistilo pravidelné postupné valorizování platby za státního pojištěnce v následujících letech. Přijímám i tu nabídku, abychom maximálně hledali shodu, a tím pádem se pokusili o to, abychom byli i spolupředkladateli toho pozměňovacího návrhu. A věřím panu ministrovi, že skutečně v rozpočtové strategii na léta 2023 až 2025, kterou stáhl, jak řekl, je chyba, že by v letech 23, 24 a 25 měla být platba 1 567 korun, což by bylo ještě o 200 korun méně, než se teď bude snižovat. Takže beru jeho slovo, budu to sledovat a věřím, že to skutečně je chyba, která bude v tom materiálu, který bude předložen na vládu, schválen a poslán do Evropské komise příští týden, děkuji, musí to být do konce května - že bude prostě ta částka opravena. Takže beru to jako závazek v tuto chvíli. To znamená, že projde tento tisk do druhého čtení, což samozřejmě neznamená, že je jeho cesta už naprosto definitivní. Toto všechno, věřím, že bude naplněno, a my uděláme všechno pro to, abychom platbu za státního pojištěnce a její valorizaci maximálně podpořili a našli tu shodu, aby tady byla, aby to valorizační schéma tady bylo bez ohledu na to, kdo bude u vlády. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Také vám děkuji. Ještě eviduji jedno přednostní právo, pan předseda Marek Výborný. Prosím.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji, pane místopředsedo. Vážený pane premiére, vládo, kolegyně, kolegové, cítím povinnost dostát politické dohodě, kterou jsme dnes uzavřeli s paní předsedkyní Schillerovou, a tady mohu a musím potvrdit její slova, to znamená, vítám i shodu na té nutnosti dohody na tom valorizačním mechanismu u platby za státní pojištěnce pro roky 2023 a následující. A mohu tady veřejně říci, že tento pozměňovací návrh je fakticky připraven, probíhá na něm, řekněme, poslední cizelace na úrovni vládní koalice, a v okamžiku, kdy tady bude tato shoda, tak ten návrh bude konzultován s předsedy obou dvou opozičních klubů, jak s panem předsedou Fialou, tak s paní předsedkyní Schillerovou. Takto zněla dohoda a bude také za nás dodržena. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Ještě paní předsedkyně Schillerová. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji, pane místopředsedo. Omlouvám se, zapomněla jsem. Jménem dvou klubů hnutí ANO a SPD dávám veto na zkrácení lhůty, tak jak bylo předneseno panem ministrem financí.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Dobře. V tom případě zkrácení na 15 dnů je nehlasovatelné. Poznamenal jsem si to.

Táži se, zda se ještě někdo další hlásíte do rozpravy? Žádnou přihlášku nevidím, v tom případě končím obecnou rozpravu a táži se pana navrhovatele nebo zpravodaje o závěrečné slovo. Chcete si vzít závěrečné slovo? Prosím, pane ministře. Ještě než promluvíte, dovolte, abych oznámil, že po zbytek jednání bude paní poslankyně Monika Oborná hlasovat s náhradní kartou číslo 30, a prosím, pane ministře, můžete mluvit.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Slyšel jsem, že dohoda byla, že budeme jednat do 23.00. Tak mám co dělat závěrečným slovem.

Dovolte mi pár slov, kterými bych chtěl reagovat na celou proběhlou debatu. Rozsoudí nás až čas. Zaznělo tady podle mě příliš mnoho ostrých slov, ale dobře. Zazněly tu obavy, pro to mám pochopení. A zaznělo tady mnoho katastrofických scénářů. Tak se k tomu vraťme 10. ledna příštího roku, nebo kdy začne první schůze, nebo 20. ledna, nemáme ještě harmonogram, a byl bych rád, abychom konfrontovali tato silná slova z řad opozice se skutečností. Pevně doufám, že to dopadne ve prospěch argumentů, které tady předkládala vláda.

Jednak bych chtěl poděkovat, že dnes se jednání účastnil i pan ministr zdravotnictví, který je částečně indisponován, a myslím, že jsme jasně dokázali, že vláda funguje jako tým, a ne jako resortní ministři nebo nominanti jednotlivých politických stran vládní koalice. Ty sliby samozřejmě splníme. Materiál, na který se ptala paní poslankyně Schillerová, půjde příští týden ve středu do vlády. Já myslím, že bude šance, že někteří z těch, kteří tu chybu udělali, pravděpodobně bude o tom jednání, o té valorizaci, tak se k tomu můžeme případně vrátit, jak to vzniklo.

Je škoda, že jste to zavetovali, protože pak jsem měl představu, že to jednání uděláme v úterý, a když uděláme v úterý dohodu, tak pak budeme čekat 24 dnů a bude ohrožen termín 1. 7. A když to nestihneme, tak to Senát bude muset přepočítat, tak aby to matematicky vyšlo na 1 767 korun, a budeme se tím zabývat ještě jednou navíc. Mně to přijde skoro zbytečné, pokud jsme vyjádřili vůli, že se zkusíme dohodnout na klíčovém pozměňovacím návrhu, a já myslím, že se dohodneme. Že to není tak kontroverzní téma. Ale beru to na vědomí. SPD, které to chce zbořit, přesvědčilo hnutí ANO, tak berme to jako fakt.

Nicméně úplně na závěr bych vás chtěl požádat jménem vlády České republiky, abyste odmítli zamítnutí tohoto návrhu zákona, abyste ho propustili do druhého čtení. Ten zákon je poměrně krátký. Já jsem ta slova nespočítal, teď mě to mrzí, protože jsou to tři kratičké dokumenty. Absolvovali jsme i osvětovou přednášku a podobné excesy v té debatě, ale věřím, že to společně zvládneme a že ten návrh zákona stihneme do 1. 7., i když k tomu budeme z těchto časových důvodů potřebovat mimořádnou vstřícnost horní komory. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Také vám děkuji. Táži se pana zpravodaje, zda chce závěrečné slovo. Není tomu tak.

Nyní tedy přistoupíme k hlasování k návrhům, tak jak zazněly. Zagonguji, přivolám kolegyně a kolegy z předsálí, aby přišli na hlasování. Registruji vaši žádost o odhlášení. Odhlásil jsem vás. Požádám vás, abyste se přihlásili svými kartami.

 

Nejprve budeme hlasovat o návrhu pana poslance Kasala na vrácení předloženého návrhu navrhovateli k dopracování.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh, ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 13, přihlášeno je 169 poslankyň a poslanců, pro návrh 75, proti 93, tento návrh byl zamítnut.

 

Nyní budeme hlasovat o návrhu paní poslankyně Maříkové na zamítnutí předloženého návrhu.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro zamítnutí tohoto návrhu, ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 14, přihlášeno je 169 poslankyň a poslanců, pro návrh 72, proti 95, i tento návrh byl zamítnut.

 

Nyní se budeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Nejprve rozhodneme o přikázání garančnímu výboru. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání výboru pro zdravotnictví jako garančnímu výboru. Navrhuje někdo přikázání jinému výboru jako garančnímu? Žádný. Prosím, paní předsedkyně, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji. Já si prostě myslím i vzhledem k tomu, že spolupředkladatelé jsou ministr financí a ministr zdravotnictví, tak jsem chápala slova pana ministra financí, tak bych to přikázala rozpočtovému výboru. To souvisí velice i s rozpočtem. Je to součást rozpočtové strategie. Navrhuji přikázat rozpočtovému výboru. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP