(19.20 hodin)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní tedy faktická poznámka paní poslankyně Bereniky Peštové. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já bych se chtěla obrátit na pana ministra Válka, prostřednictvím paní předsedající. Já tedy nerozumím potom této výzvě, kterou jsem si přečetla: Pokud stát nenavýší platby za své pojištěnce, snížíme úhrady, varuje svaz. - A teď je: Svaz sdružuje šest menších pojišťoven, které však poskytují služby pro 4,7 milionu pojištěnců. Letos by měl systém veřejného zdravotního pojištění podle schválených rozpočtů pojišťoven hospodařit se schodkem 9,5 miliardy korun. Očekávalo se, že příjmy vzrostou o 6,3 % na 431,2 miliardy korun a výdaje o 4,6 % na 440,7 miliardy korun. Rozpočty pojišťoven, takzvané zdravotně pojistné plány, počítaly s navýšením platby za státní pojištěnce od ledna o 200 korun na zhruba 1 967 korun.

Můžete mi tedy vysvětlit, když tedy pojišťovny říkají - a vy jste říkal, že pokud pojišťovny budou křičet, tak vy na to budete nějakým způsobem reflektovat - a já tady čtu, že pojišťovny křičí?

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní je přihlášen s faktickou poznámkou pan poslanec Kamal Farhan ještě a následuje pak pan ministr Válek a pan ministr Stanjura. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Kamal Farhan: Děkuji za slovo, já už asi naposled. Ten valorizační mechanismus, si myslím, že všichni vítají. A budeme se těšit na to, až uvidíme, jak je nastaven, a budeme o něm diskutovat. O tom není pochyb. A předchozí vlády, nejenom vláda, ale vlády díky úhradám za státní pojištěnce mohly o tom politicky diskutovat, co do toho zdravotnictví v jakou chvíli a v jakém objemu dají. Tohleto bude platit, předpokládám, nebo doufám, co nejdéle. Nejdůležitější ze všeho bude asi ta diskuse na tu počáteční částku, ze které se odrazíme. A víc už asi nebudu říkat, protože bych to tady zbytečně vířil. Děkuji za slovo.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Nyní je přihlášen s faktickou pan ministr Válek a následuje pan ministr Stanjura. Prosím, pane ministře.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Já už to tady říkal mockrát, prostřednictvím paní předsedající, paní poslankyně, nesmíte věřit všemu, co si kde přečtete, to taky nedopadá dobře. Ale já s těmi pojišťovnami jednám, existuje skupina, která se pravidelně schází na ministerstvu. Jistěže pan poslanec, prostřednictvím paní předsedající, Farhan vám to potvrdí, stejně tak existuje rada poskytovatelů, kde jsou zástupci pojišťoven, a my o tom debatujeme. Ty obavy pojišťoven platí pro příští rok, letos těžko někomu sníží úhrady, to ani nejde. To i kdyby byl Marek Copperfield v tom vedení pojišťoven, tak to nedokáže. Ale! Ale kdyby opravdu v příštím roce ta úhrada za státní pojištěnce byla ve výši třeba 1 500, 1 600. Ale co jsem tady říkal a sliboval a nesplnil jsem něco, co jsem tady komukoli z vás sliboval, že se budeme bavit o valorizačním vzorci. Já pevně věřím, že se budeme o něm příští týden v dalším období bavit, budeme se bavit o tom, jak ten mechanismus nastavíme.

Pak jsem tady - a tady si dovolím, prostřednictvím paní předsedající, vám odpovědět, paní poslankyně. Máte pravdu, máte samozřejmě pravdu. Jenže ten problém je dvojí. Ten první problém - kam vlastně ty peníze navíc šly. A já nachystám pro zdravotní výbor přesný rozbor, kolik ty pojišťovny stály antigenní testy, kolik je stály PCR testy a další. A toto je stát nebude, protože tato opatření už určitě neočekáváme, ani já je neplánuji. A pokud budou, tak bych jenom chtěl připomenout, co byla moje námitka z opozice, že toto by nemělo být hrazené z veřejného pojištění, že by to mělo být hrazené ze speciálních peněz ze speciálního balíčku, a takto o tom bude i vláda samozřejmě jednat. Rozhodně nebude toto hrazené z veřejného pojištění.

Pak je třetí věc, a řeknu to stručně, já jsem to tady podrobně vysvětloval. Loni jsme přijali zákon o maximálních úhradách léků. A to je to hlavní, co teď pojišťovny trápí, protože ony musí hradit zdravotnickým zařízením léky v maximálních úhradách, místo aby vyvinuly tlak, jak to sliboval pan náměstek VZP Šmehlík, a snížily ty maximální ceny. (Předsedající: Čas.) Já naopak ten tlak chci vyvinout a chci snížit maximální ceny, více peněz na léčbu - (Předsedající: Čas, pane ministře.) - méně peněz farma průmyslu.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Omlouvám se, ale je potřeba dodržovat dvě minuty. Nyní s faktickou pan ministr Stanjura, připraví se paní poslankyně Peštová. Prosím.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Já myslím, že tady s panem ministrem zdravotnictví dokazujeme, že vláda pracuje jako tým. Opustili jsme resortní pohledy a snažíme se najít dobrá řešení. Paní předsedkyně Schillerová říkala: všimněte si, že za nás vystupují především lékaři. Já jsem ve svém vystoupení, nevím, jestli v prvním, druhém, nebo třetím, říkal při všem respektu k lékařům a sestřičkám a všemu zdravotnickému personálu, že klíčovým v systému veřejného zdravotního pojištění je pacient. Nedělejme z toho odbornou debatu lékařů. My jsme samozřejmě jako pacienti ve srovnání s lékaři hendikepováni. Taky tady nevedeme debatu, aspoň my laici, o tom, která metoda je účinná, která je méně účinná, jaké přináší výsledky. Bavíme se o financování, o dostupnosti a kvalitě lékařské péče a to je přece v bytostném zájmu pacientů. A je to logické a já myslím, že nikdo proti tomu nemůže nic namítat. A kdybyste neměli to jedno tiskové prohlášení Svazu pojišťoven, tak asi byste neměli čím argumentovat. Já jsem na tom jednání taky byl s panem ministrem zdravotnictví, kdy jsme společně představovali plány pro státní rozpočet. A nikdo nenavrhuje, že bude platba nižší.

A k tomu, co se stalo. Tak udělali to odborníci Ministerstva financí, o kterých Andrej Babiš si takhle odplivl, asi že tam žádný odborník není, na rozdíl od paní bývalé ministryně, která mi je doporučovala, já jsem tam všechny nechal. A i oni se mohou splést. A byla to chyba, a proto jsem stáhl ten materiál z vlády, protože jsem měl covid, byl jsem v izolaci, neměl jsem dostatek času se s tím detailně seznámit. A já respektuji, že i skvělí odborníci se mohou splést, a proto ta vláda to opraví, opraví mi to ti lidi a na vládě už to číslo bude v pořádku. A já tedy zvu zástupce především hnutí ANO - (Předsedající: Čas.) - já řeknu jen jednu větu, ať nemusím dvě minuty, omlouvám se, že nerespektuji - zkusím najít příští týden nějakou chvilku, že bychom prodebatovali společně ten valorizační mechanismus, už včera jsem nabízel, že pak klidně můžeme podat společně ten pozměňovací návrh, protože pak je větší šance, že to bude platit dlouhodobě. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Jsem velkorysost sama, nicméně poprosím opět o dodržování času. Paní poslankyně Peštová a její dvě minuty s faktickou poznámkou.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já teď nevím, ale myslím, že pan ministr Válek zrovna odešel, chtěla jsem... (Ministr Válek se hlásí, že je přítomný.) Kde? Já se omlouvám, pane ministře. Omlouvám se, omlouvám se. Vy jste říkal, že nemám věřit všemu, co píšou noviny. Tak to jsou většinou informace, které se člověk snaží získávat a dělat si z toho nějaký svůj obrázek. A kromě toho taky psali samozřejmě v těch novinách - a nečtu jenom jedny noviny, samozřejmě se snažím těch novin číst mnohem víc, abych si právě ten obrázek mohla ucelit - že pojišťovny samozřejmě budou muset sáhnout do svých rezerv. Ano, víme to všichni. A teď mě spíš zajímá ta otázka, jak dlouho ty rezervy vydrží. To jsou věci, které, říkám, tím, že člověk čerpá z těch novin, tak si hledá informace a ty informace jsou jednoznačné. Toto byla jedna informace, na kterou jsem se zeptala, a chtěla jsem vědět, jak na tom jsme. A další informace je, jestli se nestane to, že ty pojišťovny začnou opravdu vysosávat ty svoje rezervy, a pak se dostaneme do opravdu nepříjemných situací.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní faktická poznámka paní předsedkyně Schillerové, pane... (Ministr Válek jdoucí jakoby k mikrofonu: Já se jdu přesunout blíž, abych nemusel běhat.) V pořádku, v pořádku, taky na vás dojde. (S úsměvem.) Tak prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji, paní předsedkyně. Já děkuji za to pozvání (k ministru Stanjurovi), určitě ho přijímám, vezmu s sebou i nějaké odborníky nebo nějaké kolegy (ministr kýve), děkuji za to, protože o to stojíme, protože skutečně by to mělo přežít. A přijímám i tu nabídku na nějaký společný pozměňovací návrh, velice to vítám, protože by to právě mělo mít šanci na schválení tím pádem hladkou a mělo by to mít šanci, ať je u té vlády kdokoli. Takže určitě to vítám a děkuji za to.

Pak jsem ještě chtěla jednu maličkost. Mohou se splést, a já si pořád stojím za tím, že jsou erudovaní odborníci na tom Ministerstvu financí a nikdy do nich kopat nebudu. A já si myslím, že vám slouží úplně stejně, jako sloužili mně. Prostě se spletli a to mě samozřejmě mrzí, ale já věřím vašim slovům a věřím, že toto se narovná.

Mám ale dotaz na pana ministra Válka. Děkuji za to, co tady řekl, rozuměla jsem tomu. Jenom prosím ten balíček. Vy jste říkal, že by ty covidové věci neměly být. Byla jiná doba, rozumíte? My jsme museli řešit vakcínu, předfinancovávat, nebyl čas, aby ta vakcína tady byla rychle, nebyly ty vakcíny a tak dále. Byla prostě jiná doba. Dneska je taky jiná doba, rozumím. Ale co je ten balíček? To jsou pořád jedny peníze. Já jsem to úplně nepochopila, ale je to možná tím, že nevím přesně, o čem jste mluvil. Děkuji vám. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP