(12.10 hodin)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Další faktická poznámka je pan poslanec Miloslav Janulík, připraví se paní poslankyně Adámková. A další se hlásí také, ale je tady ještě několik faktických před vámi. Prosím.

 

Poslanec Miloslav Janulík: Děkuji za slovo, paní předsedající. Já jenom krátce, musím to říct prostě kolegyni Bělobrádkové. Já mám opravdu alergii na to, když slyším, a zejména mě tedy zaráží, že to je z pravé části, kvazi pravé části spektra. Nic ani na světě, ani v medicíně není zadarmo. Prosím, nepoužívejte tento nesmyslný sémantický blábol, který se tady traduje léta, že se pacientům vykládá, že něco je zadarmo. Vždycky někdo všechno musí zaplatit. Nic na světě není zadarmo. Ani to očkování. To očkování hradí pojišťovna. Takže nepoužívejte takový karambol (?) nesmyslný, že něco je zadarmo. Není ve zdravotnictví nikdy nic zadarmo. Ono to bylo celou dobu tak, že to vždycky v podstatě zaplatili ti zdravotníci tím, že to dělali. Ale moc vás prosím, nepoužívejte to. To, že to hradí pojišťovna, to je samozřejmě jasné, ale tento nesmysl jako říct, že něco je zadarmo, tak to v těch pacientech vzbuzuje pocit, jako že to je naprosto bezcenné, a to prostě bezcenné není. Děkuju. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní je přihlášena s faktickou poznámkou paní poslankyně Věra Adámková a připraví se paní poslankyně Peštová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Věra Adámková: Vážená paní předsedkyně, děkuji za slovo. Dámy a pánové, chtěla jsem také reagovat na paní doktorku, která zde již není, nevadí, řeknu jí to potom i odpoledne, protože o očkování proti lidskému papilomaviru se minulá Sněmovna velmi zajímala. Bylo to hnutí ANO, které tam přineslo i to, že budeme více rozšiřovat právě placení z veřejného zdravotního pojištění. Takže není pravda, že by to nebylo známo. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Také děkuji. Nyní tedy je přihlášena paní poslankyně Peštová a připraví se s faktickou pan poslanec Brázdil. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Dobrý den, vážená paní předsedkyně. Já bych chtěla reagovat na pana ministra Stanjuru, prostřednictvím paní předsedkyně. V každém případě možná máte pravdu, že pan poslanec Babiš má možná monotónní hlas, a vy říkáte, kdyby to rozdal poslancům ANO, že bychom možná do toho dali trošičku větší říz. S tím souhlasím. Ale ve své podstatě, pane ministře, prostřednictvím paní předsedající, kdybyste nás neomezili na čase, tak bychom to i dokonce rádi řekli. Ale bohužel, máme deset plus deset. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: S další faktickou je přihlášený pan poslanec Brázdil, připraví se pan poslanec Babiš. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Milan Brázdil: Já děkuji za dvě minuty. Já jsem chtěl taktéž reagovat na paní doktorku Bělohlávkovou. Ona říkala, že pan poslanec Babiš říkal nepravdu, že neexistuje očkování proti rakovině. Paní doktorka to asi špatně řekla. Ono opravdu neexistuje žádné očkování proti rakovině. Toto očkování je proti papilomaviru, který to způsobuje, ale jakmile máte dejme tomu karcinom děložního hrdla, tak v tento moment neexistuje to očkování. Ona se spletla. Já vím asi, co tím chtěla říct.

Nicméně chci také ještě reagovat na pana poslance Stanjuru. Víte, dneska máte v televizi mnoho informací, každou desátou minutu denně co o Ukrajině, ale o tom - lidi, co byste měli dělat, jak byste měli pečovat o své zdraví, ta prevence, ta edukace těch lidí, chybí to. Víte, jasně, ono to stojí penízky. Kdybychom se teď domluvili, že v pátek těsně před televizními novinami bude pět minut edukace o tom, že - lidi zkuste se naučit toto, zkuste dělat toto. Čistě jenom zdravotnické okénko na pět minut. Bude to pět minut, ale těch pět minut za rok udělá to, že náš národ se posune někam dál. Nebude tolik nemocných, budeme umět pomoci sami sobě. Jen jsem chtěl říct, že prostě ta prevence je málo a nic to nestojí než šíření informací. A já vím, řeknete, bylo to možná zdržování. Ale jestli by to mohlo edukovat někoho, někoho z vás, lidí, kteří jste poslouchali pana Andreje Babiše a teď jste si to uvědomili, bylo to dobré. Možná to šířit budete i vy dál a nějaký efekt to přinese. Tak to byla má faktická poznámka.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Tak děkuji za dodržení času. Další je s faktickou přihlášen pan poslanec Babiš. (Nechce vystoupit.) Máte tady přihlášenou faktickou z místa, přímo přes zařízení, pokud jí nechcete využít, tak... Hlásíte se s přednostním právem, ale v tom případě faktické poznámky mají přednost. A tudíž teď je přihlášen pan ministr Stanjura, následuje s přihláškou k faktické pan poslanec Bureš. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Asi se tady špatně šíří zvuk. Paní poslankyně z hnutí ANO, já se omlouvám, teď mi vypadlo jméno, tvrdila, že jsem řekl, že ten leták, příručku, měl pan poslanec Babiš rozdat poslancům ANO, aby to mohli číst. Neřekl jsem ani první větu, ani druhou větu. Já jsem říkal, že když chci něco prezentovat - a vůbec jsem nezpochybňoval obsah té příručky - tak je mnohem efektivnější než to čtyři hodiny číst monotónním hlasem rozdat to nám všem poslancům na lavice, abychom se s tím v klidu seznámili. Tohle jsem říkal. Takže myslel jsem nás všechny poslance bez ohledu na politickou příslušnost a nemyslel jsem, že by to měl někdo číst místo pana poslance Babiše.

A já mám ještě... já jsem tady včera několikrát v té debatě položil opozičním poslancům ne řečnickou, ale vážně míněnou otázku. Pan poslanec Babiš říkal, že se obává nebo že si myslí, že na konci roku budou zůstatky zdravotních pojišťoven ve výši 25 miliard, jestli jsem to dobře zaznamenal v té edukativní přednášce o prevenci rakoviny. A já tu otázku zopakuji, protože jsem zatím neslyšel odpověď: Jaká je podle opozice odpovídající rezerva? Jaký je odpovídající stav finančních prostředků zdravotních pojišťoven na konci roku? My si myslíme, že více než 40 miliard je dostatečných, v této chvíli víc neumím odhadnout vzhledem k těm neznámým. Ale abychom mohli vést racionální debatu, tak potřebujeme znát i názor opozice na ten dokument. A k tomu pan poslanec Babiš říká, že neví, jak to bude příští rok. Proto jsem říkal, že je škoda, že tady nebyl, já jsem tady o tom mluvil, že načteme automaticky valorizační mechanismus do zákona před druhým čtením v tomto návrhu zákona a budeme navrhovat, aby byl stejný jako valorizační mechanismus u penzí.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Tak nyní je přihlášen s faktickou pan poslanec Jan Bureš a připraví se pan poslanec Svoboda. Prosím.

 

Poslanec Jan Bureš: Děkuji. Já bych chtěl ocenit pana kolegu Janulíka, který tady přednedávnem říkal, že vlastně dluhy jsou fikce, že žádné dluhy neexistují, mluvil tady o důchodcích z Rakouska, kteří jezdí k nám a vlastně vůbec nevnímají, jaké má spolková republika Rakousko zadlužení, a dnes tady mluvil o tom, že nic není zadarmo, že všechno stojí nějaké peníze, což samozřejmě jsou i dluhy. Takže já jsem velmi rád, že si to nastudoval od toho minulého vystoupení a že už se posunul i v téhle věci. Takže moc mu za to děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Další přihlášený s faktickou poznámkou je pan poslanec Bohuslav Svoboda a připraví se pan poslanec Vondráček. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Bohuslav Svoboda: Paní předsedkyně, dámy a pánové, jsem doyen tohoto sboru a jsem člověk, který se celý život živí rakovinou. Byl jsem u toho, když se vyvíjela vakcína proti HPV. Musím těmato rukama uřezávat prsa těm ženám, které tu rakovinu mají, a není nikdo v této místnosti, kdo by o tomto problému věděl víc než já. Proto je mi strašně líto, že pan poslanec Babiš v tuto chvíli říká věci, které jsou nesprávné, nepřesné, to je úplně jedno, ale že mluví proti tomu, že chceme dostat do zákona mechanismus, který zvýší peníze, které budeme mít ve zdravotním pojištění. Že konečně po letech jsme dospěli k tomu, že budeme mít automatickou valorizaci za státní pojištěnce. Že budou moct pojišťovny pracovat s tím výhledem, jaké peníze budou mít. Že budeme moct pracovat s tím, že to, co používáme a děláme, má v sobě nějakou vývojovou křivku a že můžeme s touto křivkou počítat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP