(10.50 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Včasné stanovení diagnózy má významný vliv na úspěšnost léčby. Pokud máte jeden z následujících příznaků déle než dva až tři týdny, vyhledejte lékařskou pomoc na oddělení ORL - ušní, nosní, krční - a to je bulka na krku, chrapot, bolestivý jazyk, nehojící se vředy v ústech, červené či bílé skvrny v ústech, bolest v krku nebo potíže při polykání, jednostranná nosní neprůchodnost nebo krvavý výtok z nosu, kašel a vykašlávání krve.

Na nádorové onemocnění mohou ukazovat některé nespecifické celkové příznaky, jako je zvýšená teplota. Někdy je prvním a dlouhou dobu jediným příznakem jinak neodhaleného zhoubného onemocnění úbytek váhy. Ten bývá u nádorů hlavy a krku zvláště významný.

Takže co říká pan profesor Astl, co můžete pro sebe udělat? Klasika. Nekuřte, a pokud kouříte, snažte se přestat. No to se lehce řekne. Nepijte alkoholické nápoje nebo jejich konzumaci alespoň výrazně omezte, taky zajímavé. Nechte se očkovat proti HPV, dbejte na dostatečný příjem minerálů, především jódu, a vitamínů. Jezte pestrou a vyváženou stravu. Nepodceňujte možné příznaky nemoci. Choďte na preventivní prohlídky k zubnímu lékaři, ten může odhalit některé příznaky nádoru v ústní dutině. Tak prosím. Takže tolik nádory hlavy a krku.

No a teď tady máme pana profesora Špičku, to je specialista na léčbu hematoonkologických onemocnění. Pokroky v léčbě hematologických nádorů patří mezi největší úspěchy medicíny v tomto století. I tady je ale třeba, aby pacient přišel včas. Ivan Špička je přední odborník na onemocnění krve a krvetvorby, pracuje na I. interní klinice - klinice hematologie pražské Všeobecné fakultní nemocnice. Specializuje se především na léčbu mnohočetného myelomu, je jeden ze zakládajících členů České myelomové skupiny, kde působí od doby založení v jejím předsednictvu. I díky této skupině je v České republice péče o nemocné s tímto onemocněním na světové úrovni. Profesor Špička je hlavním autorem knihy Mnohočetný myelom a další monoklonální gemapatie. Pomáhá pacientské organizaci sdružující nemocné s mnohočetným myelomem a jejich rodiny.

Vnímejte signály, které vám vysílá tělo. Hematologické nádory postihují krvetvorné buňky a buňky mízních lymfatických orgánů. Patří mezi ně především leukemie, lymfomy a mnohočetný myelom. Jde o vzácná onemocnění, ve svém souhrnu ale až tak neobvyklá nejsou. V České republice postihují kolem 4 600 lidí ročně. Žije s námi přes 30 000 spoluobčanů, kteří se s takovou nemocí léčili nebo léčí, a tento počet se stále zvyšuje. Předcházet těmto onemocněním se příliš nedá, pokud pomineme obecná pravidla nevystavovat se radiaci nebo chemickému znečištění. Také se zde, možná až na naprosté výjimky, neuplatňuje dědičnost. Dobrou zprávou je, že u řady těchto nádorů došlo v posledních letech k obrovskému pokroku v léčbě. Jejich diagnostika je ale komplikovaná, v tom se projevují nespecificky, například únavou, hubnutím, nadměrným pocením, hlavně nočním, zvýšenými teplotami. Tyto potíže samozřejmě mohou mít, a také většinou mají, jinou příčinu. Pokud ale přetrvávají delší dobu, je nutné se zaměřit na možnost závažného hematologického onemocnění.

Mnohočetný myelom - pozor na bolesti v zádech. Zvláštní postavení v hematologických nádorech má mnohočetný myelom. Touto chorobou onemocní kolem 500 Čechů ročně. Myelom se dnes považuje za léčitelné chronické onemocnění. Řada pacientů žije s touto diagnózou deset a více let. Při agresivní úvodní léčbě se dokonce u některých nemocných hovořilo o vyléčení. Kvalita života pacientů velmi závisí na tom, v jaké fázi byla nemoc správně rozpoznána. Toto onemocnění mimo jiné poškozuje páteř a tento proces může vést až ke zlomeninám obratlů. Nemocný se proto často léčí dlouho a bez velkého efektu na zmírnění bolesti v zádech. Další známkou může být zhoršení činnosti ledvin a také chudokrevnost, na kterou může upozornit únava. V praxi se těmto příznakům nevěnuje dostatečná pozornost. U 20 % nemocných s myelomem se tak najdou závažná nevratná poškození kostí nebo ledvin už při stanovení diagnózy.

Jako leukemie se označuje skupina onemocnění s velmi různým průběhem a s velmi různou prognózou. I když toto slovo zní hrozivě, některé typy leukemie jsou velmi dobře léčitelné. Pacient se sice onemocnění nezbaví, ale po desetiletí může být jeho nemoc pod kontrolou. Prvním příznakem nemoci může být krvácení z nosu nebo do kůže. To se projevuje jako malé tmavé tečky na pokožce. Nemocný může cítit bolest na levé straně břicha z důvodu zvětšené sleziny, mít zvětšené lymfatické uzliny a sníženou chuť k jídlu.

Nádory lymfatické tkáně se souhrnně označují jako lymfomy. Ročně je v České republice diagnostikováno kolem 1 900 nových případů. Mezi jejich projevy patří nechtěné hubnutí, únava, zvýšená teplota, noční pocení, zvětšení uzlin - většinou není bolestivé - zvětšení sleziny a z něj plynoucí pocity tlaku v břiše. Zvláštní postavení mezi lymfomy má Hodgkinův lymfom, jednak tím, že postihuje často mladé lidi, nejčastěji bývá diagnostikován mezi dvacátým a třicátým rokem života, a také tím, že má velmi dobrou prognózu.

Lidí, kteří se vyléčí z hematologického nádoru, stále přibývá. Všichni by měli být trvale sledováni. Je u nich vyšší riziko, že se objeví jiný nádor, jsou ohrožení rozvojem osteoporózy, kardiovaskulárních - srdečních a cévních - onemocnění, i dalšími komplikacemi.

Takže co můžete pro sebe udělat? Pokud se objeví výrazná únava, hubnutí, noční pocení, musíte se opakovaně převlékat, horečky, které nejsou vysvětlitelné infekčním onemocněním, nebo náhle vzniklé projevy krvácení, například z dásní, z nosu, je nutné pomýšlet na krevní nádorové onemocnění. Věnujte pozornost zvětšeným uzlinám. Bulka, která se nově objevila kdekoli na těle bez zřejmé souvislosti s předchozí infekcí, by měla být prohlédnuta lékařem. Pokud u vás přetrvávají bolesti v zádech a nereagují na běžnou léčbu, měla by být vyloučena možnost mnohačetného myelomu. Riziko vzniku některých lymfomů se zvyšuje u nemocných s chronickou hepatitidou, HCV. Pokud patříte do rizikové skupiny, například máte zkušenosti s injekční aplikací drog, i jednorázovou, nechte si otestovat přítomnost protilátek proti HCV.

No a tady je pan profesor Kleibl a jmenuje se to Když je nádor v rodině. A to si myslím, že je velice důležité, protože samozřejmě rakovina zabíjí a trpí tím celá rodina, celé okolí. To jsou hrozné příběhy, znám jich x. I kolem nás tady ve Sněmovně ta rakovina se občas vyskytne a naštěstí to dopadá dobře.

Pátrání po genetických příčinách by mělo být standardem u každého onkologického pacienta. Zdeněk Kleibl je onkolog a odborník na diagnostiku dědičně podmíněných nádorových onemocnění. Působí v Ústavu biochemie a experimentální onkologie I. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Ve svém výzkumu se zaměřuje na jednotlivé geny, které mohou mít souvislost se vznikem rakoviny. Podílí se na tvorbě odborných doporučení, jak by měla vypadat péče o rodiny s genetickou dispozicí pro vznik některého ze zhoubných nádorů.

Zhoubné nádory se v některých rodinách vyskytují nápadně často, a to i u mladých pacientů. Obě tyto charakteristiky mohou naznačovat, že se jedná o některý z takzvaných dědičných nádorových syndromů vznikajících u osob, které ve své genetické informaci nesou po generace předávaný genetický defekt, mutaci, v jednom z mnoha nádorových predispozičních genů. Povědomí o dědičné podstatě nádorů má medicína více než 150 let, avšak teprve pokroky posledních desetiletí umožnily zmapovat genetické poruchy zodpovědné za zvýšené riziko jejich vzniku.***




Přihlásit/registrovat se do ISP