(10.00 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Imunita hraje roli. U kožních nádorů hraje velkou roli imunita. I proto jsou ve větším riziku lidé, kteří mají obranyschopnost narušenu. Typicky jde o pacienty po transplantaci, kteří berou léky na potlačení imunity. I ti by se měli sledovat obzvlášť důsledně. A není jen melanom. V souvislosti s kůží se hovoří především o melanomu. Nejčastějším typem rakoviny kůže je ale bazaliom. Vede k úmrtí velmi výjimečně. Přesto je považován za zhoubný, protože může způsobit významné znetvoření a navíc se většinou vyskytuje na hlavě a krku. Asi pětina nádorů kůže připadá na spinaliom. Ten má obvykle vzhled tuhého vystupujícího lesklého pupenu v barvě kůže, který rychle roste. Naprostá většina těchto nádorů je úspěšně léčena malým chirurgickým zákrokem, při kterém se útvar odstraní. Vzácný, ale velmi agresivní je pak karcinom z Merkelových buněk. Mívá podobu červeného až namodralého uzlíku.

Chraňte se před sluncem - vždy a všude! Ano, všichni chceme mít hezkou barvu, chodíme k moři. Já myslím, že naši občané mají dobré možnosti chodit na dovolenou k moři i díky tomu, že naše vláda jim dala tolik peněz, snížila daně a podpořila je. A nejvýznamnějším rizikovým faktorem pro vznik nádoru kůže je expozice slunečním paprskům. Ochrana před sluncem je tedy hlavní cestou, jak pravděpodobnost vzniku těchto onemocnění snížit. Je nutné s tím začít už u dětí. Téměř polovinu celoživotní dávky ultrafialového záření obdrží člověk v dětství. Polovinu celoživotní dávky, to je zajímavé. Každé spálení si kůže pamatuje. Opalování přitom není cesta ke kráse. Slunci vystavovaná pokožka stárne rychleji, ztrácí pružnost, objevují se na ní předčasné vrásky, tmavé skvrny a nadměrně zrohovatělá místa. Ani opalování v soláriích není zdravé. Děti a dospívající by do nich neměli chodit vůbec. Také nemá smysl navštěvovat solária kvůli zvyšování hladiny vitamínu D. Na to kvůli svému ozařovacímu spektru tyto přístroje téměř nemají vliv.

Chránit kůži bychom měli vždy, když svítí slunce. Krémy musí mít dostatečný ochranný faktor. Ve městě alespoň 20, u moře více. Počítejte s tím, že krému se musí nanášet poměrně hodně. Více, než si většina lidí myslí. Počítejte, ano, tady, nezapomínejme, že slunce opaluje i pod vodou. I pod některým oblečením. Dětem kupte speciální plážové oblečení, které je vzdušné a přitom chrání celé tělo.

Takže co říká pan profesor Arenberger, specialista na léčbu nádorů kůže? Co pro sebe můžete udělat? Chraňte se před sluncem, má to význam v každém věku, u dětí především. Používejte ochranné krémy a textilie. Prudkému slunci se vyhýbejte zcela. Nechoďte do solárií. Omlouvám se provozovatelům solárií, ale to říká pan profesor. Pravidelně se prohlížejte. Obtížně dostupná místa můžete kontrolovat pomocí zrcátka, a ještě lépe blízkou osobou. Návod najdete například na www.melanom.cz. Cokoliv se vám na kůži nezdá, ukažte kožnímu lékaři.

Takže já vám přeju hezké a bezpečné léto u moře.

Takže co tady máme dál? Profesor Jan Daneš, CSc., specialista na screening, diagnostiku rakoviny prsu. Co říká? Rakoviny prsu se nemusí ženy bát. Existuje účinná zbraň - prevence, zejména mamografické vyšetření. Pan Daneš je odborník v oboru radiologie, je jedním ze zakladatelů českého screeningového programu pro včasnou diagnostiku karcinomu prsu a svou energii věnuje tomu, aby tento program byl co nejkvalitnější a nejefektivnější. Působí jako člen výboru Radiologické společnosti, pracuje jako místopředseda Asociace mamodiagnostiků České republiky a výkonný místopředseda Komise pro screening nádoru prsu Ministerstva zdravotnictví České republiky. Podílí se i na přípravě evropských doporučení týkajících se diagnostiky a screeningu nádoru prsu.

A co říká pan profesor? Je škoda nevyužít mamografii. Prevence zachraňuje životy. Karcinom prsu patří mezi nejčastější zhoubné nádory našich žen, ročně v České republice se zjistí okolo 7 200 nových případů. Ve všech vyspělých zemích počet nových onemocnění roste. Příčin je celá řada, přičemž ovlivnit můžeme jen některé. Sem patří zejména nezdravý životní styl, stres a uspěchanost, strava s vyšším podílem tuku a s omezením čerstvého ovoce a zeleniny, odkládání mateřství, omezení pohybu na čerstvém vzduchu, obezita, užívání alkoholu, kouření, dlouhodobé užívání hormonů, škodliviny v jídle a v prostředí. Skvělá zpráva je, že úmrtnost na toto nádorové onemocnění v naší zemi dlouhodobě klesá. To souvisí především s prevencí a diagnostikou včasnějších stadií. Vliv má také zlepšující se léčba. Vyléčení žen se zjištěným zhoubným nádorem prsu v prvním stadiu je téměř stoprocentní. Stoprocentní! A proto je to důležité.

Pan profesor říká: Choďte pravidelně na mamografii. Česká republika by mohla být v léčbě karcinomu prsu ještě úspěšnější, pokud by na screeningovou mamografii chodilo více žen. Zatím je to málo, něco málo přes 63 % jenom. Ve vyspělých zemích je to až 90 %. Takže vážené dámy, prosím vás, choďte na mamografii! A ty dvě sestřičky, moje kamarádky, ze Žluťáku, doufejme, že jim nikdo nebude ubližovat, ty dělají dneska po celé republice přednášky a prevenci základních rizik. Rakovina prsu, rakovina prostaty, a jakým způsobem zjistit, že máte nějaký problém. Takže jenom 63 %. A jinde je to 90.

Screeningový program probíhá od 45. roku věku každé dva roky. Pokud máte doporučení od praktického lékaře či gynekologa, je plně hrazen zdravotními pojišťovnami. Na screeningových pracovištích mají nejmodernější přístroje, které jsou zcela bezpečné, navíc zde pracují týmy zkušených zdravotníků. Ti jsou schopni v případě potřeby doplnit i další vyšetření, zejména sonografii či odběr vzorku tkáně. Lékaři úzce spolupracují s dalšími odborníky, takže se o vás v případě zjištění nádoru dále postarají. Je některé centrum přeplněno? Zvolte si jiné kvalitní pracoviště s kratší objednací dobou. Takže tady jsou ty headliny, co říká pan profesor. Co pro sebe můžete udělat? Neodkládejte mateřství. Já myslím, že i o tom jsem v minulosti mluvil, a samozřejmě dneska žijeme v jiné době a já chápu, že ženy chtějí mít kariéru a tak dále, ale tady odborníci říkají, že ideální věk je pod, někde kolem 25, 26. U nás je průměr teď už přes 30, ale samozřejmě žijeme v jiné době.

Takže co říká dál pan profesor? Přestaňte kouřit a vynechte či omezte alkohol. Tak to je samozřejmě taky výzva. Snižte nadváhu a pravidelně cvičte, nejlépe na čerstvém vzduchu. Já nevím, jestli víte, že v rámci obezity jsme v rámci Evropské unie nebo Evropy třetí nejhorší. Nejhorší je Velká Británie, potom nějaká severská země, teď nevím, jestli Litva, a my jsme třetí. To je špatně. Je škoda, že nová vláda - já jsem neslyšel od žádného ministra vyslovit slovo sport. Důležitý. Stravujte se zdravě, omezte tuky a přidejte zeleninu a ovoce. Změňte životní styl, omezte stres, oddělujte práci a odpočinek, dopřejte si dostatek spánku v úplné tmě. Provádějte si pravidelně samovyšetření prsu jedenkrát měsíčně již od dosažení dospělosti - to by vás ty sestřičky z Brna naučily, jak se to dělá, ale určitě to zvládnete samy - a to týden až deset dní po skončení menstruace. Pokud si nahmatáte v prsu bulku, nepodceňujte to a kontaktujte lékaře. To samé platí, pokud zaznamenáte stranový rozdíl vtaženého místa, zarudnutí nebo výtok z prsu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP