(3.50 hodin)
(pokračuje Zbyněk Stanjura)

My jsme byli pod kritikou bývalého premiéra, bývalého ministra průmyslu, kteří nám v konkrétních datech vyčítali, že ten den jsme nenakoupili plyn do státních hmotných rezerv. A bylo to vědomé rozhodnutí. A už jsme ho nakoupili. A rozdíl je dramatický v té ceně. Prostě radit nám v okamžiku, kdy spotová cena skokově vyskočí na 160 eur... Tak kdybychom ty rady poslechli, tak podle mě ti samí pánové dneska kritizují, že jsme nakoupili blbě. A kdybychom zachovali trochu chladnou hlavu, tak jsme mohli nakoupit víc. My jsme do toho investovali stejný objem peněz, jako se uvažoval na začátku března, jenom díky tomu, že to byla největší nervozita. Ne že by ta cena byla nějaká nízká, ale byla největší nervozita. A já neříkám, že hnutí SPD, ale z hnutí ANO, a můžu to říct přesně, 4. března jsem navrhoval, 16. března, 20. března. Tak se pak podívejte, jaké ceny v ty dny byly a jak jsme za to nakoupili. Já myslím, že někdy chladná hlava není ke škodě. Občas je nám vyčítáno, že to nekonzultujeme dopředu. Zase všichni zkušení vědí, že jakákoliv předčasná informace z vlády je cenotvorná. Je cenotvorná. A do minusu pro vládu, ne do plusu. Takže tady podle mě mediální zdrženlivost je namístě. My jsme to nakoupili v okamžiku, kdy jsme to považovali za výhodnější než v tom březnu. Nechci se chválit, jenom to konstatuji.

Stejně tak když opakovaně, já to nechápu, když opakovaně bývalý ministr průmyslu a obchodu řekne: My když jsme předávali vládu - to bylo 17. prosince, to si všichni pamatujeme - byly naplněny zásobníky plynu na 90 %. To je přece věc, která se dá jednoduše ověřit. Ale zase bez nějaké velké kritiky. Bylo to 60 %. Nejmíň k 17. prosinci za posledních osm let. My jsme nikoho nekritizovali, ale on opakovaně používá lživé číslo. Já nevěřím, že nemá správné číslo, to číslo se dá jednoduše ověřit. Takže to nebylo 90 %, ale 60 %. My se snažíme ty zásobníky naplnit. Zase k dnešnímu datu, když se to porovná s minulými lety, máme rekordní naplnění zásobníků. Není to dost. Je jiná situace. Tak to neberu jako pochvalu. Ale musíme v té debatě používat korektní argumenty. Jak může někdo tvrdit devadesát, když bylo šedesát? A proč to vlastně tvrdí? Já tomu vůbec nerozumím. Máme ta čísla, můžete se podívat. Ministerstvo průmyslu a obchodu to... Ale pak ta debata je nevěrohodná. Můžeme se bavit, jestli to bylo hodně, nebo málo, těch šedesát. Já nikoho kritizovat nebudu. Nikdo nemohl vědět, že Putin vtrhne na Ukrajinu, tak těžko vyčítat, že loni 17. prosince tam nebylo 90 %.

My chystáme zákon, aby těch 80 % bylo i v zimním období, což nebývalo zvykem. Chceme to legislativně vymáhat. Věřím, že na tom budeme mít shodu. A tomu já říkám správná, racionální debata. Můžeme se lišit v tom procentu, v tom, jestli ten podnik koupit teď, nebo jestli ho koupit, nebo nekoupit. Ale pokud někdo fauluje tím, že si vymýšlí čísla, aby sám sebe vyzvedl... Podívejte se, jaká byla závislost na ruském plynu před čtyřmi lety a jaká je letos. Kdo rozhodl, že nebudeme brát plyn z Norska? Dvacet pět procent roční produkce. Ty dodávky tady plynuly roky a skončily v roce 2017. Já nevím, jestli za Sobotkovy, nebo Babišovy vlády. Ale v roce 2017. Kdo to rozhodl? Tak ať tady přijde a řekne: já jsem to rozhodl, protože jsem si myslel to nebo ono. Pětadvacet procent roční produkce, diverzifikace, není vůbec málo. A jsme na 100 % závislosti nebo na 98 %, protože 2 % produkujeme sami. Což je vlastně stoprocentní závislost. A to někdo rozhodl, to nespadlo z nebe. A ti samí lidé nám dneska říkají: jak to, že jste za tři týdny nevyřešili závislost na ruském plynu? Tak co to je za debatu? Kde je nějaká odpovědnost těch, kteří to zavinili? Já jim neříkám, že (nesrozumitelné) 75 % (nesrozumitelné) z Ruska, ale někdo tady neprodloužil kontrakt s Norskem, který tady roky běžel, od roku 2017 prostě není, a zvýšil závislost na ruském plynu na 100 %. A ten samý člověk je schopný vykládat úplné nesmysly, čísla, místo aby tady se kál a skládal účty. Tak pak je ta debata fakt těžká. A navíc to je debata, kterou bychom měli vést ne za mikrofonem, protože to zase jsou cenotvorné informace a poškozuje to cenu a nějaké strategické zájmy České republiky.

Já vás ještě pustím, v pohodě. Měl jsem pocit, že jste nervózní. Já nechci mluvit do čtyř, jako nemám žádný plán. Takže to stačí.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuju, pane ministře. Nyní s přednostním právem pan poslanec Patrik Nacher.

 

Poslanec Patrik Nacher: Pane ministře, já vás hrozně rád poslouchám, takhle zejména před čtvrtou hodinou ranní. Já jsem spíš tady mával na to, abychom si to tedy ujasnili minimálně pro tento bod, ne-li pro celé to jednání, jestli tady ten s přednostním právem může mluvit o všem, nebo ne. (Hovor mimo mikrofon.) No ne, dneska tady někdo vystoupil, mně to i psal nějaký váš fanoušek, že vy jako ministr s přednostním právem můžete. Já jsem tomu vašemu fanouškovi napsal, že nevím, kdo to byl opravován, jestli to byla Alena Schillerová, někdo s přednostním právem, kdo se nedržel podle předsedajícího věci a byl opravován. Tak si jenom tohle pojďme jako aspoň pro tenhle bod říct, jestli ten s přednostním právem může mluvit o čemkoliv, ale ať to platí pro všechny stejně, to mně přijde jako fér. Protože já si to rád poslechnu, ale pak vlastně na to můžou reagovat pouze poslanci s přednostním právem, protože se bavíme o novele o pojistném na veřejné zdravotní pojištění, a my se tady bavíme o plynu. Takže já klidně bych potom třeba do toho zabředl třeba, pokud jde o Pražskou plynárenskou, nebo takhle, protože to určitě také budete řešit za chvilku podle mě. (Hlas z pléna.) Já vím, a Praha to hodí na Českou republiku. Ale tak si pojďme tohleto říct, ať je to férově, když už jste si udělali poradu vedení Sněmovny. A já jsem pro jakýkoli výsledek. Ale ať je to konzistentní pro všechny. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Eviduji dvě přednostní práva. Nejprve pan ministr a potom pan předseda Výborný. Prosím.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Já jsem reagoval na vystoupení, kdy když jsme debatovali o pojistném na veřejné zdravotní pojištění, tak tady do debaty byl vznesen dotaz na dodatečné zdroje státního rozpočtu, což podle mě tahle věc je více rozpočtová než systému zdravotní péče. Proto jsem to i já předkládal na vládě a Ministerstvo financí psalo ten návrh zákona, takže nejsem žádný náhradník. Ne že by mě to uráželo, kdybych byl náhradník, ale přijímám plnou odpovědnost za text toho návrhu zákona. Já jsem ho vládě předkládal a vláda mě pověřila, abych ho tady předložil. A já jsem odpovídal na dotazy na ty dodatečné příjmy a snažil jsem se ukázat na číslech, že to tak nebude. A pak jsem tedy možná mimo téma říkal, že musíme zvažovat, kam ty peníze budeme investovat. Jeden z legitimních způsobů, jak zvýšit příjmy, je vytáhnout víc peněz ze státního rozpočtu, takže jsem pořád odpovídal na ten dotaz, ale řekl jsem, že to nepovažuji za potřebné nebo vhodné v okamžiku, kdy uvažujeme o nějakých strategických nákupech. Takže já si myslím, že jsem reagoval na dotazy, které na mě padly.

Ale já jsem na té poradě nebyl, o které vy mluvíte, prostřednictvím pana místopředsedy, který na té poradě na rozdíl od nás dvou byl. Tak by nám třeba mohl říct, co si domluvili. Ale nemusí, necháme to na něm.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní s přednostním právem pan předseda Výborný.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji za slovo, pane místopředsedo, dobré brzké ráno ve 3.58. Já jsem chtěl zareagovat vaším prostřednictvím na pana ctěného kolegu Patrika Nachera.

Tak ano, dokonce na to jsou i nějaké nálezy Ústavního soudu, že ti, kteří hovoří s přednostním právem, tak jsou, nebo měli by být ze strany předsedajícího tolerováni v tom, že mohou hovořit a komentovat v zásadě v jakémkoli rozsahu cokoli. Ale pozor, potom je potřeba vzít na paměť jednu věc, a to v okamžiku, když... Pane kolego, já nevím, jestli mám pořád říkat, že prostřednictvím, tak asi nemusím, že jo? (Hlas z pléna.) 3.58 - musím, já vím, musím i ve 3.58 - takže prostřednictvím pana předsedajícího ke kolegovi Patriku Nacherovi: Vy jste jako místopředseda klubu tady a v okamžiku, kdy v tomto otevřeném bodě si vezmete toto právo vystoupit za poslanecký klub hnutí ANO, tak do konce projednávání tohoto jednoho bodu, to znamená novely zákona o pojistném na veřejné zdravotní pojištění, už jste to pouze a jenom vy, kdo můžete vystupovat s tím přednostním právem. A pokud se dneska ráno vrátí vaše paní předsedkyně, tak už to právo nemá, protože ho pozbyla ve váš prospěch. Až v příštím bodě se to vrací samozřejmě do rukou paní předsedkyně Schillerové. Takhle to tady historicky bylo. (Poznámky z pléna.) Já myslím, že si to snad pamatuju dobře, ale je zbytečně se o tom přít.

Já vám přeju dobrou noc. Máme čtyři hodiny na načerpání sil. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP