(0.00 hodin)
(pokračuje Zbyněk Stanjura)

Zkusme se vrátit v čase, kdy vláda Andreje Babiše svým nařízením v souladu se zákonem rozhodla, že platba za státní pojištěnce v roce 2021 bude 1 967 korun měsíčně. A když si najdete výstupy z tiskové konferenci po tehdejší vládě a tehdejší veřejné vystoupení tehdejší ministryně financí a tehdejšího ministra zdravotnictví - k mému překvapení velvyslance České republiky ve Finsku toho času -, tak tento návrh zdůvodnili tím, že mají obavu a že predikují, že zůstatky na účtech zdravotních pojišťoven by na konci roku 2021 mohly klesnout k 10 miliardám či případně níže.

Nechci nějak ironizovat tento návrh, obavy mít můžeme. Rozumím tomu, že někdo třeba takhle rozhodne, nicméně to rozhodnutí se ukázalo jako naprosto nekvalifikované. Nekvalifikované! A místo aby člověk přišel a řekl: chápejte prosím, v té době bylo mnoho neznámých, nevěděli jsme logicky v květnu roku 2021, jak to bude s covidem, jaké budou výdaje, tak jsme z hlediska nějaké vysoké opatrnosti toto číslo zvolili, naštěstí realita je úplně jiná, tudíž neexistuje důvod, abychom na tom čísle trvali. Takže obsahuje to důvodová zpráva k tomuto materiálu. Když se podíváme na celkové zůstatky k 31. 12., tak nebylo to ani 10 miliard, ani méně než 10 miliard, bylo to 51,8 miliardy. Takže soudruzi z NDR někde udělali chybu, ale to se občas někdy stává. Tomu já rozumím. Čemu nerozumím, že ve světle faktů, dat a reality někdo není schopen říct: tak jsme to odhadli špatně. My bychom řekli jasně, rozumíme tomu, tak se pobavme racionálně o tom, co potřebuje systém zdravotního pojištění.

Abychom neměli ta data tak zastaralá, tak já jsem si nechal vytáhnout, jaká je skutečnost k 30. dubnu letošního roku, což je informace stará přesně, teď už čtyři dny, jsme 4. května, a zůstatek na účtech zdravotních pojištěn k 30. dubnu je 57,5 miliardy. Takže žádný problém neexistuje. Je to vlastně problém, který si vymyslela opozice, a zaslechl jsem, že to budou bránit na barikádách. Co budeme bránit? Kolik je správné číslo, aby zůstalo na účtech zdravotních pojišťoven? Padesát miliard? 55 miliard? 60 miliard? Bavme se o tom. To je racionální debata. Já bych tedy poprosil všechny ty, kteří dodávali ty projevy k předchozímu bodu, aby v té čtenářské soutěži jim vyměnili podklady, aby už nevystupovali k podporovaným zdrojům energie, ale k zdravotnímu pojištění, a byl bych rád, kdybychom mohli mluvit o těch číslech. To, co vláda rozhodla, a to už vlastně podpořila i Sněmovna hlasováním o státním rozpočtu, se ukázalo, že není potřeba těch 14 miliard letos alokovat do systému zdravotního pojištění. Říkají to odborníci, říkají to data, říkají to čísla. Můžete říkat, co chcete, jenom strašíte občany.

Za prvé, v letošním roce se postupuje podle schválených zdravotně pojistných plánů. Ano, je tam jistá nepřesnost, ale ta je k prospěchu celkové bilance. Logicky v okamžiku, kdy se ty zdravotně pojistné plány sestavovaly, tak jsme nemohli správně odhadnout výši inflace, a tím pádem výši plateb ne za státní pojištěnce, ale výši plateb, které si platí zaměstnanci a jejich zaměstnavatelé. To za prvé.

Za druhé, platí úhradová vyhláška pro letošní rok. Všechno, co bylo nasmlouváno, bude v letošním roce poskytnuto. Nikomu nic nehrozí. Ani systému zdravotní pojištění, ale zejména nic nehrozí našim občanům a našim pacientům. Péče bude poskytována v plném rozsahu v odpovídající kvalitě. To je klíčové. To, o čem jednáme je, abychom předběžnou obavu dali do souladu s realitou.

My jsme současně slíbili v okamžiku, kdy jsme vyjednávali se zdravotními pojišťovnami ještě předtím, než jsme přinesli návrh státního rozpočtu do Poslanecké sněmovny, a my jsme slíbili poté, co nás ujistili, že v roce 2022 po tomto zásahu vlády a Sněmovny nic nehrozí, že přijdeme co nejdříve s automatickým valorizačním vzorcem. Vedli jsme k tomu debatu. V této chvíli máme shodu na tom, jaký používat valorizační vzorec, a já věřím, že tento návrh získá podporu celé Poslanecké sněmovny. Poté, co jsme prověřovali všechny možné parametry a jejich kombinace, tak jsme se rozhodli použít něco, co se u nás dlouhodobě používá a co má logiku a s čím máme zkušenost. Jinými slovy, před druhým čtením vládní poslanci načtou pozměňovací návrh, který by do toho zákona zakotvil mechanismus automatické valorizace, a ten bude stejný, jako je valorizace penzí. Je to systém, který je vyzkoušený. Když to stačí u penzí, tak to bezesporu bude stačit u zdravotního pojištění.

Takže já bych chtěl vyzvat opozici, aby ani dnes, ani zítra, ani pozítří nestrašili občany, protože skutečně zdravotnictví funguje, bude fungovat bez problémů v letošním roce. A pokud se nám povede, já pevně věřím, že ano, protože máme shodu ve vládní koalici, zakotvit do zákona automatický valorizační vzorec, přineseme tolik poptávanou a tolik potřebnou stabilitu a předvídatelnost systému zdravotního pojištění.

Zbytek si asi nechám na případné dotazy nebo komentáře. Těším se na tu debatu a věřím, že řečníci budou používat fakta, data, čísla a ne pojmy a dojmy, protože pak ta debata je poměrně složitá. Chci říct, že v letošním a v loňském roce je v poměru platby za státní pojištěnce nejvyšší procento vůči HDP a v příští letech bude zachováno. Nebude sníženo. Ale pokud přijme ten valorizační vzorec, dá se plánovat minimálně v tom střednědobém horizontu.

Taky chci připomenout, když se podíváme na to, jak ten systém fungoval v předchozích letech, myslím si, že se shodneme, že dlouhodobě české zdravotnictví odvádí špičkový výkon pro naše občany. A byly roky, kdy na konci roku byly zůstatky zdravotních pojišťoven tu 12, tu 25, tu 30 miliard. Těch 57 ke konci dubnu ukazuje, že systém je stabilní, robustní a nepotřebuje z populistických důvodů další virtuální peníze. Mnohem důležitější je, a vím, že na tom kolegové z vládních řad, a doufám, že se přidá i opozice, pracují, je podpořit prevenci. Tam alokovat peníze, protože to jsou nejlépe investované peníze ve zdravotním systému - do prevence. Vím jak od našich zástupců ve Správní radě VZP, od našich členů zdravotního výboru, od pana ministra zdravotnictví, který mimochodem je zdravotně hendikepován, jinak by tady byl určitě po mém boku, že se to chystá. A to jsou správné kroky, které bezesporu přispějí k tomu, aby ten systém byl v příštích letech efektivnější, výkonnější, a tím pádem lépe sloužil našim občanům.

Když se na ten systém podíváme, tak klíčový hráč v celém systému zdravotní péče, doufám, že se nikoho nedotknu, nejsou ani poskytovatelé, ani pojišťovny, klíčoví jsou pacienti. Takhle bychom k tomu měli přistupovat vždy a za každých okolností. Tento návrh zákona plně respektuje potřeby našich pacientů a plně jim zabezpečuje kvalitní a dostupnou zdravotní péči. Děkuji za pozornost. (Potlesk vládních poslanců.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP