(18.40 hodin)
(pokračuje Margita Balaštíková)

Bohužel renomovaní odborníci říkají, že Česká republika nutně potřebuje středně- nebo dlouhodobý kontrakt na nákup plynu za 7 korun za kubík, jako mají ostatní státy. A co říká naše vláda? To nejde řešit. A odborníci, co říkají? Že řešení není vůbec složité, že je nutné regulovat cenu vyrobené elektřiny v České republice pokud možno pro všechny kategorie spotřebitelů. Vývoz elektřiny je nutno omezit na úroveň přebytků mimo zimní období. Česká vláda má ale zcela jiný názor. Vadí jí, že ČEZ nebude mít prostředky na garanci pro vývoz elektřiny, což je naprosto neuvěřitelný přístup pro naše občany, který zásadním způsobem poškozuje nás všechny odběratele v této maličké zemičce. Vláda ale tvrdí, že nemůže regulovat ceny elektřiny pro odběratele v ČR, protože má vlastnický podíl na ČEZu jenom 70 %. A ono je tu další proč. Proč přitom slovenská vláda, která má podíl jenom 30 % na slovenských elektrárnách, proč to dokázala? Ona totiž použila metodu zdanění nadměrných zisků, v tomto případě výroby elektřiny z jaderných zdrojů. A ČEZ je výrazně ziskovější než slovenské elektrárny. Těch proč by bylo asi hodně.

Byla bych ráda, kdyby se někdo konečně nezabýval mými proč, ale kdyby se také zabýval těmi odbornými proč. Kdybyste opravdu vy, zástupci naší vlády, mluvili s těmito lidmi. A já budu první, kdo vám zatleská, když uděláte změnu a nebudou už další proč. Protože nyní je pro mě závěr jediný: že jste selhali, problém nechcete řešit, a já nevím proč. Výsledek je pak jasný, že cena elektřiny na Slovensku zafixovaná do roku 2024 je 62 eur za MW a u nás nejnižší cena, kterou jsem si stáhla z dat, je 160 eur za MW. Myslím si, že tahle dvě čísla jsou alarmující, jsou hrozná. Chci vědět, až teď přijdou vyúčtování za elektřinu těm babičkám, těm lidem nízkopříjmovým, co oni budou dělat. Mně přišly také ty složenky. Musím přiznat, že i pro mě byly vysoké, ale co budou dělat tihle lidé? Já to nechci, prosím vás, nechci na to ani domyslet. Proto vás prosím, udělejte nějaký ten krok.

Jenom pro ilustraci pár údajů z odborné studie Zemní plyn - tendence trhu a perspektivy. Tato studie je víceméně konstatováním známého, plná statistiky, ale průměrně inteligentní člověk, když si ji tedy pročte, tak by si mohl pro sebe udělat stejný závěr a já jsem takový udělala. Jestliže více než 70 % světových zásob zemního plynu je soustředěno ve dvou regionech, v Kaspické pánvi a souvisejícím Perském zálivu a na Sibiři, tak se ptám: Co k tomu chceme dodat, když se bavíme o tom, že se chceme odstřihnout od toho ruského plynu? Půjdeme do USA, když odborníci říkají, že na to nejsou technologie, nejsou na to lodě? Prostě nemáme ty technologie na následné zkapalňování, zplyňování. Jenom pro vás, nejvyšší těžba je ve Spojených státech amerických, které dělají 914 miliard kubíků. Druhé je bohužel Společenství nezávislých států Ruska, kteří dělají 638,5 miliardy kubíků. Zbytek světa těží v těch lokalitách pod 200 miliard. To, co se vytěží v tom zbytku toho světa, naprosto nepokrývá ani spotřebu těch států, kde k té těžbě dochází. A to nejsem žádný velký ekonom.

Řekněme si, že ne Česká republika se bez ruského plynu neobejde. Obávám se, že pod vlivem těchto odborných studií bychom si všichni měli říct, že svět se neobejde bez tohoto dodavatele, a měli bychom řešit, co dál. Nejsem přítelem žádné války, žádné agrese, nemám to ráda. Jsem člověk, který rád ty ostatní spojuje, a myslím si, že umím smeknout i před kolegy, kteří něco umí, jsou odborníci a jsou z různých resortů. Ale dneska vyhlašujeme v souvislosti s útokem Ruska na Ukrajinu sankce, přerušujeme ekonomické vztahy. Já si myslím, že tak jako všechno, i tato doba jednou pomine. Přijde doba, kdy budeme hledat, jak navázat tyto přerušené ekonomicko-obchodní vztahy. A přece si tady nebudeme lhát, že už nikdy nikdo nebude s Ruskem kooperovat. Já to vidím, jak to jednotlivé země porušují. Proto říkám, nebuďme ti jediní, kteří chtějí být ti nejlepší a úplně to zatáhnou. Naše malá zemička na to prostě nemá.

Dovolím si říct jednu úvahu na závěr. Ono totiž celé tohleto vyhraje ten, kdo jako první dostane rozum. Ten, který se umí poučit z historie, kterou jsme tu měli už několikrát - měli jsme tu války, měli jsme tu puče, měli jsme tu embarga - a bude to ten, kdo si uvědomí nesmyslnost dnešních prohlášení, a bude to ten, kdo podporuje svoji zemi, a tím i svoje občany. Já bych byla moc ráda, abychom to byli my všichni. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk z řad poslanců ANO a SPD.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, paní poslankyně. Před dalším vystoupením zde mám ještě dvě faktické poznámky, a to pana poslance Kettnera a připraví se prosím paní poslankyně Maříková. Pane poslanče, máte slovo, dvě minuty.

 

Poslanec Zdeněk Kettner: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážené kolegyně, kolegové, ve mně ten přednes paní kolegyně vznesl několik dotazů. Samozřejmě máme tady zákon zachování energie. Energie nejde vyrobit ani zničit, můžeme ji pouze přeměňovat. My tady mluvíme o bioplynu. Myslel jsem si, že se současnou energetickou krizí se Green Deal stane passé. Bohužel jsem zjistil, že někteří jsou natolik zabednění, že v tom nadále chtějí pokračovat.

Vím, že je tady studovaná odbornice na globální klima slečna Gréta, která prosazuje jaksi, abychom nepěstovali ani kravičky, protože - omlouvám se za ten výraz - moc prdí a všichni se tady uvaříme. Takže mě by zajímalo, kde vezmeme ten materiál pro výrobu toho bioplynu.

Druhá věc. Tady není jenom Green Deal. Sleduji samozřejmě i stránky Agrární komory, kdy prostě pěstování toho dobytka a vepřů se jim ekonomicky absolutně nevyplatí, a naprosto regulérně oznamují, že prostě přestanou pěstovat, že se jim to nevyplatí. Takže by mě zajímalo, kde vezmeme tu chlévskou mrvu na výrobu bioplynu.

Pak tady padlo, že samozřejmě ta zařízení budou přímo i u kravínů. Tak se to samozřejmě logicky nabízí, co se týká logistických problémů. Jenže ony ty kravíny zaniknou. Takže vedle jakých kravínů ta zařízení postavíme, když ty kravíny jaksi nebudou? Nevím, co z nich uděláme. Jestli nějaké nové montovny, nějaké zařízení, nevím na co.

Takže to jsou věci, které mě napadly při poslechu paní kolegyně. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Je tady celá řada dalších faktických poznámek. Další je paní poslankyně Maříková, následně pan poslanec Koten, poté paní poslankyně Balaštíková, potom někteří další. Máte slovo.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, pane předsedající. Paní poslankyně, prostřednictvím pana předsedajícího, vy jste tady zmiňovala řadu studií. Ta poslední byla ohledně energetických zdrojů. Myslím, že byste měla Poslaneckou sněmovnu s tou studií seznámit blíže, protože já mám ten dojem, že tato vláda se naopak chová tak, jako bychom se bez těch zdrojů absolutně obešli, jako bychom byli soběstační. Takže si myslím - nevím, jestli vám na to budou stačit ty dvě minuty, možná byste se měla znovu přihlásit, ale myslím si, že by stálo za to, aby si poslanci uvědomili, v jaké jsme situaci a že ohrožují i energetickou soběstačnost vlastně občanů, průmyslu a dalších subjektů, a bez toho se prostě neobejdeme. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP