(13.10 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Pokud některé státy za každou cenu chtějí uhlíkovou neutralitu, musí se proporcionálně podílet na nákladech všech, protože je to cíl společný, a tudíž i náklady musí být společně bez ohledu na to, jak snadné nebo těžké je stát se uhlíkově neutrálním.

Takže suma sumárum, pokud někdo mně vyčítal, že jsem něco podepsal, tak je to lež. Za prvé, vybojovali jsme to, že nemáme závazek snížit o 55 %, ale že vlastně nemáme žádný závazek, že je to průměr. Takže pokud Česká republika bude mít 42 % a Dánsko 70, tak je to 110 a je to těch 55, ano? A za druhé, že jsme vybojovali obrovské peníze. A tyto věci jsme vybojovali hlavně společně s Polskem. Polsko jako nejprůmyslovější stát Evropské unie a Česká republika. A to jsou konkrétní výsledky. A pokud někdo říkal, že jsme něco udělali špatně, tak lhal.

Letos v červenci jsme poprvé viděli, co konkrétně Fit for 55 znamená. Díky tomu si umíme lépe představit, co bude muset každý Evropan uhlíkové neutralitě obětovat. Začíná být také jasné, že nalezení shody bude možná složitější, než se původně čekalo. V první řadě to bude podstatně vyšší cena energie, na které se podepsala i covidová krize, tedy třikrát, čtyřikrát a možná postupně i víckrát vyšší, dokud se nepodaří vynalézt nějaký zcela nový, mnohem účinnější a zcela čistý zdroj. Ale samozřejmě po agresi Ruska do Ukrajiny se všechno změnilo. Každý z nás si musí spočítat, jestli si něco takového můžeme dovolit bez významnějších úprav životního stylu. Může to být velmi pozitivní - budeme více šetřit, méně plýtvat, staneme se odolnějšími. Dále ale lze očekávat, že jezdění osobními automobily bude o mnoho dražší. Ač nerad, ponechám stranou fakt, kde vlastně chceme vzít tu všechnu elektrickou energii, což je samozřejmě nesmysl, ta elektroauta, která by nahradila 30, 40 až 50 nebo více procent spalovacích motorů, ale než se povede nějaká zásadní bateriová revoluce po úplném zavedení režimu Fit for 55, můžeme na nonstop přejezd Praha-Zadar v podstatě zapomenout. Rovněž nelze doufat v návrat levných letenek a krátkých výletů na delší destinace. Cestování by se stalo podstatně zdlouhavějším a dražším a výhodnější by bylo, pokud se už někdo rozhodne cestovat, zůstat na vzdálenějším místě delší dobu. Ani to nemusí být nutně špatné, pokud to přijmeme jako nový standard.

Pokud dojde k úplnému odklonu od uhlí a zemní plyn bude i nadále hodnocen jako fosilní, nečistý, a tudíž drahý, je třeba minimálně v našem regionu počítat i s mimořádnými blackouty. Ale to přece nechceme. To by byla skutečná katastrofa. Ne často ani na neúnosně dlouhou dobu, ale opět něco, čemu dnes čelit nemusíme. V Německu totiž již čas od času nastane, a klesnou-li teploty pod minus 25 stupňů, bude možná třeba i u nás se rozhodnout, chceme-li topit, nebo luxovat, tak jak obyvatelé Švédska již letos v zimě. Ano, ve Švédsku hlásili lidem, že by neměli luxovat, protože nemají proud. To jsou ty šílenosti té Evropy! A toto je analýza, která byla napsána před ruskou agresí. A teď jsme úplně někde jinde. A ta Evropská rada a evropské státy by si měly říct, že vlastně ten Green Deal už nefunguje, že je potřeba to změnit. A pokud za každou cenu všichni říkají, že se chceme zbavit ruského plynu, tak potom asi je to jiná situace a potom je potřeba přehodnotit, kdy skončí uhlí. A to si myslím, že je na stole, a pokud to nikdo na Evropské radě neříká, tak já si myslím, že náš pan premiér by to měl říct, protože situace je jiná, a samozřejmě my zachraňujeme planetu, ale ne až tak, abychom zničili sami sebe. Takže ta debata ještě bude zajímavá a já si myslím, že ta agrese změnila všechno, a je potřeba vlastně se pobavit o novém Green Dealu a celé to změnit.

O taxonomii jsem mluvil. Já myslím, že to byl skvělý úspěch naší vlády, a Komise to publikovala s nějakým prodlením a pan premiér to tedy deklaruje jako svoje dílo, což mě tedy mrzí, protože to není pravda.

Já jsem čekal, že paní předsedající přijde až ve 14.30, ale je tady, takže bych rád vás, paní předsedající (Richterová), teď oslovil a hlavně bych vás chtěl vyzvat, abyste se mi omluvila, protože my jsme měli už jeden takový střet. Vy jste mě obvinila, že můžu za to, kolik zemřelo našich spoluobčanů v rámci covidu, což mě samozřejmě mrzí, a nebylo to fér. Bylo to nekorektní a já jsem tedy nějak reagoval. Myslím si, že jsem vás nechtěl urazit, ani neříkám, že těch, já nevím, čtyři a půl tisíce lidí, kteří zemřeli na covid od 17. prosince, od nástupu této vlády, že za to může pan premiér Fiala. Vy jste to tehdy tvrdila. A bylo to absurdní. Nevím, já jsem tehdy řekl, je to nechutné, a na tom nevidím nic špatného. Potom tady někdo kreslil kříže a všechno se dělalo, že Babiš může za všechno. Přitom když porovnáme covid a ty uprchlíky, tak ti uprchlíci se registrují. Ten covid se neregistroval. My jsme zachraňovali životy našich lidí. Ano, tady přicházejí lidé, kteří se bojí o život na Ukrajině, ale ne v Čechách. Takže to je ten rozdíl. Vir nechodil na cizineckou policii a neregistroval se. Takže to jsem tehdy považoval skutečně za velký podraz, ale Piráti to jeli stále, tuhle linku.

A vy jste teď přišla, vlastně v neděli. Vy jste bohužel zase brutálně lhala, kdy jste řekla v televizi, že - bavili jste se o plynu - tam je potřeba dodat skutečně ten klíčový fakt, který teď zatím nezazněl, a sice že bohužel v zájmu Andreje Babiše bylo zachovat tu závislost na ruském plynu, protože klíčová firma koncernu Agrofert, německá chemička SKW Piesteritz, je nastavena na ten plyn ruský, nikoliv norský. Tam byl zájem to vymlčet. Vypadá to tak. A já nechápu, proč lžete. Vy jste původně aktivistka neziskovek, stala jste se političkou, živíte se politikou a já jsem přišel z byznysu. A vy o tom plynu nic nevíte. A já nevím, kdo vám to napsal, proč to říkáte. Vy jste tady nebyla, když jsem vysvětloval, a možná byste se to mohla naučit, že Česká republika nemá možnost nakupovat plyn a distribuovat. Ano, teď pan Síkela nakoupil plyn do státních hmotných rezerv. Jak to bude distribuovat, komu on to zase prodá, někomu, těm distributorům, a nemluvě o tom, že možná ve vládě byste mohli přemýšlet o cash flow, protože těch 8,5 miliardy, které pan Stanjura zázračně našel, tak ty normálně vy utratíte místo toho, abyste řekli distributorům: nakupte to, a pokud tam bude cenový rozdíl, my vám to zaplatíme, a to bude za půl roku, takže byste vůbec nemuseli čerpat ty peníze. Ale chápu, že ve vládě není jeden ekonom, který by něčemu rozuměl.

Takže vy jste mě tady obvinila, že mám zájem na ruském plynu, což je absolutní lež, je to nesmysl. A já bych vás chtěl informovat, abyste se konečně naučila to, že ten plyn se nakupuje jako plyn. To znamená, já jsem si to nechal tady vytáhnout, že Agrofert nakupuje zemní plyn výhradně od obchodníků působících v jednotlivých zemích s registrací v dané zemi. Původ plynu neurčujeme my, ani jej neznáme. Za plyn platíme v lokálních měnách nebo v eurech. Cena plynu se odvozuje od burzovní ceny dle indexu na Dutch TTF Gas. Koncern Agrofert prodává své produkty, při jejichž výrobě používá zemní plyn, po celé EU. Ano? Takže ta německá chemička... A já jsem to ani nevěděl. To je zajímavé, že vy to víte - ale vy to nevíte, protože je to lež, protože zkrátka ta chemička, o které jste mluvila, má kontrakt na čtyři roky, do roku 2025, a nakupuje plyn. Ne ruský, katarský. Plyn. A v tom plynovodu je nějaký plyn, který nakupuje ten distributor. Ten distributor, ano? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP