(11.30 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

A tady právě ohledně té korupce mám v poznámce, že dosavadní reformy však nevedly k rozvoji Ukrajiny a zlepšení situace jejích obyvatel, ale prospěly oligarchům, zahraničním koncernům a všeobecné korupci. Mimochodem, jak víme, a je to článek na Novinkách - na Novinkách, pár měsíců starý článek, v podstatě těsně před tou válkou, tak na Ukrajině byla politická krize, kdy u prezidenta Zelenského se přišlo na to, že se chtěl vyhýbat placení daní, protože jeho firmy mají aktivity, jsou registrované v daňových rájích a figuruje na seznamu Pandora Papers. To znamená, je to článek na Novinkách. To si každý může dohledat. Ten článek byl relativně těsně před vznikem té války na Ukrajině. To znamená, to není žádný pan čistý, protože ten, kdo se chystá okrádat svoji vlastní zemi na daních, tak to opravdu rozhodně nedává důvěru na to, abychom tam posílali nějaké miliardy z peněz našich občanů, abychom se za to ještě zadlužovali. To tedy opravdu ne!

A já opravdu nevěřím tomu, že na Ukrajině dojde v oblasti korupce k nějaké změně. A to teď vůbec nesouvisí s tím konfliktem. O tom teď nehovořím. Mluvíme o tom fondu, který připravuje Evropská komise, a vláda k tomu mlčí. Přitom tady bych očekával titulní zprávy z vládní tiskové konference, nebo tady ve Sněmovně, že by někdo iniciativně z vlády s tímto přišel, aby se to projednalo, ale vy nehájíte zájmy českých občanů, vy hájíte zájmu Bruselu. Proto o tom tady nechcete mluvit a zatajit to před českými občany.

Takže hnutí SPD tyto návrhy a úvahy ze strany Evropské komise jednoznačně odmítá. Jak jsem říkal, již s předválečnou Ukrajinou byla spojena chronická a všudypřítomná korupce a velmi slabá úroveň právního státu, který by rozkrádání mohl zabránit. Nevidíme tedy žádný důvod, proč by si EU měla za ručení i České republiky vzít další úvěry a financovat miliardy eur do obnovy země, kterou řídí a rozkrádají oligarchové a kde i samotný prezident figuruje na seznamu Pandora Papers s tím, že se chtěl vyhýbat placení daní na Ukrajině. Podle názoru SPD potřebujeme investovat především v naší republice a na poválečné obnově Ukrajiny by se měla podílet v první řadě Ruská federace. To je názor SPD.

Vláda Petra Fialy prostě, když to shrnu, postupuje diletantsky a neřeší zásadní problémy, jako je zdražování. Neřeší ani drakonicky vysoké ceny potravin, plynu, elektřiny a dalších životně důležitých zboží a služeb. Premiér Fiala dokonce nedávno prohlásil, že - cituji: zastropování cen je nesmysl a že jeho vláda napumpovala za prvních sto dnů vládnutí k pomoci občanům 74 miliard korun. Tak ten podle Petra Fialy nesmysl ale aplikují v mnoha demokratických zemích Evropy, protože chtějí občanům pomoci. Nejhorší na tom je, že vláda nenavrhuje žádnou alternativu. Takže kdyby řekl A, když řekne, tak aby aspoň řekl to B. Ale to je na tom to tristní, že jakékoliv návody nás SPD, opozice, které přitom vycházejí z návodů ostatních evropských zemí, které se o občany starají, tak vláda Petra Fialy odmítá, ale zároveň nenavrhuje žádnou alternativu. To je ten problém. To je ten problém!

Když jsem se zeptal občanů, zdali pocítili nějaké kroky vlády Petra Fialy na svých peněženkách, tím mám na mysli pozitivně, tak nikdo neodpověděl. Mně nepřišla ani jedna odpověď, že by někdo pocítil pozitivně jakýkoliv krok vlády Petra Fialy v souvislosti se zdražováním. Jediné, co píšou, že se zdražuje. Ale že by někomu ulevil, tak nic! Tak by bylo dobré, aby si... Myslím, že Petr Fiala, pan premiér, už mluví sám k sobě a vláda pětikoalice, protože se ocitli v tom akvárku, že všem lidem se zdražuje, a vy říkáte, že něco děláte, ale nikdo to nevidí. To je úplně neuvěřitelné!

A navíc tady říkáte 74 miliard korun. Tady zřejmě to panu premiérovi někdo podstrčil, to číslo, protože jinak by věděl, to jsme se tomu museli opravdu vysmát, ale trpce všichni, že se jedná o demagogii, řekl bych přímo lež, protože šlo především o mandatorní, tedy ze zákona povinné výdaje, které neřeší tíživou situaci našich občanů. Takže kdyby pan premiér Petr Fiala byl ten pravdomluvný, na kterého si hraje, tak řekne ne, to není díky vládě, tím, že se kvůli inflaci zvýší důchody, protože to vůbec není zákon, který odsouhlasila vláda Petra Fialy. To je zákon, který už tady platí z dřívějška, že když překročí inflace určitou hranici, tak že se automaticky valorizují důchody. To vůbec není zásluha vlády. Vláda nic nikomu nepřesměrovala. Proč lže premiér Fiala? On přímo řekl, že přesměrovala k lidem 74 miliard. Vždyť je to lež jako věž! Nic nepřesměrovala. To je zákonná valorizace, která probíhá bez vlády Petra Fialy, tak ať nelže. Nic jste nepřesměrovali. Nic! Nic zásadního jste nepřesměrovali. A vůbec ne 74 miliard. Takže i výdaje spojené se slevou na poplatníka. No to schválila minulá Sněmovna, to neschválila vláda Petra Fialy.

Prostě já vůbec nechápu, proč si pan premiér vymýšlí. Už je asi zoufalý, ale prostě nás tady neopije rohlíkem. My víme, jak to je! Naopak to, co je fakt, je, že Fialova vláda nechala vyšroubovat inflaci na třetí nejvyšší v Evropské unii. To je to porovnání se stavem s ostatními zeměmi EU. Třetí nejvyšší inflace v Evropské unii. A může za to vláda Petra Fialy, protože v jiných zemích to není. Protože mimochodem to, co šroubuje tu inflaci nahoru, jsou právě ty drahé ceny energií, protože od toho se samozřejmě odvíjejí ceny všeho dalšího, a protože vláda ty ceny energií neřeší, a to už jsem říkal v úvodu svého projevu, že by bylo dobré nasmlouvat si v této fázi, kdy nemáme alternativu, dodávky přímo a prostě myslet také na české občany. Tím nijak nezlehčuji ten konflikt na Ukrajině pochopitelně, ale z čeho mají lidé žít? Tak prostě vláda Petra Fialy nechá vyšroubovat inflaci na rekordní hodnotu. A znova říkám, vždyť jedním z těch právě klíčových důvodů jsou ty drakonicky rostoucí ceny plynu. Ale vláda nedělá nic. Nic nedělá. Nic. A občané už jsou z toho zoufalí.

Takže znovu, jak jsem říkal, hlavní odpovědnost padá samozřejmě na vládu Petra Fialy. Takže ty výmluvy, že za to může ten, nebo onen, že za to může zahraničí, nebo předešlá vláda, já si myslím, že už to opravdu stačilo, že to jsou opravdu výmluvy. Ty svědčí jenom o té neschopnosti, o té bezradnosti vlády Petra Fialy. Takže předražené energie, jež právě roztáčejí tu spirálu inflace, tak řeší ve většině států Evropy snížením daní či zastropováním cen, nebo mají přímo nasmlouvané dodávky bez prostředníků, což vláda Petra Fialy odmítá, aniž nabízí jiné řešení. Premiér Fiala se naivně zřejmě domnívá, že se problém vyřeší sám a všechno nakonec zaplatí naši slušní a pracující občané. To ale hnutí SPD odmítá. Takže by bylo dobré a férové si říct dobře, nechceme zasmlouvávat jako Rakousko dodávky přímo, jako demokratické Rakousko, ale tím pádem vláda nese odpovědnost také za tu horentní inflaci a za to, že lidé takto draze platí v České republice energie, a z toho samozřejmě vyplývají i drakonicky rostoucí ceny zboží.

Mimochodem, jak chcete řešit potraviny? Já bych čekal, že to tady vláda otevře na mimořádné schůzi, a zase to bude muset otevírat opozice na mimořádné schůzi podle všeho, protože Potravinářská komora, prezidentka Potravinářské komory paní Večeřová tady opakovaně upozorňuje, že v nejbližší době, to znamená letos, už v krátkém horizontu, stoupnou ceny potravin o 30 %. A vláda nedělá vůbec nic! Nic! Nula! Tady se hrne jedna pohroma za druhou, a vláda je úplně nečinná. To znamená, takže tady zástupci potravinářů, a Potravinářská komora reprezentuje, teď mě nechytejte za slovo, ale tuším 85 nebo 90 % trhu dokonce v České republice, tak říkají, že v nejbližší době, dokonce hovoří o horizontu už několika málo měsíců, tak že by mělo dojít ke zdražení potravin o 30 %. Samozřejmě hovoříme o těch základních potravinách. A my tady navrhujeme opakovaně, SPD navrhuje naše návrhy, co s tím. Samozřejmě intenzifikace zemědělství, je potřeba pracovat na zajištění potravinové bezpečnosti a soběstačnosti v základních potravinách, které lze produkovat na území České republiky, ale prostě Evropská unie to vidí jinak, takže vláda je servilní a opět nedělá vůbec nic. A zase tady už to vím, už to vím, už to řeknu teď, protože já vidím, jak jste neschopní úplně v té vládě, zase tady budeme stát za měsíc, za dva a zase tady budu stát a bojovat za to, aby vláda něco udělala s drahými potravinami, a zase tady pan premiér, který tady dneska za mnou nesedí, zase bude sedět s prominutím jak pecka a bude koukat a to bude všechno, k čemu tady dojde. A lidé budou prostě, jak bych řekl hovorově, cálovat předražené potraviny kvůli neschopnosti vlády Petra Fialy. Přitom každému je jasné už delší dobu, že k tomu zdražování potravin tady bude docházet. Ale vláda to vůbec neřeší. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP