(14.10 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Na této schůzi se mělo na základě požadavku opozice jednat mimo jiné o snížení daně z přidané hodnoty u elektřiny, plynu, benzinu a nafty, o omezení podpory takzvaných solárních baronů z veřejných peněz a o využití části výnosu z prodeje emisních povolenek na pomoc domácnostem. Kvůli postoji poslanců Fialovy vládní koalice tak bude mít Česká republika i nadále jedny z nejvyšších cen energií a pohonných hmot v celé Evropě. Přitom většina evropských vlád svým občanům v těchto oblastech pomáhá třeba tím, že daně z přidané hodnoty u energií a pohonných hmot snížily anebo ceny těchto komodit takzvaně zastropovaly. Takto pomáhá svým občanům - na rozdíl od České republiky, od vlády České republiky -takto pomáhá tím, jak navrhuje SPD, například Francie, takto pomáhá svým občanům Německo, Chorvatsko, Belgie, Španělsko, Dánsko, Polsko, Maďarsko, Itálie, Slovensko, Bulharsko, Rumunsko, Portugalsko, Kypr, Estonsko či Irsko. Vláda Petra Fialy z ODS ale pro české občany nedělá absolutně nic, a to i v přímém srovnání s jinými evropskými zeměmi. Její přístup, vlády Petra Fialy, je i ve srovnání se zbytkem Evropy zcela asociální a ostudný. Tímto svým jednáním vláda dále ztrácí podporu veřejnosti a měla by podat demisi. Tato vláda je i zadarmo drahá, protože kvůli neschopnosti premiéra Fialy řešit zdražování každý měsíc občané platí předražené složenky, předražené potraviny, předražené složenky za energie a také se zdražuje bydlení.

Hnutí SPD samozřejmě se na toto už dávno nemůže dívat, a my jenom nemluvíme, předkládáme konkrétní řešení a návrhy zákonů. Hnutí SPD bude vkládat do legislativního procesu ve Sněmovně zákon, který zaručí českým občanům a firmám levnější elektřinu. My víme, jak ukončit předražování energií. Hnutí SPD reaguje na drakonicky rostoucí ceny elektřiny a nečinnost vlády tím, že jsme vypracovali návrh zákona, který předložíme tady do Sněmovny a vládě. Cílem tohoto zákona z pera SPD je, aby dodavatelé elektřiny měli povinnost dodávat elektřinu spotřebitelům s nižšími příjmy výhradně za cenu odpovídající jejím výrobním nákladům v rámci takzvaného sociálního tarifu, případně za cenu stanovenou nařízením vlády.

Návrh zákona z pera SPD pevně definuje povinnost osob zastupující stát v orgánech energetických společností se státním majetkovou účastí, například ČEZ, a jejich zájmu hájit zájmy státu včetně hlavních cílů energetické politiky státu a v souladu s péčí řádného hospodáře. Krátce řečeno a laicky přeloženo: chceme, aby se vyvážely na energetickou burzu do EU až přebytky energie, nikoliv jako je tomu dnes, kdy tady levně vyrábíme elektřinu, a místo aby si ji občané a naše podniky, firmy, mohli přímo koupit, tak nejprve ji vyvážíme na západoevropskou burzu tady à la Evropská unie, tam nám ji zdraží až o 4 000 %, slyšíte dobře, a tu drahou energii, kde nás na burze přeplácí Němci, tu původně levnou naši energii, zdraženou kvůli EU, my si tady draze vykupujeme zpátky. Šílený systém, který tady toleruje vláda Petra Fialy. Je to přesné. No, toleroval to i Andrej Babiš. Ale my jsme vlastenecká strana a říkáme, ať se nejdřív, nejdřív ze zákona, ať se ta levně vyrobená energie, ať se naplní potřeby našich občanů a našich firem, a až přebytky aby se vyvážely na tu burzu, tam ať se prodávají v zahraničí. Takže to je princip našeho návrhu. Náš návrh zákona dále stanoví nástroje státní energetické politiky, kterými jsou v prvé řadě povinnost dodavatelů elektřiny s majetkovou účastí státu dodávat elektřinu přednostně a přímým distributorům na území České republiky alespoň v množství předpokládaném pro spotřebitele, a to za cenu, která neobsahuje nepřiměřený zisk korporace. Tímto způsobem se vynechá její přeprodej na zahraniční trh a zpětný prodej do České republiky za vyšší cenu či tvorba ceny podle komoditní burzy v zahraničí. Podle našeho názoru by se měly do zahraničí vyvážet pouze přebytky energie. Hnutí SPD má na rozdíl od současné nekompetentní a nečinné vlády premiéra Petra Fialy konkrétní řešení na pomoc občanů ohroženým vysokými cenami energií, což jsou všichni občané České republiky a všechny české firmy. Takže tento zákon my podáváme, tady za pár dní v uvozovkách k tomu uvidíme, jaké má stanovisko vláda. To stanovisko už můžeme predikovat samozřejmě, protože vláda bude mít stanovisko buď neutrální, nebo zamítavé - to už říkám teď, a dál bude tím pádem platit, že tato bezzubá vláda Petra Fialy, která je zadarmo drahá pro všechny občany České republiky, vytahuje jim zbytečně peníze na úkor Němců a na úkor Evropské unie vytahuje peníze našim občanům z peněženek, tak dál občané kvůli této vládě budou platit předražené energie. Ale my tady návrhy máme, my jsme strana, která neslibuje planě.

Vy jste slibovali změnu, vláda Petra Fialy, premiér Petr Fiala, když ještě nebyl premiérem, já jsem v těch předvolebních debatách byl, tak říkal, že pětikoalice bude změna. No, někteří lidé tomu uvěřili, protože Petr Fiala zapomněl říct, že měl na mysli změnu k horšímu, a to je ten problém.

Takže já to znovu zopakuji. Navrhuji jako první bod - a máme tady konkrétní řešení ze zákonem, konkrétní řešení, kdy můžeme zlevnit občanům elektřinu. Je to logické, je to jasné, je to dobře právně zpracované. (Ukazuje listinu.) A teď uvidíme, jestli vláda Petra Fialy chce opravdu zlevnit elektřinu - že jste bezzubí, to už víme, protože už máte tady půl roku většinu ve Sněmovně, a nic. Ve srovnání s těmi všemi zeměmi, co jsem tady jmenoval, čeští občané platí jedny z nejdražších cen energií a tak dále. Je to strašné, strašné, kam to dovedla vaše vláda.

A jenom zdůrazním, že 30 % občanů podle Sociologického ústavu Akademie věd je ve finančních... 30 % domácností je ve finančních potížích a o 40 % stoupl za vaší vlády počet nových exekucí, a je vám to úplně jedno, úplně jedno vám to je.

Znovu zopakuji ten název, navrhuji bod Vláda neřeší předražené energie a navrhuji to jako první bod jednání dnešní schůze Poslanecké sněmovny, protože opravdu ten problém je velký a vláda na to kašle. Vy jste tady radši navrhovali minulý týden zavedení korespondenční volby (Se smíchem.), to je vaše priorita, změnit volební zákon tak, protože máte strach, že vám klesají preference, což jsme ale viděli o víkendu, průzkum Kantar v České televizi, kdy dokonce tři z pěti vládních stran se ocitají na nebo pod hranicí 5 %, což... a dokonce předsedkyně strany, která má 3% preference, dělá předsedkyni Poslanecké sněmovny - paní Pekarová Adamová, je jednou ze tří nejvyšších ústavních činitelů, to tady ještě nebylo, to tady ještě nebylo. Ale to je vaše věc. My si naopak přejeme, aby paní Pekarová pokračovala ve svých veřejných vyjádření, to je naše přání, protože to samozřejmě nám pomáhá.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: K pořadu schůze, prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Tomio Okamura: A k čemu jinému mluvím? Teď jsem to nepochopil. Já jsem to nepochopil, já tady říkám, že kvůli tomu, že neřešíte energie, vám klesají preference, vždyť tady mluvím o bodu energie celou dobu, protože to neřešíte, tak to není k pořadu schůze? Anebo já nesmím spojit ve svém návrhu vaše klesající preference s tím, že odmítáte pomáhat lidem s cenami energií?

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Navrhujete nový bod, já jsem si ho poznamenal. Prosím, pokračujte ve zdůvodnění bodu.

 

Poslanec Tomio Okamura: Tak to už by bylo trošku moc, ne, pane místopředsedo? Nezlobte se na mě, ale že to uvádím do širších kontur, to, že neřešíte zdražování, proto klesají preference, tak to snad není mimo program. (Se smíchem.) Já vím, že se vám to nelíbí, protože i vy jste pod těmi 5 % jako lidovci, ale vás jsem ani nestačil jmenovat ještě, ani jsem to neměl teď v plánu, musím říct, takže takhle.

Já jsem jenom chtěl říct, ale víme, jak je to vrtkavé, třeba jednou bude v té situaci zase SPD, takže to nechci víc rozebírat, to se může stát komukoliv tady. Víme, jak je to opravdu vrtkavé. Tady o tom nehodlám více hovořit. Takže to jako bod číslo 1. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP