(16.00 hodin)

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji. Děkuji, paní místopředsedkyně. Pane premiére, ona navazuje právě na to, co jste teď řekl, jmenuje se pomoc zranitelným. a nebudu opakovat čísla, myslím si, že jsme si je řekli. Rozpočet, o kterém hovoříte, byl cárem papíru už v den, kdy byl schválen. Už dnes připouští váš ministr financí, že o desítky miliard ho budete muset navýšit, a za válku se všechno neschová.

Takže pojďme k těm zranitelným. Důchody: valorizace důchodů k 1. lednu, která díky našemu prosazenému zákonu - my jsme navýšili o 300 korun - pro který jste mimochodem nehlasovali, byli jste proti v roce 2021, dnes říkáte, že to je pomoc nasměrovaná k seniorům k 1. lednu, nicméně ta mimořádná valorizace, kterou dát musíte, protože vám to říká asi 15 let starý zákon, tak na tu čekají senioři samozřejmě už pět měsíců. A mezitím inflace drtí jejich úspory, drtí jejich prostředky a oni skutečně se ocitají v mnohdy velmi neřešitelných problémech, tak jak mi to sami píší.

Životní a existenční minimum jste skutečně zvýšili o 10 % před třemi týdny. My jsme ho v covidovém roce zvýšili o 13 % v době, kdy inflace byla kolem 3 %, abyste připustili, že budete opět po třech týdnech ho zvyšovat. Co to je za promyšlenou politiku této vlády? A střední třídě říkáte: Nebojte se, střední třído, klidně chudněte, a až budete hodně chudí, tak si přijďte pro sociální dávky. To jim říkáte. A žádných 5 000 jste nedali - zatím. Vy jste jenom vyslali signál a řekli jste: Připravíme legislativu, pak si přijdete vy, rodiny s příjmem do jednoho milionu, který asi se bude sčítat, donesete si přiznání anebo si donesete potvrzení od zaměstnavatele - jestli to bude za rok 2021, nebo za rok 2020, to nikdo neví (Předsedající: Paní předsedkyně, čas.) a potom vám to možná někdy v srpnu dáme. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji. Poprosím pana premiéra o odpověď. Pane premiére, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Děkuji. Vážená paní předsedající, vážená paní předsedkyně, já bych tady chtěl teď jmenovat všechna ta opatření, která jsme udělali, které jste tady vy nezmínila, ale na to mně ani nezbude čas. Jenom snad řeknu na úvod jednu věc. To, že jsme přijali rozpočet, který byl naprosto realistický, je pravda, a do toho přišla válka na Ukrajině a všechny související otázky, tak my nijak netajíme, že budeme potřebovat upravit ten rozpočet. Jak to uděláme, ale až ve chvíli, kdy budeme vědět, jaké ty náklady skutečně jsou - nebudeme to dělat, jak jste to dělala vy, že tam prostě se nastřelí nějaká částka a trefujeme se, jestli ji utratíme, nebo ji neutratíme. My budeme postupovat odpovědně.

Jenom příklad některých opatření, která jsme udělali a jaký to má dopad. Ano, zmínila jste jednorázový příspěvek na dítě 5 000 korun. Bude se skutečně týkat - to se bude sčítat - rodin s příjmem do milionu korun. Bude se to týkat dětí do 18 let. Odhadem to zasáhne přes jeden milion domácností. To je důležité.

Rozhodli jsme také o zvýšení maximální rodičovské na 13 000 místo dosavadních 10 000. Budeme podporovat zkrácené úvazky, což je pro rodiny důležité, a chceme dát mimořádné dotace na zřizování dětských skupin, tím pomoct aktuálnímu nedostatku míst ve školkách a to zase umožní lidem, aby se mohli rychleji a snadněji zaměstnávat.

Připomenu také, že jsme zvýšili příspěvek na bydlení od ledna 2022. To pomůže s náklady na bydlení rodinám a jednotlivcům s nižšími příjmy. Já bych tady až tak neříkal, že jsme nechali na holičkách střední třídu. On i někdo, kdo dosud neměl žádné problémy v důsledku cen energií, najednou problémy bude mít, a my mu říkáme: Nebojte se, nikdy jste nežádal o sociální dávku, teď o ni požádejte, máte na to právo. Ten příspěvek na bydlení mimochodem znamená, že letos by mohl pomoci 220 000 až 280 000 domácností. Tak to mně neříkejte, že je málo! To je prostě pomoc! A řeknu vám to na příkladu. Rodina - dva dospělí, dvě děti, kde je příjem obou rodičů ve výši minimální mzdy plus přídavků na děti, je to třeba 32 000 korun, normativní náklady na bydlení najednou činí 15 000 korun, výše příspěvku na bydlení bude po splnění těch podmínek přes 5 000 korun. To prostě je částka, kterou ti lidé poznají a která jim pomůže.

Také jsme zvýšili životní a existenční minimum o 10 % od dubna tohoto roku. To opatření se zase dotkne 360 000 příjemců dávek. To také není málo! A od životního minima, jak víte, se odvíjí hranice příjmů, při nichž vzniká nárok na další dávky - dávka v hmotné nouzi, porodné, přídavky na děti, pěstounská péče a tak dále a tak dále. A zase to řeknu na příkladu. Rodině s dvěma dětmi, tak jak jsem to tady zmiňoval, kteří nemají příjem, se od dubna zvýší příspěvek na živobytí, jedna z těch dávek, o 1 140 korun. To také poznají. Jestli měli předtím 10 000 a teď mají přes 11 000, tak to prostě poznají. A to je příklad jenom jedné té dávky.

Ano, další věc, kterou jste tady zmínila, je valorizace důchodů. Nijak netajím, že to je zákonná valorizace. Museli jsme na ni vyčlenit peníze, to jsme udělali. Procentní výměra starobního důchodu se zvýší o 8,2 %. Průměrný důchod se zvýší o 1 017 korun měsíčně a to prostě naši senioři, kteří jsou v penzi, kteří bojují s vysokými cenami, také poznají a nemusí se tolik bát vysokých cen.

Udělali jsme také opatření na pomoc pro nejzranitelnější skupiny s cenami energií. Na pomoc domácnostem půjdou 2 až 3 miliardy korun. Vytvořili jsme také možnost pro ty, kteří nemají momentálně na úhradu faktur za energie, aby požádali o mimořádnou okamžitou pomoc. Ta v některých případech může pokrýt plnou výši doplatku za energie. Udělali jsme opatření pro snížení cen pohonných hmot tak, aby to pomohlo jak podnikatelům, tak vlastně všem ostatním. Děkuji za podporu snížení spotřební daně.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Pane premiére, čas! Děkuji. Zeptám se, jestli je... (Poslankyně Schillerová: Můžu ještě?) Ano, ta interpelace se může dokončit, pokud byla podána, a musí být kompletně dokončena.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za odpověď panu premiérovi. Byť s ním nesouhlasím, tak děkuji. Určitě to stačit nebude, pane premiére. Znova zopakuji, životní a existenční minimum, a nemusím uvádět žádný příklad, o 10 %, které nám vstupuje do osmi druhů sociálních dávek, vy jste z nich některé jmenoval, to děkuji, prostě nepomůže, když je inflace už 13 %a směruje k nějakým 15 %. Znova opakuji, v době covidu my jsme zvedli životní a existenční minimum o 13 %. A byla tehdy inflace kolem 3 %. Takže určitě právě ti nejzranitelnější, a tohle jsou oni, na tom se shodujeme, tak těm jste skutečně nepomohli - 220 000 domácností určitě není mnoho a ta střední vrstva, víte, ona nedosáhne na ty dávky, protože to jsou lidé, kteří chodí do práce, splácí hypotéky, starají se o své děti, mnohdy mají majetek (Paní předsedkyně, čas, čas.), a tudíž nenaplní žádné podmínky pro to, aby mohli o tuto dávku požádat. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji. Požádám pana premiéra o odpověď na doplňující otázku. Poslední. Pane premiére, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Vážená paní předsedkyně, určitě můžete nesouhlasit s mou interpretací, ale ne s těmi fakty, která jsem říkal, protože to jsou věci, které naše vláda rozhodla a které konkrétně pomáhají občanům, a občané to buďto už pociťují, nebo to pocítí. Souhlasím s jednou věcí, musíme myslet na střední třídu. Ale střední třída je ta, která nakonec všechny výdaje státu zaplatí. Ty peníze tady někde nerostou na stromech v okolí Poslanecké sněmovny, ty peníze vydělávají lidé. My jim je na základě nějakých legislativních rozhodnutí vezmeme a prostě je nějak přerozdělujeme. A když ještě si k tomu půjčíme ty peníze, tak to zase někdo zaplatí. A zaplatí to ta střední třída! Vždycky to zaplatí ta střední třída, protože pokud myslíte na střední třídu, a to my děláme, tak nezvyšujeme nesmyslně dluh, nesnižujeme lidem úspory, nezadlužujeme lidi do budoucna, protože jediný, kdo to bude zase platit, bude ta střední třída. Tohle prostě není politika, kterou my chceme dělat.

A ano, my si uvědomujeme, že střední třída je zasažena tou situací, která teď nastává. Proto děláme ty kroky pro to, aby se snížily ceny energií, aby se snížily ceny pohonných hmot, abychom měli dostatek bytů a tím snížili cenu bydlení, ale proto jsme také rozhodli o tom, že střední třídě, která je nejvíc zasažena teď, její části, a to jsou rodiny s dětmi, to jsou samoživitelé a samoživitelky - stačí se podívat na jakýkoliv statistický přehled, to jsou ti nejpostiženější a často nemají skutečně nárok na sociální dávku - tak těm pomáháme třeba formou toho jednorázového příspěvku nebo větší flexibilitou ve zkrácených úvazcích, vytvořením větších možností pro péči o dítě a dalšími věcmi, které jim pomohou si s tou situací poradit. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP