(Jednání zahájeno v 9.00 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji tímto druhý jednací den 19. schůze Poslanecké sněmovny a všechny vás tu vítám. Aby byla zaznamenána naše účast, nejprve vás odhlásím a poprosím, abyste se všichni přihlásili vašimi identifikačními kartami, případně mi prosím oznamte, kdo žádáte o vydání karty náhradní.

A vím, že ta rána jsou náročná, člověk si toho chce mnoho sdělit - poprosím o přenesení diskusí do předsálí.

Nejprve sděluji, že o omluvení své neúčasti na dnešním jednání požádali tito poslanci a poslankyně. Z poslanců pan poslanec Ivan Adamec od 11.45 do 13 hodin - pracovní důvody, Andrej Babiš - zdravotní důvody do 13.30 hodin, Jan Berki - pracovní důvody, Jaroslav Bžoch - zahraniční cesta, Eva Decroix - pracovní důvody, Klára Dostálová - zahraniční cesta, Jaroslav Dvořák - zdravotní důvody, Josef Flek - pracovní důvody, Aleš Juchelka - zahraniční cesta, David Kasal - rodinné důvody, Ondřej Kolář - zdravotní důvody, Jan Kuchař - zahraniční cesta, Jan Lacina - zahraniční cesta... (V sále je trvalý hluk.)

Poprosím, kdo chcete diskutovat, je naprosto legitimní odejít do předsálí.

Jan Lacina - zahraniční cesta, Vladimíra Lesenská - zdravotní důvody, Ondřej Lochman - zahraniční cesta, Nina Nováková - zdravotní důvody, Jaroslava Pokorná Jermanová - zahraniční cesta, Michal Ratiborský - zahraniční cesta, Michaela Šebelová - pracovní důvody, Iveta Štefanová - zdravotní důvody, Róbert Teleky do 14 hodin - pracovní důvody, Milan Wenzl - zdravotní důvody.

Z členů vlády se omlouvá pan ministr Mikuláš Bek z pracovních důvodů, Jan Lipavský kvůli zahraniční cestě, Vít Rakušan od 12 hodin z pracovních důvodů a Michal Šalomoun do 12.30 z pracovních důvodů.

Tímto, vážené kolegyně a kolegové, byly konstatovány zatím došlé omluvy A dnešní jednání bychom měli zahájit pevně zařazenými body. (V sále je stálý hluk.) Děkuji za ztišení. Ty body jsou v následujícím pořadí: bod 73 - opatření v oblasti daní, bod 5 o spotřebních daních, bod 2 o silniční dopravě, bod 3 o pozemních komunikacích a bod 4 - stavební zákon.

Následně po těchto pevných zařazeních bychom pokračovali projednáváním bodů z bloku Zákony - první čtení podle toho pořadí, které bylo navrženo na úterý, což byly body 22, 21, 12, 14, 7, 8 a 9. Poté ve 13.30 hodin máme pevně zařazené volební body 80 až 83. To by tedy byly body k projednání.

Ale já se nyní optám, zda některý z poslanců, poslankyní chce využít prostor pro návrhy na změnu toho schváleného pořadu? Paní místopředsedkyně se hlásí. Takže nyní je prostor pro návrhy na změnu již schváleného pořadu 19. schůze. Prosím, máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, vážení členové vlády, vážené kolegyně, kolegové, já bych chtěla poděkovat za včerejší zařazení bodu, který jsme tady společně schválili, a to je předložení strategického dokumentu ohledně zvládnutí uprchlické vlny. Takže včera Poslanecká sněmovna schválila, že tento bod bude zařazen na pořad této schůze, ale Poslanecká sněmovna neschválila, kdy bude ten bod zařazen.

Myslím si, že je to velmi důležitý dokument, který jsme měli mít k dispozici již do konce března poté, když se tady schvalovalo prodloužení nouzového stavu o 58 dní, tak pan ministr vnitra Vít Rakušan požádal Poslaneckou sněmovnu, že tuto strategii předloží do 14. dubna. Včera jsem tady avizovala, že jsme to dostali do svých e-mailových schránek až den před jednáním Poslanecké sněmovny - za to se musím omluvit, opravdu to z organizačního výboru přišlo toho 14. dubna, a protože si organizační výbor byl vědom, že asi ne všichni poslanci to možná zaregistrovali, tak to ještě jednou poslali před jednáním Poslanecké sněmovny.

Ale já bych chtěla říct, že to, co předložil pan ministr vnitra jako šéf krizového štábu ohledně řešení uprchlické krize, není strategie. Není to ten dokument, který jsme očekávali, není to ten dokument, který jsme požadovali, takže chtěla bych vás znovu požádat, abychom dnes po prvním bodu, který tam je v rámci třetího čtení, zařadili takto důležitý bod. Předpokládám, že i ve vašich krajích rezonuje tento problém, že máte co přinést a říct k té strategii, k dokumentu, který v současné době je předložen a není strategií, abychom tady co nejdříve strategii řešení uprchlické krize měli. V současné chvíli nemáme a nevíme, co tady bude za dva měsíce, co tady bude za půl roku, co tady bude za rok. O tom je strategie.

Zároveň určitě vnímáte problémy starostů, starostek, hejtmanů, který každý den z regionů rezonují. To znamená, že systém, HUMPO například, je to ten informační systém, kam se mají vkládat informace o ubytovatelích a o ubytovaných, tak nejenom že pracně se tam ta data dávají, tak například teď se stalo, že všechna ta data zmizela, takže data nejsou. To, že tento systém má být propojen se systémem cizinecké policie a do současné chvíle to není, tak to je druhá věc.

Ještě je nutné tady říct jednu důležitou věc, že kraje vkládají informace do informačního systému ohledně ubytovatelů, ale pak máme fyzické osoby, které ubytovávají, ty dostávají finanční částku zhruba těch 12 000 korun, a to zase tento systém je pod Ministerstvem práce a sociálních věcí a ten systém ještě podle informací, které mám, do současné chvíle nebyl spuštěn.

To, že kraje volají po tom, že do dnešního dne nevědí, kolik lidí mají na svém území, a potřebují mít tyto data, aby mohly následně řešit, kolik potřebují míst v mateřských školách, základních školách, kolik potřebují pediatrů, praktiků a ohledně zaměstnanosti - to se tady neustále opakuje, ale pořád se to nezlepšuje a pořád ta data kraje nemají. Včera zároveň přišla informace, že se pan ministr vnitra shodl s hejtmany na třech objektech vhodných pro ukrajinské Romy, že jeden objekt by měl být ve Středočeském kraji, druhý na Vysočině a třetí v Jihomoravském kraji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP