(18.20 hodin)

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji za slovo. Jsem rád za tuhletu ekonomickou debatu. Tabulku od Eurostatu jsme si vyjasnili a vyřešili, za to děkuju.

A teď ke konzistentnosti politiků a politiky. Vy, teď jsem se na to znova díval, omlouvám se, ale vy v těchhletěch věcech nejste konzistentní, pane ministře, a bude to platit i na pana zpravodaje, protože když jste v opozici, tak vždycky navrhujete právě snižovat nebo rušit daně. V minulém volebním období to byla daň z převodu nemovitosti neboli daň z nabytí nemovité věci. To jste navrhli čtyřikrát. Čtyřikrát jsem hlasoval pro to, aby se to zrušilo. Bylo to zrušení té superhrubé mzdy. V momentě, když jste ve vládě, teď se zase vracím zpátky, tak jste daň z nabytí nemovité věci, tenkrát z převodu nemovitosti, zvýšili ze 3 na 4 %, byl to rok tuším 2012, 2013. Teď mě nechytejte za slovo. Teď, když to snížení daní, byť dočasné, které tady aplikuje šestnáct států Evropské unie, by pomohlo, a vy sám jste řekl v covidové krizi: Kdo rychle dává, dvakrát dává, takže to, že něco přijde za tři měsíce, tak je otázka, jak to těm lidem pomůže, protože tahleta krize je bezprecedentní, to tak je, a je potřeba nějaké rychlé opatření, tak najednou zase proti tomu, byť dočasnému snižování daní jste. A já tady mluvím o konzistentnosti. Vidíte? Já jsem byl pro snížení daní nebo jejich zrušení, ať už jsem byl v koalici, nebo v opozici. O tom... (K řečnickému pultu přichází ministr Stanjura a bere si zapomenutý podklad.) Jo, já jsem to nečetl, to je váš nějaký ten. Já jedu spatra, já vám nečtu materiály. Takže o to tady jde - o konzistentnost postojů. Prostě buď člověk k tomu má nějaký postoj, ať už je v opozici, nebo v koalici... (Předsedající: Čas, pane poslanče.) No dobře, tak já jsem teď tady nemohl mluvit, protože pan ministr si tady vzal nějaké zařízení. Ale dobře, já se přihlásím znova.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji za spolupráci. Nyní pan ministr Zbyněk Stanjura. Připraví se pan ministr Martin Kupka s faktickou poznámkou. Prosím.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Já jsem konzistentní v tom, že preferuji, pane poslanče Nachere, prostřednictvím pana předsedajícího, trvalá řešení. V příštím tisku navrhujeme zrušit silniční daň tam, kde to jde. To je trvalé opatření. A je to vlastně stejný krok, jako když jsme zrušili daň z nabytí nemovitosti. Je to daň, která je komplikovaná, byrokraticky náročná, která zaměstnává stovky úředníků a má poměrně malý výnos. Takže to je přesný příklad. Ruším agendu, pak můžu rušit i pracovní místa. Já jsem konzistentní - budu mluvit jenom o sobě - třeba ještě tím, že jsem pořád ve stejné politické straně, aniž bych cokoliv jiného naznačoval, už jednatřicet let.

Ale k debatám- to, co popisuje paní poslankyně Peštová: fakt z nás nedělejte hlupáky, prostřednictvím pana místopředsedy. My do těch obchodů taky chodíme, s lidmi mluvíme. To, co popisujete, je přesně přesný efekt inflace, to, co popisuje pan poslanec Foldyna. A já jenom tvrdím, že opatření, se kterými přichází hnutí ANO, tu inflaci zvýší a prodlouží. A myslím si, že pokud jsem přesvědčený, že to takhle je, že pro takové návrhy nemám hlasovat, ale mám udělat všechno pro to, abychom inflaci snížili a zkrátili dobu, po kterou je tak nepřijatelně vysoká. Nikdo neobhajuje stávající výši inflace. Já jsem jenom popsal některé příčiny, proč máme vyšší inflaci, než je průměr v Evropské unii. Je to díky chybné rozpočtové politice minulé vlády. I tak by byla vysoká, i bez chybné politiky, kdybychom byli na průměru, by to bylo 7,8 %. Ale kroky, které jsou navrženy, zvyšují ve finále tu inflaci a prodlužují dobu, kdy inflace je vysoká, za cenu desítek miliard okamžitých nákladů a za cenu jednotek miliard ve splácení každý další rok. A to je všechno.

A já jsem se ptal, kdo z ekonomů tyto vaše šílené ekonomické nápady podporuje? Nikdo. (Velký potlesk z pravé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou pan ministr Kupka, poté pan zpravodaj Vojtěch Munzar. Prosím.

 

Ministr dopravy ČR Martin Kupka: My jsme se tady před chvílí dozvěděli, že vlastně dluhy není vůbec potřeba řešit, jako by nebyly, a koho se týkají ty dluhy. Chci jenom připomenout, že za dluhy Česká republika zaplatí v letošním roce 50 miliard korun. To je dluhová služba, kterou zaplatit musí, která se odráží v rozpočtu každého roku. 50 miliard korun je rozpočet ŘSD. To je 50 kilometrů dálnic, přeloženo do konkrétní, viditelné podoby. Takže pokud chcete tady dál volat po tom, že není potřeba řešit dluhy a že nemusíme brát ohled na žádnou miliardu, tak to tedy na druhou stranu znamená, že země nepostaví spoustu důležitých věcí od škol, nemocnic, dálnic, silnic, železnic. Tak to tedy v žádném případě nemůže žádný soudný ekonom, který má alespoň základní rozhled, připustit, tenhle typ uvažování. To dokonce ani ti, kteří se otevřeně přiznávají a hlásí k levici, zodpovědně neříkají, že dluhy není potřeba řešit.

K tomu, kdo poslouchá nebo neposlouchá ty, kteří mají aktuálně problémy - samozřejmě že od první chvíle jsme to byli se Zbyňkem Stanjurou my, kdo jednal s konkrétními dopravci a sledoval jejich konkrétní problémy a odpověď na aktuální situaci. A protože to bylo potřeba řešit okamžitě, okamžitě přijít s pomocí, následoval odklad splátek DPH i odklad splátek silniční daně a další kroky, které reagují reálně na tu situaci.

A když hovoříte o tom, že bychom měli zastropovat ceny pohonných hmot, tak tam, kde to udělali, to pro ně znamená dramatické otřesy. V Maďarsku na pumpách dohlížela policie, aby nedocházelo k ještě dramatičtějším scénám. Palivo docházelo v Maďarsku, palivo docházelo i v Polsku. Když se podíváte na to, jaká je reálná situace pohonných hmot, ceny všude na západ od nás jsou vyšší. Je to prostě tak. A to, že se podařilo udržet ceny... (Předsedající: Váš čas, pane ministře.) ... pohonných hmot na uzdě i při dramatickém růstu, je prostě jeden z podstatných kroků této vlády. (Tleská ministr Baxa.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní pan zpravodaj Vojtěch Munzar a připraví se pan poslanec Jan Bureš s faktickou poznámkou. Prosím.

 

Poslanec Vojtěch Munzar: Děkuji, pane předsedající. Udělal jsem si v debatě spoustu poznámek, ale svou faktickou chci reagovat na pana poslance Janulíka, vaším prostřednictvím, který tady za frenetického potlesku poslanců hnutí ANO řekl, že dluh je jenom něco takového fiktivního, co nás vůbec nemusí zajímat. Musím říct, že jsem z toho pochopil, že vám je skutečně jedno, jaké bude zadlužení našeho státu, což znamená občanů České republiky. Když pominu, že skutečně vysoké dluhy vedou k pokračování inflace a prohlubování inflace, tak minimálně když se podíváte do státního rozpočtu, tak tam najdete položku Obsluha státního dluhu, která se s každým dalším zadlužením zvyšuje. A znamená to, že daňoví poplatníci každý rok České republice musí zaplatit ze svých daní úroky z dluhů, které máme z minulosti. Takže opravdu ani finančně, ani fakticky dluhy nejsou fiktivní záležitost. Já bych poprosil pana Janulíka, vaším prostřednictvím, aby toto své tvrzení vzal zpátky, protože vsugerovávat našim občanům představu, že dluhy jsou jenom něco fiktivního, vsugerovávat jim, že vláda má vlastně nějaký kouzelný měšec, který stačí otevřít, že tam vznikají nějak samovolně peníze a stačí vládě, aby je otevřela a dala lidem další a další peníze, to prostě není pravda. A z mého pohledu je to opravdu velký zásah do společnosti, protože vy je skutečně vedete k nesprávným ekonomickým úvahám. Dluhy, které vznikají, se musí platit, musí se z nich platit úroky. A pokud tady budeme mít pokračování těchto dluhů, tak to zaplatíme my všichni, hlavně střední třída, právě i v tom, že se jim bude snižovat hodnota jejich výdělků a hodnota jejich úspor díky pokračující inflaci. (Tleskají ministr Baxa a ministr Kupka.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám. Přečtu zrušení jedné omluvy. Pan poslanec Zlínský od 18.30 ruší omluvu z dnešního dne.

Budeme pokračovat ve faktických poznámkách. Nyní vystoupí s faktickou poznámkou pan poslanec Jan Bureš, připraví se pan ministr Válek, potom pan poslanec Patrik Nacher. Prosím.

 

Poslanec Jan Bureš: Děkuji. Vážené kolegyně, kolegové, mě tedy, musím říct, taky docela šokovalo, když jsem tady slyšel ty neuvěřitelné výroky o tom, že dluhy jsou fiktivní záležitost a ve své podstatě je úplně jedno, jestli máme zadluženost 40 %, 80 %, 120 %. Já si myslím, že si nemáme brát příklad z vlád různě po světě, ale měli bychom se k penězům, které máme svěřeny, k těm bychom se měli chovat, jako by to byly peníze naše vlastní. Mě by zajímalo, jestli pan kolega, který tady říkal, že dluhy jsou fiktivní záležitost, jestli on takhle přistupuje i ke svému hospodaření své vlastní domácnosti, jestli takovýmto způsobem chodí do banky a říká si o další a další úvěry, které by si chtěl brát na provoz své vlastní domácnosti. Já o tom silně pochybuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP