(16.50 hodin)
(pokračuje Alena Schillerová)

Myslím si, že ten hlas je velmi silně slyšet, už není jenom ze strany opozice. My jsme to začali říkat první, my jsme to dokonce udělali, ještě naše vláda, v listopadu a v prosinci, ale už prostě to slyšíme ve veřejném prostoru. Říkají to politologové, říkají to komentátoři různých serverů, které rozhodně nepatří mezi fanoušky hnutí ANO. Takže já si myslím, že vláda už by se tomu skoro měla věnovat, už nevím, jestli je to za pět minut dvanáct, nebo už je dvanáct hodin, ale ta situace je velmi vážná, samozřejmě zemědělství nevyjímaje. Vy jste to pojmenoval. To, že zítra svoláte schůzku, je chvályhodné, určitě je potřeba mluvit i se státními hmotnými rezervami. Pan Švagr je zkušený předseda těchto státních hmotných rezerv. Dá vám informace, jak jsme na tom, zda není potřeba nakupovat na státní hmotné rezervy a tak dále. Takže je to dobře, ale myslím si, že by to především mělo být téma pro ministra zemědělství a pro vládu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji paní předsedkyni a další přihlášený je pan zpravodaj. Tak ještě pan zpravodaj se hlásil s přednostním.

 

Poslanec Patrik Nacher: Já bych chtěl reagovat na pana místopředsedu Kučeru. Já si tam dělám poznámky, co můžu. Děkuji za tu část, kdy on reagoval věcně, zároveň mě mrzí takové ty osobní věci typu, jestli někdo čte ten projev, nebo už je to třikrát recyklované a podobně. Jestli jste pozorně poslouchal všechny ty projevy, tak každý z mých kolegů včetně mě jsme tady hovořili o té oblasti, ve které se nějakým způsobem pohybujeme, ať už je to o zemědělství, Jiří Mašek o zdravotnictví, kolega Vondráček o tom právním aspektu, předpokládám, že Aleš Juchelka se teď zaměří na ty věci, které se týkají sociální oblasti. A jsou to věcné věci, netaháme sem ani landsmanšaft, ani tady nikoho neosočujeme ze lži. Tak by bylo fakt možná dobré v lepším případě na to reagovat, ideálně od pánů ministrů, pokud tady budou, v horším případě nereagovat, ale začít jako říkat, jestli tady někdo něco čte, a tím jako dehonestovat toho člověka - taky víte, že já se snažím mluvit spatra, měl jsem to napsané, protože jsem tam občas někoho citoval nebo cituji nějaký názor právníka na to, jestli je možné 30 dnů nebo víc, tak se do těch papírů podívám - to už mi přijde opravdu jako zbytečná malost, zvlášť když jste měl co nabídnout z hlediska obsahu týkajícího se toho zemědělství. Tolik poznámka.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. A další přihlášený je pan Aleš Juchelka. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Já moc děkuji, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já moc děkuji, že se konečně dostalo i na obyčejné, řadové poslance, kteří nemají přednostní právo a tady si vyčkali tu řadu, i když mnohdy vyskakovali z lavic, aby mohli něco říct. Já samozřejmě nemám ten luxus přednostních práv, i když to nijak nerozporuji, a mohu už konečně tady na tento mikrofon položit dotazy, ale i trochu polemizovat s vládou a s tím, co tady bylo jejími představiteli dnes řečeno. Budu reagovat na proslov pana vicepremiéra a ministra MPSV Mariana Jurečky, který sám ve své řeči se pochválil, jak mu ta pomoc pro občany šlape a jede jako po másle, takže nyní tady mám některé body.

Takže pane ministře, první bod. O 40 000 více žádostí o příspěvek na bydlení? To se opravdu tímto chlubíte? To chcete říct, že to skutečně stačí tady v této situaci? Vy si opravdu myslíte, že příspěvek na bydlení pomůže občanům s nárůstem cen pohonných hmot? Že příspěvek na bydlení pomůže občanům s nárůstem cen potravin? Bohužel nepomůže. Příspěvek na bydlení je jediný instrument této vlády, který jste občanům nabídli, možná ještě mimořádnou okamžitou pomoc, ale ta také není moc valná. Jinak opravdu nic.

Druhá věc, která zazněla dnes tady z úst pana ministra práce a sociálních věcí, je: zvalorizovali jsme důchody. Co to je? Jak vláda zvalorizovala důchody? To je zákonný rámec, který je automatem a který automaticky navyšuje ty důchody, pokud se překročí v pěti měsících nějaká část procenta inflace. A tento zákonný rámec pravděpodobně docílí toho, že se budou navyšovat důchody v tomto roce ještě dvakrát, a to pravděpodobně v červnu a také v listopadu. Snad nemyslíte vážně, že tady toto se prodává jako nějaký sociální úspěch této vlády ohledně navyšování cen? To je zákon, to prostě a jednoduše musíte udělat.

Že jsou plošná opatření populistická a líbivá? Tak to také zaznělo dneska z úst pana ministra Mariana Jurečky. Jediné země v Evropě, které nemají plošnou podporu na boj s inflací, jsou Lucembursko, Belgie - pardon, Dánsko a Česká republika. Ostatní ano. Já mám tady takovouto tabulku (ukazuje), kde právě se týká věc snížení DPH, zastropování cen anebo ta třetí pomoc, o které před chvilkou mluvila exministryně Schillerová, a to jsou přímé dotace, plošné dotace domácnostem a také firmám. Jediné tři země - a samozřejmě jako ostrůvek uprostřed Evropy je Česká republika, která plošně nepomáhá vůbec. Plošně pomáhají Belgie například, Bulharsko, Finsko, Chorvatsko, Francie, Velká Británie, Německo, Nizozemí, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Rumunsko, dokonce i Švédsko, a samozřejmě my v žádném případě ne. A to je jenom to, co jsem četl z hlediska snížení spotřebních daní anebo DPH. Různé formy tady této pomoci, a já tu tabulku vám klidně přepošlu, tam se můžete samozřejmě inspirovat.

A já bych neřekl, že by to znamenalo, že všechny tady tyto vlády těchto evropských zemí jsou populistické. V žádném případě. Znamená to tedy podle vás, pane ministře, že tam vládnou populisté, nebo jsou to spíše vlády, které si uvědomují vážnost situace se zdražováním všeho a dělají opatření, která pomohou? Já si myslím, že to je spíše to druhé. Nevidím je ve Francii, populistické vlády, ani v Belgii, ani v Německu, ani v Rakousku. Česká republika má bohužel tedy v tomto kontextu vládu - a nebojím se to označit a říct - asociální. Pomáhat všem lidem, to je důležité. Všem lidem v České republice. Pokud například zastropujeme ceny pohonných hmot, no tak tím pomůžeme nejen českým občanům, ale také válečným uprchlíkům, kteří také potřebují načepovat benzin nebo naftu do svých aut. Pokud třeba snížíme DPH na potraviny, tak za méně nakoupí jak váleční uprchlíci z Ukrajiny, tak i čeští občané. Není to žádný populismus, jak se nám to snaží neustále tady naznačovat tato vláda. Je to pro mnoho lidí existenciální problém a je to o vstřícnosti a empatii této vlády. Všichni okolo, Polsko, Slovensko, Maďarsko a Rakousko, dokážou zvládat krize obě dvě, jak tu uprchlickou, tak tu inflační a energetickou. U nás se jede jenom na půl plynu. Lidé teď potřebují naopak vaši rozhodnost a víru v to, že je nenecháte ve štychu. Prostě a jednoduše, vládo, jeďte na plný plyn!

Až pětině domácností hrozí pád do chudoby, někteří říkají dokonce až jedné třetině. Ten vzorec těch lidí je široký a neustále, neustále se zvětšuje a rozšiřuje, a dokonce máme už o 40 % více exekucí než na podzim loňského roku. V Ostravě dokonce již někteří poskytovatelé sociálních služeb nemají na benzin, aby se dostali ke svým klientům, a to nemluvím o nadregionálních poskytovatelích sociálních služeb. Přitom tato vláda nedoplatila krajům a obcím ještě ani korunu a všechno to táhnou ze svých vlastních rozpočtů a ze svých vlastních rezerv anebo z investic, které měly připraveny na opravu škol, cest a tak dále. Kdy to tedy bude, když to táhnou ze svých rozpočtů? Kdy tato vláda dá těmto municipalitám a krajům ty slíbené peníze?***




Přihlásit/registrovat se do ISP