(10.30 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Pomáhat uprchlíkům z Ukrajiny je podle nás správné, ale pouze přiměřeně a na nezbytně nutnou dobu a po ukončení konfliktu na Ukrajině by se měli vrátit zpět budovat svoji rodnou zemi. Ostatně to je postoj i například dánské premiérky. Dánsko je země s polovičním počtem obyvatel než Česká republika, země bohatší, než je Česká republika, a jasně dánská premiérka říká, že počítají s tím, že se uprchlíci z Ukrajiny, kteří jsou v Dánsku, vrátí zpátky na Ukrajinu. Takže postoj SPD je v souladu i s jinými demokratickými zeměmi na západ od nás. Ale vláda to vidí jinak, vláda Petra Fialy to vidí jinak. V tomto se postoj SPD zásadně liší od postoje Fialovy vlády a hnutí ANO.

Vláda stále nepřichází se zásadními opatřeními ve způsobech přijímání uprchlíků a naše republika tuto situaci nebude schopna ekonomicky a sociálně zvládnout. Naši občané mají oprávněné obavy o udržitelnost našeho zdravotního a sociálního systému, situaci na pracovním trhu, ve školství a trápí je zdražování. Fialova vláda odmítá řešit problémy českých občanů a to je špatně. Čeští občané i nadále platí kvůli nečinnosti vlády předražené ceny energií, pohonných hmot, potravin a bydlení. Chléb může stát až 60 korun, dokonce podle některých odhadů až 100 korun.

Válečný konflikt na Ukrajině má vliv i na rostoucí ceny pšenice v České republice. Ukrajina je známá jako obilnice Evropy, ale kvůli probíhajícímu válečnému konfliktu bude ohroženo její pěstování. Česká republika by proto měla podle Svazu pekařů a cukrářů zásadně omezit vývoz pšenice, jejíž cena se právě kvůli bojům na Ukrajině meziročně zdvojnásobila. Běžný chléb by tak mohl letos stát i 60 až 100 korun. Prudké zdražení pšenice dále prohlubuje problémy pekařů, kteří se potýkají s rostoucími cenami energií nebo pohonných hmot, a čelí tak existenčním problémům. Pšenice se v současné době obchoduje v průměru za 11 000 korun za tunu, přičemž loni v březnu stála tuna 5 500 korun.

Pro hnutí SPD je zcela nepřijatelné, abychom pšenici vyváželi, a doma přitom byli naši pekaři nuceni pečivo pro naše občany zdražovat. Opakovaně vyzýváme současnou vládu Petra Fialy, aby konala. Proto o tom tady hovořím. Protože vláda se chová k cizím jako k našim, ale zároveň k našim jako k cizím. A my říkáme, aby nezapomínala na naše občany. Na ty vláda samozřejmě úplně kašle. Říkám samozřejmě, protože já tuhle pětikoalici a její uvažování moc dobře znám.

Čeští občané tak platí nadále kvůli nečinnosti vlády předražené ceny energií, pohonných hmot a potravin, přestože velkoobchodní cena plynu za 14 dnů klesla zhruba o 70 %. Koaliční vláda ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Pirátů a STAN tak nechává české občany v čím dál větších existenčních problémech, přičemž i nadále se všechno pro naše občany zdražuje a naši občané chudnou.

Zde bych ještě poznamenal, že máme letos podle údajů, které zveřejnila pracovnice Sociologického ústavu Akademie věd, 40% nárůst nových exekucí v České republice ve srovnání se stavem před půl rokem. To je důsledek nečinnosti vlády Petra Fialy.

To všechno je pro SPD nepřijatelné. Vláda, která neumí řešit problémy českých občanů a kašle na ně, by měla podat demisi. Mluvím o tom v souvislosti s tou nouzí, protože vláda tady žádá vyhlásit nouzový stav. Navíc vláda lhala, konkrétně ministr vnitra Vít Rakušan, předseda STAN, když říkal, že nouzový stav se nebude dotýkat českých občanů. Na tu vaši větu, pane ministře, si vzpomínáme úplně všichni. Lhal jste, protože každý v České republice vidí, že se to dotýká postupně dokonce snad úplně všech občanů, ty důsledky toho, co děláte v rámci té současné situace. Takže jste to měl přiznat ale, vy jste to měl přiznat. Ano, bude se to dotýkat všech občanů.

Já teď nehodnotím vztah k uprchlíkům, to tady říkám jasně. My říkáme pomoci ano, ale říkáme přiměřeně a nezbytně nutnou dobu. Takže pomoci ano, to se tady shodujeme všichni. Pak se ale už neshodujeme dál v tom dalším přístupu a další realizaci nebo dalším řešení této věci. Takže o tom to není. Ale neměl jste lidem lhát, že se to lidí nebude dotýkat. Vidíte úplně všichni, že se ta situace jich dotýká.

Mimochodem zajímavé bude také si říct, a to tady má připraveno kolega poslanec, v kolika zemích je vlastně vyhlášen nouzový stav, které se potýkají s tou vlnou uprchlíků z Ukrajiny. Protože podle našich informací je to asi jenom v České republice, ten takzvaný nouzový stav. Takže to taky je ještě další věc k diskusi, že ve většině zemí ten nouzový stav vyhlášený nemají, a podle našich zatím zjištění je to dokonce pouze v České republice. Ale to nám tady třeba ještě pan ministr upřesní, proč zrovna Česká republika má ten nouzový stav.

Takže pomoc lidem v nouzi je správná. Tím spíš lidem v nouzi bez domova. Ale vláda Petra Fialy zapomíná, že lidi v nouzi, lidi na ulici, lidi v bídě a problémech máme i mezi svými občany. A tady je ten rozdílný pohled, který má SPD, protože vy na naše občany prostě úplně kašlete. Vy nejste vláda pro občany České republiky. Myslím, že už to vidí spousta občanů, a určitě vám také mnozí píší, ne že ne. Já to vím. Ale vy jste jako hluší a slepí a vy máte hlavu prostě buď někde v Bruselu, nebo někde v oblacích.

To, co žádáme, je, aby vláda nezapomínala na to, že jsou tu naši občané, kteří celý život státu platili daně, budovali hodnoty a dnes jsou někteří naprosto bezmocní kvůli zdraví nebo stáří a mnozí mají nárok na nižší sociální pomoc než někteří občané Ukrajiny. Vytvářením této nerovnosti vláda vytváří naštvanost mezi lidmi. Obecně má veřejnost za to, že nouzový stav má vládě Petra Fialy umožnit velkorysé vyhazování peněz našich občanů pod záminkou krize, kterou místo abyste mírnili, tak ji na maximum zvětšujete. Ano, a myslím, že tento názor občanů je zcela legitimní. Slyším to často.

Každá válka a každý konflikt má svoje uprchlíky a lidem v nouzi je třeba pomáhat. Je ovšem rozdíl mezi akutní pomocí lidem v nouzi a naopak velkorysými pobídkami k přestěhování do České republiky. Vláda dává plošně dávku ve výši 5 000 korun na jednoho uprchlíka a dále příspěvky na ubytování, které postupně zvyšuje dnes až na 12 000 na domácnost. Podle našich zjištění je ta dávka na jednoho uprchlíka 5 000 korun vyšší, než dávají Poláci a Slováci. Je otázkou, proč stejně vysokou dávku nedostávají naši občané, kteří jsou prokazatelně v hmotné nouzi. Jde o takzvaný příspěvek na živobytí, který se aktuálně vyplácí pro jednoho osaměle žijícího dospělého ve výši 410 korun měsíčně s tím, že taková osoba si navíc své životní náklady na rozdíl od uprchlíků hradí sama.

Znám případy našich důchodců, kteří mají nájem na ubytovně vyšší, než je jejich důchod, a po léta se nezmohli ani na příspěvek na ubytování. Jak vysvětlíte 75leté důchodkyni, pane ministře vnitra Víte Rakušane, která celý život dřela, že ona nedostane ani tisícovku jenom proto, že majitel ubytovny, kde žije, nesplňuje nějakou byrokratickou podmínku? Na straně druhé dostane tisíce za ubytování rodina, kde třeba manžel pracuje a vydělává desítky tisíc měsíčně.

Určitě bych byl rád, jestli vůbec budete reagovat, abyste to zase nepřevracel tím, že chci tady zjednodušovat podmínky na ubytovnách. To nebyla pointa té věci. Naopak my tady navrhujeme zákon na ukončení zneužívání dávek nepřizpůsobivými. Teď mluvím o těch skutečně potřebných a porovnávám tu výši té podpory, kterou jim dáváte. Takže to není o nějakých podmínkách. Protože vy to vždycky tak jako demagogicky překroutíte tím svým směrem, přestože to nikdo nemyslí. (Ministr Rakušan - poznámka mimo mikrofon.) A neříkejte mi, že si to mám nechat. Mluvte když tak na mikrofon. Zároveň když tak vysvětlete ty vaše sponzory konečně a pana Polčáka. To by bylo ideální. Na to ale svoláváme už mimořádnou schůzi a shromažďujeme podpisy. Takže to je ta pointa. Proč si za setkání s poslanci SPD účtoval 47 000 na hodinu, aniž nám to řekl? To je přece to, co byste měli vysvětlit, proč to děláte v hnutí STAN. Takže mi neříkejte "nechte si to". Vy, prosím vás, vysvětlete vaše kauzy nejdřív. K tomu se ale nemáte. Já jsem myslel, že tady přijdete říct něco na mikrofon a zmíníte ty vaše věci.***




Přihlásit/registrovat se do ISP