(11.20 hodin)
(pokračuje Zuzana Ožanová)

Pokud by to byl vládní návrh, tak si dovolím citovat z programového prohlášení této vlády, možná to paní místopředsedkyně fakt nečetla: "Legislativní návrhy potřebné k plnění programového prohlášení budou předkládány standardní legislativní cestou." Možná by bylo dobré si přečíst například stanovisko Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, které bylo k tomuto poslaneckému návrhu zákona. Takže tento návrh zákona je poslanecký, nepředkládá ho vláda, proto nemystifikujte, prosím, lidi, že se jedná o vládou podporovaný návrh. Kdyby to vláda skutečně chtěla, už ten návrh jako vládní mohl jít a mohly tam být vychytány ty hlouposti, které tam jsou.

Na dnešní jednání bych ráda zařadila jako první bod před již pevně zařazené body bod s názvem Nedůvodnost budování cyklostezek v blízkosti jiných pozemních komunikací z důvodu péče řádného hospodáře. Obce vynakládají velmi vysoké finanční prostředky na budování cyklostezek z důvodu většího bezpečí pro všechny účastníky silničního provozu, jak motoristy, tak chodce. Moje rčení z minulého období si někteří z vás možná budou pamatovat. Tehdy při projednávání cyklistických vsuvek do zákona o silničním provozu jsem říkala, že když je někdo hlupák, je jedno, co řídí. Všichni se pouze zajímali o chudáky cyklisty jedoucí po cestě. Nikdo se nezabýval, jak k tomu přijdou chodci jdoucí po chodníku, které ohrožují cyklisté či řidiči koloběžek, kteří po chodníku nesmí jezdit, a přesto tak často činí.

Místo řešení komplexní problematiky se většina kolegů nechala přesvědčit ke dvěma základním změnám zákona o silničním provozu. První, nejvíce diskutovanou změnou je minimální vzdálenost motorového vozidla od předjížděného cyklisty. Upozorňuji na to, že se skutečně jedná pouze o boční odstup mezi motorovým vozidlem a jízdním kolem. To, že jiný cyklista jedoucí značnou rychlostí může srazit jiného cyklistu, asi autoři vůbec nedomysleli. A při objíždění chodce asi není potřeba určovat žádnou vzdálenost, je možno chodce srazit. O možném zavedení povinnosti nejvíce chránícího cyklistu, a to povinnosti mít za jízdy přilbu i pro cyklisty starší 18 let, nechtěl nikdo slyšet.

Nicméně dnes mě zajímá více opomíjená změna, která byla ve stejném pozměňovacím návrhu. Nejdůležitější v tomto případě je slovíčko ledaže. Cituji ustanovení § 57 odst. 1 zákona o silničním provozu: "Je-li zřízen jízdní pruh pro cyklisty, vyhrazený jízdní pruh pro cyklisty, stezka pro cyklisty nebo je-li na křižovatce s řízeným provozem zřízen pruh pro cyklisty a vymezený prostor pro cyklisty, je cyklista povinen jich užít v daném místě a směru, ledaže by tím mohla být ohrožena bezpečnost nebo plynulost provozu na pozemních komunikacích." Velmi zajímavá argumentace předkladatelů, že agresivní chování některých motoristů vůči cyklistům často pramení z domnělé povinnosti cyklistů užít cyklostezku, která bývá nesprávně dovozována z nešťastného znění prováděcí vyhlášky. Chtěla bych říct, že to nebylo dovozováno z vyhlášky, takto zněl zákon a předkladatelé ho zjevně nečetli. Promiňte, protože pár chodců porušuje pravidla provozu na pozemních komunikacích a místo po chodníku jde po cyklostezce, tak prostě najednou si cyklista řekne: Ano, já můžu jet po cestě, tak jedu - víte, co se stalo? Jedu takhle do Bohumína do nemocnice po cestě, po které jede dost aut, vedle je chodník, cyklostezka, prázdná, a cyklista - hádejte, kde jede - jede po cestě. Takže ledaže pár kilometrů předtím musel z té cyklostezky sjet. Tam je tak šílený provoz, že jeden, dva chodci za hodinu ho omezili a on musel jet po cestě. Proč potom obce vrážejí peníze do budování cyklostezek, když nejsou potřebné? Proč budovat cyklostezky?

Vážení přátelé, doporučuji zvážit návrat ke zdravému selskému rozumu a říct, že ne slovíčko ledaže do zákona, ale prostě pokud tam cyklostezka je, ať po ní cyklista jede. Nebo taky můžeme říct, že řidič motorového vozidla by mohl říct, že je pro něj nebezpečné jet po cestě, tak proč by nemohl jet po chodníku? To je úplně stejná logika. (Předsedající: Váš čas.) Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Než udělím další slovo, pouze pro pořádek říkám, že je-li přihlášen poslanec nebo poslankyně k pořadu schůze, má to sloužit k odůvodnění zařazení bodu, nikoliv jako reakce na předchozího řečníka. Nyní paní místopředsedkyně Olga Richterová. Prosím.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Velmi děkuji, pane předsedající. Přála bych si, aby to kolegům z hnutí ANO došlo, že jde o 191 miliard korun, kde generální ředitelka té příslušné pracovní skupiny, paní Céline Gauer, připomněla, že nám vlastně vůbec Národní plán obnovy schválili jen proto - a teď cituji - že v něm byl uveden jasný závazek, že například střet zájmů bude vyřešen před první žádostí o platbu.

Takže my nyní jsme měli projednávat zákon, který nám spolu s dalšími - já jsem už uvedla, že jde přece o celou sadu zákonů proti praní špinavých peněz a protikorupčních zákonů - které naše vláda musí teď rychle projednat, abychom dostali ty peníze. A protože Evropská unie a Evropská komise hlídá, kam těch 191 miliard korun půjde, hlídají tyto peníze evropských daňových poplatníků - v tom jsou i naše peníze a je to v našem zájmu, že to takto hlídají, je to správně - tak nám dali konkrétní návod, jak to udělat, a teď já cituji z aktuální přílohy prováděcího rozhodnutí Rady o schválení posouzení plánu pro oživení a odolnost Česka. Týká se to přímo specificky naší země a v té reformě číslo 5, která je nazvána Kontrola a audit, se jasně píše, že tato reforma zahrnuje několik opatření na ochranu finančních zájmů Unie, tedy to hlídání, jestli jsou dobře nastavené podmínky v zemi, kam ty peníze půjdou, a zejména, za prvé, zlepšení vnitrostátního kontrolního systému s cílem předcházet situacím střetu zájmů, odhalovat je a napravovat.

Pak jsou tam vyjmenované ještě tři další nezbytné součásti té sady zákonů proti praní špinavých peněz a protikorupčních zákonů, zajišťujících rovné hrací pole ve všech sférách naší země. A teď to podstatné - ta reforma má být dokončena do 30. června tohoto roku, 30. června 2022, a všechny tyto milníky - nečetla jsem úplně všechny - musí být splněny před předložením první žádosti o platbu Komisi. Věnuje se tomu velmi podrobně moje paní kolegyně Lucie Potůčková ze STAN, přesně těm 191 miliardám, a v první platbě by mělo jít o částku ve výši zhruba 1 miliardy euro.

Na tom chci upozornit, jak závažné téma to je, které vy obstruujete, které vy blokujete, a zákon o střetu zájmů, kterému se my jako Piráti a my jako celá vláda, která je protikorupční a zasazuje se o právní stát a férové právní prostředí, tak nám na něm natolik záleží, že nás svým dnešním obstruováním nezastavíte. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní eviduji dvě přednostní práva, která jsou přihlášena. První je pan předseda Michálek, potom paní předsedkyně Schillerová. Máte slovo.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, dnes jsme se zde sešli v 9 hodin, abychom projednali návrh novely zákona o střetu zájmů. Máme 11.30 hodin a doteď nemáme schválen pořad schůze. (Hlas z pléna: Nezdržuj!) Jakým způsobem může takhle efektivně fungovat firma? (Poslanci tleskají.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Prosím, nepokřikujte po sobě.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji, že mně kolegové z hnutí ANO tleskají, konečně nějaká podpora. Ale my tady jsme dneska 5 hodin a už 2,5 hodiny jednáme o programu schůze, takže to je jasná obstrukce. Vzpomeňte si na to, co jste slibovali voličům. Tohle jste slibovali voličům: (Ukazuje mobilní telefon.) Tady je na obrázku pan Andrej Babiš, má takový úporný výraz a drží jakéhosi kravaťáka, co má místo hlavy smajlíka a říká blablablabla. Je u toho velký nápis: Makat a neblábolit.

Dneska už jsme víc jak polovinu nebo polovinu času jsme problábolili tím, že jsme neřešili, co dneska máme řešit, střet zájmů, ten kolosální střet zájmů, a místo toho zde v podstatě bráníte zájmy svého šéfa tím, že předkládáte pozměňovací návrhy, které víte, že se dneska nestihnou projednat, a rozhodně ne v takovémto rozsahu. Takže, prosím vás, ideální by bylo, kdyby sem přišel Andrej Babiš jako zachránce, přišel sem, jak tady má sedět v Poslanecké sněmovně, a udělal přesně to, co voličům slíbil, čili odchytil tyto blábolící politiky v kvádrech s hlavou místo smajlíka, odchytil je, zachránil je a začali jsme konečně projednávat to, proč jsme se tady dneska sešli. Pojďme pracovat pro občany, pojďme jednat podle programu a prosím, přestaňte už obstruovat program schůze ke střetu zájmů. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP