(10.40 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, je důležité si opět připomenout, že jde jenom o obstrukce, které mají zmařit projednávání zákona o střetu zájmů. A proč je tak důležité schválení vymahatelného zákona o střetu zájmů? Ten je totiž zásadní i pro Národní plán obnovy. Takže co dělá hnutí ANO? Hnutí ANO dnes ohrožuje miliardy eur pro Českou republiku.

Asi bude dále pokračovat v obstrukcích, ale věřím, že přispěji k tomu, aby si to třeba hnutí ANO rozmyslelo. (Potlesk z řad pětikoalice.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní je řádně přihlášený k programu schůze pan poslanec Pavel Růžička. Máte slovo.

 

Poslanec Pavel Růžička: Vážený pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, vážený člene vlády. Navrhuji zařadit nový bod na dnešní program schůze, a to sněmovní tisk 182, jako bod číslo 1 této schůze, před již zařazené body.

Já tady velice děkuji paní místopředsedkyni Poslanecké sněmovny paní Richterové, prostřednictvím pana předsedajícího, protože si myslím, že jediný, kdo to tady obstruuje, je ona. Předpokládám, že bude vystupovat za každým poslancem, který bude dávat... (Slabý potlesk z řad hnutí ANO.) ... nějaký návrh na změnu pořadu schůze. Ten můj návrh je velice aktuální, protože se jedná o situaci na Ukrajině, a nevím, co by mělo být v současné době důležitějšího než řešit věci, které se týkají obrany. Takže možná kdyby si paní místopředsedkyně radši místo toho studovala jednací řád a učila se, jak má bez problémů řídit schůzi, aby z toho nebyla ostuda, tak tady vystupuje... (Opět potlesk z řad hnutí ANO.) ... jako papoušek a papouškuje prostě to, co už jsme tady stokrát slyšeli.

Takže tato Informace o schválení vyslání sil a prostředků rezortu Ministerstva obrany v rámci sil rychlé reakce na území členských států NATO v souladu s aktivními (aktivovanými?) předběžnými obrannými plány NATO vládou České republiky, je to vládní věc, jedná se o materiál informačního charakteru a myslím, že s ohledem na situaci by měl projít diskusí na plénu Poslanecké sněmovny. Úvodem bych rád představil, možná i pro paní místopředsedkyni Richterovou, protože ona se moc neúčastní komise na kontrolu vojenského zpravodajství, co jsou to síly rychlé reakce NATO.

Síly rychlé reakce NATO jsou speciální mnohonárodní jednotky, které Alianci slouží, pokud je okamžitě nutné zasáhnout kdekoli na světě. Jednotky jsou připraveny vykonávat různé druhy misí, včetně civilní ochrany, mírových operací nebo použití síly. Síly rychlé reakce NATO se skládají jak z pozemního, námořního, tak i leteckého kontingentu, dokonale vybavené, flexibilní, interoperabilní - síly rychlé reakce jsou jednotkami pro 21. století. Dvě nejdůležitější vlastnosti sil rychlé reakce jsou: přizpůsobivé složení jednotek, kdy konkrétní složení a výbava vyslaných sil bude vždy záviset na podmínkách dané operace. NATO bude v rámci sil rychlé reakce usilovat o operativní vyslání jednotek, jejichž nasazení bude nejefektivnější, schopnost se rychle dopravit a zasáhnout kdekoli na světě, a to v limitu od 5 do 30 dní.

Síly rychlé reakce jsou schopny samostatně plnit vojenskou misi, mohou však sloužit i jako součást dalších jednotek NATO. Síly rychlé reakce jsou vybaveny tak, aby mohly bez zásobování působit samostatně až po dobu jednoho měsíce. Na rozdíl například od misí NATO v Bosně, síly rychlé reakce trvale nepůsobí na jednom místě - jsou vysílány pouze tam, kde je to třeba, a na dobu nezbytně nutnou, než misi převezmou stabilizační jednotky. Síly rychlé reakce jsou složeny z částí jednotlivých armád členských států NATO. Národní složení sil rychlé reakce bude rotační, všechny jednotky budou nicméně procházet nejprve náročným výcvikem, aby mohly být v mezinárodních armádních silách.

Od roku 2012 síly rychlé reakce rotují každých dvanáct měsíců, tak i když jsou složeny funkčně ze stále stejných jednotek, jejich národní obsazení je každý rok jiné. Síly rychlé reakce v rámci NATO fungují také jako základní element transformace Aliance, protože svými vyspělými vojenskými schopnostmi bude udávat směr dalšího vývoje vojenských sil, což si myslím, že vzhledem ke konfliktu na Ukrajině - a tak jak pan poslanec Žáček, prostřednictvím pana předsedajícího, tady mnohokrát vystupoval - si myslím, že toto je velice důležitý bod, který by měl být zařazen, a všichni poslanci by měli se seznámit s tím, co Česká republika je schopna v rámci Aliance nabídnout.

Já jsem rád, že jsem vyčerpal čas, a děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, pane poslanče, za respektování času, a s přednostním právem paní místopředsedkyně Richterová. Prosím.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Vážené paní kolegyně, vážení kolegové, přeji krásný den, a jenom opět připomínám, jsou to čistočisté obstrukce hnutí ANO. Mají zmařit projednávání zákona o střetu zájmů, a to proč? Protože vymahatelný zákon o střetu zájmů, který je zásadní i pro Národní plán obnovy, který potřebujeme schválit v upravené, naší vládou navrhované podobě, je klíčový pro to, abychom mohli čerpat miliardy eur pro Českou republiku, tak tento zákon vadí předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi, a já vím, že je to pro vás nepříjemné slyšet pravdu, že si tady budete vymýšlet různé zástupné malicherné věci, ale já ji budu říkat.

Pravda je, že vy blokujete i body, které sami navrhujete. Například to, co se týká kybernetiky, mohlo být dneska projednáno jako čtvrté, kdybyste dnes neobstruovali. Vy se tváříte, že to navrhujete, přitom to sami blokujete. Takže ano, zákon o střetu zájmů a miliardy eur pro Českou republiku jsou ohroženy obstrukcemi hnutí ANO. Děkuji. (Potlesk z řad pětikoalice.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní je řádně přihlášen do rozpravy, ne do rozpravy, ale k pořadu schůze, pan poslanec Jaroslav Bžoch, kterého zde nevidím, v tom případě přihlášku dávám na konec. A nyní vystoupí k programu schůze pan poslanec Aleš Juchelka a připraví se paní poslankyně Klára Dostálová. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Moc děkuji, vážený pane místopředsedo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já tady čistočistě chci říct, že vystupuji právě kvůli tomu, že mi včera bylo znemožněno interpelovat pana ministra práce a sociálních věcí, a právě proto potřebuji, a je to velmi nutné i pro všechny, kteří žijí v České republice, prodiskutovat právě o tom bodu programu, který budu navrhovat a pevně věřím, že tady tento bod programu, který bych chtěl navrhnout jako první před již pevně zařazené body, bude schválen právě hlasy poslankyň a poslanců.

Myslím si, že je potřeba probrat situaci, ve které se ocitají lidé navyšováním cen energií, pohonných hmot, potravin ve srovnání s okolními státy, které jednoduše pomáhají plošně na rozdíl od nás. Jako plošnou pomoc snížením spotřební daně o korunu padesát u pohonných hmot nemůže brát samozřejmě nikdo vážně. Toto opatření vlády je komické a je výsměchem všem spotřebitelům, když v okolních státech jsou levnější pohonné hmoty třeba až o 10 korun.

Proto jsem tento bod, kterým jsem chtěl včera interpelovat ministra Mariana Jurečku, nazval Asociální opatření vlády jako reakce na rostoucí ceny. Dovolte, abych tento svůj bod alespoň krátce představil a tím vás požádal o hlasy na zařazení tohoto bodu, poněvadž pro řadu lidí je už situace skutečně zoufalá. Jaká ta opatření jsou? Je to příspěvek na bydlení. Bohužel nestačí, a i přesto, že byl rozšířen, u těch, kteří na něj dosáhnou, je to zlomek z avizovaných vyšších statisíců. Statisticky si o něj požádalo o 40 000 lidí navíc, nicméně ani s mimořádnou okamžitou pomocí neřeší rodiny, kdy je třeba jeden z rodičů doma s dítětem a před očima mu stoupají ceny potravin, pohonných hmot a energií. Pokud navíc ještě přišel třeba od banky nový úrok na hypotéku po jeho fixaci, tak na jejich bydlení je to opravdu pro řadu lidí a rodin likvidační. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP