(17.30 hodin)
(pokračuje Miloslav Janulík)

Toto považuji za - jak říká básník - umřelé hvězdy svit a zborcené harfy tón. To vzniklo v určité době, dneska už to tak asi podle mě už ten smysl fakt nemá, nebo asi tedy v nějakém horizontu - nechci malovat čerta na zeď, ale myslím si, že nás další vlna, minimálně jedna, možná víc, já nevím, čekají - jestli to bude léto, podzim. Ale my už jsme si vyzkoušeli, jak to proočkovat, protože pak zas, jakmile přijde nějaká agresivnější varianta a začne to dopadat na lidi, oni okamžitě zjistí, že očkování je dobré, a zase se budou chtít očkovat. To je podle mě otázka času. Teď už to samozřejmě v médiích opadlo, teď je jiné téma, že už covid prostě není tématem, takže už to lidi neděsí, a už ti odpůrci nebudou tak významně odporovat, ale my už jsme si to ověřili - víme, jak se ta centra dají udělat, jak se to dá rychle proočkovat, praktici se docela dobře zapojili a tak dál.

Takže já si myslím, že asi v nějaké podobě, jak řekl smířlivě pan ministr, by bylo dobré to nějak asi dopracovat a do nějaké podoby to dát, protože by to byla taková pojistka nebo budeme nachystáni na věci příští. To určitě, proč ne, ale posuzujme to prizmatem toho, co bylo. A jak říkám, některé výroky, co jste tady třeba na tomto místě, jak stojím já, vyslovili, byste si měli přečíst a podívat se do těch zápisů, co bylo třeba před rokem nebo rokem a půl nebo před půl rokem, a trošku sebereflexe by to také chtělo. My opravdu tímto způsobem nechceme jít, protože je nás tady dost těch, co jsme slíbili spondeo ac polliceor, takže teď jde o to, abychom byli trošku nějak připraveni.

Mě opravdu mrzí, že vůbec neprobíhá očkovací kampaň, to jsme fakt podcenili. A protože když nestojím tady, jsem v ordinaci a vím, že opravdu vznikl takový klamný pocit, že ono to vlastně není potřeba, protože ono to nějak vymizelo. No, přátelé, nevymizelo to, to ani omylem, my ty lidi jenom netestujeme. Vím ze svého okolí o lidech, kteří jednoznačně příznaky mají, netestují se, nehlásí se to nikam, nikde se to neobjevuje v systému, oni nám propadávají systémem, ÚZIS to tam prostě nemá a mít nebude, takže jak říkali kolegové, vynásobme si ty počty čtyřmi. A tady to jásání a ukazování křivek na ČT1, to je v podstatě štvavá vysílačka - tam ukazují, jak to krásně klesá, a vzbuzuje to v lidech dojem, že ono už je to vlastně za námi a nic nebude. A teď se ještě oteplí, bude léto a v létě, jak známo, se nám virózy vždycky trošičku utlumí. Ale znovu říkám, ta infekce - kolegové to řekli správně - s námi je, bude a zůstane, věřím, že se dopracujeme sezonního očkování, ale ona mění charakter. Opravdu mění charakter, protože tak, jak studie byly ze začátku, že těhotné nějakým způsobem těhotenství chrání, ta hormonální nebo jejich imunologická situace - už je to nechrání. Opravdu, tolik covidu u těhotných nikdy nebylo a říkám, důsledky postcovidových syndromů jsou mnohdy fatální. V lidech vznikl pocit, že to vlastně žádný problém už není, a když na to potom narazí nebo se s tím setkají tváří v tvář, tak samozřejmě v lidské psychologii vždycky je někoho z toho obvinit. Nikdy člověk neřekne: Já jsem pitomec a měl jsem se jít očkovat. Každý řekne: Za to můžou doktoři, ti jsou samozřejmě na ráně. To jsou biologické zákonitosti a ty nikdo nezmění.

My jenom můžeme do toho nějakým způsobem zasáhnout třeba touto novelou. Já bych také prosil třeba o to, aby se to nějakým způsobem přepracovalo, také bych prosil o to, aby to bylo lidské. Když ukážete kterémukoliv praktikovi z ordinace znění té novely, on si ho přečte, tak spáchá sebevraždu, protože to je tak hrozně napsané... Vždycky, jak se toho zmocní právníci - a oni jsou tam asi furt ti stejní na tom ministerstvu - tak to je vždycky tak strašně nevstřícné, že to člověk přečte pětkrát a vůbec moc nepochopí, co tím vlastně básník chtěl říci. I za to bych plédoval, aby ty věci byly napsány tak, jak se zákony píšou, ale nějakým řekl bych lidštějším a srozumitelnějším způsobem, abychom pochopili, co tím chce zákonodárce říci, protože já tedy nemám pocit, když si to přečtu jakožto zákonodárce, že bych zrovna tohle tím chtěl říci, protože si to přečtu pětkrát a úplně moudrý z toho nejsem. To bych také chtěl, aby to bylo, myslím, že ty věci se dají popsat daleko jednodušším a kratším způsobem, abychom došli k tomu, jak říkal pan profesor Špičák - musíme si ujasnit, co chceme, k jakému cíli chceme dojít.

Než tady, jak říkal pan ministr, na podzim něco rychle horkou jehlou šít, tak to teď prostě přežvýkejme standardním legislativním procesem, jestli by ministerstvo - protože na to má odborný aparát - aby do toho ti odborníci zasáhli, tím mám na mysli legislativní odborníky, aby to zjednodušili, aby to bylo připraveno pro ty, kdo přijdou po nás, protože my už tady za nějaký čas určitě nebudeme, aby se prostě vědělo, že se tento systém dá okamžitě aktivovat a vrátit se k tomu, o čem jsem tady mluvil.

To znamená, před rokem jsme dokázali očkovat kvanta lidí a nemuseli jsme na to tuto novelu mít, ale budeme ji mít připravenou. A znovu tedy prosím, nevzbuzujme v lidech pocit, že to je za námi. Není to za námi, covid je tady. Je mnohem horší, než to vypadá. Je to jenom mediální obraz, ale ten je falešný, ten je pokřivený. Musíme prostě přesvědčit lidi, aby si minimálně třeba tu třetí dávku dávali, protože tam jsou průběhy jasné, statistiky hovoří naprosto jednoznačně, to přece všichni tady jako doktoři víme. A víme také, že existují státy, které už dávají rizikovým skupinám čtvrtou dávku. Já třeba o tom silně uvažuji, že si tu čtvrtou dám. Nepouštějme to ze zřetele. Mluvili jsme o kampaních. Rád bych, abych se ještě něčeho takového v letošním roce dočkal. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji, pane poslanče. Nyní řádně přihlášený pan poslanec Jiří Mašek, v tento moment poslední přihlášený do obecné rozpravy. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Mašek: Vážený pane předsedající, vážení ministři, dámy a pánové, já bych se také pokusil trochu přispět do diskuse k tomuto sněmovnímu tisku, a to z pohledu, jak vlastně na tom jsme dneska s epidemií. Bylo tady řečeno, že se čísla výrazně zlepšila. Ano, skutečně se zlepšila. Pro mě jsou referenční čísla v nemocnicích. V nemocnicích je to v současné době 1 500 pacientů, z toho zhruba 160 na JIP a zhruba 60 s podpůrnou nebo řízenou ventilací. Ta čísla jsou nepochybně výrazně lepší.

Platí to, co tady předřečníci řekli, a to, že se testuje výrazně méně a zůstává poměrně vysoké procento pozitivních. To ukazuje na to, že virus je pořád v populaci rozšířen, a můžeme být rádi za to, že jeho klinická významnost se v současnosti ukazuje jako nižší.

Souhlasím s tím, že se musíme připravit na podzim, ale tu přípravu nevidím v tom, že si vyberu třeba takovou věc, jako že začnu očkovat v lékárnách. Má to několik důvodů. Jednak tady, a to budu mluvit k panu ministrovi - on tady připomněl, že vlastně s touto myšlenkou přišel předchozí premiér Andrej Babiš. Já to zarámuji do situace, kdy epidemie vypadala úplně jinak, a v tu dobu se nabídla skupina lékařů s tím, že by právě s tím zubaři, eventuálně farmaceuti, mohli pomoci, a tehdy se zdálo, že by to mohlo být potřeba, a proto se na tom zákonu začalo pracovat.

Ale ta situace prosinec nebo listopad loňského roku a situace duben tohoto roku je diametrálně odlišná, čili toto opravdu potřeba v současnosti není.

Navíc jsme si v průběhu očkování, které začalo v lednu roku 2021 a vyvíjelo se v celém roce jak s elektronickou podporou přihlašování na očkování, tak se vznikem velkých očkovacích center - co se nedařilo zpočátku, to bylo přenést očkování do ordinací praktických lékařů, později praktických pediatrů, což se ale všechno v průběhu roku 2021 podařilo a my jsme v úplně jiné situaci. Pokud skutečně dojde ke vzniku nové mutace a potřebě očkování, na což je jistě potřeba se připravit, tak my už se umíme vrátit do systému, který tady fungoval, a umíme to cestou jednak praktických lékařů, jednak tím, že očkovací centra obnovíme, jejich chod. Vrátíme se prostě k řešení, které se v minulých vlnách osvědčilo. Takže tady já vidím, to je důležitý moment, že my řešení máme a teď se do toho z mého pohledu nemusíme nabourávat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP