(16.00 hodin)
(pokračuje Ivan Bartoš)

Ten zákon nabyl pouze dílčí účinnosti. Odložení jeho dílčí účinnosti je tak legitimní a není nijak protiústavní. Žádná práva nebudou potlačena ani omezena. Zákon je účinný pouze ve vzniku stavební správy a vládní koalice, současná vláda, když byla v opozici, po celou dobu deklarovala, že tento systém, tato systémová změna pro nás není přijatelná a že se budeme snažit vrátit, pokud ve volbách uspějeme, zpátky ten model, kde zůstanou stavební úřady sice v omezeném množství podle pravidel, která navrhlo Ministerstvo vnitra už v předchozím volebním období, na jednotlivých stavebních úřadech. Takže je možné predikovat, že toto bylo očekáváním od stran současné koalice, že se tak stane. Tudíž, a dovolte mi si to odvodit i z výsledků voleb, odvozuji z toho i jakousi vůli občanů, že toto, což bylo deklarováno v minulém volebním období a bylo to i v jednotlivých programech obou dvou koalic, je logický krok, ke kterému se naše koalice nebo současná vláda uchýlila.

Já bych v rychlosti jenom zareagoval na pana Fialu. Jsem velmi prost reagovat na třeba velmi zkrácené - a neberu si příklad, pana Radima Fialu, prostřednictvím pana předsedajícího - co kdo píše na Facebook. Většinou se snažím hledat kontextuální články. Já jsem nikdy nic o tom, že by měla fungovat automatická povolení na cokoliv, nehovořil. Platí fikce souhlasu, ta už je platná, platí k některým vyjádřením, ke stanoviskům, neplatí třeba pro otázky životního prostředí nebo EU ochranu.

Chtěl jsem i poděkovat paní ministryni nebo bývalé ministryni Dostálové, předsedkyni výboru pro veřejnou správu, a velmi rád s ní budu dále věci a parametry toho nového návrhu zákona diskutovat. Byl jsem dotázán, co bude ta přinesená změna. Přinesená změna bude to, že nebudeme v tuto chvíli stavět síť krajských úřadů, najímat - kdyby platilo tedy to, že pak z toho uděláme ten Speciální stavební úřad - najímat nebo převádět někam 7 000 lidí, abych pak řekl, že toto dále platit nebude, a převádět to.

Národní plán obnovy máme ve zřeteli. On to je v řadě případ takový trošku danajský dar minulé vlády, neboť spousta věcí, které se nestihly udělat, tam spadly. Jednáme s Evropskou komisí, neboť Nejvyšší stavební úřad je tam zmíněn jako milník, nicméně já věřím, že i zákonnou úpravou a existencí zákonného schválení se nám toto podaří předjednat tak, aby byl dosažen ten cíl, a my hledáme - ten cíl toho projektu je zrychlení stavebního řízení v České republice.

Jenom k tomu environmentálnímu stanovisku. To není superrazítko, naopak nahrazuje asi dvacet jiných razítek, takže na stavění psí boudy - ona je tím vždycky ilustrována nějaká jednoduchá stavba, že to je ta psí bouda - skutečně potřebovat nebude. Bude jej potřebovat na ty stavby, kde potřebujete vyjádření dvou či více orgánů, která se týkají životního prostředí.

Já bych naopak chtěl požádat o podporu hlasování návrhu, který zde přednesl Marek Výborný, to je ta zkrácená lhůta na 30 dní, a to zejména z toho důvodu, že všichni zde hovoří o časové urgenci. My v tuto chvíli pouze zastavujeme náběh nežádoucí struktury úřadů na úrovni krajů a Nejvyššího stavebního úřadu a naopak prodlužování tohoto může zvyšovat nejistotu. Našem ambice je na přelomu těchto měsíců předložit ty komplexní změny věcné a potom můžeme strávit na výborech, na grémiích, na kulatých stolech, ve spolupráci s opozicí debatu nad tím, zda a jakým způsobem naplňuje představy o těch věcech, o kterých jsme zde hovořili, a paradoxně s nimi i souhlasíme, vyjma toho zjevně rozdílného pojetí, jak má být postavena stavební soustava v České republice pro povolování staveb. Tam se naše názory liší, a vzhledem k výsledku voleb tak i tato naše změna této změny byla předvídatelná. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, pane ministře. Poznamenal jsem si tedy správně, že budete požadovat zkrácení lhůty na 30 dní, je to tak? (Ministr Bartoš: Pan poslanec Výborný.) Ano, dobře. V závěru se k tomu vrátíme. Paní zpravodajko, máte zájem vystoupit? Máte slovo.

 

Poslankyně Klára Dostálová: Teď už opravdu v roli zpravodajky, tak mi dovolte opravdu velmi stručně shrnout dnešní debatu, která opravdu byla velmi výživná. Velmi se omlouvám, protože samozřejmě toho bylo hodně, už toho tady bylo hodně řečeno, tak jsem si to psala v bodech. Tak jenom prosím to berte trošku s nadhledem.

Co je důležité, padly návrhy. Padl návrh na zamítnutí, padl návrh na přepracování, padl návrh na prodloužení lhůty na 75 dnů, padl návrh na zkrácení lhůty na 30 dnů a padl i návrh na přiřazení, pokud by ty návrhy nedopadly, i na ústavně-právní výbor.

Co se týká samotných závěrů, tak znova - já se ještě jednou omlouvám, že to je takhle bodově. Poslanci - vy jste tady debatovali a zaznělo velmi často - v době krize s bydlením odkládáme o jeden rok. Proč? Máme spíše zrychlovat. Když je zákon dobrý pro stát, proč není dobrý pro občana? Budeme mít dva stavební zákony, avšak bohužel není dořešen změnový zákon. Není tedy jasné k 1. 7. 2023, kam půjde běžný stavebník. U Speciálního stavebního úřadu to je jasné, ale běžný stavebník kam si půjde pro vynětí ze zemědělského půdního fondu, pro památkářské stanovisko, životní prostředí, vodohospodáři a tak dále? Odkládá se řešení černých staveb. Systémová podjatost trvá. Nedodržují se zákony České republiky, které jsou již v účinnosti. Není jasný soulad s ústavním pořádkem České republiky. Otevřeně se tady uznává retroaktivita.

Takže i vzhledem ke všem těmto argumentům, které tady padaly a které z mého pohledu jsou jako zpravodajky velmi závažné, tak i já se tedy přikláním, pokud tedy vůbec jako zpravodajka mohu, abychom buď vrátili k přepracování, nebo návrh zamítli. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji paní zpravodajce a v tuto chvíli si dovolím přivolat kolegy z předsálí, protože nás čeká hlasování o návrzích, které zde byly. Měli jsme zde jeden návrh na zamítnutí a druhý k dopracování. Vzhledem k tomu, že podle jednacího řádu bychom nejdříve měli hlasovat o návrhu k dopracování, začneme tímto bodem, a následně budeme hlasovat o návrhu k zamítnutí. Já vás v tuto chvíli odhlásím a poprosím vás, abyste se přihlásili všichni.

Ano, pan předseda Benda má slovo.

 

Poslanec Marek Benda: Já se omlouvám, ale myslím, že by to bylo třeba vyjasnit si s paní zpravodajkou, ale paní zpravodajka formulovala svůj návrh tak, že navrhuje zamítnutí, pokud nebude přijat, tak vrácení k dopracování. Pokud tento návrh byl takto podán, tak si myslím, že se musí nejprve hlasovat zamítnutí, pak teprve vrácení k dopracování, protože byl takto podán ten návrh.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Ano, děkuji. Bereme to, budeme tedy nejdříve hlasovat o zamítnutí a následně, pokud bude zamítnut, respektive pokud bude negativní, tak k dopracování. Takže ještě jednou prosím všechny o přihlášení.

 

Hlasujeme tedy v tuto chvíli. Hlasujeme o návrhu o zamítnutí.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování 83 přihlášeno 145, pro 65, proti 79. Zamítnuto.

 

A v tuto chvíli tedy budeme hlasovat o tom, že se předložený návrh vrací navrhovateli k dopracování.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování 84 přihlášeno 145, pro 64, proti 81. Zamítnuto. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP