(10.30 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji paní předsedkyni za její faktickou poznámku a nyní paní poslankyně Klára Dostálová. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Klára Dostálová: Děkuji za slovo. Já jsem se samozřejmě také přihlásila ke slovům pana poslance Výborného, u kterého mě to tedy velmi mrzí, protože my jsme vždycky spolu měli korektní vztahy. Tak jenom, prosím vás, Hospodářská komora si žádný zákon sama pro sebe nenapsala, nikdo za to nedostal žádné peníze a tím, co jste řekl, urážíte Ředitelství silnic a dálnic, SŽDC, ČKAIT, Komoru architektů, mnoho poslanců, kteří se zúčastňovali kolegií, a samozřejmě grémia ministryně, která jsme k tomu měli, a nemůžete to popřít. Mnoho z vás samozřejmě na těch jednání bylo. Svaz měst a obcí, Sdružení místních samospráv, Asociace krajů, všichni tito každou pasáž zákona projednávali na pracovní úrovni a mohli se k tomu vyjadřovat. Tak prosím, neříkejme takovéhle věci, nepatří to sem. Já si myslím, že si vzájemně našich korektních vztahů vážíme, a toto nemáme zapotřebí ani jeden.

Co se týká systémové podjatosti, jak o tom tady bylo řečeno, to procentíčko nebo to promile, o kterých vy tady hovoříte, to jsou odsouzené, ale všichni dobře víme, že si dokonce někteří hejtmani sami na sebe uvalují systémovou podjatost, aby o projektu nemuseli rozhodnout, a pak měsíce a měsíce se hledá jiný kraj, jiný úřad, kdo to za ně rozhodne. Tohle k soudu vůbec nedojde, a je to samozřejmě i o té systémové podjatosti. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji i za dodržení času. Nyní pan poslanec Ivan Adamec se svojí faktickou. Prosím.

 

Poslanec Ivan Adamec: Děkuji, vážená paní místopředsedkyně. Pane ministře, kolegyně, kolegové, my se moc neposloucháme dneska zase opět. Já jsem tady přece neřekl, že je to všechno v pořádku v smíšeném modelu veřejné správy a že stavební zákon je v pořádku. Přece jsem říkal hned v úvodním slově, že všichni jsme chtěli změnu právě v této oblasti. Všichni jsme se na ni těšili, všichni jsme to měli ve svých volebních programech, akorát nějak prostě na té cestě jsme se nebyli schopni dohodnout.

A možná tady - já to nechci nějak tady hrotit - ale platnost, účinnost, mohli bychom tady o tom debatovat dlouho. Já tady nezpochybňuji to, že Sněmovna se má chovat nějakým způsobem, a vůbec zákonodárné sbory tak, aby byla nějaká kontinuita, bylo předvídatelné právo a podobně, ale to nechám odborníkům, kteří se tímto zabývají. Jenom jsem řekl, že jsme si nevyhodnotili vlastně ten stav vůbec na začátku, jak to vypadá na obcích. Já netvrdím, že stavební úřady mají být na dvojkách nebo na všech dvojkách, nikdy jsem to neřekl. Nikdy jsem neřekl, že protestuji proti tomu, když tady povedeme debatu o tom, že změníme smíšený model veřejné správy. To jsem já tady nikdy neřekl.

Naopak, já bych tu diskusi tady vítal, ať si to řekneme, ať to tady prodiskutujeme, co je dobré pro občany naší společnosti, co je dobré pro obce, pro města, ale mám takový pocit, že tady na této cestě právě ohledně stavebního zákona jsme se neposlouchali. My jsme říkali něco a vy jste to nechtěli slyšet. Měli jste většinu, já tomu rozumím, to tak prostě chodí v zákonodárném procesu, že většina zvítězí, ale nedivte se, že my teď říkáme něco jiného, a říkáme to samé, co jsme říkali předtím. Vždyť to prostě tak je! A prosil bych opravdu, poslouchejme se. Mě fakt nevadí, když začneme debatovat o smíšeném nebo odděleném modelu veřejné správy, ale tato debata má předbíhat tomu, než že na konkrétním zákonu... (Předsedající: Čas!) ... právě měníme ten systém, což je úplně špatně. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Zrekapituluji pořadí faktických: pan poslanec Jiří Horák, paní poslankyně Berenika Peštová, Marek Výborný, pan ministr Ivan Bartoš a poté jsou přihlášena přednostní práva pana místopředsedy Havlíčka a Kupky. Já vám předávám slovo na faktickou a loučím se. Předávám řízení schůze.

 

Poslanec Jiří Horák: Děkuji, vážená paní předsedající. Dámy a pánové, tady zaznívá, jak to funguje na městech a obcích. Já jsem byl sedm let místostarostou a teď jsem pět let starostou oerpéčkového sedmitisícového města a musím říct, že máme zkušenosti celkem slušné. Musím říct, že opravdu máme obavu, aby se s vaničkou nevylilo i dítě, protože z těch stovek případů bezproblémových stavebních řízení, opravdu stovek, k nám došlo za těch - já nevím - bezmála dvanáct let, co tam sedím, opravdu pár nespokojených občanů. A většinou ti občané sami tušili, že jejich požadavky jsou třeba neoprávněné a že chtějí udělat něco, co by dělat neměli, a úřad jim v tom brání. A to, že by slučovali stavební úřad se zastupitelstvem nebo starostou, to je opravdu marginální. Sam si uvědomuji, že v mnoha městech a obcích, zvláště těch větších, a u složitějších projektů ty problémy jsou. Ale chtěl bych skutečně říct, že velká část oerpéček a velká část měst a obcí ten problém nemá, zvládají ta stavební řízení vcelku slušně a vcelku rychle. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, pane poslanče. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, přeji vám pěkné dopoledne. Budeme pokračovat v přihlášených v rámci faktických poznámek. Nyní vystoupí paní poslankyně Berenika Peštová a připraví se pan poslanec Marek Výborný. Máte slovo. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo. Já se samozřejmě pokusím volume stáhnout mírně doleva. Já jsem zvyklá mluvit trošku nahlas, tak se omlouvám druhému pohlaví, že to těžce snáší, a opravdu se pokusím.

Samozřejmě vím, jaký je rozdíl mezi platností a účinností, pane poslanče Adamče, prostřednictvím pana předsedajícího. Stavební zákon nabyl, jak vy říkáte, platnosti 29. 7. 2021, a když se budeme bavit o těch účinnostech, tak ta je rozdělena na tři. Jedna je 1. 8. 2021, druhá je 1. 1. 2022 a třetí je 1. 7. 2023, a to jsou ti zaměstnanci, o kterých se tady bavila paní Klára Dostálová, prostřednictvím pana předsedajícího. A to je právě potom to vakuum, které tady vznikne, protože ti zaměstnanci vlastně nebudou vědět, čí jsou nebo kdo je jejich zaměstnavatelem, protože toho 1. 1. 2022 už měl být vybrán předseda Nejvyššího stavebního úřadu, který měl být vysoutěžen v prosinci 2021. (Poznámky poslance Adamce.) Mohu mluvit dál, pane poslanče, nebo na sebe budeme pokřikovat a potom tady neunesete můj hlas? (Poslanec Adamec: Prostřednictvím předsedající.) Prostřednictvím paní předsedající. (Pobavení.) Děkuji vám, pane poslanče... Tedy pane...

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Paní poslankyně, nenechte se vyrušovat. Pokračujte v řeči a já případně zjednám pořádek a o chvíli vám protáhnu váš čas. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Samozřejmě měl být vybrán předseda, měla být hotová systemizace, která měla být předložena na Ministerstvo vnitra, která také není, měl být nárokován rozpočet na Nejvyšší stavební úřad, který také není. Kolonka tam sice je, ale je tam částka nula. Bylo mi včera řečeno panem ministrem - teď nevím, jestli mám říct prostřednictvím pana předsedajícího - Stanjurou, který mi také včera řekl, že porušujete zákon, že to ví a že to je vědomé, že prostě oni vědí o tom, že ten zákon už nabyl účinnosti, a bohužel ten zákon nechce. Je to ve stenozáznamu. Jestli chcete, můžu vám ho přečíst. Takže mi tady sdělil, že ano, že ví, že zákon je porušován, že tak jak říká zákon, tak vy nekonáte, nečiníte, ale že tento zákon nechcete... (Předsedající: Váš čas vypršel.) ... a čekáte na nový. Nic víc mi nebylo řečeno. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám. Nyní vystoupí pan poslanec Marek Výborný, připraví se s faktickou poznámkou pan ministr Ivan Bartoš. Prosím.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Máme tady nějaké zmatky v těch pohlavích. Ale ne, dvě poznámky.

K paní místopředsedkyni Mračkové Vildumetzové, vaším prostřednictvím. Tady vůbec není sporu. My jsme vždy byli zajedno a jsme zajedno, že jednohlavé stavební úřady skutečně jsou nefunkční a ani s nimi nepočítáme. Pan ministr to může potvrdit. Vidím před sebou pana ministra Martina Kupku. Jednáme o tom už řadu měsíců a skutečně tam nebudou. Dojde k redukci tak, abychom zamezili tomu, co je dnes tím problémem, jako je například zastupitelnost, jak jste správně zmínila.

A potom bych chtěl tedy říci tady na mikrofon, a já jsem to říkal paní předsedkyni Schillerové i paní předsedkyni Dostálové: já jsem opravdu tou svojí poznámkou neměl na mysli jí. Nejenom že jsem to neřekl směrem k ní, ale ani mě to nenapadlo to říci směrem k ní. Vůbec jsem nikdy takto neuvažoval a neuvažuji. Já jsem to řekl směrem k těm zájmovým skupinám, které se na tvorbě toho zákona, případně jeho věcném záměru podílely. To nakonec i paní poslankyně Dostálová mi potvrdila, takže tam jsem směřoval samozřejmě tu svoji poznámku, že těch zájmů při tvorbě stavebního zákona bylo obrovské množství, a samozřejmě každý tím sledoval nějaké své vlastní zájmy. Opravdu jsem nesměřoval tu poznámku směrem k ní, takže prosím, aby to takhle bylo vnímáno. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP