(18.00 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji panu ministrovi. Máte čas na velmi rychlou doplňující otázku, v 18 hodin vás budu muset přerušit. Prosím.

 

Poslanec Radek Koten: Děkuji za odpověď. Samozřejmě že to je dobrá zpráva pro policisty, že jim ty přesčasy budou proplaceny, včetně hasičů, včetně policistů, a tam směřovala moje otázka.

A co se týká těch kriminálních živlů, které by sem mohly směřovat, tak spíš to bylo myšleno tak, že bohužel vzhledem k tomu, že na Ukrajině byli propuštěni i lidé z věznic a mohli se dostat ke zbraním, tak právě tam směřovala moje otázka, zda policisté mohou zabránit nějakým způsobem, aby ty zbraně, které jim byly rozdávány na Ukrajině, tak aby byly použity v České republice těmito živly. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Už bohužel není možno reagovat, vypršel čas pro interpelace. A já se tímto také loučím a předávám řízení schůze.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Dobrý podvečer, vážené kolegyně, vážení kolegové. Budeme pokračovat dalšími body.

Než tak učiníme a začneme projednávat takzvané návrhy z opozičního okénka, přečtu omluvu. Z dnešního jednání se omlouvá z pracovních důvodů od 18 hodin pan poslanec Andrej Babiš a naopak ruší svoji omluvu pan poslanec Rais, který se účastní jednání.

Než přikročíme k jednotlivým bodům, tak mě požádal o slovo s přednostním právem pan předseda Okamura. Takže pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, já se tady musím vyjádřit k těm nejnovějším zjištěním ohledně hnutí STAN a europoslance a místopředsedy hnutí STAN Stanislava Polčáka, protože já jsem si nechal přeprověřit u sebe u asistentky, protože kolikrát vlastně za mnou pan Polčák byl, a mám svědky na to, konkrétně moje sněmovní asistentka - já jsem myslel, že u mě byl dvakrát, a on u mě byl třikrát. Mám na to i svědky. A teď se tady dovídám, že si účtuje za setkání s poslanci 47 000 korun na hodinu.

Takže Stanislav Polčák u mě třikrát lobboval za zákon tři hodiny a on si za schůzku u mě, se mnou, zřejmě účtoval 140 000 korun z veřejných peněz městům a obcím? Je to možné vůbec? To tedy z nás tady udělal pěkný hlupáky. A nic neříkal. Požádal mě o schůzku, že se chce bavit o zákonech, a pak se dovídáme tady, máme tu výkazy... (Ukazuje.) ... už je to všude na internetu i na Seznamu. A prokazatelně si účtuje i za setkání s poslanci SPD, protože mimo jiné tady píše - ovšem to nebylo setkání se mnou, to bylo setkání s jiným naším poslancem - že jednání v Poslanecké sněmovně s poslanci krom KSČM, to znamená i s SPD, si účtuje také hodinu za 47 000.

No tak to je neuvěřitelný politický gauner! To je normálně... to hnutí STAN, to jsou takoví političtí podvodníci, že to snad nemá obdoby. Proto já znova žádám - a škoda že ministr vnitra Vít Rakušan a předseda teď odešel. Znova chci požadovat ten seznam... (V sále je silný hluk.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Pane poslanče, já vás přeruším a poprosím kolegy a kolegyně, aby se utišili, a ty, co vystoupení pana poslance nezajímá, aby případně odešli do foyer. Děkuji pěkně.

 

Poslanec Tomio Okamura: A proto bych chtěl znova vyzvat zástupce hnutí STAN a premiéra Petra Fialu a vicepremiéra a ministra vnitra, předsedu STAN Víta Rakušana, aby předložili seznam všech zakázek jejich místopředsedy STAN - byl to v té době ještě místopředseda STAN - a europoslance Stanislava Polčáka, veškerých zakázek za veřejné peníze, protože já bych se rád dozvěděl, zdali si neúčtovali za tu schůzku u mě. Ty výkazy můžou být různě upravené, pochopitelně, ale já myslím, že by se tady rádi i ostatní poslanci z opozice, které navštívil pan Polčák, rádi dozvěděli a podívali do diářů, jestli si neúčtoval náhodou pan Polčák za schůzku s nimi 47 000 na hodinu, například. Ale jde tady o to, že opravdu je potřeba to prověřit, protože ten politický podnikatelský projekt hnutí STAN, opravdu, to už přesahuje úplně všechno. Myslím, že by měli odejít z vlády, protože to je jeden skandál za druhým.

Řeknu ještě dvě krátké věci k tomuto. Už mě několik lidí upozorňovalo, že za tato moje dnešní vystoupení, že se bude snažit mě ministr vnitra Vít Rakušan, hnutí STAN a vládní představitelé kriminalizovat. Tak já to tady říkám na mikrofon: Budou se za každou cenu mě snažit kriminalizovat, dehonestovat, poštvávat proti mně novináře, protože jsem prostě nepohodlný. A já se jenom ptám v zastoupení našich voličů, já jsem ty kauzy nezpůsobil. Takže to říkám předem a říkám to tady na mikrofon, aby to všichni slyšeli, protože tyhlety výhrůžky - a sami víte, a je tady řada svědků, že pan premiér Petr Fiala mi tady předevčírem řekl přímo do očí a tady to slyšel celý náš poslanecký klub i někteří poslanci ANO, tak mi řekl, že mi to vrátí. A já jsem se ho zeptal, jak mi to vrátíte? Jestli na mě pošlete policii, kriminálku, jsem se ho ptal, a podobně. Neodpověděl a neupřesnil. Takže tohleto jsou velmi šílené metody. Normálně by to bylo jako mafiánské metody, řekl bych. Ale já to tady radši říkám veřejně na mikrofon, protože teď nevím, co mě čeká, za to, že se takto ptám, a radši to říkám předem, abychom potom věděli, odkud vítr vane.

Takže to je to, co jsem tady chtěl říct. A to, že poté, co jsem zjistil, že i za schůzky s poslanci SPD si pan Stanislav Polčák účtuje 47 000 na hodinu, ale i za schůzky s poslanci ANO, protože tady jasně píše, že kromě KSČM všichni poslanci - za Zlínský kraj tady třeba píše, v jedné kolonce - takže tam jsou i poslanci ANO, takže to je i za schůzky s poslanci ANO, tím pádem. Ano, to tady píše! Kromě KSČM všichni poslanci za Zlínský kraj například, je tady 17. 6. kolonka. Takže si za schůzky s poslanci ANO či SPD, ale zřejmě i s jinými, já to nevím, že si tady fakturuje někdo potom z veřejných peněz obcím 47 000 na hodinu, to přece nemůžeme nechat jen tak bez povšimnutí, tenhleten politický byznysplán hnutí STAN, druhé nejsilnější vládní strany.

Takže to, že rezignuje pan Polčák na funkci... na zdarma nebo zřejmě na neplacenou funkci místopředsedy STAN, to je přece směšné. Pan Polčák by měl rezignovat na mandát europoslance, tím by vyvodil svojí politickou odpovědnost, a k tomu by ho měl vyzvat premiér Petr Fiala i předseda hnutí STAN Vít Rakušan, ale nevyzvali a nic takového neřekli. No jasně, proč by to říkali? Protože přece mlčení je souhlas. Přece nebudou rozkládat vládní koalici, že košile je bližší než kabát. Přece jediným řešením je, a to je stejně jenom dílčí řešení, aby vyzvala vládní koalice, premiér Petr Fiala a Vít Rakušan k tomu, aby Stanislav Polčák složil mandát europoslance. To přece musí být ta pointa, a to přece musí být to, aby se k tomu hnutí STAN a vláda, minimálně hnutí STAN se k tomu postavilo nějakým způsobem čelem. Ale myslím, že to finální řešení musí být, že hnutí STAN odejde z vlády, protože to už je tolik kauz, ale to, že ždímají takhle peníze z veřejných rozpočtů na úkor občanů, to přece není možné.

Takže to jsem tady chtěl říct na úvod. Asi vím, co mě čeká od vládní koalice, protože očekávám, že budu terčem různých takových v uvozovkách mafiánských praktik s cílem zneškodnit Tomia Okamuru a zneškodnit SPD. Ale říkám to tady na rovinu, my budeme bojovat za náš program. Budeme dál bojovat za svobodu, demokracii v České republice a tyhlety vaše mafiózní praktiky prostě nenecháme bez komentáře. Děkuju. (Slabý potlesk z řad SPD.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP