(9.40 hodin)
(pokračuje Vít Rakušan)

A pokud vy hovoříte o tom, že by to měla prošetřit policie, to jste tady říkal včera, předevčírem, nevím - no, na to já ani vy nemáme vliv. Policie buď bude šetřit, nebo nebude, pokud ona uzná za vhodné, nebo pokud vy dáte trestní oznámení. Tak ho dejte. Tak ho dejte! Už jste tak mluvil u sponzoringu hnutí STAN. Nemám žádné informace, jestli jste něco takového udělal nebo neudělal, ale dejte potom, prostřednictvím paní předsedající, nějaký podnět. Ale neříkejte, že by něco měla nebo neměla šetřit policie. To prostě politik nesmí říkat. Nesmí to říkat ministr vnitra a neměl by to, pokud možno, říkat ani žádný jiný poslanec, protože policie by žádné politické vůli, tomu, co tady nějaký předseda řekne od mikrofonu, opravdu, ale opravdu podléhat neměla.

Tedy suma sumárum, rozhodně vám tady nebudu odpovídat na nějaké otázky: Myslíte si, že je to vhodný europoslanec? Já se neptám: Myslíte si, že třeba pan předseda Fiala je vhodný předseda poslaneckého klubu? Prosím vás, nechte to být. Nechte to na nás! Nechte opravdu to, koho my tam nominujeme a co si o kom myslíme, jestli je, nebo není vhodný, tak to opravdu nechte na našem hnutí. Já vím, že asi v té opozici se trochu nudíte, ale my si tohle určitě vyřídíme sami a na půdě hnutí Starostové a Nezávislí.

Za další, a to jsem řekl zcela jasně, to, že Stanislav Polčák žádnou odměnu, byť se jednalo o advokátní práci, nepřijme, považuji za jediné možné řešení. Vyvození politické zodpovědnosti, ke kterému se rozhodl, považuji za jednoznačně správný krok, který je potřeba udělat. A znovu říkám, žádná odměna starostovi do této chvíle v obci, o které jste hovořil, schválena nebyla. Zjistěte si fakta. Samozřejmě pokud se nějací politici vyjadřují, že by měla být schválena, tak za prvé se ukazuje, že neznají zákon o obcích, a za druhé je to prostě i nesmysl. Něco takového se stát z právního pohledu vůbec nemůže.

Chtěl bych se omluvit především kolegům a kolegyním z vládní koalice. Je mi to líto, že vás tady zdržujeme od práce těmito záležitostmi. Považoval jsem za nutné se k tomu vyjádřit, považoval jsem za nutné vyzvat pana Okamuru, aby v té věci neoslovoval pana premiéra Fialu, protože pan premiér Fiala má určitě teď důležitější věci na práci. A zároveň chci říct, já se rozhodně neschovávám, jsem připraven otázky zodpovídat. Chápu, že budete navrhovat mimořádnou schůzi. Pojďme dnes řešit body, které máme na programu. Jsem připraven odpovídat celé odpoledne na vaše interpelace, od toho tady jsem. Myslím si, že bude hodně času, protože pan premiér je na zahraniční cestě. Ale pojďme se teď věnovat tomu, co máme na pořadu jednání. Myslím si, že ty základní informace jsem vám v téhle chvíli, pane Okamuro, prostřednictvím paní předsedající, poskytl. A myslím si, že hnutí STAN prokázalo, že umí vyvozovat ze svých chyb, které přiznávám, politickou zodpovědnost. (Potlesk v pravé části sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře. Nyní s přednostním právem vystoupí pan předseda Radim Fiala. Prosím.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji za slovo. Přišel jsem načíst dva návrhy na opoziční okénko, ale než se k tomu dostanu, tak mi dovolte jenom krátce zareagovat na pana ministra Rakušana. Takže vlastně jsme se dozvěděli, že pan europoslanec Polčák je takový altruista, že on v podstatě už dopředu věděl, že ty peníze nepřijme, když je fakturoval, to si ani nemůže dovolit, a je to vlastně borec. Takže mě napadá citát z klasika, který říká: Padouch nebo hrdina, všichni jedna rodina. (Potlesk několika poslanců SPD.) Ale my, pane ministře, svoláme tu mimořádnou schůzi a budeme se na to ptát, protože nás opravdu zajímá - a aniž by vás chtěl kdokoli tlačit ke zdi, osočovat, být osobní v těchto věcech - tak prostě se nám zdá, že ten pavouk je poněkud širší a že je potřeba se na to podívat, jak to tedy skutečně je, a to bez nějakých osobních invektiv, osočování, ale chceme vědět, co tedy hnutí STAN podnikalo v minulosti a co vlastně je to za hnutí. Takže z toho důvodu si myslím, že je potřeba tuto analýzu udělat.

Co se týče extremismu, pane ministře, nevím, kdo vám to tam dělá na tom ministerstvu, my jsme měli za to, že pan Hamáček ovlivňoval tyto věci, a hnutí SPD podalo na Ministerstvo vnitra žalobu. Nevím, jestli se to k vám dostalo, ale my prostě chceme, aby to řešil soud, tady ty vaše hrátky Ministerstva vnitra. Ale obávám se, že tady v této situaci, kdy cenzurujete, zakazujete weby, za chvilku budete možná pálit knihy, přejmenováváte ulice, rušíte sochy - to už tady jednou bylo - tak se obávám, nejsem si úplně jist, jak ta žaloba dopadne, ale prostě my budeme bojovat za to, aby se lidé dozvěděli pravdu tak, jak to je.

A teď mi dovolte, abych načetl dva body opozičního okénka. V minulém opozičním okénku jsme přerušili bod číslo 26, sněmovní tisk 3, zákon o pomoci v hmotné nouzi, který jsme přerušili, a ten bych vás chtěl požádat, abychom zařadili jako bod 1 opozičního okénka, to znamená v 18 hodin, a pokračovali v tomto rozpracovaném zákonu. Po dohodě s hnutím ANO bod číslo 2 si načte hnutí ANO. A my pro jistotu, kdyby zbyl čas, tak bychom chtěli načíst ještě bod číslo 3 v opozičním okénku, a to by byl bod číslo 31, sněmovní tisk 8, zákon o celostátním referendu. Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců SPD.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane předsedo. Čili načítáte bod 26, sněmovní tisk 3, jako první bod opozičního okénka v projednávání a třetí je zákon o referendu, bod číslo 31 a sněmovní tisk 8. Děkuji.

A nyní s přednostním právem vystoupí paní místopředsedkyně Mračková Vildumetzová. Prosím, máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, vážení zástupci vlády, vážené poslankyně, poslanci, vystoupil pan Okamura, vystoupil pan ministr vnitra. Vy víte, že já jsem tady včera vystupovala s tím a chtěla jsem zařadit také bod ohledně odškodnění kauzy Vrbětice pro jednotlivé obce, a opravdu mě velmi překvapilo, že to bylo vetováno pěti poslaneckými kluby. Poté včera večer to pokračovalo a dozvěděli jsme se, že starosta Vlachovic si chce vyplatit odměnu, což je v rozporu se zákonem o obcích, to tady pan ministr vnitra řekl, protože zákon říká, že starosta dostává za svůj výkon funkce odměnu, dostává jich dvanáct ročně a může jich dostat maximálně čtrnáct, ale ty dvě musí schválit příslušný orgán. Ale když se podíváte do mediálního prostoru, v mediálním prostoru je napsáno, že radní už to odhlasovali, že to odhlasovali i ti zastupitelé. Myslím si, že ty věci jsou opravdu velmi závažné, velmi závažné a že by se na půdě Poslanecké sněmovny řešit měly.

Jestliže tady pan ministr vnitra řekne, že Starostové nebo STAN že se nechová nečestně, ale to jednání pana Polčáka nečestné bylo, a všichni to víme, proto se stal taky ten krok, který se stal, a to je, že asi po nějakém i tlaku dneska pan Stanislav Polčák odstoupil z funkce prvního místopředsedy Starostů a Nezávislých. (Ministr Gazdík: To je lež. On nebyl první místopředseda.) On nebyl? Takže jen jako místopředseda, omlouvám se za toto přeřeknutí. Takže odstoupil jako místopředseda hnutí STAN. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP