(13.50 hodin)
(pokračuje Martin Kolovratník)

Takže v tuto chvíli je v Radě České televize neobsazených kromě toho jednoho předchozího ještě dalších pět míst. Konstatuji, že v minulém volebním období se v tajné volbě nepodařilo opakovaně několikrát na tato místa nikoho zvolit, takže koná tedy nyní už stávající Sněmovna. Ty lhůty jsou stejné, už je nebudu opakovat, opět byla 26. ledna 2022 vyhlášena veřejná výzva na tato místa. Volební výbor obdržel 50 nominací, opět je to tedy trojnásobek počtu neobsazených míst, takže z 50 je zúžil na 15, která vám nyní prostřednictvím volební komise předkládá. Volební komise v usnesení číslo 44 přijala tyto návrhy z volebního mediálního výboru: Luboš Beniak, Petr Brozda, Zbigniew Czendlik, Ivana Denčevová, Daniel Kolský, Jan Mikuláštík, Monika Pajerová, Jan Novák, Jiří Padevět, Ilja Racek, Tomáš Řehák, Nikolaj Savický, Michal Schuster, Jiří Voráč a Radek Žádník.

Volební komise za druhé standardně navrhuje, stejně jako volební výbor, volbu tajnou dvoukolovou, a za třetí zvoleným členům, pokud budou zvoleni, započne šestileté funkční období dnem volby.

I zde paní předsedající prosím o otevření rozpravy a poté o hlasování o tajné volbě.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji a otevírám rozpravu, do níž se hlásí poslanec Nacher, zatím jediný přihlášený. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Patrik Nacher: Dámy a pánové. Jenom bych chtěl říct, že právě u tohoto bodu bych chtěl podtrhnout ten jiný přístup, který máme my jako opozice. Připomínám, že tohle je ten bod, který tady řešíme od února nebo od března. Neustále se to vyobstruovalo. My tímto způsobem nepůjdeme - vlastně jediný, kde se k tomu asi vyjádří, jsem jenom já, abych ten bod tady připomněl, aby to nezapadlo. Normálně teď odvolíme v tajné volbě tak, jak to mělo být i předtím. Chtěl bych tím jenom podtrhnout, že se na tyto věci dá dívat dvakrát jinak, a my jdeme příkladem, abyste nám nikdy neřekli, že říkáme, že se chceme chovat jinak, a pak se chováme stejně. My jsme řekli, že se chováme jinak, a tak se také jinak chováme, a ta volba normálně proběhne. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Stále se nikdo další nehlásí do rozpravy, tudíž rozpravu končím. Ptám se na závěrečné slovo pana předsedy? Nemá zájem.

 

Zahájím hlasování o způsobu volby.

Ptám se, kdo je pro tajnou volbu? Ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 45, přihlášeno 166 přítomných, pro 135, proti žádný. Návrh byl přijat.

 

A já přerušuji tento bod proto, abychom mohli provést volbu. Ptám se pana předsedy volební komise, kolik času budeme potřebovat?

 

Poslanec Martin Kolovratník: Ještě navrhnu necelou půlhodinu, to zvládneme. Takže volební místnost by byla otevřena do 14.20, opakuji, do 14.20 bude volební místnost otevřena, a po předběžné dohodě s grémiem Sněmovny oficiálně výsledky voleb bych oznámil až zítra v 9 hodin ráno na začátku zítřejšího jednacího dne.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji, já tedy tomuto požadavku vyhovím. Nyní se s přednostním právem... Ne, nehlásí.

Konstatuji, že nyní máme možnost provést volbu do 14.20 a následně končí náš dnešní jednací den, který tímto přerušuji - schůzi - do zítřejší deváté hodiny ranní, kdy zahájíme naše zasedání oznámením výsledků právě probíhajících voleb. Já vám tedy přeji hezké odpoledne, na shledanou.

A organizační výbor: členy organizačního výboru poprosím, aby se dostavili do jednací místnosti během 15 minut, aby stihli provést volbu a zároveň abychom mohli začít jednání, to znamená 14.10. Děkuji.

 

(Jednání skončilo ve 13.54 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP