(13.00 hodin)
(pokračuje Jozef Síkela)

Pro všechny, kteří se domnívají, že je správné žít na dluh, tak vám doporučuji úžasnou knihu o lidstvu od jeho počátku od Yuvala Noaha Harariho, která se jmenuje Sapiens, ve které on píše, že k růstu se otevřela cesta až v novověku po objevu důvěry v budoucnost. Teprve když zboží, které ještě neexistuje, je kryto zvláštním druhem peněz, kterému říkáme úvěr, lze budovat současnost na úkor budoucnosti.

Poslední komentář, který si nemohu odpustit, protože zaujal novináře, jsou moje návštěvy v restauraci Sokolovna v Průhonicích. (Potlesk a smích v sále.) Opravdu nevím, proč to tady bylo zmíněno, ale vzhledem k tomu, že to zaujalo novináře, musím se k tomu vyjádřit. Ano, chodívám tam roky, znám se s panem Babišem také roky. Já tu restauraci mám rád, dobře tam vaří a ještě víc ji má ráda moje dcera, která to tam zná od malička, slavili jsme tam její druhé narozeniny, mají tam úžasný animační tým, velkou tělocvičnu. Je tam venku taková zapuštěná trampolína a prolézačky. Takže já jsem tam mohl jezdit, malá si tam hrála a já jsem se mohl v klidu najíst, protože celé to dětské hřiště je ohrazené. Takže jsem se mohl vždycky i s paní v klidu najíst a malá si to tam užívala. Doufám, že až se oteplí, tak tam budu moci ještě přijet bez nějakých spekulací, jestli mě tam ještě pustí.

Děkuji vám za pozornost. Vždycky jsem tam platil účty, buď kartou, nebo hotově, a personál nás tam měl rád, protože jsem nechával vždycky velké dýško. Děkuji. (Potlesk z pravé strany sálu.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Než ještě udělím slovo, tak mám dvě omluvy, které si dovolím načíst. Od 12.30 hodin do konce jednacího dne se omlouvá pan ministr Pavel Blažek a od 13 do 14 hodin se omlouvá paní předsedkyně Schillerová bez udání důvodu. Zastupuje ji pan místopředseda klubu hnutí ANO Havlíček, který se následně přihlásil o slovo. (Ministr Stanjura vznáší námitku, že takto to není možné.) Já si dovolím říci, že v tuto chvíli máme nastavené nějaké pravidlo. Pokud to je písemné odůvodnění, tak je pak možnost zastoupení. Nicméně nyní je přihlášena paní místopředsedkyně Mračková. Prosím máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji, paní předsedkyně, za slovo. Já ještě jedno mé vystoupení a spíše dvě reakce především na vystoupení pana Jakuba Michálka, který tady ohledně snižování, nebo respektive nulaprocentního DPH na energie, a aby mohli občané mít popřípadě slevu z těch obnovitelných zdrojů, tak říkal, že jsou špatně nastavené formuláře a tak dále, že to všechno ví. Já doufám, že si všichni poslanci, především ti koaliční, pamatujete, když jsem tady vystupovala a prosila vás, pojďme tedy schválit to nulaprocentní DPH, a až budete mít jistotu, že jste na všechno řádně připraveni a je to to správné řešení, tak to třeba pak popřípadě zrušme. Ale podle mého názoru bylo strašně nezodpovědné to, že jste na to nepřistoupili a že se neschválil ten zákon, který by těm lidem... Vy jste z těch měst a obcí, tak určitě s těmi lidmi o tom mluvíte, že je to dneska opravdu velký rezonující problém. Kdyby se touto cestou šlo a pak se popřípadě nastavilo něco jiného, tak si myslím, že by to byla ta správná cesta. Takže pan Michálek tady, prostřednictvím pana předsedajícího, v žádném případě nemluví pravdu.

Ještě poslední reakce na pana ministra průmyslu a obchodu. Pane ministře, vy tady hezky hovoříte o paní ministryni Schillerové, mluvíte tady o Průhonicích a dalších věcech. Ale já jsem vás tady vyzývala, jestli byste mi řekl, jak pomůžete těm lidem a těm podnikatelům. Ale to jste mi doteď vůbec tedy neřekl. To si myslím, že je to nejdůležitější a to je to vaše poslaní a to je to, co máte dělat v roli ministra průmyslu a obchodu. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní je přihlášen pan Havlíček jakožto zastupující místopředseda klubu. Já jenom pro ujasnění, skutečně vzhledem k tomu, že je to písemná omluva, není předpoklad, že tady do konce jednacího dne svým způsobem paní... (Ministr Stanjura opět vznáší námitku.) Není to tak. Opravdu máme s místopředsedy jednoznačný postup všichni stejný. Je uplatňován vůči všem klubům stejně. Ve chvíli, kdy předseda klubu je tady omluven, tak může být se stanoviskem klubu k pořadu schůze místopředseda klubu. Prosím máte slovo.

 

Poslanec Karel Havlíček: Vážená paní předsedkyně, vážení páni poslanci, nejprve dovolte, abych poděkoval vedení Sněmovny a paní předsedkyni za svůj (její) postoj. Rozumím tomu, že by pan ministr financí, prostřednictvím paní předsedající, byl nejraději, kdybych tady nestál v tuto chvíli. Ale troufám si tvrdit, že snad i to přinese možná trošku více světla do těch témat, která jsem měl možnost několik let realizovat, zastupovat, hájit a podobně. Takže děkuji za tu diskusi.

Musím říct, že nevyčítám do značné míry asociálnost pana ministra financí. Jestliže se jedná o korporátní vládu pro elity, poté do značné míry asociální postoj ministra financí je logický. Tomu se nedivme. Co vyčítám, je postoj pana ministra průmyslu a pana ministra práce a sociálních věcí, kteří mají hájit zájmy sektoru, kteří mají hájit zájmy těch, kteří jsou pod jejich ministerstvy, a kteří za ně mají bojovat. Naprosto logicky mají bojovat i s ministrem financí, i když je to asociální ministr. I když je to ministr korporátní vlády pro elity, mají se snažit vykolíkovat si hřiště a pro domácnosti nebo firmy zajistit to, aby dokázaly přežít, existovat a fungovat.

Co zde vidíme? Vidíme nikoliv dva ministry, vidíme zde dva dobré náměstky ministra financí pro řízení rizik. Panu ministru financí prostřednictvím paní předsedající gratuluji, má výborný tým, má dobré náměstky. Ale chybí mi tady to, že tito lidé mají kopat za domácnosti a mají kopat za živnostníky a za firmy. Místo toho, aby se hledala řešení do budoucna - jakkoliv chápu, že to ta vláda nemá jednoduché jako žádná vláda v Evropě v tuto chvíli, zejména s ohledem na energetickou krizi, na postcovidové období - tak se chodí do minulosti, neustále se vytahuje, co my jsme měli udělat, neměli jsme udělat, a pouze se tím zakrývá vlastní neschopnost připravit alespoň jednoduché, elementární řešení.

Úplně typický příklad je to u Bohemia Energy. Všichni vědí to, že popadali jednotliví alternativní dodavatelé nikoliv v důsledku chování jednotlivých vlád, ale v důsledku světové energetické krize a v důsledku toho, že 15 let tady funguje jednotný superliberální energetický trh v Evropě, který právě umožnil vznik těchto organizací, těchto firem a který znemožnil regulačním úřadům, aby se větším způsobem o ně staraly ve smyslu toho, jako je to například u finančního sektoru. Takže vytahování Bohemia Energy není nic jiného než ovívání mrtvé pokojské.

Když se na to podíváme s ohledem na jednotlivé resorty, tak pojďme začít tím pozitivnějším. Já jsem tady dnes byl připraven, a udělám to, i když se mi nelíbilo vystoupení pana ministra Síkely, tak přesto je třeba říct, že ty programy, které připravil a včera zveřejnil, vůbec nejsou špatné. Co mi vadí, je to, že to je až po dvou měsících. Dva měsíce jsme se tady o tom bavili. Přece všichni musí vědět to, jak to probíhalo po dobu posledních dvou let. Mě jste kritizovali a do značné míry jsem to i bral. Prostě jste za prvé byli opozice, dívám se teď tady doprava. Za další jste svým způsobem měli kus pravdy, že ty programy musí být rychle, že musí být pro všechny, kteří jsou omezeni nebo kteří jsou zavřeni - podotýkám pro všechny - a že by podpora měla být v maximální možné výši. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP