(12.40 hodin)
(pokračuje Jakub Michálek)

Takže se ptám: Máme vůbec data, kolik se díky těm dotacím ušetřilo energie a zda jsou ta schémata efektivní v té době drahoty energetické krize? Já jsem obecně poněkud skeptický, že se k té prosperitě prodotujeme. Nemám nic proti těm dotacím, které už tam jsou, ale uvědomme si, že se tady bavíme o dramatickém nárůstu prostředků, které přijdou do Modernizačního fondu v důsledku vysokých cen energie, a budeme tedy hledat další a další dotační příležitosti a slibovat si od toho, že pomůžeme těm rodinám, které jsou energetickou krizí zasaženy. Celkově si myslím, že je lepší lidem v energetické krizi pomoci napřímo a hned finančně a nechat na nich, aby našli způsoby, jak ušetřit prostředky.

Když jsem se zmiňoval o Modernizačním fondu, v Modernizačním fondu bude mnohem více peněz, za dva roky se odhaduje, že v důsledku zvýšených cen energie tam přiteče o 20 miliard korun navíc. Zase by mělo zaznít, na co těch 20 miliard korun, které od lidí vybereme na daních, půjde. Budou to další dotace?

V programovém prohlášení vlády se vláda zavázala, že bude dopady energetické krize částečně kompenzovat. Současně se zavázala, že se nebude zvyšovat daňová kvóta, ale ta se právě tím zvýšeným výběrem daní na dovezený plyn zvyšuje. Myslím si, že vybrat méně daní je pravicové, není to proinflační, ale naopak by to bylo první opatření, které by střední třídě pomohlo zvládnout energetickou krizi, která dopadla, a současně by jim to pomohlo zvládnout tu drahotu. Zvýšení poptávky, které by to mělo, protože by lidé měli víc peněz peněženkách, by na celkovou bilanci pro člověka, jak na něj dopadá inflace, mělo výrazně menší efekt.

Čili pojďme se bavit o tom, jaké parametry by mělo mít řešení, které bude přijatelné a dostupné pro široké vrstvy obyvatelstva. Jestli to má být bonus na energie, o kterém jsme mluvili, jestli to má být snížení poplatku za obnovitelné zdroje. Myslím si, já osobně hodnotím poněkud kriticky tu snahu odpouštět DPH, nebo ho výrazně snižovat, protože to není, jak už jsem říkal, ekologicky motivační. A už tady zazněl i nástroj vhodného nastavení operátora, ale je otázka, jestli operátor na trhu s energiemi skutečně může být řešením, které je takto široce dostupné, a jestli to nebude pouze řešení pro nízkopříjmové skupiny. Otázka je, jestli by bylo možné skutečně nahradit celý tento soutěžní segment jakýmsi státním operátorem.

Já se domnívám, že o těchto vážných otázkách by se měla vést vážná politická jednání k hledání shody jak v koalici, tak případně s konstruktivní opozicí. Ale po tom, co zde proběhlo včera v Poslanecké sněmovně a co proběhlo dnes ve vystoupeních pana Okamury, já zkrátka nevěřím, že schválení programu této schůze by vedlo ke konstruktivnímu jednání, a velmi mě mrzí taková vystoupení opozice a pana Okamury, která odrazují lidi od toho, aby hlasovali pro jakékoliv další diskuse vedené na podobně populistické úrovni. Děkuji za pozornost a za zvážení různých pohledů na tuto otázku. (Potlesk poslanců koalice.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Já také děkuji. Další přihlášená s přednostním právem je paní předsedkyně Schillerová a následuje pan ministr Síkela. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Musím reagovat. Já jsem chtěla reagovat mnohem dřív, ale musím samozřejmě respektovat, že je tady nějaké pořadí, takže to nebylo o tom, pane ministře práce a sociálních věcí, pane vicepremiére Jurečko, že bych se chtěla schovávat. Já děkuji panu předsedovi Babišovi, prostřednictvím paní předsedkyně, že se mě zastal, děkuji své velmi milé a vážené kolegyni, prostřednictvím vaším, paní předsedkyně, Janě Mračkové Vildumetzové, místopředsedkyni Sněmovny. Nesmírně si toho vážím.

Já se vyjádřím i k té štvavé kampani, která na mě už je vedena skoro několik týdnů. A řeknu to samozřejmě velmi ráda a velmi upřímně, znovu vám to opakuji, kdybyste to nezaznamenal v médiích. Já jsem v tomto pořád konzistentní a rozhodně mě nikdo neoslabí v týdnu, kdy se má projednávat rozpočet, rozhodně ne, ani neumlčí. V mém životě není nic, za co bych se měla stydět a za co bych se měla bát nebo schovávat. Takže se k tomu dostanu. Já mám pár poznámek, tak jak jste mluvili.

Tak pane ministře Síkelo - říkám dobře vaše jméno? Vy jste opravdu, já už jsem si to říkala při důvěře vlády, dneska jste to potvrdil, já jsem zdvořilá, takže nebudu používat žádné expresivní výrazy ani žádné invektivy, řeknu, bavič této vlády, zcela určitě, showman, každé vaše vystoupení je obrovská estráda. Vy si to užíváte a jste pro tuto vládu dar nebes. Nabubřelý bankéř, který nepochopil, že je ve vládě a má se starat o lidi. To je můj názor, tak to vidím já.

A já se vás samozřejmě zeptám: Víte, jaké měl vzdělání Karel Engliš, když se jím tak strašně oháníte? On visel na tabuli na Ministerstvu financí mezi všemi těmi ministry od roku 1918, mezi kterými byla jediná žena, a to jsem byla zatím já a ještě asi dlouho to tak zůstane, čímž se nechci nějak chlubit, protože já se nepotřebuji za nikoho schovávat, protože já su chlap a nebojím se chlapů. Vy zřejmě máte problém se ženami. Já s vámi rozhodně problém nemám. (Potlesk z řad poslanců hnutí ANO.) A víte, jaké měl vzdělání Karel Engliš? Karel Engliš byl právník. Byl to skvělý ekonom, napsal několik skvělých knih, ale byl to právník, stejně jako já jsem právník, jsem absolventka skvělé Masarykovy univerzity, Právnické fakulty v Brně, té univerzity, kde byl rektorem váš pan premiér, takže určitě nezpochybníte, že to je skvělá univerzita, která mi dala skvělý základ.

A teď si pojďme, když jsme si to tak hezky řekli, kdo jsme kde a kdo jsme co, říct pár faktů, o kterých jste tady hovořil. Četl jste tiskovou zprávu a viděl jste tento týden tiskovou konferenci Českého statistického úřadu k inflaci, když jste o ní tady tak plamenně mluvil a tak jste mi tady podsouval, že bych vlastně neměla vědět, co to je ta pádivá inflace, protože přece já to vědět nemůžu. Tak se budu držet faktů a budu z ní citovat jenom velmi stručně. Ten aktuální nárůst 9, 9 % je skutečně nejvíce od července 1998. A hlavní důvod? Návrat DPH u cen elektřiny a plynu, kterou naše vláda v závěru minulého roku odpustila. To je ten základní důvod, růst energií, a ten skok je způsobený tím, že se prostě ta DPH vrátila na 21 %. (Velmi důrazně.) Přečtěte si to. Je to tam černé na bílém. A určitě mě nebudete podezírat, že by to Český statistický úřad dělal pro mě nebo pro naši bývalou vládu.

A teď další fakta. K tomu zadlužení, kterým se tak oháníte. Víte, v naší novodobé historii, to myslím tedy od sametové revoluce, byli pouze tři ministři financí, kteří dokázali mít přebytkový nebo vyrovnaný rozpočet: Václav Klaus, Andrej Babiš a Alena Schillerová, dokud nepřišel covid, a pak už ten příběh znáte. Ale já se ještě trošku posunu, ať neopakuji věci, které říkám často, a vy jste si jich určitě všiml. A kdybyste byl právník, jako že nejste, a já se za to na vás nezlobím, jste bankéř, tak byste věděl, že existuje nějaká veřejná podpora. A ta veřejná podpora je regulována pravidly Evropské unie, a prostě když poskytujete nějakou dotaci nebo poskytujete nějakou takovouto kompenzaci, jako jsme poskytovali my, a těžko jsme asi mohli postupovat jinak, když tak postupovaly všechny země Evropské unie, to jsem tady také už říkala x-krát, tak ta pravidla musíte respektovat, protože jinak by to byla neoprávněná podpora. A když je respektujete, tak prostě holt kdo splní podmínky, tak tu podporu musí dostat. To jenom k vaší skandalizaci mého ctěného, váženého, pracovitého kolegy Karla Havlíčka, k tomu, když tady vytahujete, komu se to dalo, nebo nedalo. A proto možná ta helikoptéra, vy jednou říkáte dávalo se tady těm, co se dávat nemělo, pak zas říkáte helikoptéra, tak tomu se říká veřejná podpora, jenom pro vaši informaci, a proto vlastně jsme takto postupovat museli.

Víte, ono tady zaznělo z vaší strany, opravdu to byla taková hezká zábavná estráda, ale nic jsme se nedozvěděli, hlavně, jak říkala moje ctěná kolegyně, prostřednictvím paní předsedající, paní předsedkyně, Jana Mračková Vildumetzové, žádná fakta. Jaká bude ta pomoc? Nic, show. Vy jste to tady udělali, vy jste to zadlužili, vy jste ty peníze rozházeli. Ale co uděláte vy? Víte, ono už vám to dlouho nevydrží. Ještě chvilku to můžete říkat, ještě chvilku, možná půl roku, možná, ale už to ty občany nebude bavit. Oni se budou ptát, tak dobře, tak byl špatný, ta Babišova vláda nestála za nic, byla špatná. To jsme slyšeli celou kampaň. Ale co teď bude? No, to jsme právě neslyšeli. To jsme neslyšeli. Víte, mně připomínáte, byl nějaký film, jmenoval se Obchodník s deštěm. Tak to tam tak podobně působilo.***




Přihlásit/registrovat se do ISP