(12.00 hodin)
(pokračuje Marian Jurečka)

Vy tady mluvíte a říkáte, tady peníze z nebe někomu padají. Komu tady padají peníze z nebe? To je vaše představa? Vy tady říkáte, že jste vystudoval VŠE, vy jste se někdy učil o tom, že padají nějaké peníze z nebe? Vy jste tady mluvil o dětech v mateřské školce, co se učí. Myslíte, že děti v mateřské školce se učí, že padají peníze z nebe? Neučí. Představte si, neučí se to.

Pane poslanče Babiši, peníze jsou v tomto státě z aktivity a činnosti těchto lidí a firem, které tady poctivě platí a odvádějí daně, které neoptimalizují přes korunové dluhopisy, jako jste to dělal vy. Vy, který jste potom chodil jako ministr financí, zaklekával jste na firmy a říkal jste: tady ti několik let měli pozdržené a zadržované dépéháčko. Na ně jste zaklekl, na ně jste si troufl, ale sám jste naprosto neeticky zoptimalizoval svoje daně přes korunové dluhopisy. Co vy tady dneska chcete jako bývalý ministr financí říkat? Peníze fakt z nebe nepadají. Ti lidé se na to nadřeli, firmy se na to nadřely navzdory tomu, co jste proti mnohým z nich vy dělal jako ministr financí, jak jste zaklekával na ty firmy. Dodnes se z toho někteří vzpamatovávají. Vedou soudní spory s Finanční správou a Finanční správa ty soudy prohrává. Zaplatíte to? Zaplatíte vy nebo tady paní bývalá ministryně Schillerová i třeba ty výdaje, které tady byly na volební kampaň s těmi fotkami? Já myslím, že by bylo fér přijít a říct ano, bylo to neetické, v rozporu s péčí řádného hospodáře, tak já jako předseda hnutí to zaplatím, nebo to zaplatí to hnutí, bylo by to fér. Postavit se k tomu jako chlap, když tady paní ministryni hájíte, bývalou, která se neumí hájit sama. Říkala vždycky, že tomu rozumí, že je dobrá ekonomka, tak ať se hájí sama. (Poslankyně Schillerové reaguje ze svého místa.) To je v pořádku. Budu rád, když odpovíte, jestli vrátíte ty dva miliony korun. Bylo by to super se k tomu postavit.

Co se učí děti ve školce? Pane poslanče, já si myslím, že se neučí, že máme žít na dluh. Fakt si myslím, že každý normální rodič i učitel, když učí o finanční gramotnosti, tak říká, že na dluh se určitě žít nemá. Kdyby domácnosti v této zemi, kdyby firmy v této zemi fungovaly jako vaše vláda za poslední dva roky, tak jsou bez střechy nad hlavou, v insolvenci, konec.

Vy tady říkáte, a to říkáte opakovaně, že jsme jednou z nejméně zadlužených zemí v Evropě, že jsme na šestém místě. Ono to zní hrozně pěkně, ale pane poslanče, prosím pěkně, pak dořekněte i to B, díky čemu to je. Díky zodpovědnému přebytkovému hospodaření měst, obcí a krajů v České republice. Pak to řekněte celé. A čím to asi bude? Protože tam nevládnou politici jako Andrej Babiš. (Potlesk z pravé strany.) Takže říkejte občanům ano, tato země má relativně dobré obecně veřejné finance díky městům, obcím a krajům, navzdory tomu, jak hospodaří tento stát, především v posledních dvou letech.

Takže jestli chcete říct, co této zemi zanecháváte, co jste těm lidem dali, tak to není ani sleva na jízdném, tak to nejsou ani věci, co navrhujete, ale je to zadlužení plus 836 miliard korun. To je to reálné, co jste nechali této zemi po vaší vládě. To je to, co ti lidé budou muset zaplatit. A vyříkáte: vraťte těm lidem těch 62 miliard korun vyšších daňových příjmů a odvodů ze sociálního a zdravotního pojištění. Ale řekněte těm lidem, že vy jste na letošní rok navrhli rozpočet schodku ve výši 370 miliard korun. Vy nic nenecháváte navíc, vy necháváte dluhy. A nikdo normální nechce dlouhodobě žít na dluh. Normální člověk se chce z toho dluhu dostat.

Takže prosím pěkně, nevykládejte tady tyto opravdu nesmysly! Vy tady srovnáváte a říkáte trojčlenku, jak je to jednoduché, tak si prosím vás načtěte data. Vy tady říkáte - nárůst inflace mezi prosincem a lednem. Ale víte, že těch 9,9 je rozdíl od ledna 2021 do ledna 2022? Všiml jste si toho, když jste argumentoval tím staťákem? Četl jste to? Je to rozdíl za dvanáct měsíců. Není to rozdíl mezi prosincem a lednem, jak jste to tady interpretoval. Tak i tady v těchto věcech si, prosím vás pěkně, dávejte opravdu pozor na to, co říkáte, když máte tendenci mluvit tady ke mně a k panu ministrovi průmyslu a obchodu a říkat, že my neznáme a nevíme. Podívejte se na staťák, inflace 9,9, za jaké období to je. Asi jste to nečetl. Někdo vám to blbě napsal.

Takže já bych se vrátil k tomu, ano, situace není jednoduchá. Jsme ve vládě sedmý týden, já jsem zdědil systém, který tady zůstal po vaší vládě. Snažím se ho modernizovat, snažím se ho změnit, snažím se to překlápění těch papírů do papírů překlopit na nuly a jedničky, ale vaše vláda za poslední čtyři roky - kam pohnula s tou digitalizací? Proč to neběhá v těch datech? Na to jste vůbec neodpověděl. Takže já se snažím dnes ten stav narovnat. Budeme to dělat složitě, nebude to jednoduché, protože jste to zanedbali, bohužel. Budu rád, když se s tím společně někam dokážeme posunout kupředu, ale prosím vás pěkně, neříkejte tady lidem, že za vaší vlády tady byla nějaká zázračná jiná metoda formy pomoci.

To, jak funguje ten příspěvek na bydlení, já bych ho také rád viděl jinak a moderněji, ale to je dědictví, které jste zanechali vy. Tak řekněte ano, my jsme to nezvládli, máte to těžký, zlepšete to, my vám budeme fandit. Pak to budu brát jako racionální příspěvek politika, který zná ten stav věci, ví, jak to na úřadech práce funguje a fungovalo i za jeho období, kdy byl premiérem, a že to společně posuneme kupředu. To by mi přišlo racionální. Děkuji za pozornost. (Potlesk z pravé strany sálu.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Dobré poledne, paní poslankyně, páni poslanci, já načtu omluvy, které dorazily. Omlouvá se dnes z důvodu návštěvy lékaře mezi 13. a 19. hodinou paní poslankyně Renata Oulehlová, od 11.30 do konce jednacího dne z rodinných důvodů paní poslankyně Michaela Šebelová, která to dodala dvakrát, takže to stačí.

Další přihlášený k programu je s přednostním právem pan předseda klubu Benda. Jenom pro přihlášené s faktickou poznámkou, my nejsme v rozpravě, faktické poznámky se nemohou uplatňovat, takže vás všechny odmazávám a prosím, abyste se k nim ani nehlásili. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marek Benda: Vážená paní předsedkyně, vážení páni ministři, vážené dámy, vážení pánové, pokusím se tu rozjitřenou atmosféru maličko zklidnit, protože si myslím, že jsme se opravdu dostali do neobyčejné fáze tlachání a plácání, abych použil termín jednoho ze svých předřečníků, který to v reálu začal, pana kolegy Okamury. Chtěl jsem zareagovat na to, co tady říkal a co tady zaznělo včera v noci.

Byli jste všichni z opozice informováni o tom, že se nenecháme školit na hlasování stojedničkou, jestli nás pustíte k hlasování ve čtvrt na tři, ve čtvrt na čtyři nebo ve tři čtvrtě na šest. Jasně jsme řekli, že hlasování bude v normální denní dobu, tak aby mohlo proběhnout důstojným způsobem. A teď odhlížím od toho, že mám premiéra ve Francii, kde se snaží zastupovat tuto zemi, a ministryni obrany v Bruselu, kde zastupuje tuto zemi. Samozřejmě bych byl schopen tu stojedničku dát včera v noci dohromady, jenom jsem prostě říkal, že je to nedůstojné v této Sněmovně, abychom si poslechli další, stý čtrnáctý projev pana poslance Okamury, který mně přijde, že si tady plete Poslaneckou sněmovnu s mítinky svého hnutí, opakuje nám tady každý den to samé, a dneska to zaznělo znovu, včetně urážek poslanců, včetně urážek předsedů koaličních klubů. Víte dobře, že já se snažím tady tu situaci nehrotit, ale dneska mi to přišlo opět za čarou.

Takže prosím, nechme si ty řeči o tom, kdo tady měl nebo neměl poslance. Vládní koalice jich tady měla řádově více než opozice v tu chvíli. A jasně jsme řekli předem, že to hlasování proběhne v důstojnou denní dobu, a ne podle toho, jak nás tady budete v noci trápit a zdržovat. Děkuji za pozornost. (Potlesk z pravé strany sálu.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Další přihlášená s přednostním právem je paní místopředsedkyně Mračková Vildumetzová a v pořadí je dál přihlášen pan předseda Michálek. Prosím, paní místopředsedkyně, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP