(21.10 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Ano, je to opravdu drahá legrace, co tady předvádí vláda, protože jednání Sněmovny stojí spoustu peněz a vy tady spotřebováváte velmi vysoké veřejné peníze na to, aby se tady jednalo o pandemickém zákonu a o korespondenční volbě. Ano, to už tady bylo na programu, my jsme tomu zabránili před pár týdny, takže se to odložilo místo toho, aby Sněmovna svoji práci a výdaje, které stojí Sněmovna, abychom věnovali na rychlé přijetí zákonů, které skutečně pomáhají lidem, takže vy neskutečným způsobem mrháte veřejnými penězi. Důkazem je tady ten pandemický zákon. Nenecháte si tady vysvětlit, že by vláda měla mít jiné priority než navrhovat další omezování ústavních práv a svobod občanů. Je to opravdu vláda - já bych řekl, že se to dá ohodnotit tím výrazem - "zadarmo drahá", protože v podstatě jste tady zablokovali jakékoliv jednání o prospěšných zákonech.

Teď jsem dokonce slyšel nějaké už výkřiky od zástupců vládní koalice, že kvůli pandemickému zákonu, že kvůli tomu, že SPD odmítá pandemický zákon, že prý je ohroženo přijetí státního rozpočtu. No, tak na tuhletu lež vám neskočí opravdu snad už vůbec nikdo, protože všichni víme, že jste měli předložit státní rozpočet už v prosinci, že v prosinci už jste měli předložit pozměňovací návrhy k návrhu státního rozpočtu, který předložila ještě předešlá vláda, ale protože jste nebyli připraveni, přestože jste říkali, že připraveni jste, a slibovali jste to voličům před volbami, tak tady rozpočet máme na programu až v únoru. To jsem nikdy ještě nezažil. A kvůli vám je už dva měsíce ČR v rozpočtovém provizoriu a zabrzdily se investice. Přitom ty investice jsou nutně potřeba, abychom se proinvestovali z krize, investice do infrastruktury a tak podobně.

Takže ty škody, které se způsobují těmi špatně nastavenými prioritami ze strany vládní pětikoalice, ty škody opravdu stoupají, jsou to finanční škody. A bohužel je tristní, že všechno, všechny tyto vaše kroky musí platit občané ČR ze svých daní.

My jsme tady opakovaně konstruktivně navrhovali, abyste stáhli projednávání pandemického zákona, abychom tady projednali - a před chvílí se o tom hlasovalo a hlasovalo se o tom i před čtrnácti dny - abychom tady přednostně projednali návrhy na pomoc jak zdravotně postiženým lidem, tak důchodcům, tak studentům, pracujícím rodinám s dětmi, na podporu dětí, na podporu živnostníků a malých podnikatelů. Všechny tyto zákony tady jsou vloženy ze strany SPD. A vy jste prostě - vládní koalice si určila prioritu, že nechce tyto zákony na pomoc občanům, a natvrdo jste nás přehlasovali, protože máte většinu a projednává se tady dlouho a velice draze z hlediska toho, kolik stojí Sněmovna a kolik stojí jednání Sněmovny peněz, tak tady projednáváme pandemický zákon. Takže to je opravdu úplně neuvěřitelné, tyhlety vaše priority. Vy neuvěřitelným způsobem zdražujete i ten chod ČR. Tady bych připomněl, že jste si ještě do rozpočtu dali cirka 70 milionů korun, respektive desítky milionů korun navíc pro sedmdesát dalších pracovníků aparátu, pro vaše tři nově vytvořené ministry, kteří samozřejmě nejsou potřeba, ti ministři, protože v předešlé vládě nebyli a taky ta vláda byla funkční, nehledě teď na obsah toho, co prosazovali. A to znamená, je to opravdu zadarmo drahá vláda.

A já bych vás chtěl opravdu vyzvat, abychom se po zkušenostech s pandemickým zákonem, protože tuším, že budete překládat velmi brzo takzvanou korespondenční volbu, která opět občanům žijícím v ČR nepřináší vůbec nic - doslova nic, doslova nic, tak abyste toho už nechali a skutečně začali pracovat pro občany. A ty argumenty, kolik stojí den Sněmovny - no, stojí to velké peníze, ale kvůli vám, kvůli vaší vládní většině se tady utrácí veřejné prostředky za tyhlety vaše velmi podivné návrhy, a je potřeba si to říct. Protože vy máte vládní většinu, vy máte, vy určujete program schůzí, vy určujete, jaké budou priority na programu schůzí. To jsme viděli i teď, při hlasování před pár minutami. Ano, vy jste si prohlasovali, že nejdůležitější prioritou pro vás je pandemický zákon, nikoli zákony, které pomáhají lidem, a za to tady teď se platí v podstatě celý aparát Sněmovny. Takže to je opravdu děsivé, že pro lidi nenabízíte nic, ale pro tyhlety vaše osobní politické zájmy tam máte vždycky času, času na to máte spoustu.

Tady je taky problémem to, a tady bych se u toho krátce zastavil, že vy jste navrhli ten takzvaný pandemický zákon v legislativní nouzi. Bude to jeden bod, je to jeden právě z těch parametrů nebo z těch momentů, na které hnutí SPD chystáme ústavní stížnost, protože zákon o jednacím řádu Sněmovny hovoří přece úplně jasně, a já už jsem to tady říkal před čtrnácti dny - je to jedna věta, že ve stavu legislativní nouze lze projednat vládní návrh zákona pouze v případě, cituji, "mimořádných okolností, kdy jsou zásadním způsobem ohrožena základní práva a svobody občanů nebo bezpečnost státu nebo kdy státu hrozí značné hospodářské škody", konec citátu ze zákona, což samozřejmě, toto kritérium, pandemický zákon nesplňuje. To si myslím, že už na první poslech je jasné úplně každému a může to být i právní laik. Takže to je samozřejmě už také v rozporu, a navíc to usvědčuje vládní koalici, dá se říct i ze lži už dneska, protože když já to vidím v médiích a účastnil jsem se různých diskusí, tak už se nedá nazvat jinak než lež. Že je prý v pořádku, když je to prosazováno, když to prosazujete v legislativní nouzi. Tak já myslím, že tu větu, kterou jsem přečetl, že jí rozumí úplně každý občan a že samozřejmě tady v ČR v okamžiku, kdy se rozvolňuje, nejsou zahlcené nemocnice, ruší se karanténa, ruší se testování ve školách a tak dále, protože prostě tady už není žádný důvod na nějaké testování, tak tady není ani mimořádná okolnost, ani není ohrožena bezpečnost státu, ani nehrozí státu značné hospodářské škody.

No a to, že jsou zásadním způsobem ohrožena základní práva, tak to pravda je, ale v jiném významu, než je to myšleno v tom zákoně. Ano, tím zákonem ohrožujete základní práva a svobody občanů. Ale v tom zákoně je to myšleno samozřejmě jinak, takže to jste si vysvětlili po svém. To je, jako když jste říkali, že přinesete změnu, před volbami jste říkali, a zapomněli jste dodat, že změnu k horšímu. To je přesně úplně ta podobná logika.

Takže to je opravdu mimořádně důležitý bod. Samozřejmě my chystáme ústavní stížnost a v případě, že ten zákon bude přijat, což budeme vědět po podpisu prezidenta, dalším momentem je, že vy omezujete právo například právo na podnikání, a to je ale v ústavě. To je přímo napsáno explicitně v Základní listině práv a svobod, která je v ústavě, i právo na vzdělání je tam a právo na ochranu, když to zjednoduším, soukromého a společenského života. Takže v podstatě i tyhlety momenty - právě proto je to v ústavě, aby nešlo zvůlí nějaké vládní většiny momentální v parlamentu jen tak ohnout ústavu a omezit demokratická práva občanů a nastolovat totalitu. Proto na změnu ústavy je potřeba 120 poslanců, nikoliv 101. Proto je potřeba zároveň také dvě třetiny senátorů, nikoliv pouze polovina. Právě proto, aby kdokoliv nemohl mít totalitní manýry a nemohl - byť já chápu vaše pocity, já je nemám - ale jste opojeni mocí a chcete ovládat životy občanů za každou cenu, takže chcete ohnout i ústavní práva a svobody občanů. Vy jste v podstatě překopírovali do pandemického zákona ustanovení, která jsou možná jenom v nouzovém stavu, ale tam je to ústavní záležitost, zákon o bezpečnosti, to není běžný zákon, a teď to tady natvrdo tlačíte v situaci, kdy žádný takový zákon není potřeba.

I to, že to navrhujete v legislativní nouzi, to vás usvědčilo také řekl bych z nepravdy, protože kdyby - vy mluvíte o podzimu, ale právě v legislativní nouzi to lze přijmout, právě kdyby se nějaká epidemie blížila, mohli jste něco takového navrhnout, kdyby to bylo aktuální v srpnu, v září, ale vy to zcela nepochopitelně chcete omezovat ta práva a svobody občanů kontinuálně, přestože k tomu není žádný důvod. A dokonce tady ministr Válek vyhrožuje, že od 1. března vyhlásí nouzový stav, což je úplně bezprecedentní útok na svobodu a demokracii v České republice. Vůbec nechápu, jak si to vůbec pan ministr může dovolit, takové totalitní uvažování, že chce v podstatě škrtem jednoho pera nebo jedním podpisem direktivně nakazovat, jak mají žít občané v České republice, přestože k tomu nejsou žádné podmínky. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP