(3.00 hodin)
(pokračuje Jaroslav Foldyna)

A já se domnívám, že je potřeba být velmi opatrní v těchto rozhodovacích věcech, abychom se do podobné situace, aby nám naši potomci někdy nevytýkali, že jsme se účastnili něčeho špatného, tak jestli ten konvoj, který tady bude projíždět, kdo o tom rozhodl a jak, na základě čeho o tom rozhodl, a zdali ten konvoj - musím si tady otevřít telefon, protože jsem si tu smlouvu - Washingtonská smlouva, na jejímž základě pak NATO působí, ve svém čl. 1 říká, že "smluvní strany se zavazují, jak je uvedeno v Chartě OSN, urovnávat veškeré mezinárodní spory, v nichž mohou být účastny, mírovými prostředky, aby nebyl ohrožen mezinárodní mír, bezpečnost a spravedlnost, a zdržet se ve svých mezinárodních vztazích hrozby silou nebo použitím síly jakýmkoli způsobem neslučitelným s cíli OSN". Tady se právě chci zeptat na to, jestli vláda zvážila, když povolovala průjezd vojáků, zdali to nemůže být hrozba síly, protože obvyklé je, že když se vojáci přepravují na takto dlouhé trasy, tak se přepravují na levnějších, bezpečnějších a lepších prostředcích, čímž je železnice. Když jedou po silnici, tak to vypadá spíše jako demonstrace síly. Nevím, je-li to demonstrace síly při průjezdu naší země, tedy České republiky, je to demonstrace síly vůči Rusku, nebo je to demonstrace síly vůči Ukrajině, nebo ba dokonce, jestli je to demonstrace síly vůči některým z nás?

Já si myslím, že to není nutné, abychom si v zásadě demonstrovali sílu. My přece víme, do čeho jsme vstoupili. A nemusíme si vlastně ani - jako mně psali někteří lidé, než jsem tady vystoupil, abych se zeptal, jestli to nejsou ti vojáci, co je vyhnali z Afghánistánu. Já si nemyslím, že jsou to ti kluci, co je vyhnali z Afghánistánu. Tam je vyhnal Tálibán - v pantoflích a s kalašnikovy tam běhali a oni vyhnali NATO, to je tristní. Oni teď vlastně táhnou na Rusa, tak musejí být připraveni, protože víme, že Rusové jsou tak rafinovaní, že se vlastně na válku furt připravují. Mají armádu.

A já si myslím, že je potřeba, abychom důstojně ty věci zajistili, tak se ptám vlády, kdo a jak o tom rozhodoval, o tom průjezdu, proč tedy se to nepřepravuje po železnici, když je to v zásadě rychlejší, levnější, jakou součinnost poskytuje Česká republika průjezdu těch vojáků? Víte, já mám obavu, aby zase někdo nevystrkoval holý zadek na ty americké vojáky. Pamatujete si, že na ně vystrkoval nějaký člověk holý zadek? A to je docela nepříjemné pro mě, když jsem členem paktu NATO, aby ti kluci z Ameriky, aby na ně někdo vystrkoval holý zadek v České republice, když my jsme vlastně partnery, my jsme také NATO. Tak jestli to je dostatečně dobře zajištěné, aby to naše služby kontrolovaly, a na každém druhém rohu na ně někdo nevystrčil holý zadek, protože ne všichni jsou takoví, jako jsme my a jako jsem já, že vnímáme naši roli v paktu obranném - on tedy někdy není obranný, protože v Jugoslávii zrovna nikoho nebránili a vybombardovali ji do mrtě, bombardování trvalo 78 dní - já jsem na to docela citlivý, protože tam mám příbuzné a jsem trošičku napůl Srb, tak od té doby jsem takový obezřetný v tom konání.

Proto jsem se rozhodl, že položím tu otázku prostřednictvím tohoto bodu, abych naši zemi v případě, že bychom se tady nebyli schopni dohodnout, vyvaroval toho, že bychom se stali součástí nějaké trapné demonstrace síly a něčeho trapného, že by ještě dokonce na tu demonstraci síly vystrkoval zase někdo holý zadek. Pamatujete si to? To bylo hrozné. Já jsem se strašně styděl, když na ty chlapce ze Spojených států někdo vystrkoval holý zadek. Oni si to nezaslouží, oni za to nemůžou, oni jedou tam, kam je důstojníci pošlou.

Nevím, jestli si vláda vlastně uvědomuje také jednu věc, že pan ukrajinský prezident, ten Volodymyr, nebo jak se jmenuje, Zelenskyj, někdejší televizní postava, a dneska je to tedy prezident, tak on se ptá Spojených států, na základě čeho se oni domnívají, že Ukrajině hrozí bezprostřední nebezpečí. Je mi divné, když ten Volodymyr z Kyjeva se ptá, jak to vědí Američané - že to neví on, že jim hrozí nebezpečí? Tak já se ptám, jestli naše česká vláda ví, jak je to s nebezpečím, protože už tady pan kolega Bašta, jak říká můj předseda Tomio Okamura, člověk, který byl za komunistů pronásledován, chartista, se tady zmiňoval o připravované invazi, že vlastně už v těchto minutách a hodinách by na Ukrajině měla probíhat válka, to jsme slyšeli. Já bych byl strašně nerad, aby tam probíhala válka. Domnívám se totiž, že lidé na Ukrajině a lidé v Rusku jsou svým způsobem trošku bratři, že prožili minulost často spolu, že Kyjev a Ukrajina se předtím jmenovala Kyjevská Rus, že vlastně si myslím, že víceméně ti hoši na těch autech do toho nemají co mluvit a že asi do toho trošičku přinášejí zmatek - že ta válka by asi nebyla, kdyby do toho nevstupoval vnější svět.

A proto jsem se rozhodl, že tady položím několik otázek, že budu navrhovat tento bod, protože si myslím, že mír je vždycky víc než válka, byť se říká, že válka je pokračování politiky jinou formou. A já už si teď nevzpomenu na velké jméno, které to řeklo, abych to nespletl, ale ono je to vlastně jedno.

Také jsem se chtěl zeptat, zdali ti vojáci, když projíždějí po naší zemi, podléhají jurisdikci České republiky. To znamená, kdyby nedej bože došlo k nějakému trestnému činu ze strany těch vojáků, nebo i z druhé strany, tak podléhají jurisdikci a Policii ČR? To nejsem schopen zjistit z novinových článků. Vždycky Česká televize vypadá, jako když už je na frontovém poli. Každý den nám ukazuje, že už probíhá nějaká válka, pomalu ten konflikt, a já si myslím, že všichni máme strach z toho, aby se něco nestalo. Tak já bych se chtěl ale zeptat na to, jestli při průjezdu toho konvoje vojáci cizí armády, která pobývá na území České republiky, podléhají jurisdikci českého státu, České republiky.

Chtěl bych se také zeptat, kdo těm vojákům v dané chvíli, když projíždějí mojí zemí, kdo jim vlastně velí, jakému velení podléhají, zdali jenom tomu svému, americkému, nebo podléhají nějakou součinnosti s generálním štábem České republiky, abychom byli zainteresováni nebo zaingerováni v tom, co se tady odehrává.

Samozřejmě vnímám, že to vypadá jako chaotický soubor různých otázek, nicméně já jsem ten bod nazval Podrobná informace o průjezdu vojenského konvoje U. S. Army přes Českou republiku, a jenom jsem v těchto odstavcích nebo v těchto pár větách chtěl naznačit, co vlastně chceme nebo co chci slyšet, abych měl klidné spaní, že se nic nestane, protože jak víme, v televizi a v novinách a i tady se hovoří o tom, že válka je na spadnutí, a já prostě válku nemám rád. Měl jsem rodiče, ročník 1920 a 1921, kteří válku zažili, prošli koncentračním táborem Wiener Neustadt nebo pracovním táborem Wiener Neustadt, tak jsem na to dost citlivý, na tyto věci. Mám dvě vlasti, jednu, kterou mám ve své občance, to je Česká republika, druhou tu nerodnou, tou je Srbsko, Jugoslávie, a zažil jsem to bombardování, 78 dní, které probíhalo bombardování bez mandátu Rady bezpečnosti OSN. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP