(14.10 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Vážení kolegové, vážím si vás jako volených zástupců občanů, ale jakkoliv vy si třeba tolik nevážíte mě, zkuste si aspoň vážit svobody a demokracie a zkuste si třeba také vážit práva. Těm, kteří si zachovali nějaké zbytky respektu k právu, samozřejmě obracím se na poslance vládní koalice, si dovolím přečíst část rozsudku Nejvyššího správního soudu číslo 8 Ao 16/2021-124. Nejvyšší správní soud v Brně 23. června 2021 vyhlásil k vyhlášce ministra zdravotnictví toto - cituji: "Nejvyšší správní soud si je vědom závažnosti epidemické situace a toho, že virus zákon ani rozhodnutí soudu neposlouchá, ale soud nemůže připustit, aby se v demokratickém právním státě stal ministr zdravotnictví, dokonce bez vyhlášení nouzového stavu, osobou obdobnou římskému diktátorovi s rozsáhlou možností regulovat lidské chování, která nemá oporu v právu." To je konec citátu rozsudku Nejvyššího správního soudu v Brně z 23. června 2021. Nedávno.

Já vůbec nechápu, jak ministr zdravotnictví Vlastimil Válek z TOP 09 vůbec může tady navrhovat, a vůbec to, co tady říkal, to je úplně neuvěřitelný. Jak může mít takto někdo diktátorské manýry! Vážené dámy a pánové... Ale ono se to netýká jenom pana ministra, to se týká celé vlády, protože to je vládní návrh. Takže abychom tady neříkali, že to je tady samotný pan ministr. To by byl chudák, protože... Pan ministr kývá, ano, je to tak. Navrhovatel - je to vládní návrh, celá vláda s tím souhlasí, celá vládní pětikoalice.

Vážené dámy a pánové, pandemický zákon, který navrhujete, hrubě odporuje všem principům demokracie, všem principům přirozeného lidského práva na svobodu a spravedlnost. V tomto pohledu věřím, že soudy včetně těch nejvyšších by váš zákon rozcupovaly, a pokud ho protlačíte silou proti vůli občanů, proti vůli právních expertů, tak doufám, že ho soudy stejně pošlou do věčných lovišť. A vím, že zbude jen nehorázná ostuda a váš prohraný boj, protože boj o svobodu a právo musíte prohrát a prohrajete. A čím dříve tento pokus o zavedení diktatury ministrů a ministerských úředníků vzdáte, tím lépe pro vás.

Váš hloupý útok na občanskou svobodu, váš hloupý pokus získat nekontrolovatelnou moc nad lidmi a touhle zemí nám v SPD zaručí úspěch i v příštích volbách a mnohé z vás, doufám, vymaže z politické scény. Ale nevymaže vás z paměti národa jako ostudu tohoto parlamentu. Je jen na vás, co si vyberete.

Vážené kolegyně a kolegové, znovu vás žádám o to, abyste si uvědomili, co je a co není svoboda a lidská práva. Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců SPD.)

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji. Vaše vystoupení, pane předsedo, vyvolalo jednu faktickou poznámku, se kterou se přihlásil pan poslanec Milan Brázdil. Poprosím pana poslance, aby přišel k řečnickému pultu. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Milan Brázdil: Děkuji. Dobrý den, kolegyně, kolegové. Chtěl bych reagovat na pana ministra, možná i na pana zpravodaje. Prosím, mám jednoduchou otázku. Víme dnes, jaké jsou ale relevantně klinické příznaky omikronu? My víme, že to, co se dělo před pár měsíci, tedy delta, se projevuje respiratory distress syndromem, prostě respirační insuficiencí. Mimochodem nepřeju nikomu z vás hledět do očí - jakožto lékař záchranné služby vím, o čem mluvím - člověku, který nemůže dýchat. Vytřeštěné oči a ví, že buď skončí, anebo ho zaintubujete a má šanci. K tomu se nechci vracet.

Popsal jste, jak je důležité mít booster, třetí očkování. K tomu už klinicky jsou nějaká data. Představme si, že ale je tu pacient, něco jako je pan Okamura, který říká, že není očkovaný, je čistý, je na startovní čáře, a my jsme všichni teď, a je tu nový virus nebo varianta omikron. Jaké jsou klinické příznaky tohoto onemocnění? Mnoho odborníků říká, že je to chřipečka, a já se v tomto kontextu právě ptám, jestli tohle je potřeba. Je tu infekce na ústupu, vypadá to dobře, chystá se uvolnění, ale jak to vypadá s klinickými příznaky nové varianty, kde na to nefunguje, údajně nefunguje, očkování, které bylo předtím? Tedy jenom do souvislosti vyhasínání této pandemie nebo epidemie nebo této covid aféry s tím, jak vypadá dneska ten omikron klinicky, a jestli to je ještě potřeba, nebo ne. Odborná záležitost. Děkuji za odpověď.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za faktickou poznámku a v tuto chvíli se hlásí také s faktickou pan ministr zdravotnictví pan Válek. Pane ministře, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Paní předsedající, děkuji. Vaším prostřednictvím, vážený pane poslanče, já strašně za ten dotaz děkuji, protože je nesmírně důležitý. Je jeden klinický příznak. Ty příznaky jsou velmi podobné - teď se bavím o tom, jak poznám, že bych mohl mít omikron. Ty příznaky jsou velmi podobné jako u delty, ale je tam jeden příznak, který u delty prakticky nebyl a u omikronu je poměrně častý, a to je průjem. To znamená, varováním, že bych mohl být omikron pozitivní, je průjem v kombinaci řekněme s nějakými potížemi dechovými. To, co se liší, daleko větší množství nakažených, proto inkubační doba pět dnů, logicky zkrácená karanténa, zkrácená izolace na pět dnů, ale rychlejší šíření. Proto je potřeba udělat něco pro to, aby to rychlé šíření neudělalo vysoký vrchol, ale aby se ten vrchol roztáhl, a byť to procento těch, kteří mají závažný průběh, je samozřejmě nižší než u delty, tak ty obrovské počty nakažených vytáhnou to množství pozitivních nahoru. A my tady máme stále 400 000 těch, kteří jsou v nějakém riziku. Třetí dávka suverénně chrání proti vážnému průběhu. Ta data jsou ověřena ze všech zemí. Druhá dávka chrání, ale čím později od druhé dávky, tím chrání méně, proto ty země doporučují přeočkovat třetí dávkou už po šesti, dokonce některé po pěti měsících. Proto stojí za to se přeočkovat. Nicméně ty, co nejsou naočkovaní, ty nemůžeme pustit k vodě a těm musíme říct, jaké jsou ty příznaky. Proto ještě jednou děkuji za ten váš dotaz. V této době a další čtyři týdny, další tři týdny: respirační potíže nepodcenit, neříkat si jsem nachlazený. Je-li to spojeno s průjmem, doktor, PCR, PCR-pozitivní, včas léčba. To je to, co můžu doporučit všem.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Pane ministře, děkuji za dodržení času. Mám zde další faktickou poznámku, se kterou se přihlásil Jan Bauer. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jan Bauer: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, milé dámy a pánové, já vím, že tady teď slýcháme už skoro druhým dnem hodně negativních věcí, tak mi dovolte, abych se s vámi podělil o jednu příjemnou a pozitivní věc. Přibližně před rokem, když jsem dostal covid, tak jsem bohužel přišel o čich, což prostě nejsem sám. To se stává kdekomu, myslím si, že jsou nás tisíce, a mohu tedy s velkým potěšením oznámit, že dneska přibližně ve 13 hodin se mi ten čich vrátil, což je hodně pozitivní věc. Já jsem si byl ještě v kanceláři přivonět ke svému parfému, protože jsem ho tři čtvrtě roku necítil, a je to pravda. Jenom přemýšlím prostě, co je tím hlavním důvodem, a to je možná i otázka pro zdejší doktory. Buď prostě plénum Poslanecké sněmovny a tato místnost jsou nějaké novodobé české Lurdy, kde prostě čas od času vznikají nějaké zázraky, anebo - a to je ta druhá varianta - stejně jako vy prostě jsem 24 hodin nespal, a já mám bohužel tu smůlu, že tady prostě sedím v té první řadě a dostávám těžkou dávku negativní energie, a ta se hodně zvyšuje při projevech pana předsedy Tomia Okamury. Rozumím tomu. Prostě dělá opoziční práci. Tak nevím, jestli prostě je to spíš záležitost těch českých Lurd, anebo toho smrticího koktejlu 24 hodin nespat a poslouchat to obrovské množství negativní energie. Každopádně mně se čich vrátil. Samozřejmě to místo je k dispozici pro vás pro všechny, jestli máte podobné problémy. Jenom vás upozorňuji, že kdybyste si na to místo sedli a byli byste třeba zcela zdrávi, tak můžete o něco přijít, třeba o sluch nebo o zdravý selský rozum. Děkuji. (Pobavení.)

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji panu poslanci za dodržení času k faktické poznámce. Nemám další přihlášku, takže v tuto chvíli budeme pokračovat v rámci přednostních práv, kdy je přihlášen předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP