(10.50 hodin)

 

Poslanec Tomio Okamura: Takže kvůli vládní koalici vy, celá vaše vládní pětikoalice hlasovala proti našemu pozměňovacímu návrhu na zamrazení platů politiků na celé volební období. Takže já v podstatě vítám, že tady pan poslanec připomněl tu diskusi o platech, a můžeme si to tady opakovat pořád dokola, já mám času dost. A dokola budu opakovat, že kvůli vám se zvýšily platy politiků o 6 % a že jste hlasovali proti návrhu SPD na zamrazení platů politiků na celé volební období. Takže jestli chcete pokračovat tady někdo v té diskusi, tak si to budeme říkat tady pořád dokola, ať to slyší co nejvíc lidí. Ale já navrhuji, abychom se posunuli. Abychom se věnovali tomu pandemickému zákonu, protože to je teď dnes téma, tady to téma už jsem vysvětlil, tady je náš postoj jasný, pochopitelně. A ještě zdůrazním, že ten náš návrh na zamrazení platů politiků tady stále leží ve Sněmovně. Takže kdybyste to mysleli vážně na celé volební období, tak ho předřaďte! My budeme rádi, když nám ho předřadíte a bude se to hlasovat. Ne že je to uzavřeno tím, že jste tady na jedenáct měsíců jakoby něco tady zamrazovali. Ne, ne, ne, vždyť to tady je v systému. Takže opět vy tomu bráníte! Vy tomu bráníte, aby se zamrazily platy na celé volební období. Záměrně nechcete předřazovat návrhy SPD. Pochopitelně, protože vám se to líbí. A už nebudu opakovat, že jste si přidali tři ministry navíc ve vládě. Už jsem to říkal x-krát, dokonce musí sedět ve dvou řadách tady. A tak dále, a tak dále. Takže můžu to tady opakovat, ale myslím, že teď tady máme bod pandemický zákon. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji. To byla poslední přihláška do rozpravy. Já se v tuto chvíli zeptám: hlásí se ještě někdo do rozpravy ke zkrácenému jednání? Nikoho nevidím, rozpravu končím a v tuto chvíli přistoupíme k hlasování. Zagonguji. Je tady žádost o odhlášení. Všechny jsem vás odhlásila a poprosím vás, abyste se přihlásili svými hlasovacími kartami. Naposledy zagonguji a dovolím si v tuto chvíli přednést návrh na usnesení:

 

"Poslanecká sněmovna konstatuje, že nadále existují podmínky pro projednání vládního návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 94/2021 Sb., o mimořádných opatřeních při epidemii onemocnění covid-19 a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění nálezu Ústavního soudu, vyhlášeného pod č. 4/2022 Sb., zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 520/2021 Sb., o dalších úpravách poskytování ošetřovného v souvislosti s mimořádnými opatřeními při epidemii onemocnění covid-19 (sněmovní tisk 127) ve zkráceném jednání."

Nyní budeme o tomto návrhu usnesení hlasovat. Kdo souhlasí s tímto návrhem, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. (Ohlasy ze sálu, nejde hlasování.) Omlouvám se, opravdu čas je, jednání je dlouhé. Znovu je tu návrh na odhlášení? Dobře. Takže v tuto chvíli je tu návrh na odhlášení. Všechny vás odhlásím. Poprosím vás, abyste se všichni přihlásili svými hlasovacími kartami. Poprosím vás, nemusím znovu číst návrh na usnesení? Všichni víme, o čem budeme hlasovat.

 

Takže v tuto chvíli zahajuji hlasování (číslo 44). Kdo souhlasí s tímto návrhem, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko.

Děkuji všem poslancům za hlasování. Bylo přihlášeno 136 poslanců, pro bylo 80, proti bylo 55. Návrh byl přijat.

 

Zeptám se, jestli se v tuto chvíli někdo hlásí. Vidím, že se hlásí paní předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Dámy a pánové, já bych nejdřív, než řeknu to, co chci říct, tak chci uvést, že hnutí ANO v žádném případě neobstruovalo tento zákon. Už jsem to tu řekla několikrát. My nesouhlasíme se zákonem, ani s legislativní nouzí, ani s jeho konečnou verzí, která se bude hlasovat po rozpravě. Nicméně myslím si, že zatím vystoupili z naší strany čtyři poslanci a že to bylo velmi věcné a krátké.

Takže teď řeknu to, co mám na srdci. Strávili jsme tady 23 hodin, jsou tu ženy, jsou tu starší, starší muži... (Oživení v sále.) To řekl pan ministr, to řekl pan ministr (Válek). Jde to nejen z našeho poslaneckého klubu, tento požadavek, ale zaslechla jsem ho i z vládních lavic, takže já si beru dvě hodiny hygienickou přestávku. Avizovala jsem to zástupcům vládních poslanců. Potřebujeme prostě si udělat osobní hygienu. To je všechno. Převléct se do čistého, ano, zubní kartáček. Takže dvě hodiny na hygienickou pauzu. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Na základě požadavku poslaneckého klubu hnutí ANO vyhlašuji dvouhodinovou přestávku. Sejdeme se zde ve 12.56 hodin. Vidím, že se ještě hlásí pan poslanec.

 

Poslanec Ondřej Benešík: Vážená paní místopředsedkyně, děkuji za slovo. Já jenom pro členy výboru pro evropské záležitosti, který měl zasedat dneska ráno. Až se situace uklidní, tak samozřejmě zasedat budeme, budete včas upozorněni. Hoří nám tam lhůty, máme tam důležité hlasování.

A pro pana expremiéra Babiše. Ten výbor dneska nezasedal prostě proto, že zasedala Poslanecká sněmovna. My jsme v práci byli, ne že jsme nebyli. Vy jste byl akorát ve špatné zasedačce.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za tuto informaci ohledně výborů. Dovolím si ještě přečíst omluvy. Omluva Michala Kučery dne od 14.30 do konce jednacího dne, pana Carbola od 14 hodin do konce jednacího dne z pracovních důvodů, pana Horáka od 13 hodin z pracovních důvodů a poslední, David Štolpa, dnes z důvodu nemoci.

Znovu opakuji, že je vyhlášena přestávka a sejdeme se v tomto sále ve 12.56 hodin. Děkuji vám.

 

(Jednání přerušeno v 10.57 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP