(5.40 hodin)

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, tento moment je potřeba samozřejmě rozebrat. Protože slovo odebral... poslanec a místopředseda Sněmovny za ODS. Hlasujeme o pandemickém zákonu, který omezuje základní ústavní práva a svobody občanů. (Rozruch v sále.) O tom tady jednáme. Ne, ne, ne, počkejte, ne, ne, ne. (Silné bušení do lavic z řad poslanců pětikoalice.) Ale to... bouchejte si jak chcete, jo? (Protesty poslanců pětikoalice pokračují.) Vy chcete... v pohodě, já počkám. Já počkám.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Já bych poprosil, kolegové, kolegyně, já chápu, že atmosféra je napjatá, nicméně umožněme panu předsedovi hovořit, má přednostní právo. Má právo tady hovořit, takže prosím o klid, o ticho. A pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Tomio Okamura: Tak oni tady vládní poslanci asi ztratili nit, o čem je tady ten už druhý den té schůze Poslanecké sněmovny. Takže já to zopakuji. My jsme řekli, že nesouhlasíme s tím vaším totalitním pandemických zákonem, a legitimně jsme oznámili, že budeme dělat samozřejmě politické obstrukce k tomu, aby ten zákon neprošel. Takže to, co jsem řekl, dobře, to konkrétní hlasování není o pandemickém zákonu, ale ten celek jako takový je o tom, zdali my - my - se pokusíme v pouhých dvaceti poslancích zabránit proti naprosté většině, která je proti nám, přijetí toho totalitního pandemického zákona. A z tohoto důvodu samozřejmě my tady se vám snažíme vysvětlit různými způsoby, že ten zákon je špatný. A teď v této souvislosti, protože vládní koalice - takže děkuju, že jsem to tady mohl vysvětlit, protože samozřejmě toto video uvidí, předpokládám statisíce lidí, takže je potřeba si říci, o co tady jde.

Takže my... vy jste odebrali slovo, místopředseda Sněmovny pan Skopeček za ODS odebral slovo poslanci SPD z toho důvodu, že vy chcete urychlit to přijetí toho pandemického zákona. To je... a všichni to vědí, vědí to všechna média, jsou toho média plná, to tady můžete stokrát vysvětlovat, jak to je a že je to jinak. Tak. Takže to byl ten cíl toho odebrání slova. Náš poslanec Černý nemluvil ani vulgárně ani tady nikoho nečastoval, to jsou například ty důvody, pro které se třeba napomíná poslanec a tak podobně. Prostě mluvil příliš dlouho. Ale v jednacím řádu není napsáno, jakou formou má zdůvodnit poslanec návrh toho bodu. On mluvil k věci celou dobu. Celou dobu mluvil k věci. A je to to naše subjektivní zhodnocení, je to subjektivní zhodnocení, protože se vám to prostě nehodí.

Tady bych v rámci toho ještě řekl jednu věc. Vy jste, připomenu, vy jste obelhali, obelhali jste nás, normálně jste političtí podvodníci, aby to bylo korektní, protože bylo slíbeno ve čtvrtek opoziční okénko. To byla jasná dohoda, že bude opoziční okénko od 18 do 21 hodin. Vy jste ráno, když se schvaloval program schůze, tak vy jste ráno hlasovali proti tomu, vy jste vlastně vyřadili naše, nebo odmítli jste zařadit naše tři návrhy zákonů. Takže vy jste porušili tu dohodu. To znamená, my jsme si to opoziční okénko logicky otevřeli teď, protože když vy jste nám ho neumožnili, vy jste nám ho neumožnili, vy jste ho neumožnili, tak samozřejmě my chceme naše návrhy zákonů projednat, protože je to v souladu s naším politickým programem. Zákon o referendu, můj dům můj hrad, na posílení práva občanů na nutnou sebeobranu a tak dále a tak dále. A protože vy nám tady bráníte v tom, aby se projednaly návrhy opozice, tak my v souladu s jednacím řádem Sněmovny se snažíme zařadit ty naše návrhy dokonce na nejbližší možné schůzi. Takže to má i politickou logiku. Nejbližší možné schůzi. Když to otočím, tak kdybyste nám ve čtvrtek umožnili zařadit ty naše návrhy našich zákonů, tak samozřejmě dneska bychom přeci nemuseli ty stejné návrhy navrhovat, když už by byly projednány ve čtvrtek, to má přeci logiku. To doufám už chápe úplně každý.

Takže znovu opakuji, to odebrání slova, a je to tedy úplně neuvěřitelný, a to je potřeba si tady zdůraznit ještě jednou, že poslanec ODS odebírá slovo v souvislosti s tím, že ODS chce za každou cenu přijmout pandemický zákon, který omezuje ústavně daná práva a svobody občanů. Znova si to zdůrazněme, co je ODS dneska... No tak to je zrovna tady vulgární pan poslanec, říká mi vole, jo? Tady poslanec Adamec z ODS, jo? Tady na mě pokřikujete, takže jednejte... Já bych byl rád, aby předsedající zjednal pořádek...

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Pane předsedo, jestli chcete mluvit k jakémukoliv poslanci, tak prostřednictvím předsedajícího.

 

Poslanec Tomio Okamura: Ne, ne, hlavně poslanci mluví prostřednictvím mikrofonu na sebe. Já na ten mikrofon na rozdíl od vás mluvím. Takže je to v pořádku. Jestli někdo porušuje, tak jste to v prvé řadě vy, pane poslanče.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Neoslovujte poslance přímo. Prostřednictvím předsedajícího. Děkuji.

 

Poslanec Tomio Okamura: Ano, prostřednictvím. On mě také oslovuje tady přímo. Takže já chci jenom říci, že... dokonce tady pan poslanec, vaším prostřednictvím, si s tím začal mě oslovovat přímo, takže zase bych vás požádal, abyste řídil tedy spravedlivě tu schůzi. Já jsem tady mluvil a tady na mě pokřikuje pan poslanec Adamec, já jsem na něj vůbec nemluvil, jo? Tady vládní koalice je nervózní z toho. Takže já bych vás chtěl znovu požádat...

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Já poprosím jakéhokoliv poslance, aby na vás nepokřikoval ani vulgárně, ani slušně, abyste měl prostor samozřejmě.

 

Poslanec Tomio Okamura: Děkuji. Takže tady jsem chtěl pouze politicky zdůraznit, že poslanec ODS, místopředseda Sněmovny Jan Skopeček, odebírá slovo našemu poslanci SPD z toho důvodu, že vlastně chce urychlit a chce za každou cenu prosadit ODS pandemický zákon. To je ta pointa, kterou jsem chtěl říct, ale řekl bych to za minutu, za dvě, ale pořád tady někdo pokřikuje. Takže to je ta pointa, kterou jsem chtěl zdůraznit.

A já bych vás chtěl opravdu požádat, protože není nikde dáno časové omezení, a jakým způsobem hlavně má poslanec zdůvodnit svůj návrh, který chce navrhnout na program, dodržujme to. Já chápu, že jste asi nervózní, protože už za každou cenu chcete ten pandemický zákon, který omezuje ústavní práva občanů. Ale my ho zase nechceme. Jasně, máte přesilu. Máte obrovskou přesilu. Ale nás je prostě dvacet, ale bojujeme ze všech sil. Bojujeme ze všech sil a říkám to na rovinu. Politicky bojujeme ze všech sil proti sto... kolik vás je dohromady? Proti 107 poslancům. Protože pan Farský vám chybí, že jo? Vy nemáte 108, ale máte 107. Pan Farský je v Americe, přestože je poslanec.

Takže o to jde. A já bych vás chtěl v rámci slušnosti požádat všechny, že vy jste tady také v minulém volebním období bojovali, brali jste si desetihodinové pauzy, to my jsme vůbec neudělali, my jsme si zatím vzali pauzu, jestli si pamatuji dobře, pouze hodinu. Takže my jsme si nebrali deset, dvanáct hodin pauzy, jako jste si brali vy, ale my jsme byli také opoziční strana. Postupujeme úplně normálně. My si chceme donavrhnout ty návrhy bodů, pak se o nich bude hlasovat, takže proběhne hlasování. Potom je tady přeci, postupuje to tak, že tady bude další rozprava nad tím, zdali Sněmovna souhlasí s tím, aby to bylo ve zkráceném jednání. A pak se otvírá bod pandemický zákon. To je přeci ten postup. A já nevím, proč tomu chcete bránit. To je přeci dané a ten jednací řád to jasně říká. A není dáno, že za nás smí vystoupit jeden, dva, že smí za jakoukoliv stranu zdůvodnit návrh programu tři minuty, pět minut, že to smí zdůvodnit jenom tak, jak si tady někdo představuje, nebo není. To přeci není dáno. A znova připomínám, že když tady mluvil pan Kalousek a tak dále, také tady... znova. Já si tedy bohužel nemohu vzpomenout, jestli mluvil o Karkulce, jestli tady četl Karkulku, nebo Babičku, ale to je myslím jedno. Pardon? Takže respektujme tohleto, jo? A tady pan předseda Výborný hodlal už tady porušovat tu parlamentní zvyklost třeba tím, že třeba nám chce tady brát pauzu. Zvykejte si na to, že tady máte opozici. Já vím, že jste jako nadšení z toho a jste opojení tou mocí a tou, řekl bych, že to přechází až do arogance moci, ale prostě musíte si zvyknout, co je to parlamentní demokracie.

Prostě je tady opozice, která má jiný politický program než vy. Tak to prostě funguje. Holt je to časově náročnější, protože kdybyste byli v diktatuře, tak samozřejmě si jenom nadiktujete. A jediné, co my děláme, je, že demokraticky v souladu s jednacím řádem, plně v souladu s jednacím řádem, což plně jsme konzultovali i všemi možnými cestami, zdali to, co tady děláme, je v souladu s jednacím řádem, to je všechno konzultováno, i právně, to znamená, čistě postupujeme v souladu s jednacím řádem. Takže pojďme to respektovat. Já jsem vás o to chtěl požádat. Ta situace se kdykoliv může zase obrátit, že třeba vy tady budete chtít třeba zase dlouze mluvit, anebo respektive mluvit si, protože něco politicky chcete prosazovat, ale když je to v souladu s jednacím řádem a chováme se k sobě slušně, tak si myslím, že je to v pořádku. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP