(Schůze zahájena v 9.00 hodin.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji 7. schůzi Poslanecké sněmovny a všechny vás na ní vítám.

Aby byla zaznamenána naše účast, nejprve vás odhlásím a prosím, abyste se všichni přihlásili identifikačními kartami, případně mi oznámili, kdo žádá o vydání náhradní karty. Náhradní kartu číslo 11 bude dnes používat pan poslanec Radek Vondráček. Další nahlášené zatím nemám.

Schůzi jsem svolala dle našeho jednacího řádu na základě žádosti 64 poslanců. Pozvánka vám byla rozeslána elektronickou poštou 5. ledna tohoto roku. (V sále je hlučno.) Já vás prosím o klid, dámy a pánové.

Dovolte, abych úvodem, protože jednáme s krátkou přestávkou už velmi dlouhý čas, vyjádřila na tomto místě poděkování aparátu Poslanecké sněmovny, který tady celý ten čas s námi také tráví, je potřeba si to uvědomit, a není to určitě pro ně vůbec jednoduché. Myslím, že bychom to měli mít na paměti. (Potlesk v celém sále.) Myslím, že ten potlesk je zasloužený. Děkuji.

 

Nyní přistoupíme k určení dvou ověřovatelů této schůze. Navrhuji, abychom určili poslance Stanislava Berkovce a poslankyni Renátu Zajíčkovou. Táži se, zda má někdo jiný návrh? Nevidím, že by tak bylo. Proto zahájím hlasování o tomto návrhu ověřovatelů a táži se, kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 1 bylo přihlášeno 157 poslankyň a poslanců, pro 149 z nich. Návrh byl přijat. A já tedy konstatuji, že jsme ověřovateli 7. schůze Poslanecké sněmovny určili poslance Stanislava Berkovce a poslankyni Renátu Zajíčkovou.

 

Sděluji, že do zahájení schůze požádali o omluvení své neúčasti na jednání tito poslanci: Adámková Věra od 6 hodin do 10.15 z pracovních důvodů, Feranec Milan ze zdravotních důvodů, Kolovratník Martin od 13.30 do 18 hodin z pracovních důvodů, Koten Radek ze zdravotních důvodů, Kott Josef ze zdravotních důvodů, Mašek Jiří ze zdravotních důvodů, Naiclerová Hana taktéž ze zdravotních důvodů, Staněk Pavel rovněž ze zdravotních důvodů, Vondrák Ivo do 13 hodin z pracovních důvodů, Wenzl Milan ze zdravotních důvodů.

Z členů vlády se omluvili: Petr Fiala od 9 do 13 hodin z pracovních důvodů, Martin Baxa od 9 hodin ze zdravotních důvodů, Mikuláš Bek od 9 do 18 hodin z pracovních důvodů, Jana Černochová taktéž od 9 do 18 hodin - bez udání důvodu, Anna Hubáčková od 9 do 18 hodin z pracovních důvodů, Marian Jurečka od 9 do 18 hodin z pracovních důvodů, Jan Lipavský od 9 do 18 hodin z pracovních důvodů, Zdeněk Nekula na dopolední jednání z pracovních důvodů a Michal Šalomoun od 9 hodin z pracovních důvodů.

Nyní tedy přistoupíme ke stanovení pořadu 7. schůze, jehož návrh je uveden na pozvánce. Připomínám, že podle § 54 odst. 7 zákona o jednacím řádu rozhodne Sněmovna pouze o pořadu uvedeném v žádosti. Nelze navrhnout žádnou změnu ani doplnění pořadu. Rovněž tak nelze rozšiřovat schválený pořad.

Nevidím, že by se kdokoliv hlásil, proto nyní budeme hlasovat o celém návrhu pořadu 7. schůze Poslanecké sněmovny, tak jak byl písemně předložen. Tak vidím přihlášeného. Hlásí se s přednostním právem... (Poslanec Tomio Okamura má zájem vystoupit.) Nezaznamenala jsem, omlouvám se, ale teď už vidím, že se hlásíte. Hlásíte se, pane Okamuro nebo pane Fialo? Omlouvám se, momentálně nemám vaši přihlášku, ale je možné se přihlásit i z místa samozřejmě. S přednostním právem se tedy hlásí pan předseda Okamura. Prosím.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, dnes máme na programu Sněmovny mimořádnou schůzi s názvem Vysvětlení původu peněz financování hnutí STAN ze zahraničí. Starostům a nezávislým začaly totiž po volbách do Sněmovny chodit na jejich transparentní účet zvláštní dary. Částky od 100 do 200 tisíc korun, celkem miliony od dvacítky firem, které jsou vzájemně majetkově a personálně propojené a kterým vládne skupina podnikatelů, která privatizovala obchodní domy Prior a dnes provozuje obchodní centra. Část plateb poslaly firmy, které ovládaly nebo založily společnosti se sídlem v daňovém ráji na Kypru.

Vládní hnutí STAN v čele s jeho předsedou a ministrem vnitra Vítem Rakušanem v reakci na tyto informace odmítlo pochybnosti o financích těmito slovy: "Sponzorské dary pro hnutí STAN pochází výhradně od firem s dohledatelnou vlastnickou strukturou," napsali Starostové a nezávislí před Vánoci v tiskové zprávě, což je prokazatelná lež.

Ten ještě zásadnější problém je ale podle mého názoru původ peněz. Je absolutně nepřijatelné, aby byl ministrem vnitra člověk - Vít Rakušan, který je odpovědný za policii, je to první vicepremiér v této navrhované nové vládě, nebo v této vládě, a je zároveň předsedou hnutí STAN, jehož financování není transparentně vyjasněno. To je tak gigantický a současně absurdní střet zájmu, že to snad pochopí většina z vás, vážení kolegové z obou vládních koalic. Proto doufám, že poslanci vládních stran schválí pořad této námi navrhované schůze, aby nám tu poslanci hnutí STAN v čele s Vítem Rakušanem podrobně a věrohodně vysvětlili podivné finanční toky na jejich účtu. A doufám, že zákonnost či nezákonnost peněz na účtech STAN posoudí policie se státním zástupcem a následně případně soud.

I tady jsou ale velké otazníky. Nový ministr vnitra Vít Rakušan z hnutí STAN si ještě předtím, než se stal ministrem, ještě jako řadový poslanec, těsně před jmenováním ministrem, pozval do své sněmovní kanceláře na podivnou schůzku policejního prezidenta Jana Švejdara, který po rozhovoru mezi čtyřmi očima oznámil odchod z funkce. Vít Rakušan vyštval policejního prezidenta, který odmítl stát se loutkou v jeho rukou. To, co je bez jakékoliv debaty, je zmíněný střet zájmů a Sněmovna by měla vyzvat premiéra Fialu, aby odvolal ministra vnitra Víta Rakušana, který je současně, resp. navrhl odvolání ministra vnitra Víta Rakušana, který je současně předsedou hnutí STAN, a vedením rezortu pověřil někoho, kdo nebude nijak spojený jak s hnutím STAN, a bude hlavně zárukou objektivity a nestrannosti.

To, že policejní prezident po schůzce s panem Rakušanem sám dobrovolně odstoupil z funkce, je samo o sobě varovným důkazem, že pan Rakušan hodlá svou funkci zneužívat. Kyperská kauza navíc staví abdikaci policejního prezidenta úplně do jiného světla. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP