(13.20 hodin)
(pokračuje Berenika Peštová)

A když si vezmete odpadové hospodářství, odpadu máte 100 %, a když se potom bavíte s chemiky, kteří by rádi dělali chemickou recyklaci, bavíte se s plastaři, kteří by zase zpátky dělali recyklaci jinou, třeba materiálového využití, když se bavíte s třídícími linkami, které s tím mají také jiný záměr, pak jsou tady samozřejmě ti, co by to chtěli využívat jako TAP a další a další, tak najednou zjistíte, že těch 100 % toho materiálu vám nestačí.

Nejhorší na tom ale je, že Evropská unie to ještě pojistí tím cílem, který musí všichni splnit. A když to potom rozpočítáte, najednou zjistíte, že toho materiálu máte 100 %, a na to, aby všichni splnili ty cíle, tak by toho materiálu muselo být dvakrát tolik. Takže říkám, ono by to chtělo i revize směrnic - ne jenom revize směrnic, ale i revize těch cílů, jestli vůbec... Já neříkám, že nesouhlasím s těmi směry, ale musí mi někdo říct, co je priorita. Co je priorita? Je to chemická recyklace? Je to spalování, energetické využití? Co je priorita? (Předsedající: Paní poslankyně, čas.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Další se k faktické poznámce přihlásil pan poslanec Vomáčka. Pane poslanče, máte slovo, dvě minuty.

 

Poslanec Vít Vomáčka: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, nejdřív na odlehčení, abychom ty emoce uklidnili. Paní zpravodajka před chvilkou říkala, že patří k té starší generaci. To jste si hodně ukřivdila. Myslím si, že minimálně ke střední generaci patříte, určitě ne ke starší.

Ale jinak budu reagovat na svého kolegu Krále, prostřednictvím předsedajícího, který chválil minulou Sněmovnu za zákon o odpadech. Považuji to jako dlouholetý starosta za neskutečný paskvil. V současné době se s tím snažíme jako malá obec vypořádat a znám celou řadu obcí, které nabírají pracovníky, aby vyhověly nesmyslům, které tam jsou. To je všechno.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Další faktická poznámka je pan poslanec Babka. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Ondřej Babka: Děkuji za slovo. Já se zase vrátím k tomu, jak jsem tady byl napaden kolegou Hellerem, vaším prostřednictvím, pane předsedající, a zároveň tady vystoupil kolega Jakob s tím, jak si máme u nás v hnutí udělat pořádek a máme se domluvit, co tedy chceme nebo nechceme. Tak pak tady v rozpravě vystoupí koaliční poslanec kolega Král a oproti tomu, co tady říkala paní ministryně, navrhne prodloužení lhůty na projednání ve výborech na 80 dní. Tak možná si ten pořádek udělejte v koalici SPOLU vy. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Další faktická poznámka, paní poslankyně Peštová.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já jsem chtěla zareagovat na svého předřečníka, ale zřejmě už mně, prostřednictvím pana předsedajícího, někam utekl. Nepovažuji zákon o odpadech jako paskvil. Ten zákon o odpadech byl diskutován dost dlouho, dalo by se říct, minimálně čtyři a až šest let s tím, že samozřejmě byl předkládán dvakrát. Poprvé se s tímto zákonem ministerstvo dostalo až na Legislativní radu vlády, a protože se zase blížily volby a protože bylo jednoznačně patrno, že tento zákon nemá šanci projít přes Poslaneckou sněmovnu a Senát, tak byl stažen, a myslím, že druhé kolo bylo úspěšné. Ano, byla velká diskuse kolem toho.

Co se týče těch seminářů, a nejenom seminářů: žádný zákon nebyl tak diskutován - možná kromě stavebního zákona - tak, jako byl zákon o odpadech. Takže z mého pohledu si myslím, že ten zákon byl řádně vydiskutovaný. Jinak by taky neměl shodu Svazu měst a obcí, jinak by neměl shodu Hospodářské komory a Svazu průmyslu. Takže si naopak myslím - a děkuji ještě jednou, prostřednictvím pana předsedajícího, panu poslanci Královi - že byť je z druhého pole, tak uznal, že tam opravdu bylo odvedeno kus práce. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji pěkně. K další faktické poznámce se přihlásil pan poslanec Nacher. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji, já stručně jenom. Chtěl bych na tom krásně ilustrovat rozdíl, jaký je mezi námi. Tady bylo - my jsme byli obviněni, že nemáme stejný názor, ať si to vyjasníme. Na druhou stranu, kdybychom měli všichni stejný názor a vystupovali bychom, tak bychom dostali zase nálepku, že jsme všichni ovce, že máme jeden názor. Ale tady právě z jednoho klubu byl slyšet od kolegy Krále úplně jiný pohled, než jaký má ministryně, a úplně jiný pohled, jak jsem pochopil, i na některé jiné normy, než má jeho kolega Vomáčka. A nás by nenapadlo to tady komentovat, že máte na to jiný pohled. To prostě k tomu patří a každý z těch poslanců si to tady řekne na mikrofon. Já třeba návrh kolegy Krále na prodloužení určitě podpořím, a někdo jiný ne, kolega Babka třeba ne. A naopak kolega Vomáčka má úplně opačný názor, než má jeho vlastní kolega Král. Ale nikoho z nás by nenapadlo to komentovat, že máte různé názory, ať si to vyjasníte v klubu. Od toho je právě tady Poslanecká sněmovna. Jinak tady pak může vystupovat předseda klubu a my všichni můžeme jít někam ven, budeme hlasovat nakonec na dálku a tak si to můžeme úplně ulehčit. Díky.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji, to byla faktická poznámka pana poslance Nachera. K faktické poznámce se hlásí pan poslanec Král.

 

Poslanec Václav Král: Jenom na dovysvětlení. Tady došlo k nepochopení i kolegy z vlastní strany. Samozřejmě vnímám faktické dopady nového zákona o odpadech do praxe a ty jsou skutečně katastrofální, s tím naprosto souhlasím, a proto varuji před salámovou metodou a vytrháváním jednotlivých právních aktů z kontextu. To jsme si nerozuměli, a na základě tady toho dnešního zákona, který tady pustíme, nebo nepustíme - uvidíme dál po hlasování - se může stát například to, že to není jenom o alternativách brček a kelímků a podobně, ale je to například i o třídění, respektive dotřiďování směsného komunálního odpadu.

Tady se někdo zaklíná rozpočty obcí a příjmy obcí z likvidace a ukládání komunálního odpadu, ale my se tady můžeme dostat k tomu - a skoro bych řekl, že se dostaneme - k tomu, že i jako velmoc ve třídění, tak jak tady zaznělo správně, fakticky vlastně nerecyklujeme, a to je výsledek naší práce. To znamená, téma, které tady například kolega Babka otevřel, například zálohování PET lahví a podobně, není možné odehrávat podle mého názoru pouze v zákonu o obalech, ale je potřeba se nad tím zamyslet i v rámci tady toho zákona.

Takže je to skutečně o koncepčním přemýšlení, a pokud to neudělá Ministerstvo životního prostředí, tak holt se o to budeme muset pokusit my ve výborech, a ještě jednou za podvýbor pro technickou ochranu životního prostředí slibuji, že se tomu budeme maximálně věnovat. Akorát mám obavu, že nemáme ten aparát, jako má Ministerstvo životního prostředí. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. K další faktické poznámce se přihlásila paní poslankyně Fialová. Paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Eva Fialová: Moc děkuji. Já jsem tady chtěla veřejně poděkovat panu kolegovi Královi, prostřednictvím pana předsedajícího, za to, že někdo má rozumný názor a je ochotný na logické bázi a s výsledky z praxe opravdu diskutovat, vést adekvátní diskusi a bavit se o tom, ať už ve výboru, nebo tady na plénu - a já mu fakt veřejně děkuji, že je někdo z ODS, kdo je ochotný se bavit, a ne nás jenom peskovat za to, jak tady k tomu přistupujeme. Děkuji mu moc za to ještě jednou.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. K další faktické poznámce je přihlášena zpravodajka, paní poslankyně Peštová. Paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já bych chtěla na pana poslance Krále, prostřednictvím pana předsedajícího. Vy jste říkal, že to je v zákoně o obalech, ale i tento zákon pamatuje právě na recyklaci. To, co jste říkal ohledně recyklace PET, ten zákon na to pamatuje, takže do roku 2025 musí právě ti velcí nápojáři dát 25 % recyklátu zpátky do výroby, nebo respektive do výrobku, a postupně ta procenta stoupají až na 30 %. Proto se rozvířila ta krásná akce - pojďme zálohovat PET, protože se k tomu PETu nemůžou dostat, protože automobilový průmysl je přeplatí. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP