(Jednání pokračovalo v 10.07 hodin.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, budeme pokračovat po přestávce na jednání klubu hnutí ANO.

Nejprve přečtu omluvy, které ještě dorazily. Dne 26. 1. z pracovních důvodů se omlouvá pan poslanec Julius Špičák, dnes na celý den do konce jednacího dne z pracovních důvodů se omlouvá pan ministr Pavel Blažek a dále dnes od 16 hodin do konce jednacího dne se omlouvá pan poslanec Jiří Strýček.

Než přistoupíme k projednávání bodů podle programu schůze, tak s náhradní kartou číslo 35 bude hlasovat pan poslanec Smetana. S přednostním právem před projednáváním bodu 79 se přihlásila předsedkyně klubu hnutí ANO paní Schillerová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji, pane místopředsedo. Dovolte mi pár slov k tomu, co nám bylo sděleno před pauzou. Asi vás překvapím, ale pro mě to není zase takovým překvapením. Já alespoň beru pozitivně to - a z každé situace je potřeba si brát i to pozitivní - že jsme se konečně dozvěděli, co je ta nová politická kultura a co to znamená ta lepší politika, jak jste říkali. Teď víme, že na nějaké dohody se nemůžeme spolehnout. Vy tomu říkáte nová politická kultura, já tomu říkám - nebudu hledat to slovo, protože jsem dáma.

Každopádně je to ostuda vaší koalice, nikoliv postoj opozice. Několikrát jste deklarovali, a říkám to tu v klidu bez nějakého pocitu ublíženosti, bereme to, budeme podle toho samozřejmě k tomu přistupovat, vy jste respektovali a několikrát jste to řekli veřejně, že respektujete nárok hnutí ANO na tento post, několikrát jsem slyšela, že se zvolením Karla Havlíčka nebude problém, už bylo nepřípustné kádrování našeho prvního kandidáta Radka Vondráčka, teď dokonce to nebylo ani kádrování veřejně slyšitelné, teď dokonce jste se tím promlčeli a v té komedii se dál pokračuje.

Chápu to tak, že je to trest za to, že jsme si dovolili vystupovat při důvěře vlády 23 hodin, nebo za to, že vaši poslanci nechodí do práce.

Chtěla bych připomenout, že klub hnutí ANO má 72 poslanců, má osmnáctkrát více poslanců než klub Pirátské strany. Přesto máme ve vedení Sněmovny stejné zastoupení. Bereme to jak to je a slovy Karla Havlíčka, kterého si nesmírně vážím za jeho postoj, chci říct, že my rozhodně nebudeme přistupovat na žádné výměnné obchody za posty výměnou za poslušnost nebo prosazení některých vašich priorit. Já si myslím, že vždy je lepší, a jako bývalá členka vlády to vím, hledat dohodu, hledat nějakou spolupráci, protože je před námi dlouhé období a projednávání velkého množství zákonů.

Děkuji vám za pozornost. (Potlesk z levé strany sálu.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Pro pořádek uvádím, že pan poslanec Strýček ruší omluvu z dnešního jednání.

 

Nyní tedy přistoupíme k projednávaným bodům tak, jak jsme si stanovili. Otevírám bod

 

79.
Vládní návrh zákona o panevropském osobním penzijním produktu a o změně
souvisejících zákonů (zákon o panevropském osobním penzijním produktu)
/sněmovní tisk 61/ - druhé čtení

Předložený návrh uvede za navrhovatele ministr financí Zbyněk Stanjura. Prosím, pane ministře, ujměte se slova. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP