(Jednání pokračovalo v 9.35 hodin.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Je 9.35 hodin, ohlášená přestávka na poradu klubu uplynula.

Jenom doplním omluvy z dnešního jednání. Omlouvá se pan poslanec Michal Zuna mezi 9. hodinou a 9.10 z pracovních důvodů, dále se omlouvá paní ministryně Langšádlová na celý den dnes ze zdravotních důvodů a na dnešní den se z rodinných důvodů omlouvá pan poslanec Heller.

Tak se vrátíme k pořadu schůze. Já tady mám písemnou přihlášku paní předsedkyně Schillerové. Paní předsedkyně Schillerová se hlásila, mám tady i písemnou přihlášku k programu schůze, tak ji rušíte? Paní předsedkyně Schillerová ruší svoji přihlášku. Další přihlášená byla paní místopředsedkyně Mračková Vildumetzová, také ruší svoji přihlášku k návrhu pořadu schůze, a další písemná přihláška k pořadu schůze je od pana poslance Cogana. Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Josef Cogan: Vážení kolegové a kolegyně, dovolím si navrhnout zrušení pevného zařazení bodů na 13.30 s tím, že tyto volební body budou pevně zařazeny jako bod 3 a 4 dnešního jednání.

Zároveň bych se rád vyjádřil k návrhu kolegy Tomia Okamury. My jsme tady včera, v těch dnech jasně řekli, jakým způsobem bude STAN postupovat. Jednoznačně je jasné, že k žádnému nezákonnému financování hnutí STAN nedošlo, a již vůbec nedošlo k tomu, že by byl STAN jakkoli financován ze zahraničí. My jsme informace o trestním stíhání možná od našich kolegů neměli, ani jsme je mít nemohli, a jasně jsme zkonstatovali, že všechny přijaté dary prověříme, a jestliže se potvrdí jejich spojitost s trestně stíhanými osobami, předmětné dary vrátíme. Tady to stanovisko jasně zaznělo od nás. Protože nemáme přístup do těch trestních věcí, tuhle informaci jsme neměli. Proto tu věc prostě jasně prověříme a podle toho se opatříme.

Jinak si myslím, že i toho politického představení tady bylo už docela dost. Chceme, aby se pokračovalo v práci, v práci, kterou máme jako Sněmovna v kompetenci. Máme tady priority vlády, chceme, aby se jednalo o pracovních věcech. Máme tady stavební zákon, máme tady korespondenční volbu. A i s ohledem na to navrhuji nebo přednáším námitku za kluby STAN, ODS, Piráti, TOP 09 a KDU-ČSL k návrhu podle § 54 odst. 6 a tím vetujeme zařazení návrhu číslo 1, který předložil kolega Tomio Okamura na zařazení do dnešní schůze.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Pane předsedo, abych to zrekapituloval, nejprve jste navrhl zrušení pevného zařazení bodů 60 a 61, které jsme měli mít ve 13.30, a nově navrhujete, aby to byl třetí a čtvrtý bod našeho jednání, to je váš návrh. A za další jste zavetovali zřízení vyšetřovací komise, aby byl zařazen. Takže o tomto zařazení, o tomto bodu nebudeme hlasovat. Dál se hlásí s přednostním právem pan předseda Jakob.

 

Poslanec Jan Jakob: Děkuji, pane předsedající. Vážené dámy, vážení pánové, já se vyjádřím ještě k tomu druhému bodu, co navrhl kolega Tomio Okamura. Ten se týká nařízení ohledně očkování. Mě tedy mrzí, že pan kolega zrovna odešel ze sálu, protože jsem chtěl zdůvodnit to, co pak přednesu, tedy to, že pan ministr Válek je z dnešního jednání řádně omluven. Takhle narychlo body, když se týkají konkrétního ministra, asi zařazovat nejdou. My se nebráníme diskusi, nicméně prosím pro příště, aby ta diskuse mohla vůbec být reálná, o nějaké avízo dopředu, aby to šlo dohodnout. Takhle hekticky to opravdu řešit nejde. Notabene co se týká té faktické věci, pan ministr po jednání vlády avizoval, že dojde k úpravě této záležitosti do půlky února. Nicméně proto jsem říkal, předtím jsme se dohodli, a jménem také pěti vládních klubů, tedy klubů ODS, KDU, TOP 09, STAN a Piráti, vetuji tento návrh na zařazení bodu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji pěkně. Další se s přednostním právem hlásil pan předseda Okamura. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, byl jsem upozorněn, že jsem se ve svém návrhu na zřízení komise k vyšetření financování hnutí STAN přeřekl v jednom okamžiku, že jsem řekl omylem hnutí ANO, ale samozřejmě se to týká vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny k vyšetření financování hnutí STAN. Takže a) chceme vyšetřit, pakliže by nám tu vyšetřovací komisi vládní koalice odsouhlasila, takže radši ty čtyři body přečtu ještě jednou, protože prý jsem se přeřekl v jednom místě, teď nevím přesně, v kterém. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP