(6.00 hodin)
(pokračuje Hubert Lang)

Potom jsou z toho nějaké výstupy. Zůstává tam jakási pachuť a už to není dobře. A nezaznělo tady vůbec, že s policejním prezidentem odchází i jeho ekonomický náměstek. Takže my tu máme největší policejní sbor, největší bezpečnostní sbor, který má 40, 45 tisíc lidí s občanskými zaměstnanci, a my jsme začali na Ministerstvu vnitra novou, lepší, radostnější politiku tím, že jsme přišli o policejního prezidenta, přišli jsme o ekonomického náměstka a hledáme jakousi náhradu. Takže v době, kdy končí covid, mohou tady nastat nějaké nepředvídané situace, zdražování, lidé mohou být nespokojeni a podobně, nemáme vlastně hlavu a druhou půlhlavu takto velkého bezpečnostního sboru. Nevím, co si o tom mám myslet. Vysvětleno to nějakým způsobem bylo, ale takovým zvláštním způsobem.

Dalším podle mě hřebíčkem do rakvičky důvěry bezpečnostní komunity obecně vůči stávajícímu ministrovi vnitra je obsazování postů na Ministerstvu vnitra lidmi přicházejícími s novým panem ministrem. Političtí náměstci jako například neúspěšný poslanec pan Lukáš Kolářík, který neobhájil poslanecký mandát za Piráty, přichází na Ministerstvo vnitra v roli politického náměstka. I dříve samozřejmě docházelo k obsazování postů na Ministerstvu vnitra politickými náměstky. Pan Hamáček si například na poslední období přivedl pana Haška. Opravdu nevím, co pan Hašek například na vnitru vymyslel něco světoborného, čímž obohatil tento resort v roli náměstka nebo poradce. Obávám se, že ani v tomto případě, kdy tam přicházejí dnešní noví političtí náměstci, nic světoborného se nestane, nic se prakticky nezmění, a já opravdu nevím, proč resort Ministerstva vnitra si toto zaslouží, proč bezpečnostní komunita a lidé zde pracující musí zažívat tyto věci.

Teď bych se dotkl krátce některých bodů volebního programu vnitřní bezpečnosti a veřejné správy. Jenom stručně, nechci zdržovat. "Revize platových tabulek, tedy provedení změn umožňujících veřejné správě zaměstnat špičkové odborníky." Tady bych ještě na úvod řekl, že já tím, že jsem tam v té bezpečnostní komunitě byl skoro třicet let, tak jsem zažil dobu 2011, 2012. Ctihodný můj kolega, pan tříhvězdičkový generál Ryba, který taky v té době sloužil, už o tom tady hovořil. Prosím vás, to bylo hrozný, hrozný, musím to tady říct! Bylo to za vlády ODS, pana ministra Langra, který přesně před těmi deseti, dvanácti lety hovořil jako hovoří dnešní současný ministr vnitra. Jako kdyby to bylo přes kopírák. Prostě se uzavřel jakýsi kruh, přichází opět vláda pravice, opět nějací nominanti pravého spektra, a oni hovoří úplně stejně: Vstoupíme tam vnitrobočními vstupy, musíme tam dostat odborníky, musíme je zaplatit. Ano, se vším souhlasím, ale tehdy - a dneska asi opět - to vyvolá obrovské pnutí v tom sboru, v té organizaci. Tam je to hierarchicky nějak postaveno, prosím vás, na výsluze let. Prostě ti lidé přicházejí, prostupují těmi pozicemi, mají nějaké tabulky, nějaké platové zařazení, nějaké osobní ohodnocení, a najednou tam přijde s ministrem někdo, kdo tam začne dělat (nesrozumitelné), dostane nestandardně nějaký vysoký plat, pak se mu tam něco nepovede a odchází - a zůstane tam absolutní destrukce.

Paní Schillerová, prostřednictvím paní předsedající, to tady popsala, že má zkušenost, nahlédla do Celní správy, což je taky sbor, který patří pod Ministerstvo financí, a je to přesně ono, tady to zaznělo. Prosím vás, měli bychom... proč tedy chceme, aby to byly apolitické sbory? Jsou to lidé, kteří se rozhodují v nějakém věku, že nastoupí k policii, k celníkům, k armádě. Jsou zdraví, vzdělaní, musejí mít minimálně střední školu, když nastupují například u policie. Musí být netrestaní. Sežeňte dneska takového človíčka, který nebere drogy a podobně, a rozhodl se, že bude pracovat pro stát. My ho potom naženeme do školy, on dlouho studuje, nastoupí někde, musí poslouchat, kam ho stát postaví, tam prostě musí plnit svoje úkoly, nějakým způsobem roste v těch svých pozicích. Očekává za to od státu, že se o něj nějakým způsobem postará. A tady narážím na to, co se stalo, to je ten další hřebíček do rakvičky. Naše předchozí vláda slíbila 1 400 korun všem státním úředníkům a příslušníkům bezpečnostních sborů. Náhle, poté, co jste nastoupili a děláte lepší politiku než my, 700 korun, takže vlastně to nepokryje nic, prakticky je to i pod míru inflace. Opět obrovské rozčarování pro příslušníky bezpečnostních sborů. Jestli je pravda to, co tady zaznělo někdy včera kolem desáté večer, že ještě se třeba sahá do jakýchsi další náležitostí spojených se stravenkami a podobně - to nevím, můžeme to zjistit, ale pakliže by to byla pravda, bylo by to další neštěstí.

Ti lidé, kteří pracují v těchto složkách, i ti, kteří nás tady chrání v předsálí, kteří venku teď mrznou, poskytují servis členům vlády jako ochranná služba a podobně, si toto opravdu nezaslouží. Chovejme se k těmto lidem slušně, umožněme jim jako politici prostě vykonávat jejich činnost pro nás a pro náš stát a nedělejme neustále nějaké reorganizace, nějaké změny. Tady vždycky někdo přijde a řekne: Teď jsem tady já a já teď to tady spasím a zachráním. Každý jsme odborník v nějaké své oblasti. Tady máme profesory práva, máme tady profesory lékařství. Prosím vás, takhle to opravdu nelze dělat ani v té bezpečnostní komunitě. Je to takový zvláštní svět, a když do něj zasáhnete, tak jedině bude destabilizace.

Co se teď může stát? Já jsem se tady dozvěděl například další bod - dostanu se ještě potom k tomu, co bych chtěl říct, co mě asi nejvíc na programovém prohlášení vlády v této oblasti vadí: korespondenční volba pro Čechy v zahraničí. Někde jsem se dočetl, že až 600 000 občanů České republiky žije někde v zahraničí po světě, a mohlo by tedy volit. Pravice to vyhodnotila tak, že to jsou asi jejich, pouze jejich voliči. Někteří volili možná i nás, jestli někdo z nich volil SPD. Pochybuji, že někdo z nich bude, když bude někde v Kanadě vdaná slečna, mladá paní, nebo žijí někde v nějakých bohatých západních zemích, že bude volit asi KSČM, že jo? Je to možné, ale nevěřím tomu - a teď, co s tím? Je to 600 000 hlasů. To je hodně! To je obrovské množství. Ale teď se ptám, jak zajistíme bezpečnost a transparentnost? Víc se k tomu nebudu vyjadřovat, nebudu zdržovat, my to určitě na bezpečnostním výboru, až to přijde k projednávání, se na to podíváme, abychom to nějakým způsobem ošetřili. Bude to složité. Vzpomeňte si na Spojené státy, kde to vyvolalo velké třenice, rozhádala se tam společnost a podobně. Udržet to v nějakém gardu bezpečnosti a podobně není vůbec jednoduché. Takže je to taková hezká proklamace, ale obsahově jak to uděláme? To mě opravdu zajímá.

Opětovně se připraví, pokolikáté již, říkám, a to tady s vykřičníkem, strategický materiál, který napomůže rozvoji a koncepci bezpečnostních sborů. Potřebují bezpečnostní sbory další nějaký rozvoj koncepcí a další reorganizaci? A tady narážím na to, co je docela podle mne hodně velké nebezpečí. Od roku 2024 by měl být novelizován zákon o služebním poměru a zákon o GIBS. Já bych poprosil...

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Já vás musím přerušit, pane poslanče, a chtěla bych vás, vím, je 6 hodin, všichni už jsme unaveni a vím, že asi se chcete udržet ještě v nějaké aktivitě, ale chtěla bych vás moc požádat o klid v jednacím sále. Děkuji.

 

Poslanec Hubert Lang: Já taky děkuji. Opravdu za to nemůžu, že na mě došlo až teď, takže bych byl rád, kdybyste si aspoň vyslechli to, co vám chci říci. Zákon o služebním poměru. Tady jsme narazili na otázku výsluh, která v tom zákoně je vždycky takovým prubířským kamenem. Všichni ti policisté, kteří nás teď poslouchají, tak spekulují. Pakliže mají patnáct let odslouženo a více, ať už to jsou vojáci, policisté, hasiči, celníci, a někdo přijde a řekne: Bude novela zákona o služebním poměru, oni okamžitě zbystří a řeknou: Ježišmarjá, dočkáme se snížení výsluh, pozastavení výsluh? Já jsem rád, že tady jako jeden z mála ministrů pan ministr vnitra vystoupil a na stenozáznam, který je tady k dispozici, řekl, že to nehrozí, že to opravdu... je si vědom toho, že je určitě odborník, je připraven na svoji práci. Ví, že by to opravdu zamávalo těmi sbory, a každý, kdo by měl patnáct let a víc, tak by utekl. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP