(20.30 hodin)
(pokračuje Drahoslav Ryba)

Té činnosti bylo vykonáno mraky i na základě médií, jenom v letošním roce, pardon, už je loňský, jenom v roce 2020, protože výsledky za rok 2021 ještě nemám k dispozici, bylo 190 příspěvků pro rozhlas, 91 příspěvků pro Českou televizi, které byly odvysílány, 212 článků v tištěných médiích a podobně. Tato problematika je uchopena opravdu velice systematicky přes celou českou populaci. A co je potřeba? To neznamená, že tam není nic zlepšovat. Co je potřeba? Dlouhodobě se snažíme, aby problematika, která je dnes jednotlivými tématy roztříštěna v jednotlivých předmětech, se sloučila do jednoho předmětu, kde bude problematika ochrany obyvatelstva, ale i problematika obrany, ale třeba i problematika zdravotní. Protože jsme zjišťovali přes Českou školní inspekci i to, jak je s úrovní, když jsou tato témata takto roztříštěna, a bohužel to není nic slavného. Takže věřím, že se k tomu třeba jednou dopracujeme. Tak to je k tomu jenom vysvětlení.

A posledním bodem, který chci otevřít, je bod, kde se říká: "Do konce roku 2022 zpracujeme strategické materiály, které napomohou rozvoji a dlouhodobé koncepci bezpečnostních sborů, a s účinností od roku 2024 novelizujeme zákon o služebním poměru bezpečnostních sborů a zákon o GIBS." Tato problematika je ve sboru velice živá, diskuse je opravdu obrovská. Já jsem za poslední týden měl několik set ať už telefonátů, nebo dotazů na to, jakým způsobem chce tato vláda do problematiky zákona o služebním poměru zasáhnout, a zda chce, případně jak, řešit výsluhové nároky. Je to obrovský problém, protože ti příslušníci se opravdu obávají a hrozí velké odchody od policie i od hasičů, pokud by se k tomu přistoupilo nějakým způsobem necitlivě, a notabene kdyby se jim to včas nevysvětlovalo a třeba neříkalo, jak je to opravdu myšleno, a co bude. Mám tady čísla od Hasičského záchranného sboru. Nárok na výsluhové příspěvky má 52 % příslušníků. Pokud by se tito příslušníci rozhodli odejít od sboru, tak to bude destabilizace sboru jak vyšitá, a obdobné to bude zřejmě i u policie, takže je to problematika velice citlivá. A já bych poprosil pana ministra - když nic, ona už tady vznášela moje kolegyně paní místopředsedkyně Jana Vildumetzová ten dotaz - abychom uklidnili situaci u sborů, pokud by mohl říct, jak v této oblasti zamýšlí, tak budu velice rád. Děkuji vám. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Krásný dobrý večer. To byl pan poslanec Drahoslav Ryba. Vyvolalo to faktické poznámky. V tuto chvíli zvu k řečnickému pultu pana poslance Igora Hendrycha a dávám mu slovo. Vaše dvě minuty.

 

Poslanec Igor Hendrych: Děkuji, paní předsedající. Vážená vládo, dámy a pánové, budu stručný. Oceňuji projev svého předřečníka a podepisuji ho. Jenom bych chtěl doplnit jednu důležitou věc, která tady si myslím ještě nezazněla. Vnitřní bezpečnost - bezpečnostní sbory, hasiči, policie, vězeňská služba, Celní správa a tak dál - dostaly přidáno. Dostaly sedm stovek, což je určitě lépe než nic, i když je to málo, víme to. Ale zapomnělo se na městské strážníky. Důležitou součástí vnitřní bezpečnosti jsou i městské policie a obecní policie a obecní policie nedostaly přidáno vůbec, přitom jsou velmi důležitými pomocníky v menších i větších městech pro Policii České republiky, a opět se na ně zapomnělo. Tohleto jsem chtěl říct. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji, to byla faktická poznámka. A v tuto chvíli zde máme další faktickou poznámku. Poprosím, aby k řečnickému pultu přišel pan poslanec Pavel Žáček. Tímto mu dávám slovo. Vaše dvě minuty, pane poslanče.

 

Poslanec Pavel Žáček: Děkuji za slovo. Vážení kolegové, je to radost slyšet kolegy z ANO, že jsou schopni mluvit souvisle, že neslyšíme jenom ten ječák premiéra Babiše, dneska samozřejmě v jiné pozici. Doufám, že tyto argumenty a že tato argumentace a komunikace vydrží i do výborů, kam to patří, těším se na tu diskusi. A byl bych rád, podpořil bych, abychom to přenesli tam.

Myslím si, že je nutné se zmínit k tomu policejnímu prezidentovi, protože to je věc, která se podle mého názoru přehnaně politizuje. Já jsem se také bavil s panem policejním prezidentem, ještě dříve než tehdejší kandidát na ministra vnitra, myslím, že jsme seděli delší dobu. Bavili jsme se o řadě problémů Policie České republiky. A pokud by pan policejní prezident mně vznesl otázku, jestli má ve funkci zůstat, tak já bych mu říkal ano. Já bych řekl, aby zůstal, aby bojoval dál za svůj sbor, aby v situaci, kdy byl poslední den ve funkci, nereagoval a předčasně nevyslal ten signál přes ten nešťastný Twitter, aby dál zastupoval sbor, aby se dohodl s novým ministrem vnitra. Myslím si, že to by bylo zcela namístě. A za té situace, kterou bych považoval za normální, by se nestalo to, co se dneska děje, a slyšeli jsme to naposledy teď před chvilkou, že se ten odchod zbytečně politizuje. Pan policejní prezident se rozhodl, rozhodl se za ministra vnitra Jana Hamáčka, a my se musíme popasovat s tou realitou. A také se s ní popasujeme. Myslím si, že to dopadne dobře.

Ale znova opakuji, těším se na tu diskusi na výboru pro bezpečnost.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za faktickou poznámku, která vyvolala další faktické poznámky. Mám zde teď přihlášené tři řečníky. V tuto chvíli k faktické poznámce zvu pana Roberta Králíčka, připraví se Alena Schillerová a Patrik Nacher. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Robert Králíček: Dobrý večer ještě jednou. Já bych jenom fakt poprosil kolegu Žáčka, prostřednictvím paní předsedající, neurážejte nás, neurážejte nás! Je to nedůstojné vás konkrétně a vaší vlády. Za prvé, poprosím vás o to, nikdo z nás se nevyjadřuje k tomu, jak mluví koaliční poslanci nebo ministři. Myslím si, že to nevypovídá o úrovni vaší vlády. Nebo možná vypovídá...

A druhé, k tomu policejnímu prezidentovi. Nezlobte se na mě, to byl prostě politický nátlak, před nástupem do funkce, a po schůzce policejní prezident odejde? To se stát za nás, tak tu máme demonstraci jako před čtyřmi lety. Tak neříkejte, že je to dobře. Neříkejte, že je to dobře! Nebo chcete říct, že je to nová politická kultura, že se před jmenováním schází ministr a pak policejní prezident rezignuje? Jaký to vysílá signál do bezpečnostních sborů? Ti lidé nevědí, co mají dělat, nevědí, co mají čekat. Koho dalšího pan ministr vyhodí? Tak neříkejte, že je to v pořádku. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Nyní k faktické poznámce zvu paní předsedkyni poslaneckého klubu, paní Alenu Schillerovou.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji. Já jsem chtěla říct něco podobného, ale rozšířím svoje slova k vám, pane poslanče, prostřednictvím paní místopředsedkyně. Řekl to za mě už můj kolega pan poslanec Králíček. Neurážejte nikoho, ani našeho předsedu, ani nikoho z nás. Slyšel jste, že by tady někdo z nás urážel kohokoli z vás? Nikoho jsme neurazili. Tak se toho držte. Debatujeme nad programovým prohlášením vlády. Tak nás prosím, prostřednictvím paní místopředsedkyně, nekoučujte, jestli si máme nechat něco do výboru, nebo nemáme. Nechte to na nás. My tady věcně debatujeme. A já si myslím, že jsme se vyjadřovali jenom k tématům programového prohlášení vlády. Nenajdete v našich slovech nic, co by s tím nesouviselo. Pečlivě tady sedím celý den a poslouchám svoje kolegy. Takže nás prosím nekoučujte.

A když nám tady říkáte, prostřednictvím paní místopředsedkyně, co má nebo nemá být na výboru, tak si pozvěte pana policejního prezidenta a ptejte se ho. Dejte mu otázku. Protože já jsem jako ministryně financí měla pod sebou Celní správu. Pod sebou - oni jsou samostatná ozbrojená složka, ale spadající do resortu Ministerstva financí, a já jsem se poctivě s agendou ozbrojených složek seznámila prostřednictvím Celní správy. Vím, jak je to uzavřený a senzitivní svět, jak tam platí pravidla, jak tam platí chlapství, jak tam platí to, jestli si to někdo odpracoval, neodpracoval. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP