(12.30 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Ostatně tuším, že také nejenom jediný chartista, jediný signatář charty a politický vězeň, který je tady ve Sněmovně, je členem klubu SPD, Jaroslav Bašta, ale máme tuším tady jediného bývalého profesionálního vojáka, plukovníka ve výslužbě Radovana Vícha, našeho poslance, který je odborníkem na armádu. Vystudoval jak střední vojenskou školu, tak vysokou vojenskou školu, zastupoval Českou republiku i v Bruselu jako člen Generálního štábu, takže přesně toto, máme analýzu, a ty informace se přiznávám, že samozřejmě mám od něj, protože on má perfektní přehled ohledně armádní výzbroje a o tom, jak to je. Takže my v SPD jsme samozřejmě disponovaní personálně i programově nejenom vládnout, ale samozřejmě i připomínkovat tohle vaše šílené vládní prohlášení.

Dále bych se chtěl ještě zmínit k tomu, že tady pan ministr Kupka, ministr dopravy, hovořil o tom, že chce seškrtat slevy na jízdném pro seniory a pro studenty, že to chce seškrtat. My s tím nesouhlasíme, protože dneska se lidem všechno zdražuje. Všechno se lidem zdražuje. A zrovna ti důchodci a studenti taky často nemají peníze, tak jsou to ty skupiny, kterým my jako SPD chceme dát nějaké benefity, aby mohly mít na základní životní potřeby. A to, že se musíte někam dopravit vlakem, chcete, no tak, nezlobte se na mě, to si myslím, že tenhle benefit bychom měli udržet, měli bychom uchovat ty slevy. A zase říkám, vy řeknete, že na nejsou peníze. Ale vždyť vám tady říkám celou dobu, že na to peníze jsou, když škrtnete politické neziskovky - peníze! K čemu je teď tady občanům, že vy platíte třeba neziskovku s názvem Organizace pro pomoc uprchlíkům. Ne teď vy konkrétně, ale z vládních peněz to jde. Organizace pro pomoc uprchlíkům. To je ten pan Rozumek, který dokonce se drze soudil s českým státem, je to asi dva roky, ve jménu dvou afghánských nelegálních migrantů, a vysoudil ještě 150 tisíc korun na českém státu, že policie je dala prý do jiného detenčního zařízení. No to je neskutečné! To jsem vyčítal tedy vládě Andrej Babiše, proč tuhle neziskovku platí, ale ono to pokračuje, jsem zjistil.

To znamená, to je přece přímo protistátní neziskovka! A stejně tak ty neziskové organizace, které tady propagují Evropskou unii, gender, multikulti. K čemu to teď ti lidé měli, když nemají ani na energie? Takže škrtněte, prosím, tyhle výdaje a radši nechme ty slevy na důchodce a nechme ty slevy pro studenty a také i ty další věci, co jsem říkal. Zlepšeme dostupnost zdravotní péče, zlepšeme sociální systém. Teď naše poslankyně Lucie Šafránková včera navrhla jenom malé zvýšení podpory zdravotně postiženým lidem - příspěvek na péči, aby se zvýšil. To jsou věci. Vždyť my máme, jestli mám správné informace, tak zdravotně postižených občanů máme cca milion ve společnosti. Ano, jsou to ta viditelná postižení i neviditelná dohromady, kdyby někdo chtěl říkat, že tolik jich asi není. Ne, ne. Takže to jsou lidé, kteří se narodili nebo mají zdravotní postižení, a těm by měl stát přece pomoci. K čemu je nějaká propagace tady nějakých těchto ideologií z veřejných peněz? Takže to je další naše výtka, že vy chcete osekávat tyhle slevy, které přináší benefity slušným lidem.

Pojďme dál k bezpečnostní politice. Bezpečnostní politika vlády. Tak tady bych připomněl tu otřesnou kauzu z 1. ledna, kdy Afghánec v Karlových Varech pobodal ženu a další dívku znásilnil. A my jsme říkali, že by bylo dobré, aby se zvýšila ochrana hranic, SPD chce. A chceme nulovou toleranci nelegální migrace na našem území. A samozřejmě tím, jak bychom toto řešili, tyhle problémy, tak je referendum o vystoupení z EU a vystoupení z EU (NATO?). To říkáme na rovinu. Protože kdybychom měli vlastní bezpečností a azylovou politiku, tak se to tady nemůže stávat, tyhle kauzy. Ale když jsou hranice jako cedník, protože Schengen nefunguje, tak to samozřejmě je problém.

Takže jenom připomenu, že na Nový rok došlo v Karlových Varech k násilným trestným činům, při kterých utrpěla jedna žena vážná bodná zranění, a ten samý pachatel ještě potom stihl jinou dívku znásilnit. A jednalo se o cca dvacetiletého Afghánce, který do Karlových Varů přicestoval z Německa. Migrant. Následně byl policisty zadržen. Tady policisté odvedli skvělou práci a patří jim dík, když tedy ministr vnitra, ať ten dosavadní Hamáček, který už není ve Sněmovně, toho už voliči vyhodnotili, ale teď je tady pan Rakušan, takže tomu to zase nechci dávat teď za vinu, protože tam byl krátce, ale prostě ministr vnitra, ať byl takový, nebo makový, tak prostě nezajistil bezpečnost občanů České republiky. A to ani nemluvím, že každý občan v České republice má tady alarm doma, dvojitý zámek, bezpečnostní vložku, protože se necítí bezpečně. Tak už se těším, v uvozovkách, tak tady ani neříkejte, prosím vás, jak je Česká republika bezpečná země. Vždyť se podívejte do pražského metra! Za mě, když jsem chodil do školy v Praze. Já jsem chodil do Střední průmyslové školy chemické v Křemencově ulici, tak jsem jezdil metrem vždycky z Malešic a z Hostivaře a bylo to v osmdesátých letech, tak se nosil batoh na zádech. A ženy kabelku měly na boku v metru. Dnes poté, co jsme vstoupili do Evropské unie, tak se změnila móda. Nová móda z Evropské unie. Batoh se nosí na břiše a kabelka, takhle ji mají ženy před sebou, takhle si ji drží, aby je neokradl v metru. A další móda - betonové zátarasy na vánočních a velikonočních trzích. A pak nám tady tvrdila ta předešlá vláda, že prý je to nějaká ozdoba nebo co, nebo na květináče. Vždyť je to kvůli tomu, že hrozí teroristické útoky! Takže to není normální stav a my si na to v SPD nebudeme zvykat a nechceme zvykat! Naším ideálem, kam chceme vrátit Českou republiku, v tomto smyslu vrátit, je, abychom mohli - a to neříkám vrátit před rok 1989, aby tady už nějaký aktivista nevyskakoval, typu paní předsedkyně, paní Pekarové, tak já chci říct, že já jsem nemluvil o tom návrat někam do dávné minulosti. Já jsem říkal návrat k tomu, kdy jsme mohli, nemluvím politicky, kdy jsme mohli, třeba je to v Japonsku. Je to velká země, 103 milionů, Tokio přes 10 milionů a ženy můžou jít o půlnoci domů i sukni, protože je všechno bezpečnostně pod kontrolou. Ale je to demokratická vyspělá země. Gauner prostě ví, že tam nemá šanci. Je tam minimální kriminalita. A slušný člověk ví, že on má navrch, že pravidla jsou na straně slušných lidí. A to by měl být cíl ministra vnitra Víta Rakušana, ale to tady nemáme přece v tom programovém prohlášení! Zase nic!

Takže tohle je také věc. A proč o tom mluvím, o téhle kauze, že všichni víme, že to není v poslední době první případ znásilnění islámským migrantem na našem území. Vzpomínám to, připomenu to otřesné znásilnění nezletilé dívky v Lukavci u Terezína. Také to byl, to byl zase africký islámskými grant, který k nám pronikl z Německa. No a nic se neděje. A hlavně to, co vytýkám, proč o tom mluvím, je, že k této kauze se ani ministr vnitra Rakušan, a to už jste byl ministrem, aspoň verbálně jste se vyjádřit mohl, abyste to odsoudil, abyste pojmenoval příčiny, navrhl řešení a odsoudil tuto kauzu. Ale ani pan premiér, já jsem je k tomu vyzýval, se k tomu nevyjádřil. Neřekl nic. Třeba já bych očekával od vlády, že se zastane rodičů té dívky, zastane se té dívky a řekne: to tady nemá být a uděláme to a to a to, taková opatření, aby se tyto kauzy opakovaně už nestávaly. Nic! Mlčíte! Na co jste měli čas, je, že jste si přidali ty trafiky! Ale přeci dobré by bylo, abyste skutečně pro ty lidi něco udělali.

Co se týče zdražování energií, tak včera, to jsme tady viděli. Vlastně vláda řekla a řekli jste to, premiér Fiala to říkal, ano premiér Fiala to řekl, že do konce minulého roku, to už jste byli vláda, tak že představíte plán na vyřešení zdražování energií. Nepředstavili jste nic! I média na to čekala, že ten poslední týden po Vánocích jste slibovali, že představíte plán na vyřešení zdražování energií. Nepředstavili jste nic, přestože už se to slibovali i před volbami, já jsem byl v těch předvolebních debatách, tak vy jste nic nepředstavili, protože žádný plán nemáte. To je přece jednoduché. Sliby chyby! A v uvozovkách vyřešili jste pomoc občanům a firmám pouze tím, že jste zvýšili některé sociální dávky. Ano, hnutí SPD podpořilo, podporuje, aby se k těm skutečně potřebným občanům dostala sociální pomoc. Ale vy jste to nastavili systémem, a my jsme to také včera tady, tedy vlastně už jsme nemohli nic jiného dělat, tak jsme to tady všichni ve finále podpořili, protože vy jste odmítli návrh SPD na ukončení zneužívání dávek nepřizpůsobivými. To je ten zákon, který kvůli vaší koalici tady neprošel minulé volební období. Takže vy jste to teď udělali tak, že jste plošně zvýšili příspěvek na bydlení, takže mimo určitý okruh slušných a potřebných lidí, vy jste zvýšili dávky nepřizpůsobivým, i takzvaným nepřizpůsobivým! ***




Přihlásit/registrovat se do ISP