(10.10 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Učitelé v roce 2021 brali v průměru 45 342 korun hrubého měsíčně - přesně, jak jsme slíbili. V roce 2013 po vašich vládách byl plat učitelů 26 111 korun hrubého měsíčně a vy jste, pane premiére, prostřednictvím paní předsedající, jako ministr školství za rok a půl navýšil učitelům platy o závratných 122 korun, my o 20 000. Nepedagogové dostávali v průměru 25 000 hrubého, v roce 2013 to bylo dokonce jen 15 180. Průměrný služební plat u vojáků loni vzrostl na 40 451 korun. Policisté a hasiči brali průměrně přes 50 000, zdravotní sestry 58 200 a pracovníci sociálních služeb 35 880 korun.

U HDP na hlavu v paritě kupní síly - a teď poslouchejte, vážení občané, když tedy někdo tvrdí, že jsme na tom špatně, protože to samozřejmě není pravda - v paritě kupní síly jsme tak loni se dostali na 94 % průměru Evropské unie. Předběhli jsme Portugalsko, Španělsko i Itálii. A v České republice je i po dvou letech pandemie míra ohrožení příjmovou chudobou jedna z nejnižších v Evropské unii.

A co vy jste udělali jako první věc? No, normálně jste lidem vzali peníze. A jak to sliboval pan premiér Fiala před volbami? Pro mě - říkal - pro mě je důležité, abychom šetřili na státu, jeho provozu, a ne na lidech. Sliby - chyby. Stačil měsíc a už jste porušili první slib a další budou kvapem následovat. Hygienikům, nepedagogickým pracovníkům a úředníkům jste platy rovnou zmrazili a peníze pro vojáky, policisty a hasiče jste osekali do takové míry, že to v žádném případě nepokryje inflaci. A učitelům, o kterých tvrdíte, že jsou vaší prioritou, jste dali navíc směšná 2 %. Reálně ale jejich příjmy klesnou minimálně o čtyři. Přitom jde mnohdy o procesy, které otevřely celou pandemii.

Jenom zdravotníkům jste nemohli sáhnout na peníze, protože těch 6 %, kterými se teď chlubíte, prosadila naše vláda do úhradové vyhlášky. Stačil měsíc ve funkci a lidem snižujete životní úroveň a ušetřili jste tím útokem na platy lidí všehovšudy 5 miliard nebo čtyři a půl, přitom byly v návrhu našeho rozpočtu. Není pravda, jak říká ministr, že tam nebyly. Bylo tam 13 miliard na ty platy a vy jste jim je vzali.

Ale samozřejmě, když jde o vaše kapsy, dokážete být neobyčejně štědří. Když jsem navrhl zmrazení platů politiků, tak to vaši senátoři smetli, protože to byl prý populismus a nebylo to prý důstojné. Teď, když už jste zjistili, že to lidem vadí, slíbili jste zmrazit platy na rok, a senátoři najednou převedli veletoč, že to teď prý podpoří. Než to ale stačíte schválit, nebo už jste to včera schválili na rok a my jsme to chtěli na pět, protože si myslíme, že příjmy poslanců jsou skutečně nadstandardní, tak ty platy i tak stejně od února vzrostly o 6 %. A i kdybyste to stihli, tak jste navrhli zmrazit i platy soudců, takže počítáte patrně s tím, že to napadnou a Ústavní soud jako v minulosti celé zmrazení platů zruší. Takže vy budete z obliga, protože přece jste chtěli naoko zmrazit platy. A včera to tady pan ministr, šéf Legislativní rady vlády vlastně řekl na mikrofon, že on to nedoporučoval a že to sice neřekl, ale může to tak dopadnout. Takže vy budete z obliga, protože jste chtěli naoko zmrazit platy, ale já myslím, že lidé vám to nespolknou. A za to pokrytectví byste mohli dostat Nobelovu cenu. To zmrazení není vůbec míněné vážně.

Když ale potřebujete najít fleky pro pět hladových koaličních krků, není problém. Vytvořili jste si osmnáctičlennou vládu včetně tří naprosto zbytečných ministrů bez portfeje a jejich drahých aparátů. Je vás tolik - a to nechci tady opakovat Nachera, že ano, pan ministr sedí v druhé lavici, ale to už všichni slyšeli - že tolik ministrů jsme snad ještě nikdy neměli.

My jsme na Úřadu vlády počet míst pracně zredukovali, 267 míst na Úřadu vlády jsme zredukovali, to je 33 %. Vy jste na Strakovku přijali 74 lidí navíc, to státní kasu přijde na platech na dalších 43 milionů ročně. Obnovujete praxi politických náměstků pro zasloužilé straníky, a hlavně pro vykroužkované Piráty s platem 2 miliony ročně. Ve Sněmovně jste ustanovili rekordní počet místopředsedů včetně jednoho pro Piráty, kteří mají všehovšudy čtyři poslance, ale SPD, kteří jich mají pětkrát tolik, jste jejich kandidáta zablokovali, jako praví nefalšovaní demokraté.

A Pirátům, kteří mají pomalu víc funkcí než křesel ve Sněmovně, jste pak v rozporu se zákonem umožnili vytvořit vlastní poslanecký klub, aby dostali víc peněz a výhod. Za ten necelý měsíc, co jste se ani neohřáli ve funkci, vám už spadla maska. Přitom jste měli plno řečí, jak budete změna k lepšímu. Začali jste provádět politické čistky, aniž byste měli důvěru Sněmovny. Pan Jurečka jako zaskakující ministr zemědělství odvolal ředitele Lesů České republiky, paní Černochová odvolala šéfa Vojenských lesů. Včera myslím, anebo kdy, odvolal pan, to už nevím, který ministr, protože to všechno asi dozoruje pan Jurečka, šéfa výstaviště v Českých Budějovicích. A samozřejmě pan Válek přispěchal s trafikou pro hlavní symbol korupce polistopadového kartelu v historii České republiky. No a samozřejmě korunu všemu nasadil pan Rakušan, který, aniž by byl vůbec ministrem, na tajné schůzce donutil policejního prezidenta k rezignaci. Tím předčil i takové nechvalně proslulé legendy ve zneužívání funkcí, jako byl Chovanec a Langer. Ono těch utajovaných schůzek na povrch postupně prosakuje víc a to je asi nový styl našeho nového pana ministra vnitra.

Arogantní reakce pana Rakušana na podivné financování STAN mluví sama za sebe. Na konto hnutí STAN chodí stovky tisíc korun ze ztrátových českých firem vlastněných z kyperského daňového ráje neprůhlednou majetkovou strukturou, které jsou pravděpodobně napojené na hlavního kmotra hnutí STAN, jeho místopředsedu a solárního barona Michalika, ale v tom pan Rakušan problém nevidí. Má to české IČO, tak je to v pohodě, říká pan Rakušan.

Ani se nedivím, že stůj co stůj se chtěl stát ministrem vnitra a došlápnout si na policejního prezidenta. Co kdyby tu levárnu nějaký policista chtěl vyšetřovat? Takže STAN si (vzal?) peníze neznámého původu a bylo by možná dobré, aby, když tedy tu kyperskou firmu vlastní manželka pana Michalika, aby ukázala, kde zdanila ty peníze. Já jsem jako jediný politik tady ukázal daňové přiznání od roku 1996 do 2016, za dvacet let, když mě vyhazoval Sobotka z vlády. Takže STAN si peníze neznámého původu nechal posílat z daňového ráje přes nastrčené ztrátové české firmy, které dělají bílé koně, a pere tyto peníze na svém transparentním účtu.

A co naše náměstí, Milion chvilek? No, nikdo nic, ani zkorumpovaná neziskovka Transparency International raději mlčí, protože asi chce dostat ty dotace od ministerstva vnitra, jak to dostávali v minulosti. No a samozřejmě pan Rakušan útočí na nás a o jeho aroganci by se dal napsat asi román. Ale mohl by napsat román pan Bartoš, protože po jeho zádech se STAN svou podpásovou kroužkovací kampaní vyšplhal do Sněmovny. Ale abych nebyl nespravedlivý, když přišlo na lámání chleba, Piráti velmi rychle zapomněli na své principy. Třeba pan Bartoš dlouhodobě kritizoval kumulaci funkcí, takže je teď ministrem i poslancem zároveň. Vidíte, my jsme boj za klouzavý mandát mysleli vážně a podpořili ho, ale z vaší strany to byl zase jen podvod na voliče.

No a teď pan Farský podvede 15 479 voličů, kteří ho zakroužkovali, aby je zastupoval ve Sněmovně, a zmizí si na půl roku studovat do Ameriky a psát práci o tom, jak za 25 let Českou republiku připravit o poslední zbytek suverenity. Tak to je skutečně záslužná práce. Mandátu se nevzdá, nechal si platit, ale svůj plat prý bude posílat neziskovkám. Takže nevím, za jakou práci, ale údajně bude létat z Oregonu do Prahy. To možná proplatí Sněmovna.

Každým dnem a každým svým činem lidem dokazujete, že tu nejste kvůli nim, ale hlavně kvůli sobě a svým zájmům. Třeba loni poslanec za STAN Pávek prolobboval po schůzkách s panem Michalikem, aby nepřiměřený výnos provozovatelů fotovoltaických elektráren citelně vzrostl. A dnes pan Pávek tvrdí, že se s Michalikem sešel, aby ho jen o zákonu informoval. Prý vůbec nevěděl, že jedná se solárním baronem. Tak to je fakt směšné, vrchol arogance. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP