(18.40 hodin)
(pokračuje Jan Skopeček)

Zahajuji tedy hlasování a ptám se, kdo je pro načtené usnesení? Ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti? Zdržel se?

Hlasování číslo 37, bylo přihlášeno 178 poslanců, pro hlasovalo 173, proti žádný. Návrh byl přijat.

 

Hlásí se s přednostním právem pan předseda Okamura.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, abych to přeložil pro občany, aby tomu každý rozuměl. Takže nová vláda hnutí STAN, ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů zamítla zamrazení platů politiků na pět let. Následně tato vláda zamítla zamrazení (platů) politiků na čtyři roky a prohlasovali si na cíl zamrazení platů politiků na čtyři roky a následně si sami na sílu prohlasovali zamrazení platů politiků na necelý rok. Takže my jsme to samozřejmě podpořili, protože něco je víc než nic, ale je potřeba si jasně říct, jak si představuje nová vládní koalice změnu, jak si představují ten nový čerstvý vítr.

A teď to dám, krátce řečeno, do kontrastu s tím, že Petr Fiala jako premiér sliboval, že do posledního týdne v prosinci, neboli teď je to čtrnáct dní zpátky, představí plán občanům, že představí plán na vyřešení zdražování energií v České republice. Plán vláda nepředstavila žádný. Žádný systémový plán vláda nepředstavila! To znamená, pro občany plán není, tam není plán žádný, ani pro většinu občanů žádná pomoc ohledně zdražování energií taky není ze strany vlády, ale sama vláda, sami politici vládní si prohlasovali, že místo zamrazení platů na čtyři roky nebo pět let - tady byly dva návrhy - si tady zamrazili platy na několik měsíců.

Ano, i díky hlasům SPD, protože naše pozměňovací návrhy, náš pozměňovací návrh na čtyři roky jste zamítli. Takže to je to, o čem se tady hlasovalo. Já to tady zdůrazňuji, protože jsem viděl v médiích některých takové zavádějící vyjádření vládních politiků, že jsou pro zamrazení platů politiků. No, realita je tahle, kterou tady říkám, aby to bylo jasné, aby to bylo každému zřejmé, co se tady teď prohlasovalo. Je to ostuda vůči lidem, je to plivnutí do tváře lidem, kterým se zdražují energie. Pro ně řešení nemáte, ale sami sosáte plnými doušky.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji pěkně za vystoupení, nicméně dovolte mi konstatovat, že jsme ukončili projednávání sněmovního tisku číslo 117. A budeme pokračovat v programu, který máme schválený.

 

Dalším bodem je

 

3.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 40/2009 Sb., trestní zákoník,
ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 45/2013 Sb., o obětech trestných činů
a o změně některých zákonů (zákon o obětech trestných činů),
ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony
/sněmovní tisk 86/ - prvé čtení

Z pověření vlády předložený návrh uvede ministr spravedlnosti Pavel Blažek. Prosím, ujměte se slova, pane ministře.

 

Ministr spravedlnosti ČR Pavel Blažek: Dobrý večer, děkuji za slovo. Já jsem slíbil všem předsedům klubů, že budu maximálně stručný, takže řeknu pouze tolik, že tento návrh je jeden z těch návrhů, které tato vláda nestáhla z návrhů předchozí vlády. Je to implementační novela, kdy jedna lhůta už uplynula v květnu loňského roku, druhá nám může uplynout v červnu letošního roku, proto doporučuji, abychom tento návrh pustili do dalších čtení.

A protože by nám zapadlo do evropského předsednictví zrovna dodržení té jedné lhůty, což by znamenalo výpadek určitých informačních systémů až na evropské úrovni, tak si dovoluji navrhnout podle § 91 odst. 2 jednacího řádu zkrácení lhůty na projednání tohoto vládního návrhu zákona ve výborech z 60 dnů na 30 dnů. Tímto je doufám můj slib splněn, že budu stručný, a děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji pěkně panu ministrovi. Nyní prosím, aby se slova ujala zpravodajka pro prvé čtení, paní poslankyně Taťána Malá.

 

Poslankyně Taťána Malá: Dobrý večer, pane předsedající, děkuji za slovo. Dobrý večer, kolegyně, kolegové, pokusím se být ještě stručnější. Sněmovní tisk číslo 86 vláda schválila na své schůzi 6. prosince 2021 usnesením číslo 1090. Vzhledem k tomu, že se jedná o vládní návrh, proběhlo standardní meziresortní připomínkové řízení. Účinnost je navrhována od 28. 6. 2022. Tolik moje stručná zpravodajská zpráva. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji pěkně paní zpravodajce. Otevírám obecnou rozpravu a prosím pana ministra, aby ten svůj návrh na zkrácení lhůty načetl v rozpravě.

 

Ministr spravedlnosti ČR Pavel Blažek: Pardon, já jsem se tam zakecal se svou krajankou zpravodajkou. Takže ještě jednou. Načítám ten návrh, že navrhuji, aby podle § 91 odst. 2 jednacího řádu byla zkrácena lhůta pro projednání tohoto vládního návrhu zákona ve výborech z 60 dnů na 30 dnů. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji pěkně. Ptám se, jestli se ještě někdo hlásí do obecné rozpravy? Pokud tomu tak není, tak obecnou rozpravu končím.

Ptám se, zda je zájem o závěrečná slova? Není tomu tak.

Můžeme tedy přejít k hlasování o předložených přednesených návrzích. Návrh na vrácení předloženého návrhu jsme nezaznamenali, ani zamítnutí, budeme tedy hlasovat o zkrácení. Nyní se tedy budeme zabývat přikázáním výboru k projednání.

Nejprve rozhodneme o přikázání garančnímu výboru. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání ústavně-právnímu výboru jako výboru garančnímu. Navrhuje někdo přikázání jinému výboru jako garančnímu?

 

Není tomu tak, přistoupíme tedy k hlasování o tom, kdo souhlasí, aby byl předložený návrh přikázán k projednání ústavně-právnímu výboru jako garančnímu výboru.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro návrh? Ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 38, bylo přihlášeno 179 poslanců, pro hlasovalo 158, proti 1. Návrh byl přijat a odhlasovali jsme, že ústavně-právní výbor bude garančním výborem k tomuto návrhu.

 

Protože organizační výbor nenavrhl přikázat tento návrh dalšímu výboru, tak se ptám, zda má někdo návrhy na projednání dalšími výbory? Neeviduji, nevidím.

 

Pak tedy přistoupíme k hlasování o návrhu na zkrácení lhůty k projednání ve výborech z 60 na 30 dnů tak, jak zaznělo v obecné rozpravě ze strany pana ministra Blažka.

Čili zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro návrh? Ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti? Děkuji pěkně.

Hlasování číslo 39, bylo přihlášeno 182 poslanců, pro hlasovalo 167, proti nikdo, zdrželo se 15 poslanců. Návrh byl přijat, a my jsme tedy schválili zkrácení lhůt pro projednání ve výborech z 60 na 30 dnů.

 

Tím končím čtení tohoto tisku, první čtení tohoto tisku, a měli bychom asi pokračovat, případně se ptám, jestli je dohoda pokračovat. (Hlasy z pléna.) Do devatenácti hodin dalšími body, bezvadné. Čili končím projednání sněmovního tisku 86. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP